»

Brazilija bo omejila uporabo mobilnih telefonov na certificirane modele

Slo-Tech - V EU sicer ne morete uvoziti elektronike, ki nima ustreznih deklaracij in certifikatov, a če nekako v državo prinesete poceni kitajski ponaredek mobilnega telefona, bo ta deloval. Mobilni telefoni pač niso avtomobili, kjer bi bila uporaba nehomologiranega modela kazniva. Drugače pa je v Braziliji, kjer nepotrjenih modelov sploh ne bo mogoče uporabljati.

Ta teden je v Braziliji začel delovati sistem Siga (Sistema Integrado de Gestão de Aparelhos, integrirani sistem za upravljanje naprav), ki bo blokiral dostop nepotrjenih modelov do mobilnih omrežij v državi. Nacionalna agencija za telekomunikacije (Anatel) bo namreč podeljevala certifikate modelom, ki so naprodaj v Braziliji. Sistem Siga bo...

20 komentarjev

Osebni mobilni oddajnik za cenejše klice v tujini

Majhnost omogoča prenosnost celice

vir: CNet
CNet - Osebni mobilni oddajniki, poimenovani femtocelice (domet do nekaj 10 metrov, obstajajo še pikocelice z dometom do ~200 metrov in mikrocelice z dometom do 2 km), omogočajo izboljšanje signala na mobilnih telefonih predvsem v stavbah ter v krajih, kjer je signal sicer šibak, saj mobilne telefone k svojemu operaterju povežejo kar prek ožičenega širokopasovnega interneta. AT&T za domače uporabnike te izboljševalce signala ponuja že nekaj časa, kaže pa, da bi te mahne pripomočke v prihodnosti lahko predvsem Evropejci jemali s seboj na počitnice.

Angleško podjetje Ubiquisys je namreč razvilo majhno škatlico (še manjšo od običajne femtocelice - poimenovali so jo atocelica), katere namen je predvsem ponujati majhno območje domačega mobilnega operaterja na dopustu, ko bi se sicer morali povezati v omrežje tujega operaterja in za klice, SMS-e...

20 komentarjev

Prihajata Palm Pre 2 in webOS 2.0

vir: engadget
engadget - Čeprav so pri HP-ju zatrdili, da bomo njihove prve mobilne telefone z webOS ugledali šele v začetku leta 2011, to morda ni popolnoma resnično. V petek bodo naročniki francoskega operaterja SFR lahko kupili Pre 2, prvi mobilni telefon s HP webOS 2.0, kot se mobilni operacijski sistem zdaj imenuje. Morda bo to obenem eden izmed zadnjih Palmovih mobilnih telefonov, če se bodo pri HP-ju odločili za prihajajoče izdelke uporabiti svoje ime. Z 2. izdajo tako mobilnega telefona kot operacijskega sistema pride nekaj novosti. Slednji bo tako podpiral pravo večopravilnost,...

8 komentarjev

China Unicom ukinja Google na Androidu

V naboru China Unicom je poleg Androida tudi iPhone

vir: engadget
engadget - Že takoj po sporu in Googlovem odhodu s Kitajske se je predvidevalo, da bodo kitajski mobilni operaterji na svojih mobilnih telefonih zamenjal privzet iskalnik. To se je sedaj potrdilo v primeru China Unicom, kjer bodo iskalnik zamenjali na mobilnih telefonih z Androidom. Iskalnik na slednjih je sicer jasno Googlov, a China Unicom nima namena sodelovati s podjetjem, ki ne spoštuje kitajskih zakonov. Googla kot iskalnika v lastnem operacijskem sistemu najverjetneje ne bo zamenjal le en ponudnik, saj naj bi...

16 komentarjev

Storitev sledenja mobilnim telefonom v Britaniji

Schneier.com - Po tem, ko je pred časom podjetje Flexispy ponudilo poseben program, ki mobilni telefon "spremeni" v prisluškovalno napravo (program omogoča, da naročnik storitve prestreza vse prometne podatke nadzorovanega telefona, prestreza SMS sporočila, itd)., se je pojavila podobna storitev, ki pa omogoča sledenje gibanju uporabnika mobilnega telefona.

Tako je pred kratkim podjetje World-tracker za britanske naročnike mobilnih storitev operaterjev O2, Orange in Vodafone pričelo ponujati sledenje njihovim mobilnim telefonom.

Po prijavi na storitev (prijava je mogoča preko spleta) lastnik mobilnega telefona dobi (eno) SMS sporočilo, storitev sledenja pa nato potrdi (z eno samo potrditvijo).

Dostop do podatkov je mogoč preko spletne strani, naročnikom storitve pa so na voljo podatki o lokaciji telefona za vsako minuto (podatki so povezani z Google maps). Sledenje je seveda popolnoma neopazno, saj World-Tracker uporablja podatke o lokacijah z omrežja mobilnega operaterja.

Podjetje se na...

16 komentarjev

Komercialna storitev sledenja mobilnim telefonom že na voljo

Slashdot - Kot poročajo pri CNet news, bo Verizon, drugi največji ameriški ponudnik mobilne telefonije, naslednji teden pričel komercialno ponujati storitev sledenja uporabnikom mobilnih telefonov.

Sistem (vsaj uradno) ni namenjen boju proti teroristom, pač pa staršem, ki bodo lahko spremljali, kje se gibljejo njihovi otroci. Starši bodo to lahko preverili s pomočjo storitve, ki bo lokacije mobilnih telefonov njihovih otrok izrisala na zemljevidu (na računalniku ali na mobilni napravi). Poleg tega pa bodo lahko zamejili območje kje se njihovi otroci smejo gibati - in če bodo območje zapustili, bodo starši o tem obveščeni s SMS sporočilom. Osnovna storitev bo stala slabih 10 USD, razširjena, ki omogoča nastavljanje mej dovoljenega gibanja pa slabih 20 USD.

Mobilni operaterji v ZDA morajo storitev določanja lokacije mobilnega telefona od leta 2005 zagotavljati v primeru klicev na 911 (podobno storitev morajo zagotavljati slovenski operaterji ob klicu na 113), sedaj pa so jo začeli še...

43 komentarjev