»

YouTube Red brez oglasov za 10 dolarjev

Business Insider - Google je danes predstavil novo storitev z nekoliko nenavadnim imenom YouTube Red, ki bo uradno na voljo danes teden, a spočetka le v ZDA. Za 10 dolarjev na mesec bo mogoč dostop do vseh storitev na YouTube - YouTube Music, YouTube Gaming, YouTube Kids in seveda klasični YouTube brez oglasov. Storitve delujejo na Androidu in namiznih računalnikih, medtem ko bo naročnina s podporo za iOS stala 13 dolarjev...

103 komentarji

Prihaja YouTube brez oglasov, a ne zastonj

Bloomberg - Google pripravlja naročniško verzijo YouTube, ki ne bo imela oglasov, a bo po drugi strani plačljiva, piše Bloomberg. Sklicujejo se na obvestilo, ki ga je Google poslal ustvarjalcem vsebin, torej studiem in založnikom. Z uvedbo plačljivega naročniškega modela želijo konkurirati Netflixu, Huluju, Rdiu, Spotifyju, HBO Now in podobnim storitvam za streaming. To je nujno, saj je njegov delež z 19 odstotkov leta 2013 lani upadel na 14 odstotkov, če merimo internetni promet zaradi streaminga.

Spomnimo, da je Google že novembra začel ponujati plačljivi YouTube Music Key, ki za 10 dolarjev mesečno ponuja neomejen in z oglasi neobremenjen dostop do Google Play Musica, pri čemer končno podpira tudi poslušanje v ozadju na mobilnih napravah ter poslušanje brez povezave (offline caching). Prav...

19 komentarjev

Deset let YouTuba

Slo-Tech - Pred desetimi leti je bil internet precej drugačen, predvsem precej manj interaktiven, prilagodljiv, oseben in - multimedijski. Trojica nekdanjih PayPalovih zaposlenih je 14. februarja 2005 zagnala spletno stran YouTube, ki je spremenila podobo interneta. Ni sicer porodila novega glagola kakor njen današnji lastnik Google, je pa fraza pogledati na YouTubu postala del vsakodnevne govorice. In na YouTube gledamo čedalje več.

Spletno stran so v kalifornijskem San Brunu ustanovili Steve Chen, Chad Hurley in Jawed Karim. O povodu za ustanovitev strani kroži več razlag in ustanovitelji se javno ne poenotijo o pravilni verziji. Bodisi so potrebovali spletno stran za deljenje videoposnetkov z neke zabave in ocenjevanje privlačnosti deklet bodisi jih je jezila nedosegljivost...

23 komentarjev

Najbolj gledani YouTube posnetki leta

"Friday" je nastal v studiu kalifornijske produkcijske hiše Ark Music Factory, ki po ceni 3 ali 4 dolarske tisočake serijsko štanca videospote za otroke bogatih staršev z željo po zvezdniški karieri. Uspek komada jih je vse presenetil, nakar so se takoj skregali posredi oglasnih in iTunes prihodkov in to remek delo je za kratek čas izginilo s YouTuba-a. Zdaj je nazaj, Rebecca je posnela še dva sorazmerno solidna komada in dobila svojo sejno dvorano v Googlovi stavbi.

vir: Google
Google - YouTube je sinoči objavil interaktivno lestvico najbolj gledanih videoposnetkov leta. Posebnih presenečenj ni - zmago si je s 180 milijoni ogledov prepričljivo izborila Rebecca Black s svojim (edinim) hitom Friday. Sledi ji pisana mešanica domačih živalc, dojenčkov in priredb znanih pesmi, med "bolj profesionalnimi izdelki" pa najdemo dve pesmi od Lonely Islanda in reklamo za Volkswagen.

  1. Rebecca Black - Friday (OFFICIAL...

29 komentarjev

Google TV prihodnje leto v Evropi

Reuters - Čeprav je Google sprva trdil, da se Google TV za zdaj ne bo širil izven ZDA, je v petek v Edinburgu na Škotskem Eric Schmid napovedal prihod v Evropo. Google TV prihaja na Staro celino v začetku prihodnjega leta, seveda ne v vse države hkrati. Prva bo na vrsti Velika Britanija, Slovenija pa bržkone še nekaj časa ne, če sploh kdaj.

Google TV je že na voljo v ZDA, kjer stane 100 dolarjev (na začetku je bila cena postavljena na 300 dolarjev, a zanimanja ni bilo). Gre za programsko platformo, ki združuje TV in internet. Uporabnikom omogoča, da na primer televizor krmilijo s pametnim telefonom, brskajo po internetu prek televizije, si ustvarijo domačo stran z ikonami in bližnjicami za TV itd.

V ZDA so se kabelski operaterji Google TV kar ustrašili, saj so se bali,...

