»

Nedeljski izpad CenturyLinka promet po internetu oklestil za 3,5 odstotka

Cloudflarov promet prek CenturyLinka (rdeče)

Slo-Tech - Težave, ki jih je v nedeljo povzročila napačna konfiguracija enega izmed strežniških centrov svetovnega ponudnika dostopa do internetne hrbtenice CenturyLink, so se odrazile v opaznem zmanjšanju internetnega prometa. Napaka pri nastavitvi BGP routinga se je namreč razširila prek meja CenturyLinkovih omrežij, zaradi česar so bile nedosegljive številne spletne strani: tudi Amazon, Microsoft, Twitter, Reddit in OpenDNS. Ker so težave oplazile tudi Cloudflare, ki številnim stranem zagotavlja zaščito pred napadi DDoS, so imele tudi te strani težave. Cloudflare je pripravil izčrpno poročilo o nedeljskih dogodkih.

Težave so se začele ob 12.03 po slovenskem času, ko so uporabniki začeli dobivati napake 522 (potekla časovna omejitev). Cloudflare ni povezan le s CenturyLinkom in v takih primerih sistemi avtomatično preusmerijo promet na druga omrežja. To se je zgodilo v nedeljo, ko je promet stekel prek ponudnikov Cogent, NTT, GTT, Telia in Tata. Večinoma je to tudi uspelo in v osmih...

6 komentarjev

Irak zaradi izpitov tretji dan zapored za tri ure ugasnil internet

Slo-Tech - Običajno so namerne prekinitve dostopa do interneta politično ali vojaško motivirane, ni pa to vedno tako. V Iraku so te dni že drugo leto zapovrstjo v jutranjih urah v celi državi blokirali internet, ker potekajo nacionalni preizkusi znanja v tamkajšnjih šolah. Podobno kot lani so tudi letos vsak dan od 14. do 16. maja med 8. in 11. uro po lokalnem času v celotni državi blokirali dostop do interneta, da učenci in dijaki ne bi mogli goljufati na preizkusih.

Zanimivo je, da se je identična zgodba primerila tudi lani, a vlada seveda tega ni hotela priznati. Letos pa je na internet ušlo sporočilo, ki so ga prejeli ponudniki storitev. In resnično je...

14 komentarjev

Google ponuja plačilo za nadzor uporabe interneta

Ciscov router z vgrajenim nadzorom internetne uporabe.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Kot smo že pisali, začno marca veljati spremembe v Googlovi politiki zasebnosti, ki bodo združile podatke od vseh njihovih storitev (seznam) in tako omogočile še bolj donosno prodajo uporabniških podatkov oglaševalcem. Podjetje se s tem brani odkrite konkurence s strani socialnih omrežij tipa Facebook in Twitter, ki mu, tako eden od bivših menedžerjev, spodjeda delež na trgu iskalnikov. A kot kaže, nadzor brskalnika, cele palete storitev in mobilne (Android) aktivnosti ni dovolj za vse primere. V torek so potihem začeli partnerstvo s tržnoraziskovalno firmo Knowledge Networks, ki uporabnikom ponuja manjša plačila za polni dostop do njihove internetne komunikacije.

...

29 komentarjev

Zemljevid vseh podmorskih kablov

Internetni podmorski kabli, sedanjost

Slashdot - Večina medcelinskega internetnega prometa in tudi dobršen del intrakontinentalnega (recimo v Afriki) poteka po podmorskih kablih, ki so razpredeni po svetovnih oceanih. Ker jih polagajo različna podjetja za različne naročnike, je težko dobiti točne podatke, kje vse so nameščeni. Plačljive informacije o tem seveda obstajajo - če ne drugače jih morajo imeti ladje - a niso zastonj. Na TeleGeography je tak zemljevid podmorskih kablov moč kupiti za 250 dolarjev. Če ga nujno potrebujemo, ni drago, a Greg Mahlknecht iz južnoafriškega Durbana se je odločil izdelati brezplačen zemljevid - predvsem zato, ker je mogel.

Preiskal je domala celotni internet in si sproti zapisoval lokacije in...

7 komentarjev

Vabilo na četrtkovo predavanje Olafa Maennela na FRI o modeliranju interneta

Olaf Maennel

Slo-Tech - V četrtek, 7. 7. 2011, bo ob 12.15 uri na Fakulteti za računalništvo Univerze v Ljubljani, Tržaška 25, Ljubljana v predavalnici P4 predaval Olaf Maennel z Univerze Loughborrough v Veliki Britaniji. V predavanju 10 Lessons from 10 Years of Measuring and Modelling the Internet bo zagovarjal tezo, "da večina študij preveč poenostavlja model interneta in da zato nekaterih empiričnih ugotovitev ne znamo dobro utemeljiti". Predstavil bo trditve o delovanju omrežij, ki so se izkazale za neresnične, a so še vedno pogosto osnova za razmišljanje o internetu. Pokazal bo mogoče prihodnje smernice...

