»

Enolično prepoznavanje brez piškotkov in naslova IP

Slo-Tech - Vsem je jasno, da so piškotki namenjeni prepoznavanju obiskovalcev na spletnih straneh, kar ima v večini primerov povsem legitimne razloge in uporabne namene. Toda četudi pobrišemo piškotke in računalnik priključimo v drugo omrežje, s čimer dobimo nov naslov IP, nas spletne strani še vedno z visoko verjetnostjo lahko identificirajo. Raziskovalci z Univerze Lehigh in Washington v St. Louisu so pokazali, kako lahko z 99,24-odstotno zanesljivostjo enolično identificirajo uporabnike, četudi ne poznajo njihovega IP-naslova in imajo izklopljene piškotke ter skripte. Tudi če so uporabljali različne brskalnike na isti napravi, so še vedno v 83 odstotkih primerov ugotovili, da gre za isti...

28 komentarjev

Izšel Chrome 14

Google - Poldrugi mesec po izidu zadnje večje verzije Googlovega brskalnika Chrome je izšla že naslednja verzija, ki nosi oznako 14. Sprememb je kar nekaj, veliko pa jih je Google vključil že v beta verzijo pretekli mesec.

Za večjo varnost je poskrbljeno s podporo za DNSSEC, prek česar se bodo razreševale domene na HTTPS. Skripte za JavaScript, ki se na strani HTTPS kličejo z nezavarovanih povezav HTTP, so blokirane. Povečana je tudi varnost pri nameščanju aplikacij s spletne trgovine Google Chrome Web Store (glej tudi NaCl).

Uporabniki macov bodo veseli izboljšane podpore za Mac OS X Lion, npr. popolne vizualne...

9 komentarjev

Google predstavil novosti svojega iskalnika

CNet - Danes zgodaj popoldne po našem času je Googlu v San Franciscu priredil dogodek Inside Search, na katerem so predstavili nekaj izboljšav svojega iskalnika in smernic za nadaljnji razvoj. S podrobnostmi o programu je bil Google predhodno sila skop, a ker so lani predstavili Instant Search, je bilo tudi letos v zraku pričakovanje, kaj neki je Google pripravil novega. Poseben poudarek letos je na mobilnosti.

Google ugotavlja, da se vedno več interneta seli na mobilne naprave. Tako med tednom beležijo približno stalno frekvenco uporabe svojega iskalnika, medtem ko konec tedna poskoči...

16 komentarjev

Ranljivosti v WebGL

Heise - Raziskovalci iz Context Information Systems svarijo, da trenutna implementacija standarda WebGL v brskalnikih (nativno podporo imajo Chrome 9, Firefox 4 in zadnje beta verzije Safarija) odpira nove možnosti za napad. Problem tiči v možnosti dostopa spletnih strani do grafične kartice, da lahko prikazujejo lepe in zahtevne 3D-animacije. Z zlobno izbiro kode je mogoče računalnik onesposobiti ali z zaobitjem same-origin nastavitev pridobiti dostop do elementov spletne strani, do katerih ga ne bi smeli.

Ker API-ji za WebGL omogočajo prek OpenGL dostop skoraj neposredno do grafičnega procesorja, je mogoče napisati osenčevalne programe (shader program) ali drugo zapleteno 3D-geometrijo, ki popolnoma zasede kapacitete grafične kartice. S preobremenitvijo...

0 komentarjev

Mozilla predstavlja projekt Aurora

Za beta izdajo bo sledila stabilna različica

vir: TechCrunch
TechCrunch - S prehodom na hitrejši razvojni cikel po zgledu Googla z njihovim brskalnikom Chrome tudi Mozilla nekoliko spreminja nabor različic brskalnika, ki bodo izhajale tekom razvoja. Tudi tukaj bodo sledili zgledu Googla, saj bodo imeli štiri glavne veje izdaj, ki jih lahko neposredno povežemo z izdajnimi kanali Chrome-a. Stabilne in beta različice so pri obeh enake, medtem ko je najkasneje predstavljena veja Canary buildov pri Chrome podobna nočnim izdajam Firefoxa, ki se samodejno izdelajo in izdajo vsakič, ko je dodane nekaj kode v prihajajočo različico. Ta projekt je pri Mozilli do nedavnega nosil ime Minefield (zdaj se vračajo nazaj na oznako Nightly), a med že relativno stabilnimi beta različicami ter izredno nestabilnimi nočnimi izdajami (ime Minefield je bilo izbrano z razlogom - mine so bile seveda hrošči) pri Mozilli...

12 komentarjev

Chrome 9 na voljo tudi običajnim uporabnikom

Demonstracija Google Instant (URL je vnesen le do neoznačenega dela in ni potrjen)

Google - Chrome 9 je uporabnikom, željnih najnovejših funkcij na račun ne popolnoma zagotovljene stabilnosti na voljo že dolgo, nekoliko dlje v obliki razvojne, nekoliko manj časa pa v obliki bolj stabilne beta različice. Z današnjim dnem je Chrome v različici 9 na voljo tudi bolj običajnim uporabnikom, ki si med dnevno uporabo želijo predvsem stabilnosti. S seboj je v vejo stabilnih izdaj prinesel nekaj zanimivih novosti, med katere spada predvsem Instant, podpora WebGL ter podpora spletni trgovini Chrome Webstore.

