»

Še vedno ni znan natančen vzrok za padec Facebookovega omrežja

Slo-Tech - V ponedeljek, 4. oktobra, je Facebook doživel doslej najdaljši - skoraj šesturni - mrk vseh svojih storitev v zgodovini. Krivec je bila napačna nastavitev sistema, ki s protokolom BGP skrbi za pogovarjanje Facebookovega dela internetnega omrežja z okolico, a boljših podrobnosti vzroka ta hip še ne poznamo.

V ponedeljek, kakšnih deset minut pred šesto popoldan po našem času, je nenadoma postalo nemogoče doseči omrežje Facebook - pa tudi Instagram; sporočila v WhatsAppu niso želela nikamor, na suhem pa so ostali tudi imetniki Oculusovih VR naočnikov. Se pravi: pokleknil je popolnoma ves Facebookov storitveni imperij - in to širom sveta, brez izjeme. Ljudje so se morali en večer pogovarjati z živimi osebki poleg sebe in internet je bil za slabih šest ur malce manj jezen kraj. Česa takšnega doslej še nismo videli in ker se je prav na isti dan razkrila živžgačica Frances Haugen, ki je Wall Street Journalu priskrbela dokumentacijo za odmevno reportažo The Facebook Files, se je seveda...

75 komentarjev

Facebook bo objavljal lokacijo upravljavcev velikih strani

vir: The Verge
The Verge - Upravljavci Facebook strani, za zdaj samo takih z množičnim občinstvom, bodo morali po novem nekoliko bolj razkriti svojo identiteto. V naslednjih dneh jih bo na njihovi strani pričakalo opozorilo, da morajo skozi poseben avtorizacijski proces, v katerem bodo morali vključiti dvostopenjsko preverjanje identitete in potrditi v kateri državi se stalno nahajajo. V nasprotnem primeru bodo izgubili pravice do urejanja. Lokacijo bodo za zdaj preverjali le s pomočjo lokacije naprave, bo pa ta javno objavljena ob spisku oseb, ki stran upravljajo.

Ukrep bo sprva vpeljan samo za strani z veliko ameriškimi sledilci, pozneje pa naj bi ga razširili na celotno omrežje. Novinarji The Verga so predstavnikom Facebooka že zastavili...

16 komentarjev

Facebook kupil Gowallo

Gowalla je od samega začetka bolj risankasta in enostavna od Foursquara, nekako tako kot Tumblr v primerjavi z Wordpressom.

vir: Mashable
Mashable - Kot poroča CNN, je Facebook pravkar zaključil nakup lokacijskega servisa Gowalla za še neobjavljen znesek in že seli njihove zaposlene iz Austina v Palo Alto, kjer bodo sodelovali pri integriranju svojih lokacijskih storitev v njihovo rešitev Timeline.

Gowalla je štiri leta star social media startup, precej podoben pri nas bolj znanemu Foursquaru. Za začetek si mora uporabnik namestiti njihovo mobilno aplikacijo ali obiskati spletno stran m.gowalla.com, kjer se prijavi v svoje priljubljene lokale / športne arene / turistične znamenitosti / karkoli (Spots) oz. oblikuje ilustrirano pot med njimi (Trips). Seveda so tu še značke za posebne dosežke (Badges) in posebej...

0 komentarjev

Facebook s piškotki sledi tudi po odjavi

ReadWriteWeb - Nad Facebook se zopet zgrinja sveta jeza javnosti oziroma vsaj borcev za zasebnost, saj nove funkcionalnosti še povečujejo možnost, da uporabnik nehote deli svoje brskalne navade z javnostjo.

Z uvedbo Facebook Announcements in novim Timelinom je namreč mogoče takoj deliti s prijatelji, znanci in tudi neznanci (če vključimo Subscriptions), kaj beremo, gledamo, počnemo itd. V praksi to pomeni, da pri prebiranju časnikov prek namenskih aplikacij (primera The Guardian in Washington Post) na svoj zid avtomatično posredujemo povezave in naslove obiskanih člankov, ne da bi sploh kliknili kateri gumb (Všeč mi je, Berem ali kaj podobnega).

Ena izmed elegantnih rešitev je seveda odjava iz Facebooka, tako da ni treba ves čas razmišljati, kako do posamezne vsebine pridemo in...

