»

Applovi izdelki niso več zeleni

The Wall Street Journal - V ZDA izdelki, ki izpolnjujejo 23 nujnih kriterijev in po možnosti še čim več izmed 28 dodatnih kriterijev o trajnosti, učinkovitosti, recikliranju in ekološkem odtisu, dobijo certifikat EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool). Ta priča, da je izdelke mogoče enostavno razstaviti z običajnimi orodji, da je mogoče enostavno odstraniti dele s škodljivimi kemikalijami (npr. baterije) itd. Standard so skupaj ustvarili proizvajalci, vladne agencije in nevladne organizacije. Doslej so bili Applovi izdelki na tem seznamu, od konca prejšnjega meseca pa Apple ne želi več certifikatov za nove niti za stare izdelke.

Kot so organizaciji povedali v Applu, dizajn novih izdelkov ne ustreza več smernica po EPEAT, zato se ne bodo niti prijavili za...

153 komentarjev

Apple izgubil tožbo zaradi nezamenjave defektnih macbookov pro

Slo-Tech - Leta 2008 je precej prahu dvignilo spoznanje, da so Nvidiine grafične kartice 8600M defektne. Zaradi uporabe nekakovostnih materialov so namreč po več ciklih vklopa in izklopa odpovedale, ker se je posebej izrazilo pri prenosnikih. Nvidia je napako priznala in obljubila brezplačno zamenjavo pokvarjenih delov. Omenjeni grafični čipi so bili tudi v Applovih prenosnih računalnikih MacBook Pro, če so bili proizvedeni med majem 2007 in septembrom 2008.

Apple je takrat zavrnil zamenjavo in je namesto tega zagotovil, da bo pokvarjene računalnike brezplačno zamenjal. Obljubili so, da bodo to storili do tri leta po nakupu, četudi splošna garancija ni veljala tako dolgo. Toda ko se je napaka...

21 komentarjev

Intel z vlaganji v ultrabooke žuga Applu

Ars Technica - Intel je pred kratkim napovedal intenzivno ofenzivo proti Applu s tako imenovanimi ultrabooki. Zamisel temelji na preprosti podmeni - Applovi računalniki MacBook Air so tanki, zmogljivi, dizajnersko dovršeni in (za Applove izdelke) priomerjalno nenavadno poceni - najcenejši model stane tisoč dolarjev, kar je v razredu podobnih 13-palčnikov zelo poceni. Po drugi strani pa so Applovi. Samo po sebi to seveda ni slabo, a na svetu je na milijone ljudi, ki zaradi najrazličnejših razlogov želijo nekaj takega, a ne od Appla. Ultrabooki ciljajo nanje.

Zanimivo je, ugotavlja Peter Bright v svojem članku na Ars Technici, da tehnologija za izdelavo ultrabookov že obstaja, a jih proizvajalci PC-jev nočejo, ne upajo ali pa ne uspejo sestaviti. Intel je zato...

41 komentarjev

Popravljena čipovja za Sandy Bridge nared

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs poročajo, da je Intel začel pošiljati popravljeno verzijo veznih naborov Cougar Point s steppingom B3 za procesorje Sandy Bridge. Proizvajalci matičnih plošč so neuradno potrdili, da so prejeli popravljene čipe in da bodo plošče kmalu nared. DigiTimes trdi, da bodo plošče in prenosni računalniki s procesorji Sandy Bridge na voljo do konca tega meseca.

Spomnimo, da je Intel kmalu po izdaji veznega nabora ugotovil, da vsebuje napako v krmilniku SATA, in takoj ustavil prodajo. Analiza je pokazala, da problem tiči v enem tranzistorju v čipovjih s steppingom B2, zaradi česar se lahko sčasoma poškoduje vmesnik za SATA-300 priključek. SATA-600...

11 komentarjev

MacBook Air s procesorji Sandy Bridge junija

CNet - Applovi prenosni računalniki uporabljajo že razmeroma stare Intelove procesorje Core 2 Duo, a to se kani kmalu spremeniti. CNET namreč poroča, da bodo prenosniki MacBook Air že junija doživeli prenovo, v sklopu katere bodo dobili tudi nove procesorje Sandy Bridge. To bi novim računalnikom prineslo večjo zmogljivost, še zlasti na grafičnem področju, in daljšo avtonomijo baterije. Apple zamenjave uradno ni želel potrditi.

Prenova pa se obeta tudi računalnikom MacBook Pro, ki bodo v novi izdaji na voljo že prihodnji mesec. Sprva se je omenjal datum 9. februar, a se takrat ni zgodilo nič. Ali bodo imeli tudi ti že vgrajene procesorje Sandy Bridge, še ni jasno, je pa to povsem mogoče. Prav tako so tudi težave s čipovjem za Sandy Bridge možen razlog za zamik predstavitve.