Instant poznamo že nekaj časa pri iskanju zadetkov na Googlu, kjer se ti kažejo...

8 komentarjev

Izšla nova beta Firefoxa

Firefox 4 beta 9 nekoliko premakne (zgoraj) položaj zavihkov v primerjavi z beto 8 (spodaj).

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Kmalu po objavi, da bo Firefox 4 nared do konca februarja, je Mozilla izdala (pred)zadnjo beta verzijo prihajajočega brskalnika. Bistvenih spremembo od osme bete, ki je izšla 22. decembra, ni. Pod pokrovom so vanjo vgradili 662 popravkov hroščev, kar je dvakrat manj od bere za beto 8, in pospešili zagon. To je točno štiri tedne za predvidenim načrtom, ki se je tako ali tako že zamaknil v februar. Prenos bete je mogoč za Windows, Mac OS X in Linux.

Lahko pa povemo, da bodo novosti v končni verziji Firefoxa 4 sledeče: JaegerMonkey, strojno pospeševanje, razdelki (compartments), izboljšan JavaScript, asinhrono barvanje vtičnikov, izboljšan medpomnilnik, WebGL, Web Console in izboljšana podpora za HTML5 in CSS.

Zgodnja pomlad bo torej...

52 komentarjev

Nova beta Firefoxa 4 tudi v slovenščini

Mozilla.org - Nova različica beta Firefoxa 4 je prvič na voljo tudi v slovenščini, skupno pa je Firefox 4 že pred izidom končne različice preveden v 70 jezikov. Sinhronizacija med različnimi Firefoxi in napravami je odslej precej lažja, saj gesla in skrivna rekla niso več potrebna, razširjena je podpora za grafiko v treh razsežnostih s tehnologijo WebGL, dodatki pa se bodo odslej nadgrajevali brez da bi o tem obveščali uporabnika.



Skupaj z novo razvojno različico za osebne računalnike je izšel tudi Firefox 4 beta za mobilne naprave, ki ga lahko prvič najdemo tudi Androidovem Marketu, na voljo pa je tudi različica za Maemo. Poenostavlja iskanje dodatkov, prinaša večjo hitrost, odpravlja kopico hroščev in omogoča shranjevanje strani v obliki PDF za...

19 komentarjev

Chrome Web Store predstavljen, Chrome 9 novosti

ESPN kot prvi predlog ob pritisku tipke e - v ozadju naložen 'instantno'

vir: engadget
engadget - Kot se je predvidevalo že ob objavi vabil na prireditev je Google danes predstavil novosti, povezane tako z brskalnikom kot z operacijskim sistemom, ki si delita ime Chrome. Na brskalniškem delu so končno predstavili spletno trgovino z aplikacijami, poleg nekaterih drugih novostih, ki jih lahko v kratkem pričakujemo vgrajene v sam brskalnik. V delu posvečenemu Chrome OS so nekoliko podrobneje predstavili delovanje tega operacijskega sistema ter njegovo navezanost na namenske prenosnike. Enega izmed njih so že predstavili, a ni naprodaj. Tokrat se osredotočamo na brskalniški del prireditve.

Chrome Web Store zaenkrat podpira le Chrome, čeprav bi nekatere aplikacije že sedaj delovale v...

41 komentarjev

Uporabnikom na voljo Chrome 8

Pregledovalnik dokumentov PDF v Chrome 8

Google - Različica Chrome 8 je uporabnikom brskalnika iz razvojne oz. beta različice na voljo že dolgo, od včeraj pa tudi običajnim uporabnikom, ki stavijo na popolnoma stabilne izdaje. Novosti je kar nekaj, še veliko več pa popravljenih hroščev, po besedah Googla slednjih prek 800. Ti so vplivali tako na stabilnost kot na varnost brskalnika. Na strani novosti je nedvomno med najpomembnejšimi vgrajen pregledovalnik dokumentov PDF, ki je podobno kot pogoni za izrisovanje spletnih strani in strani same omejen le na svoj peskovnik ter tako varnejši za uporabnika. Podobno bo Google storil še z vključkom Flash, a bodo tega uporabniki deležni v različici 9.

Pregledovalnik dokumentov po funkcionalnosti sicer zaostaja za Adobeovo...

51 komentarjev

Quake 2 v HTML5, novosti v Chrome 5

Aero Peek

vir: TG Daily
TG Daily - Čeprav bo Chrome neposredno v brskalnik vključil tudi Flash, razvoja na standardu HTML5 še zdaleč ne opuščajo. Še več, predstavljajo vedno nove in nove stvari, kjer so s predstavitvijo Quake 2, ki nativno teče znotraj brskalnika, dodobra predstavili zmogljivosti HTML5.

Začeli so z javansko predelavo pogona Quake II, poznanega pod imenom Jake2 in osnovanega na GPL izdaji kode izvornega, Id-jevega Quake II pogona, nato pa vse skupaj s pomočjo Webkit Toolkita, WebGL in WebSockets prevedli v Javascript. Sprva so bili nadvse presenečeni, da so dosegali kar 30 sličic na sekundo (na prenosniku), a igra lahko teče tudi hitreje, do in prek 60 sličic na sekundo. Googlov predstavnik Chris Ramsdale je povedal, da...

25 komentarjev