»

MWC: Google bi postal tudi mobilni operater

Ars Technica - Googlov podpredsednik Sundar Pichai se je na Mobile World Congressu razgovoril o Googlovih željah, da podjetje postane tudi mobilni operater. Podjetje v nekaterih ameriških mestih že ponuja izredno hiter internet prek optičnih povezav, imajo pa tudi dolgoročnejše in velikopotezne načrte o dostavi interneta z brezpilotnimi letali in baloni. V primerjavi s tema idejama je postavitev mobilnega omrežja precej dolgočasno predvidljiva. Tehnologija obstaja, težave so več ali manj rešeno, razvoj gre le v pokritost in inkrementalno povečevanje hitrosti prenosa podatkov.

Posla mobilnega operaterja bi se Google lotil po svoji navadi, torej previdno in na manjšem območju, podobno kot so tudi kraje...

0 komentarjev

Microsoft naredil svojo lastno YouTube aplikacijo za WP, pa brez oglasov in z download gumbom

RedWriteWeb - Trend "dobrih medsosedskih odnosov" med Microsoftom in Googlom se, kot kaže, nadaljuje. Mircosoft je pravkar izdal svojo lastno YouTube aplikacijo za mobilno platformo Windows Phone, potem ko Google ni bil pripravljen investirati časa zavoljo "pomanjkanja uporabnikov", niti ne po Microsoftovi izrecni novoletni prošnji/nerganju. Aplikacija je seveda čisto lična, se je pa Microsoft kar moral potruditi in dodati par funkcij, ki jih v uradnih YT aplikacijah ni (in jih tudi ne sme biti): AdBlock in zmožnost prenosa (downloada) posnetkov.

Aplikacija tako odstrani morebitne pre-/post-roll video oglase, ki jih na našem trgu resda skoraj ni, so pa v ZDA precej pogosti. Potem skensla tudi video overlay oglas, ki se prikaže na začetku predvajanja...

44 komentarjev

Ponovno izumljanje mobilnosti

Mobile World Congress - Konec februarja se v Barceloni že tradicionalno zbere vsa smetana iz sveta mobilne telefonije, saj se v španskem velemestu odvija konferenca Mobile World Congress. Ta letos poteka pod sloganom Redefining Mobile, po čemer lahko že sklepamo, da bodo proizvajalci mobilnikov, tablic in drugih sorodnih izdelkov skupaj z mobilnimi operaterji ter snovalci storitev, aplikacij ter vsebin zopet iskali nove načine, kako razveseljevati uporabnike in iz njihovih žepov zvabiti sleherni evro cent.

Koncept ponovnega izumljanja navadno doleti posamezno industrijo takrat, ko ta postane zrela in se razvoj osredotoča le na manjše izboljšave obstoječih rešitev, brez večji evolucijskih stopenj, kaj šele revolucionarnih prijemov. In zdi se, da je področje mobilne telefonije v zadnjih letih doletelo prav to. Proizvajalci telefonov so se začeli osredotočati na milimetre pri zaslonih, megaherze pri vgrajenih procesorjih ter milijone pik pri ločljivosti tipal vgrajenih fotoaparatov. Če ne bi bilo preskoka v...

19 komentarjev

MWC 2011: Eric Schmidt o Androidu, YouTubu in Twitterju

Slo-Tech - Na Mobile World Congressu 2011 v Barceloni je govoril nekdanji Googlov izvršni direktor v odhodu Eric Schmidt, ki se je osredotočil na Android. Napovedal je, da bo Google izdajal nove verzije Androida vsakih šest mesecev. Prva prihodnja verzija bo prinesla poenotenje dosedanjih verzij za tablične računalnike (Honeycomb 3) in pametne telefone (Gingerbread 2.3).

O napravah s Chrome OS je dejal, da bodo na trgu kmalu. Prve primerke naj bi dočakali že letošnjo pomlad.

Povedal je tudi, da so Nokio intenzivno vabili k prevzemu Androida, preden se je odločila za Microsoftov Windows Phone. Imeli so tajna in zelo obsežna pogajanja, ki pa jih niso zaključili z dogovorom. Google snubi izdelovalce telefonov in mobilne operaterje, ker jih...

7 komentarjev

YouTube osvežuje storitve

engadget - Čeprav naj bi bilo poletje obdobje, ko so zaposleni na dopustih, storilnost pa v večini nekoliko manjša, to očitno ne velja za YouTube. Pred dnevi so namreč splavili novo storitev, YouTube Leanback, ter dodobra prenovili mobilni portal, namenjen, jasno, mobilnim telefonom in njim podobnim napravam. Slednji je seveda osnovan okrog standarda HTML5 (Flash se le počasi prebija v mobilni svet) ter je zdaj mnogo bolj podoben polni strani.