13 komentarjev

YouTube uvedel (cc) licenco

Pod (cc by) je mogoče licencirati tako novo naložene kot tudi že obstoječe posnetke. Privzeta licenca (YouTube standard license) je opisana v pogojih uporabe strani in Googlu podeli neeksluzivno, globalno in časovno neomejeno pravico distribucije posnetka na svoji strani. Content partnerji (zlasti večji studiji) imajo na voljo še več možnosti, npr. za uporabnike precej nadležno omejitev na določene države.

vir: Heise
Heise - YouTube je v začetku tega tedna omogočil licenciranje video posnetkov pod licenco Creative Commons Atrribution 3.0 (CC BY 3.0, Creative Commons - Priznanje avtorstva). Ljubiteljski filmarji lahko sedaj, če seveda tako želijo, brezplačno ponudijo svoje posnetke javnosti v reproduciranje, distribuiranje, dajanje v najem, priobčevanje dela javnosti ter predelavo dela. V zameno dobijo dostop do široke knjižnice del podobno mislečih avtorjev.

(cc) posnetke prepoznate po živordeči ikoni v spodnjem desnem robu predvajalnika, brskanje po njih pa je za zdaj mogoče zgolj up uporabi youtubovega spletnega video urejevalnika (podpora v iskalniku še pride). Urejevalnik je še kar zmogljiv in omogoča izdelavo odlomkov (clips) iz obstoječih posnetkov, umeščanje na časovnico (timeline) in dodajanje zvoka. Za izdelavo mashupov povsem zadostuje, ob ogledu izdelka pa je v opisu...

1 komentar

YouTube širi svojo ponudbo filmov za izposojo

The New York Times - Pred dobrim letom dni je YouTube začel ponujati storitev ogledov filmov, nekaterih brezplačno drugih na pósodo proti plačilu izposojevalnine. Storitev ni bila posebej popularna, ker je bila izbira filmov bolj skromna in predvsem ni odražala ponudbe v kinematografih in na televizijskih kanalih. To se ima spremeniti, saj je YouTube napovedal razširitev repertoarja filmov.

Z dodatnimi 3000 naslovi ga bodo podvojili. Sklenili so namreč dogovore z velikimi studii, kot so Sony, Universal Pictures in Warner Brothers, tako da se bodo med njimi znašli tudi novi in udarni naslovi (naprimer Izvor, Kraljev govor ipd.). Izposoja novih filmov bo stala 3,99 dolarja, starih pa dolar manj. Po plačilu bodo imeli...

2 komentarja

Na Netflix in YouTube vedno več prometa, P2P v upadu

Ars Technica - Priljubljena mantra borcev proti spletnemu piratstvu pravi, da večino prometa na internetu tako ali tako predstavlja ilegalno pretakanj vsebin prek omrežij P2P, zato omejevanje mesečnega prenosa podatkov ne more škoditi. Rezultati raziskave interneta prometa za ZDA jih postavljajo na laž, saj zagotovo vsaj polovica prometa zakonita.

Podatki se v posameznih virih nekoliko razlikujejo, a trendi so jasno vidni v vseh. Narašča promet, ki ga ustvarijo storitve, kakršni sta YouTube in Netflix (gledanje video vsebin neposredno prek spleta), medtem ko je delež prometa prek omrežij P2P na najnižjih ravneh. Od leta 2007 se je promet prek P2P več kot razpolovil in sedaj po meritvah Arbor Networka znaša osem odstotkov. Na Netflix odpade dvajset, na YouTube pa dvanajst odstotkov prometa prek interneta.

To kaže, da imajo filmski...

8 komentarjev

Google pripravlja prenovo YouTuba

The Wall Street Journal - Google pripravlja korenito prenovo YouTuba, poroča The Wall Street Journal. Zaradi naraščajoče konkurence v obliki strani za spremljanje televizijskih vsebin (recimo Netflix in Hulu), ki že izpodjedajo primat klasične televizije in v nejevoljo potiskajo televizijske hiše, bo Google na YouTubu večji poudarek dal "kanalom". Kakšen ducat ali dva jih bomo po prenovi našli na straneh in vsak bo prinašal nekaj ur profesionalnih vsebin na teden. Dodatni kanali bodo nastali iz zbirke najžlahtnejših posnetkov, ki so že na strani.

V prenovi naj bi samo za naročilo novih vsebin potrošili 100 milijonov dolarjev. Pri tem Google cilja na...

12 komentarjev

Google kupil BeatThatQuote in Next New Networks

Google - Google je za začetek tedna objavil nakup dveh podjetij. Neposredno so kupili britansko podjetje BeatThatQuote, ki se ukvarja z iskanjem cen oziroma različnih najugodnejših ponudb za nakup izdelkov na internetu. Ustanovljeno je bilo leta 2005 in je do danes ustvarilo kumulativno izgubi dveh milijonov funtov ob prometu 8,5 milijona funtov. Stran tekmuje z večjima tekmecema Go Compare in Compare the Market. Google je za BeatThatQuote odštel 37,7 milijona funtov.