43 komentarjev

Facebook media platform, bojda ta teden

Na konferenci je napovedan popoldanski panel z naslovom 'The future of digital music'

vir: The New York Times
The New York Times - Na netu se vse več šušlja o Facebookovem vstopu na trg digitalne glasbe, a ne z lastno trgovino ali streaming rešitvijo, ampak na njihov standarden način - poslušaš muziko in potem o tem poveš frendom. Pilotski program s približno 10 večjimi imeni iz sveta digitalne glasbe, vključujoč Spotify, Rhapsody in manjše ponudnike Rdio, MOG oz. Deezer, naj bi bil javnosti predstavljen ta četrtek na facebookovi razvijalski konferenci f8, v San...

4 komentarji

Yahoo in Facebook želita potrditi teorijo Six degrees of separation

Oseba, s katero moramo najti skupne prijatelje. Vir (zaskrbljujoče) velikega števila podatkov je Facebook.

Slashdot - Yahoojev razvojni oddelek in Facebook sta stopila skupaj in mislita preveriti veljavnost teorije šestih stopenj ločevanja, po kateri katerikoli dve osebi na svetu loči zgolj 6 korakov čez medsebojne prijatelje. O tem smo že pisali minuli vikend v zvezi z delom Jureta Leskovca, ki je omenjeno teorijo v navezi z Microsoftom preveril na omrežju MSN in prišel do številke 6.6 (close enough). Yahoo! po drugi strani ni pridobil podatkov o vseh uporabnikih in njihovih prijateljih, ampak so se odločili za bolj bottom-up (induktivni) pristop.

Razvili so facebook aplikacijo

6 komentarjev

Nov val click-jacking napadov na Facebook

Slo-Tech - Click-Jacking je zlovešča tehnika kraje uporabnikovih klikov. Nepridipravi na spletno stran vstavijo skriti okvir (<iframe>), praviloma nad kakšno povezavo ali simbol za predvajanje videoposnetka. Uporabnik potem nevede klikne na okvir, kar ga ponese na kako tretjo spletno stran, sproži klik oglasa, oziroma - zadnje čase - na veliko nabija "všeč mi je" števce na socialnem omrežju Facebook. Kot poroča H-Online, naj bi samo na nemškem Facebooku številni posnetki na ta način zbrali po več tisoč "všeč mi je" glasov dnevno. S tem so vidno prikazani v facebook feedih uporabnikov, kar na zloveščo stran prinese še več klikov in s tem oglaševalskega denarja oz. v primeru okužbe z virusi še česa drugega. Zvijača se sicer začne z objavo senzionalistične...

28 komentarjev

Facebook ponuja sistem komentarjev za spletne strani

Wired News - Facebook je spletnim stranem ponudil nov način komentiranja prispevkov. Če se odločijo zanj, morajo na svojo stran zgolj vstaviti nekaj vrstic kode v JavaScriptu in komentarji bodo tekli prek Facebookovega sistema. To pomeni, da ne bodo potrebovale lastnega sistema za upravljanje komentarjev bralcev, ampak bo vse skupaj neločljivo povezano na Facebook.

Bralci se bodo morali za komentiranje prijaviti s svojim računom Facebook ali Yahoo ID, da bodo lahko oddali komentar. Na ta način bo poskrbljeno, da komentar resnično oddaja živa oseba in ne avtomatiziran sistem. Komentarji se bodo po želji (privzeta možnost je da, jo je pa za vsak komentar posebej moč izklopiti) skupaj s člankom objavili tudi na Facebookovem profilu komentatorja.

Prednosti za spletne strani so večja promocija na omrežju Facebook, saj se bodo povezave nanje širile po profilih na...

34 komentarjev

Facebook prehitel Yahoo, sedaj tretja najpopularnejša stran

TechCrunch - Znani so podatki o obisku strani za november in ti razkrivajo, da je Facebook prehitel Yahoo po številu obiskovalcev in postal tretja najbolj obiskana spletna stran na svetu. V podjetju Comscore, ki meri obiskanost strani, so namerili 648 milijonov različnih obiskovalcev (unique visitors) za Facebook in 630 milijonov za Yahoo. Oktobra sta bili podjetji poravnavi znotraj statistične negotovosti, sedaj pa je prednost Facebooka očitna in statistično pomembna. Prvi ostaja Google z 970 milijoni, drugi pa Microsoft z 869 milijoni obiskovalcev.