Obenem je po funkcionalnosti praktično povozil nativne aplikacije tako za iPhone, Android kot ostale platforme. Vmesnik je prenovljen in tako mnogo bolj prijazen uporabi na napravah z na dotik občutljivimi zasloni. Bolje so podprti priljubljeni videi ter ocenjevanje videoposnetkov, pri YouTubeu pa...

3 komentarji

Več kot milijarda ogledov na YouTube dnevno

Heise - Googlov YouTube je dosegel pomemben mejnik, saj si posnetke, ki gostujejo na njem, dnevno ljudje ogledajo več kot milijardokrat. Pred tremi leti, ko je to stran Google kupil, je bila ta številka desetkrat nižja, dnevno pa so uporabniki naložili 65.000 novih posnetkov. Po besedah izvršnega direktorja YouTuba so za velik uspeh strani ključni trije dejavniki: hitrost, s katero so posnetki dostavljeni gledalcem, uveljavitev tako imenovane Clip-kulture, ko je skorajda samoumevno, da si popestrimo dan z ogledom kakšne smešnice ali videospota z YouTuba, in odprta platforma z možnostmi, ki temu pritičejo.

Mimogrede, prvi posnetek je bil na YouTube naložen 23. aprila 2005, dogaja pa se v živalskem vrtu. Od takrat se je stran oddaljila od prvotnega poslanstva, tj. omogočanja uporabnikom, da delijo svoje posnetke. Na YouTube najdemo vse vrste zaščitenega avtorskega materiala, za kar se skrbniki strani trdo pogajajo z veliki založbami in mastno plačujejo. Kljub temu Neameričane še vedno...

13 komentarjev

Bosta Sony in YouTube sodelovala?

CNet - Kot poroča ArsTechnica, se Sony in YouTube dogovarjata, da bi Sony dovolil YouTube na svoje spletne strani naložiti nekaj filmov v vsej dolžini. Kakšnih natančnejših informacij še ni, prav tako obe podjetji ne dajeta uradnih izjav. Prejšnji teden je Disney sklenil dogovor z YouTubom, tako da so sedaj na spletu na voljo njihove krajše vsebine, a to ni natančno to, kar bi YouTube iskal. Stran se bo po napovedih Credit Suisse letos spopadla s pol milijarde dolarjev izgube (240 milijonov prihodkov in 711 milijonov odhodkov), tako da mrzlično išče poti, kako v malho spraviti kakšen nadomestni dolar. Če bo posel s Sonyjem uspel, bodo začeli konkurirati strani Hulu, ki pa je omejen na ZDA. Počasi, počasi se tudi založniki začnejo zavedati novih časov in novih način distribucije vsebine.

4 komentarji

YouTube z novim odjemalcem za mobilne naprave

The Register - Izložba video posnetkov YouTube je izdala nov mobilni klient, ki bo omogočal spremljanje njihovih vsebin tudi na Nokia Symbian Series 60 in Windows Mobilu. Doslej je bil dostop do spletne strani YouTube sicer mogoč tudi z mobilnih naprav te vrste, le da je deloval malo pokvarjeno. Nov pripomoček je navoljo na podstraneh, od koder ga lahko uporabniki prenesejo in namestijo. V uradni izjavi so razvijalci obljubili, da nova aplikacija ponuja do 90 odstotkov hitrejše zaganjanje, iskanje in nalaganje. Program je dovolj pameten, da sam zazna hitrost povezave do interneta in temu primerno izbere kvaliteto posnetka. Google ob tem ponosno izjavlja, da je bil YouTube že doslej dosegljiv z mnogo mobilnih naprav, a da so sedaj naredili zares velik korak proti njihovem cilju, ki je ponuditi dostop do strani od koderkoli - z računalnika, mobilnega telefona ali TV-sprejemnika.

14 komentarjev

YouTube bo prodajal iskalne termine

CNet - YouTube je včeraj objavil, da bo izdal novo oglasno platformo, poimenovano Sponsored Videos. Trženje oglasov bo zelo podobno, kot to počne recimo Google s sponzoriranimi povezavami, ki se prikažejo na barvnem ozadju ob vsakem iskanju. Podobno bo tudi YouTube prodajal ključne besede podjetjem, katerih izbrani posnetki se bodo prikazali ob iskanju po teh ključnih besedah. Google priznava, da za 1,65 milijarde dolarjev kupljen YouTube z 80 milijoni uporabnikov ni tako dobičkonosen, kot so upali. S tem pristopom želijo nekoliko izboljšati poslovanje YouTuba, čeprav ni jasno, zakaj so to storili šele po dveh letih od nakupa.

12 komentarjev