»

Facebook Dating ne sme v Evropo

Slo-Tech - Facebook v Evropi ne bo mogel zagnati svoje storitve Facebook Dating, ki jo je pred poldrugim letom preizkusno pokazal v Kolumbiji. Danes je storitev na voljo že v več državah, tudi v ZDA. Gre za storitev, ki bi uporabnikom omogočala iskati partnerje, na voljo pa bi bila le za tiste, ki bi izrecno potrdili, da to želijo. Partnerje bi uporabnikom predlagal izven kroga prijateljev.

Toda v Evropi ne bo šlo. Irski informacijski pooblaščenec je sporočil, da jih je Facebook prvikrat glede te storitve kontaktiral 3. februarja letos. Načrtovani datum izida je bil 13. februar, kar je informacijskega pooblaščenca negativno presenetilo zaradi časovne bližine. Ker Facebook ni predložil nobene dokumentacije o naravi storitve, so pri Facebooku izvedli inšpekcijski nadzor in zasegli ustrezno dokumentacijo. Facebook se je na podlagi teh dogodkov odločil, da izid Facebook Datinga v Evropi odložijo za nedoločen čas.

Facebook se je odzval z izjavo, da zelo pazijo, da bodo novo storitev uvedli na...

40 komentarjev

Uporabniki Facebooka postajajo opreznejši

Mesečno aktivni uporabniki Facebooka. Statista.com

Slo-Tech - Število uporabnikov Facebooka vse od ustanovitve monotono raste in dosega že 2,2 milijarde (mesečno aktivnih), kar je nedvomno uspeh. Toda v zadnjih mesecih so čedalje glasnejši očitki, da Facebook zlasti med mladino izgublja popularnost in da so mu zaradi tega dnevi šteti, če ne bo diverzificiral svojih dejavnosti. Facebook to sicer odločno počne (kupil je Oculus, WhatsApp itd.), a na pot mu hodijo tudi nedavni incidenti z varovanjem osebnih podatkov, zaradi česar se je Zuckerberg zagovarjal tako pred evropskimi poslanci (tu ni imel težkega dela) kot tudi pred ameriškim kongresom. Posledice so tudi manjša angažiranost uporabnikov.

Raziskava Pew Research Centra v ZDA kaže, da so ljudje čedalje...

11 komentarjev

Google oglobljen v Nemčiji zaradi afere Street View

Avtomobil za Google Street View

Heise - Nemški informacijski pooblaščenec je oglobil Google zaradi nezakonitega zbiranja prometnih podatkov z brezžičnih omrežij v sklopu slikanja pokrajine za storitev Google Street View. Incident je po odkritju dvignil veliko prahu, proti Googlu pa je preiskave začelo mnogo držav. Britanci niso odkrili nič nezakonitega, Francozi pač. Američani so bili precej prizanesljivi (precej manj pa njihove zvezne države), Španci so Google oglobili. Afera je bila aktualna vse do lanskega leta, saj Google podatkov ni takoj zbrisal, na koncu pa so za napako okrivili enega izmed programerjev. Sedaj so svoj odgovor podali še Nemci.

Hamburški pooblaščenec za dostop do informacij javnega značaja in varovanje...

11 komentarjev

Facebook izklopil prepoznavo uporabnikov za vse EU uporabnike (or so we're told)

Hamburški informacijski pooblaščenec Johannes Caspar je odgovoren za nebroj neprespanih ur v pisarnah ameriških informacijskih gigantov. Sporočilo je sicer vsakič isto: za poslovanje v EU je potrebno spoštovati tudi evropsko zakonodajo.

vir: The New York Times
Slo-Tech - Facebook se je lani poleti srečal z nepričakovano resnim odporom nekaterih evropskih uporabnikov do svoje funkcije samodejnega prepoznavanja obrazov. S tehnološkega stališča gre sicer za izjemno zanimiv primer uporabe tovrstne tehnologije na zares ogromnem vzorcu podatkov - 250 milijonov dnevno naloženih fotografijah - vendar se je vodstvo podjetja žal seveda, spet, ipak odločilo to funkcijo preprosto vklopiti za vse...