3 komentarji

Sirija začela izključevati internet zaradi protivladnih protestov

Dosegljivost bližnjevzhodnih omrežij.

ComputerWorld - Zaradi protivladnih protestov v Siriji so včeraj izključili internet v tej državi. Okoli 5.35 ure zjutraj sta približno dve tretjini sirskih omrežij postali nedosegljivi, prav tako so iz globalnih tabel za usmerjanje prometa (routing table) odstranili naslove za 40 izmed 59 omrežij.

Za telekomunikacije v državi skrbi monopolist SyriaTel, ki ima povezave v tujino zakupljene večidel pri Turk Telekomu in Deutsche Telekomu, sam pa jih ponuja ponudnikom dostopa do interneta Sawi, iNetu in RunNetu. Večina prometa gre pred podmorskega kabla na Ciper, gradijo pa tudi nove povezave s Turčijo, čeprav je projekt zaradi političnih nemirov nekoliko zastal.

Dosegljiva so ostala predvsem vladna omrežja za naftno ministrstvo, medtem ko je recimo povezava do carine ali ministrstva za šolstvo prekinjena. The...

4 komentarji

Chrome dobiva funkcijo proti Slashdotovem učinku

Slo-Tech - Google je v razvojno verzijo svojega brskalnika Chrome 12 vgradil možnost, s kateri želi preprečiti nehoteni napad DoS oziroma Slashdotov učinek. Če bo Chrome od strežnika dobil štiri zaporedne odgovore, da je neka stran nedosegljiva, uporabniku ne bo več takoj omogočil poslati novega zahtevka, ampak bo eksponentno povečeval interval čakanja. Sprva bo zamik trajal 0,7 sekunde, nato pa se bo povečeval do maksimalne meje 15 minut.

S tem seveda Google ne bo odpravil napadov DoS, saj se za ciljane zlonamerne napade uporabljajo posebna orodja. Bo pa Google poizkusil odpraviti...

8 komentarjev

Blokade in cenzura interneta na Bližnjem vzhodu

Slashdot - Zaradi protestov v arabskem delu sveta, ki so zajeli Tunizijo, Libijo, Bahrajn, Jordanijo in Jemen, države v tem delu sveta krčijo dostop do interneta. Vsakih nekaj dni pišemo, da je ta ali ona država začela cenzurirati ali kar popolnoma blokirati internet, tako da je vsemu skupaj kar težko slediti. Craig Labovitz je na svojem blogu pripravil pregled dogajanja na Bližnjem vzhodu.

Medtem ko je Egipt že pred časom vnovič vzpostavil internetne povezave s...

0 komentarjev

Zaradi protestov tudi Libija onemogoča dostop do interneta

ComputerWorld - Kakor se protivladni protesti kakor požar širijo po arabskem svetu, se veča tudi število držav, ki so omejile ali povsem onemogočile dostop do interneta. Egiptu in Bahrajnu se je pridružila tudi Libija, kjer so v petek potekali siloviti protesti. Libija ni odgovorila le s strelnim orožjem, ampak tudi z omejitvijo dostopa do interneta.

Njihov glavni ponudnik dostopa do interneta General Post and Telecommunications Company je v včeraj ob 1.18 uri po lokalnem času začel prekinjati povezave z mednarodnimi omrežji. Iz Libije poročajo, da je nedosegljiva velika večina spletnih strani. Internet je dostopen občasno, pri čemer je Facebook blokiran ves čas, Twitter pa bojda ne....

0 komentarjev

Bahrajn zaradi protestov verjetno filtrira internetni promet

ComputerWorld - Protivladni protesti so se iz Tunizije in Egipta prelili po velikem delu arabskega sveta, tako da niso obšli niti majhne otoške državice Bahrajn v Perzijskem zalivu. Ker demonstranti že štiri dni zahtevajo abdikacijo kralja, jih je policija razgnala s silo, borijo pa se tudi z naraščajočo cenzuro interneta.