Facebook se tako vse od svojega nastanka po lestvici le vzpenja. Pred poldrugim letom se je prebil na četrto mesto, od koder je izrinil Wikipedijo. Po številu prikazanih oglasov je Yahoo prehitel že zdavnaj, saj jih Facebook...

0 komentarjev

Skypebook?

The Register - Menda niste mislili, da se bo facebook združil z GoogleVoice-om.



Že nekaj časa se širijo govorice o morebitni združitvi dveh svetovno najbolj množično razširjenih aplikacijah. In seveda so resnične. Facebook in Skype bosta očitno združila moči in se prepletla med sabo.

Novica je opremljena z morebitno podobo novega Skypa. Gre predvsem za to, da bodo uporabniki Facebooka lahko pošiljali SMS sporočila in se klicali med sabo s pomočjo Skypa, uporabniki slednjega pa bodo dobili dostop do aplikacije Facebook Connect.

Razlika med Skypom in Facebookom je predvsem v načinu zaslužka. Skype služi predvsem z zaračunavanjem telefonskih klicev, medtem ko Facebook živi na račun oglasov. Kljub vsemu pa se obe aplikaciji ukvarjata s povezovanjem ljudi in bi načeloma lahko prav lepo sobivali.

Trenutno vsi stremijo k povezovanju identitet ljudi. Mnoge telefonske aplikacije se trudijo povezati vse uporabnikove identitete v eno uporabniško okolje. Tako se bo Yahoojev Messenger povezal z MSN-jem...

14 komentarjev

Facebook želi svoj telefon?

CNet - Včeraj je TechCrunch objavil vest, da Facebook skrivoma sestavlja svoj mobilni telefon oziroma da pišejo programsko opremo za telefon tretjega proizvajalca, ki bi bil naprodaj pod Facebookovim imenom. Facebook je poročanje hitro zanikal in dejal, da telefona ne sestavljajo. Kot so ugotovili na Cnet, Facebook dlakocepi ob besedi sestavljati.

Letos poleti je namreč Facebook stopil v stik z več proizvajalci mobilnih telefonov v zvezi z lastnim telefonom. Ideja je že večkrat videna; tudi Google je ravnal podobno. Samsung, HTC ali kdo tretji bi fizično proizvajal telefone, na njih bi tekel Android, Facebook pa bi vanje integriral aplikacije za uporabo družabnih strani. Zamisli o telefonu so že v povojih, tako da je povsem možno, da bo Facebookov razvoj krenil v nasprotno smer in ga nikoli ne bomo dočakali.

5 komentarjev

Zasebnost na Facebooku se krči

Slo-Tech - Facebook nas vsake toliko časa razveseli s kakšnim novim načinom, ki nastavljanje zasebnosti še bolj zaplete. Večini se ne ljubi poglabljati v varnostne nastavitve, zato je na spletu veliko popolnoma odprtih profilov ljudi. Ta teden pa je Facebook dodal dve novosti, ki naj bi se uporabnikom pomagali zaščititi pred prevaranti. Prva spremlja, s katerih naprav se uporabniki prijavljajo na Facebook in se more nastaviti tako, da jih takoj obvesti, če se kdo prijavi v njihov račun prek naprave ali IP-ja, ki ni na seznamu potrjenih. Poleg tega bodo skušali blokrati sumljive prijave v sistem. Če bo kdo poskusil v sistem vstopiti z vašimi podatki prek čudne, neobičajne naprave, ga bo Facebook pozval, da svojo identiteto dodatno dokaže bodisi z...

33 komentarjev

Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje

Graf poznanstev nekega uporabnika Facebooka

Heise - Facebook je postal del našega življenja, če to hočemo ali pa ne. Kdor ga uporablja, se je moral sprijazniti s tem, da Facebook pozna njegov krog prijateljev in znancev in vse, kar na svojo oglasno desko pripne. Razočarani bodo tisti, ki ga ne uporabljajo in gojijo iluzije, da Facebook o njih ne ve ničesar. Če odmislimo slike, ki se vseeno znajdejo na profilih prijateljev, ve Facebook tudi, s kom se družite.

Na Heise beremo o nekem Nemcu, ki nima svojega računa na Facebooku. Ko si ga je omislil njegov prijatelj, mu je ta prek pozdravne aplikacije poslal vabilo za pridružitev. V njem sistem...

185 komentarjev