Prek YouTuba pa je Google kupil Next New Networks. Slednje producira izvirne video vsebine in pomaga avtorjem distribuirati svoje filme. S prevzemom želi Google nadgraditi YouTube iz storitve, kjer se večidel objavljajo kratki, domači posnetki, v storitev, kjer svoje mesto najde tudi...

2 komentarja

Turčija blokira Google

Slo-Tech - Turčija je teden za nedoločeno obdobje uvedla blokado dostopa do iskalnika Google in vrste njegovih storitev. V uradni izjavi za javnost je njihovo ministrstvo za telekomunikacije zapisalo, da je blokada vzpostavljena zaradi pravnih razlogov, ki pa jih niso želeli podrobneje navesti in obrazložiti. Nekatere storitve bodo popolnoma nedostopne, druge se bodo le nalagale zelo dolgo, so še dodali.

Pregled pokaže, da so blokirani vsaj naslovi translate.google.com, books.google.com, google-analytics.com, tools.google.com in docs.google.com, najverjetneje pa tudi drugi. Turčija je na zadnje blokirala Googlov YouTube leta 2008, ko so se na njem pojavili omalovažujoči posnetki o Mustafi Kemalu Atatürku, in blokade še ni umaknila. Google verjame, da je trenutna blokada posledica napake pri upravljanju blokade YouTuba, ki še traja. Dogodek se živahno spremlja na Twitterju, kjer pa je večina čivkov v turščini.

Medtem pa je turška vlada Googlu namignila, da bi moralo podjetje v Turčiji...

26 komentarjev

Izposoja videov prek YouTube

YouTube Store

Ars Technica - Ničkolikokrat bentimo nad YouTubom, ko se namesto želena videoposnetka na zaslonu izpiše Ogled tega videa v vaši državi ni mogoč. Storitev, za katero ve sorazmerno malo ljudi, pa je izposoja filmov prek YouTuba. Na voljo je prek 500 naslovov, med katerimi niso sami obskurni filmi, ampak najdemo tudi Stekle pse in Pi. Večino filmov si je moč izposoditi za 24 ur, čeprav nekateri naslovi igrajo 48, 72 ur ali celo sedem dni po prenosu. Cene se gibljejo med enim in štirimi dolarji brez opaznega vzorca.

Toda storitev, ki je bila predstavljena v začetku februarja, nekako ne zaživi. Res je, v prvih desetih dneh je Google z njo zaslužil deset tisočakov, kar je Google sicer označil kot nad pričakovanji, a...

10 komentarjev

Bo YouTube začel posojati filme?

Extremetech - Spletna stran YouTube je bila sprva zastavljena kot središče, kjer bi uporabniki lahko objavili in delili lastne video posnetke, a je kmalu postala vse kaj več kot to. Vedno večje količine avtorsko zaščitenih vsebin, ki so se nalagale nanjo, so vznejevoljile velike založbe. Trenutni status quo vzdržujejo pogodbe z veliko četverico (Warner Music, Sony, UMG in EMI), ki YouTube vsako leto stanejo milijone dolarjev, in odstranjevanje zvoka pri posnetkih, za katere avtorji nimajo pravic.

YouTube je ugledal novo tržno nišo, poroča ExtremeTech. Začeli so pogajanja z Lions Gate Entertainment, Sony Pictures in Warner Brothers o novem poslovnem modelu posojanja filmov. Uporabniki bi tako za majhno pristojbino prenesli film s spleta in si ga ogledali, podobno kot pri iTunes. To bi pomenilo, da bi YouTube uporabnikom prvikrat v zgodovini zaračunal kak cent za ogled vsebin. Ideja ni tako nora, kot se zdi na prvi pogled, saj YouTube lastniku Google še vedno ne nosi dobička, kot bi ga ta želel....

22 komentarjev

YouTube bo prodajal iskalne termine

CNet - YouTube je včeraj objavil, da bo izdal novo oglasno platformo, poimenovano Sponsored Videos. Trženje oglasov bo zelo podobno, kot to počne recimo Google s sponzoriranimi povezavami, ki se prikažejo na barvnem ozadju ob vsakem iskanju. Podobno bo tudi YouTube prodajal ključne besede podjetjem, katerih izbrani posnetki se bodo prikazali ob iskanju po teh ključnih besedah. Google priznava, da za 1,65 milijarde dolarjev kupljen YouTube z 80 milijoni uporabnikov ni tako dobičkonosen, kot so upali. S tem pristopom želijo nekoliko izboljšati poslovanje YouTuba, čeprav ni jasno, zakaj so to storili šele po dveh letih od nakupa.

12 komentarjev