Podjetje Arbor Networks poroča o zmanjšanju internetnega prometa v Bahrajn in iz njega za okoli petino v primerjavi z ustaljenimi vzorci. Podatki 100 ponudnikov dostopa do interneta po vsem svetu kažejo, da se je v Bahrajnu okrepilo filtriranje prometa. Za razliko od Egipta Bahrajn ni povsem prekinil povezljivosti, a obstojijo močni indici o manipulaciji.

Največji bahrajnski ponudnik dostopa do interneta Batelco je v državni lasti. Objavili so...

0 komentarjev

Ameriška vojska lahko vzpostavi internet, koderkoli hoče

Commando Solo

vir: Wired News
Wired News - Zadnji primer popolne blokade internetnih komunikacij v državi se je zgodil na aktualnih demonstracijah v Egiptu, ko je vlada onemogočila dostop do interneta v državi. Mislili bi si, da v takem primeru ni kaj dosti storiti, a to ni čisto res. Wired piše, da ima ameriška vojska različne tehnologije, kako lahko omogoči komunikacije na ozemlju, ki ga ne nadzorujejo.

Primer je Commando Solo, kakor se imenuje predelano letalo Lockheed EC-130. To lahko oddaja...

12 komentarjev

Internet v Egiptu spet dostopen

BBC - Medtem ko so razmere na egiptovskih ulicah vsak dan bolj kaotične, se na internetu situacija normalizira. Včeraj ob 11.34 uri po lokalnem času so namreč v Egiptu vnovič vzpostavili predhodno prekinjene internetne povezave, tako da so vsi štirje veliki ponudniki dostopa do interneta spet dosegljivi iz mednarodnega naslovnega prostora, hkrati pa imajo tudi prebivalci dostop do interneta. Prav tako so ukinili blokadi Facebooka in Twitterja, s katerima se je omejevanje interneta pred popolno blokado sploh začelo. Dostopne so egiptovska borza, banke, univerze, veleposlaništva, podjetja itn.

Uradnega obvestila ali izjave iz Egipta ni. Mediji špekulirajo, da gre bodisi za ukrep, ki bo...

2 komentarja

Egipt ugasnil še zadnjega delujočega ponudnika dostopa do interneta

BBC - Včeraj smo obširno opisali, kako so egiptovske oblasti izključile skoraj celotni internet in kakšne alternative so prebivalcem ostale. Edini ponudnik dostopa do interneta, ki je še imel povezljivost z mednarodnimi omrežji, je bil Noor, pri katerem gostujejo tudi egiptovska borza, Coca-Cola, Exxon, letalstvo, univerze, bančni sistemi in druge finančne ustanove. Včeraj so v Egiptu od interneta odrezali še Noor, tako da klasičnega dostopa do interneta v tej državi ni več. To je bil bržkone odgovor vlade na uporne državljane, saj je mnogo uporabnikov Noora na svojih brezžičnih usmerjevalnikih odstranilo gesla, tako da je lahko do interneta prek njih dostopalo...

33 komentarjev

Kako je Egipt izklopil internet in kako so se prebivalci prilagodili

Od petka je nedosegljivih okrog 90 odstotkov omrežij v Egiptu.

Slo-Tech - Ko so v četrtek in petek v javnost prišli prvi podatki, da je Egipt zaradi protestov blokiral dostop do interneta, smo to vzeli za dejstvo. Še en režim, ki si skuša ljudstvo pokoriti tudi s spodkopavanjem telekomunikacij v državi. Toda internet ni centraliziran medij in ni ga moč kar izklopiti pet minut pred polnočjo, ker bi se Mubarak pred spanjem odločil ugasniti internet. Popolna blokada interneta v državi terja temeljito pripravo in natančno izvedbo, prebivalstvo pa potem kljub temu poišče alternativne načine komunikacije.

V petek ni nihče najavil izpada interneta v Egiptu, temveč je preprosto izginilo 3500 internetnih poti (BGP-routes), ki navadno potekajo v Egipt, piše NetworkWorld. Večina avtonomnih sistemov iz Egipta je nehala objavljati...

37 komentarjev

Egipt v celoti odrezan od interneta

vir: BBC
BBC - Včeraj smo poročali, da je Egipt blokiral dostop do Facebooka in Twitterja, da bi preprečil organizacijo in podpihovanje uporov, ki so se v državi razplamteli proti voditelju Hosniju Mubaraku. Na prvi pogled se je zdelo, da so blokade začasne narave, saj je bilo vmes moč dostopati do strani, a se je z naraščajočo jakostjo protestov okrepila tudi blokada interneta. Od danes je v Egiptu blokiran praktično ves dostop do interneta.