22 komentarjev

Facebook v Evropi ukinja samodejno prepoznavanje obrazov

BBC - Ko je Facebook junija lani za vse uporabnike uvedel možnost samodejnega prepoznavanja obrazov na fotografijah, so bili odzivi varuhov zasebnosti zlasti v Evropi zelo ostri. Storitev Tag Suggestions namreč na fotografijah samodejno najde obraze ljudi in predlaga označite (tagging). Pri tem gre Facebook celo tako daleč, da uporablja algoritem za identifikacijo in samodejno predlaga ime najverjetnejše osebe na sliki. Storitev je privzeto vključena (opt-out), dodatno pa je problematična, ker uporabnike kar sili k izpostavljanju drugih ljudi.

Prva se je ostro odzvala Nemčija, kjer je informacijski pooblaščenec že avgusta lani povedal, da je Facebooka praksa ilegalna. Sedaj bo Facebook storitev ukinil za celotno Evropo.

Irski informacijski pooblaščenec (na Irskem...

5 komentarjev

Google ni izbrisal vseh prometnih podatkov iz afere Street View

Avtomobil za Google Street View

Ars Technica - Google je razkril, da še niso izbrisali vseh podatkov, ki so jih nezakonito zbirali njihovi avtomobili za projekt Street View, čeprav so lani trdili nasprotno. Maja predlani je izbruhnila afera, ko se je razvedelo, da so njihova vozila prestrezala in beležila tudi podatke o brezžičnih omrežjih in prometu prek njih v okolici. Google si je s tem nakopal jezo uporabnikov in preiskave v več državah. Čeprav so trdili, da je šlo za neljubo napako, so bili oglobljeni - v ZDA manj, drugod več.

Google pa je moral tudi obljubiti, da bo vse nezakonito zbrane podatke izbrisal, kar so predlani decembra po lastnih navedbah tudi storili. Britanski informacijski pooblaščenec je razkril, da to ne drži....

12 komentarjev

Srd uporabnikov zaradi Facebookovih e-naslovov

CNet - Če še niste opazili spremembe v kontaktnih podatkih na svojem profilu v Facebooku, pokukajte vanj. Ta teden je namreč Facebook vsem uporabnikom spremenil prikazani elektronski naslov v takega, ki ima na koncu domeno @facebook.com. Prvi elektronski naslov je v profilu ostal, a po privzetih nastavitvah se obiskovalcem prikazuje le Facebookov naslov. Kdor tega ne želi, mora v profilu ročno popraviti nastavitve elektronskega naslova.

Facebook trdi, da so to storili z namenom poenotenja komunikacij. Elektronska pošta, ki jo uporabnik prejme na naslov @facebook.com, se namreč znajde med njegovimi sporočili na Facebooku. To drži, a uporabniki so nad potezo Facebooka vseeno besni. Poleg tega da je nastavitve spremenil...

21 komentarjev

Facebooku se v Nemčiji obeta globa

ZDNet - Facebook je lani decembra (globalno pa letos junija) uvedel funkcijo samodejnega prepoznavanja obrazov na naloženih fotografijah. V praksi je namen tega pomagati uporabnikom pri označevanju prijateljev na fotografijah (tagging), saj Facebookov algoritem samodejno odkrije osebe na fotografijah in jih identificira, tako da lahko ponudi enostavno označitev. Problem je, da mora imeti Facebook za to početje obsežno zbirko biometričnih podatkov in da to počne brez...

30 komentarjev

Facebook preiskujeta irski informacijski pooblaščenec in ameriška trgovinska komisija

ZDNet - Facebookova goreča želja, da bi svojo celotno spletno izkušnjo doživeli znotraj njihovih okvirov (neposredno ali preko widgetov), je skupaj s povečanjem tam zapravljenega časa in prihodkov s sabo prinesla tudi povečan nadzor državnih regulatorjev.