2 komentarja

AMD pridobiva na Intelov račun

So vas težave s čipovji odvrnile od nakupa Intela na račun konkurenčnega AMD-ja?

vir: Hexus
Hexus - AMD je nekoliko pričakovano sporočil, da so Intelove težave z veznimi čipovji za procesorje Sandy Bridge pozitivno vplivale na njihove kratkoročne prodajne rezultate. Ker je Intel načeloma prepovedal prodajati izdelke s problematičnimi čipovji (razen nekaterih izjem) razpošiljanje nadomestnih čipov z oznako B3 (problematični so označeni s steppingom B2) pa se bo začela šele čez dva dni, sprva v manjših količinah. Luknjo v ponudbi tako proizvajalci zaključenih sistemov kot trgovci krpajo z AMD-jevimi izdelki.

Po besedah podpredsednice AMD-ja, Leslie Sobon, je največje povpraševanje predvsem pri trgovcih, ki povprašujejo po konkurenčnih izdelkih AMD-jevih partnerjev. Tudi partnerji so nekoliko povečali proizvodnjo računalnikov z AMD-jevimi procesorji...

3 komentarji

Intel nadaljuje prodajo defektnih čipovij serije 6 za Sandy Bridge

bit-tech.net - Intel je kmalu po izdaji platforme za nove procesorje Sandy Bridge odkril napako v zasnovi krmilnika za SATA v čipovjih serije 6 (izšla sta P67 in H76) za Sandy Bridge, ki jo povzroča en neprimeren tranzistor. Ker ima tranzistor na enih vratih pretanko plast oksida, je delovna napetost previsoka in sčasoma se reč pokvari. Prizadeto je le vodilo SATA II (propustnost 3 Gbps), medtem ko SATA 6 Gbps nima težav. Čeprav so se kmalu začeli postopki za zamenjavo že prodanih plošč s to napako, je Intel mnenja, da vseh ne bo potrebno zamenjati.

Kot so zapisali v izjavi za javnost, so se po pogovorih s proizvajalci računalnikov odločili, da bodo nadaljevali...

43 komentarjev

Še več matičnih plošč za LGA-1155

Gigabyte P67A-UD7

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Po prvih slikah plošč Gigabyte-a in Asusa smo dobili še slike trojice plošč MSI-ja ter celotnega nabora matičnih plošč za procesorje Sandy Bridge, ki jih bo na trg v začetku prihodnjega leta splavil Gigabyte. Slednji bo novo barvno shemo uporabil le na petih najdražjih ploščah, P67A-UD7, UD5, UD4, UD3R in UD3P, medtem ko bodo preostale obdržale staro barvno shemo svetlo-modre tiskanine z modrimi in belimi režami. Plošča v novi shemi z modrimi poudarki, ki smo jo že pokazali, je P67A-UD5, medtem ko ima dražja različica UD7 poleg nekaj več napajalnih elementov in dodatne PCIe x16 reže te poudarke v rumeni barvi.

Med ploščami v starem izgledu bodo štiri polne ATX velikosti, P67A-UD3, PH67A-UD3,...

14 komentarjev

Predstavljen Sandy Bridge

vir: PC Pro
PC Pro - Po pričakovanjih je Intel na IDF-u predstavil tehnične podrobnosti nove arhitekture Sandy Bridge, ki bo še vedno sestavljena v 32-nanometrski tehnologiji (kakor Westmere, medtem ko bo naslednik Ivy Bridge v 22 nm). Sandy Bridge bo imel na istem kosu silicija integrirana CPU in GPU (za razliko od Westmera, kjer sta jedri ločeni, a pakirani skupaj), tako da si bosta lahko delila predpomnilnik na čipu. S tem bo odpadla potreba po prekladanju podatkov za grafiko v RAM in nazaj; Intel pravi, da bo pohitritev štirikratna (povezava CPU in GPU ima propustnost 384 GB/s). GPU bo naprednejši od tistega iz Westmera, saj bo imel več posebnih (dedicated) enot za razne operacije.

Na Sandy Bridgeu...

7 komentarjev

Nove informacije o prihajajočih procesorjih Sandy Bridge

Slo-Tech - Bliža se izid Intelovih mikroprocesorjev z arhitekturo Sandy Bridge, ki je napovedan za zadnji kvartal letošnjega leta. Medtem ko čakamo nanje, pa se na spletu pojavlja vedno več informacij o teh procesorjev. Imeli bodo oznake Intel Core iX, a ne bodo združljivi z obstoječimi matičnimi ploščami LGA1156, saj bo potrebno novo ležišče LGA1155. Znane so podrobnosti o petih procesorjih z oznakami i3 2100 (3,1 GHz, dve jedri), i3 2120 (3,3 GHz, dve jedri), i5 2400 (3,1 GHz, štiri jedra), i5 2500 (3,3 GHz, štiri jedra), i7 2600 (3,4 GHZ, štiri jedra).

16 komentarjev