Kot poročajo podjetja, ki se ukvarjajo s spremljanjem internetnih povezav, so danes ob 23.34 uri po srednjeevropskem času ugasnili vse usmerjevalnike pri egiptovskih ponudnikih dostopa do interneta, tako da je država informacijsko odrezana od sveta. V Egiptu so...

573 komentarjev

Egipt blokiral Twitter in Facebook

Spopadi demonstratov s policijo so v Egiptu izbruhnili 25. januarja.

vir: RTV Slovenija
Heise - Zatem ko so se tunizijske demonstracije prelile v Egipt, je bilo pričakovati, da bodo egiptovske oblasti poizkušale upore zajeziti tudi s prekinitvijo komunikacij. Ker so se uporniki o svojih akcijah dogovarjali prek socialnih strani na internetu, sta med med prvimi padli strani Facebook in Twitter, ki v Egiptu večji del torka in srede nista bili dostopni. Oblasti sicer trdijo, da strani niso blokirale, a dokazi kažejo nasprotno.

Twitter je nedosegljiv od torka od okoli 17.00 ure po srednjeevropskem času, kar so potrdili...

11 komentarjev

Vzhod spet odrezan od sveta

Slashdot - Po tem, ko je bilo na začetku februarja prekinjenih več telekomunikacijskih kablov, ki povezujejo Evropo in Azijo, se je danes dogodek ponovil na treh kablih v Sredozemskem morju med Francijo in Tunizijo. Zaradi prekinitve naj bi bili prizadeti predvsem uporabniki v Singapurju, Tajvanu, Maleziji in Egiptu, v primeru, da odpove še četrti od kablov, pa lahko to pomeni internetni mrk Bližnjega vzhoda. Trenutno je večina prometa preusmerjenega preko Združenih držav, stanje pa naj bi se normaliziralo kasneje do 31. decembra.

Kljub temu, da se spet pojavljajo domneve, da gre za preveliko frekvenco okvar, je razlog tudi tokrat verjetno precej banalen.

0 komentarjev

Nova odpuščanja

Slo-Tech - Spet poročamo o odpuščanjih. To pot začenjamo na tej strani Atlantika, saj bo finski konglomerat Nokia Siemens Networks na cesto poslal 1820 zaposlenih. Od tega bodo odslovili 750 delavcev na Finskem, 500 pa v Nemčiji, 50 v Egiptu in 20 v ZDA. Prav tako bodo primorani prodati obrat v nemškem Durachu, ki ga bodo prevzeli njegovi trenutni menedžerji.

Naslednji v vrsti stoji britanski ponudnik dostopa do interneta, telefonije in televizije Virgin Media. Da bi do leta 2012 prihranili 120 milijonov funtov, bodo odpustili 2200 zaposlenih, kar znaša 15 odstotkov vse delovne sile. Takšno postopanje je nujno, pravijo, da bi se rešili iz finančne zagate, v kateri so se znašli spričo milijardnega dolga od vlaganja v britansko telekomunikacijsko omrežje.

Skok na drugi konec sveta. Tajvanski proizvajalec elektronike Leadtek se bo zahvalil za sodelovanje 450 zaposlenim. Leadtek izdeluje grafične kartice izključno za nVidio, ki pa ga ni uvrstila med šest preferiranih partnerjev, kar pomeni, da...

4 komentarji

Napad na Border Gateway Protocol

Wired Blog - Border Gateway Protocol (BGP) je temeljni usmerjevalni protokol interneta, s pomočjo katerega usmerjevalniki pošiljajo podatkovne pakete od enega IP naslova do drugega. Konec avgusta pa sta Anton "Tony" Kapela ter Alex Pilosov na konferenci DefCon pokazala, kako je mogoče spreminjati pot podatkovnih paketov ter tako neopazno prestrezati internetni promet iz kjerkoli na svetu.

Tehnika seveda ni uporabna za običajne uporabnike interneta, saj je potrebno imeti povezavo na eno izmed internetnih hrbtenic ter BGP usmerjevalnik (ki si ga lahko tudi sami naredite), vendar pa lahko tehniko povsem neopazno izvaja katerakoli vlada ali velika korporacija.

Za kaj gre?

Raziskovalca sta odkrila, da ima BGP protokol že v sami zasnovi nekatere resne pomankljivosti. Glavna težava je v tem, da v BGP protokol ni vgrajenih ustreznih mehanizmov zaupanja. BGP protokol namreč deluje tako, da ko npr. uporabnik v svoj brskalnik vnese naslov spletne strani (npr. www.youtube.com), DNS brskalniku sporoči IP...

27 komentarjev