Na Irskem, kjer je tudi sedež Facebookovih evropskih operacij, je informacijski pooblaščenec nedavno začel preiskavo zoper podjetje, zaradi prejema številnih pritožb, med njimi 22 točk od avstrijske skupine Europe v. Facebook. Avgusta so podjetni posamezniki preko Reddita pozvali uporabnike, naj zahtevajo kopijo vseh svojih podatkov na CD-ju, kar jim omogoča irska zakonodaja (navodila tukaj). FB se je moral zaradi izjemnega navala zahtevkov...

6 komentarjev

Nemški deželni informacijski poverjenik ne všečka Facebookovih storitev

Slo-Tech - Informacijski poverjenik (ustreznik naše informacijske pooblaščenke) nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein je včeraj lokalne upravljavce spletnih strani pozval k odstranitvi vtičnikov za povezovanje s sistemom facebook, kakršna stra npr. gumb like in strani za oboževanje podjetij in blagovnih znamk (fan pages) - pod pretnjo globe do 50.000 EUR.

Poverjenik po poglobljeni pravni in tehnični analizi meni, da sporne storitve kršijo nemško zvezno in deželno zakonodajo o elektronskem poslovanju in varstvu osebnih podatkov. Za delovanje spornih storitev spletna stran posreduje dostopne podatke o obiskovalcu na ozemlje ZDA, od koder povratno pridobi statistiko uporabe spletne strani. Kdorkoli uporablja storitev Facebooka neposredno preko spletišča (facebook.com) ali z uporabo vtičnikov na drugih straneh, lahko pričakuje, da bo Facebook njegove podatke hranil dve leti. Facebook tako gradi obsežno kartoteko obiskovalcev spleta, pri svojih uporabnikih pa celo personaliziran profil....

22 komentarjev

Samodejno prepoznavanje obrazov na Facebooku v Nemčiji ilegalno

Bloomberg - Možnost samodejne prepoznave obrazov pri nalaganju slik na Facebook je bila globalno uvedena na začetku poletja in že tedaj je dvignila veliko prahu, še posebej v državah s strogimi zakoni o zasebnosti. Med njimi je na prvem mestu Nemčija, ki je ta teden odločila, da ta funkcija ni v skladu z nemško zakonodajo. Zato so pozvali Facebook, da jo umakne, sicer mu grozi visoka globa.

Johannes Caspar, informacijski pooblaščenec v Hamburgu, je v torek odločil, da je Facebookova storitev samodejnega prepoznavanja obrazov na fotografijah v Nemčiji ilegalna, saj Facebook hrani biometrične podatke. Po njegovem razumevanju predstavlja hudo kršitev tako nemške kot tudi evropske zakonodaje o varovanju zasebnosti. Čeprav je storitev mogoče izključiti, to ne zadostuje, saj je...

33 komentarjev

EU začenja preiskavo Facebooka?

Bloomberg - Včeraj smo poročali, da je Facebook začel globalno uvajati funkcijo prepoznavanja obrazov na slikah, ki jih nanj naložijo uporabniki, tako da jim lahko sam ponudi imena prijateljev, ki so najverjetneje na njih. Storitev, ki je bila že predhodno na voljo v ZDA, je v konzervativnejši in na varovanje zasebnosti občutljivejši Evropi dvignila obilico prahu.

Bloomberg poroča, da so evropski varuhi zasebnosti že napovedali uradno preiskavo Facebookove novotarije. Preiskavo je napovedala delovna skupina za 29. člen, ki jo sestavljajo evropski informacijski pooblaščenci iz vsake države in Evropska komisija, oglasile pa so se tudi lokalne organizacije v Veliki Britaniji in na Irskem. Luksemburški informacijski pooblaščenec Gerard Lommel je povedal, da je prepoznavanje...

241 komentarjev

Facebook popustil nemških zahtevam po varovanju zasebnosti

The New York Times - Nemški zakoni o varovanju zasebnosti so eni najstrožjih na svetu, kar je pred kratkim izkusil veliki Google, ki je moral uporabnikom dopustiti zamegljevanje svojih nepremičnin v projektu Google Street View. Sedaj mu sledi Facebook, saj je Johannes Caspar, nadzornik za varovanje podatkov v zvezni državi Hamburg, objavil negativno mnenje o spoštovanju pravice do zasebnosti Facebooka, zato je ta hitro reagiral in popravil očitano. V nasprotnem primeru bi mu namreč lahko grozila globa v višini do 300.000 evrov in obilica slabe publicitete, ki si je res ne želi.

Jabolko spora je Facebookova storitev za iskanje prijateljev Friend Finder. Z njo lahko uporabnik Facebooka poišče svoje...

7 komentarjev

Nemčija začela pravni postopek zoper Facebook

Slashdot - Nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov v Hamburgu, ki mu načeluje Johannes Caspar, je začel pravni postopek zoper Facebook, katerega obtožuje ilegalni dostop do osebnih podatkov ljudi, ki ne uporabljajo Facebooka, in shranjevanje taistih podatkov. Caspar je dejal, da je po njegovi oceni shranjevanje podatkov od tretjih strank v tem primeru kršitev zakonodaje o varstvu osebnih podatkov. Facebook ima do 11. avgusta časa, da se formalno odzove, nakar bo Caspar odločil, ali bo postopek nadaljeval. Nemški zakoni s tega področja so eni najstrožjih na svetu.

Facebook je letos aprila uporabnikom omogočil, da onemogočijo dostop do svojih stikov v e-pošti, a predhodno zbrani podatki naj ne bi bili izbrisani, marveč še vedno aktivno v rabi za namene trženja. Caspar pravi, da so dobili vrsto pritožb ljudi, ki jim je Facebook samodejno poslal sporočila, ko jih je našel med stiki svojih uporabnikov.

18 komentarjev

Facebook kriv za petino ločitev, EPIC vložil pritožbo

The Register - Če vas kdo vpraša, kako smo živeli v časih pred prihodom aplikacij za socialno mreženje (Facebook, Netlog, MySpace in izpeljanke) ali pa celo v resnično daljnih časih, ko najpogostejša kolokacija besede mobilni ni bila telefon, lahko odgovorite mirneje.

V neki ameriških odvetniški pisarni so pregledali spise ločitvenih postopkov in ugotovili, da je Facebook katalizator za petino razpadlih zakonov. Glavni razlog za razpad zvez so bile živahne razprave o intimnem življenju z drugimi osebami prek Facebooka, priljubljen šport pa je tudi dokazovanje nezvestobe s citati z zidu partnerjevega profila na Facebooka. Pri tem ne gre za kakšno obskurno statistiko na desetih primerih, ampak so pregledali 5000 vlog, izmed katerih jih je 989 vsebovalo omembo tega spletnega servisa.

Omenimo še, da je Facebook ta mesec spremenil svojo politiko varovanja osebnih podatkov, da so morali uporabniki vnovič nastaviti, kdo lahko vidi njihove slike, sporočila in podobno. EPIC je že vložil pritožbo (PDF),...

12 komentarjev

10 nasvetov za zaščito zasebnosti na Facebooku

Slo-Tech - Na All Facebook, so objavili deset nasvetov za zaščito svoje zasebnosti za tiste, ki Facebook res morate uporabljati.

Uporabnikom tako svetujejo kako uporabljati sezname "prijateljev", kako se odstraniti iz iskalnih rezultatov Facebooka in spletnih iskalnikov, kako se izogniti označevanju svojih fotografij s strani "prijateljev", kako skriti svoje kontaktne podatke in še veliko več.

Praktično in uporabno.

30 komentarjev

MySpace bo posredoval podatke o spolnih delikventih

Slashdot - MySpace je po debati o varovanju zasebnosti vendarle popustil pod pritiskom tožilcev iz nekaterih zveznih držav ZDA. Od podjetja zahtevajo podatke o registriranih storilcih, ki so v preteklosti izvajali nelegalna dejanja, povezana s spolnostjo (predvsem na področju pedofilije). MySpace je določene podatke o omenjenih ljudeh v preteklosti že zbiral, a le za lastne potrebe, sedaj pa jih bodo tudi delili z drugimi. Namen vsega skupaj naj bi bil varovanje otrok in mladih, ki uporabljajo storitev. Izvorna novica.

10 komentarjev