»

Flame izkoriščal Microsoftove certifikate

Ars Technica - Pred tednom dni smo pisali o novo odkritem kosu zlobne programske opreme z imenom Flame, ki vohuni še bolj zvito kakor Stuxnet. O obsežnosti in sofisticiranosti Flama pričajo njegova velikost, izrazita modularnost in taktike za izmikanje odkritju. Vodja razvoja v F-Securu Mikko Hypponen - ki je imel že lani julija še pred odkritjem Flama izjemno zanimivo predavanje o računalniški varnosti v okviru TED Talks - je nad dogodki zaskrbljen.

Kot pravi, so njegovo in ostala varnostna podjetja imela primerke kode, okužene s Flamom že najpozneje leta 2010 in verjetno že prej, a jih nihče ni analiziral. Sistemi za avtomatično javljanje so to kodo zaznali, a je niso označili kot varnostno tveganje, zato se je nihče ni lotil pregledovati. Podobno tudi Stuxneta več kot leto dni po izpustitvi v divjino interneta ni nihče opazil, ali pa manj znanega, a...

17 komentarjev

Kdo so VUPEN in kako s preprodajo ranljivosti služijo milijone

VUPEN-ova ekipa v Vancouvru letos. Bekrer stoji v sredini.

Forbes - Letos je v Vancouvru na tekmovanju Pwn2Own zelo hitro padel Googlov brskalnik Chrome, ki je bil lani edini nedotaknjen. Razbila ga je francoska skupina hekerjev oziroma raziskovalcev iz podjetja VUPEN, ki ima z Googlom in ostalimi proizvajalci programske opreme precej zapleten odnos. Ko so na primer lani maja objavili napad na Chrome, ki je omogočil poganjanje poljubne izvršljive kode, Googlu ali kam drugam na splet niso posredovali podrobnosti o napadu. Google je tedaj odvrnil, da gre za luknjo v vtičniku za Flashu in da to v resnici "ni njihov problem", na kar je VUPEN odgovoril, da pa je vseeno problem za uporabnike, saj je Flash luknja delovala na privzeti različici Chroma z že vključenim Flashem.

VUPEN je resda francosko varnostno podjetje,...

40 komentarjev

Chrome že padel v Pwn2Own

VUPENov soustanovitelj in vodja razvoja Chaouki Bekrar.

Slo-Tech - Letošnje tekmovanje v iskanju varnostnih pomanjkljivosti se je šele začelo, vendar že vemo, da Google Chrome tokrat ne bo uspel ohraniti lanske titule kot edini nedotaknjeni brskalnik. Francoska skupina VUPEN je namreč le pet minut po začetku prijavila exploit, ki z izkoriščenjem dveh napak uspešno prebije Chromov sandbox. Google je pristnost eksploita že potrdil, tako da jih čaka vsaj 60 tisoč dolarjev, prenosnik Google Chromebook in morda še del skupnega nagradnega sklada 1 milijona dolarjev.

VUPEN in Google imata že nekaj zgodovine. Gre za francosko varnostno podjetje, ki testira varnost priljubljenih programskih paketov in potem svojim naročnikom za lepe vsote prodaja rezultate...

11 komentarjev

Napad na MySQL.com obiskovalcem stregel zlobno kodo

ComputerWorld - Spletna stran MySQL.com, ki jo vzdržuje Oracle, je bila že drugič v manj kot letu dni napadena. Marca so hekerji z vrivanjem SQL pridobili uporabniška imena in zgoščene vrednosti (hash) gesel, včeraj pa je stran nekaj ur servirala zlobno kodo vsem obiskovalcem.

Da je stran kompromitirana, so odkrili včeraj okrog poldne po slovenskem času, čez približno šest ur pa je bila stran že očiščena. V vmesnem je stran, ki je bila očitno napadena prek orodja Black Hole, ogrožala obiskovalce, ki niso imeli najnovejših in zakrpanih verzij brskalnikov, Adobe Acrobata in Readerja oziroma Jave, saj je izkoriščala znane in že odpravljene ranljivosti, da je na njihove računalnike nameščala zlobno kodo.

Spomnimo, da je v zadnjem času priljubljeno...

41 komentarjev

Raziskovalca umaknila predavanje o ranljivosti sistemov SCADA

Slashdot - Od sobote do četrtka je v Dallasu potekala konferenca TakeDownCon 2011, kjer raziskovalci predstavljajo odkrite ranljivosti v sistemih ter razpravljajo o izboljšavah in pristopu k večji varnosti. Za sredo je bila napovedana tudi predstavitev varnostnih pomanjkljivosti v Siemensovih industrijskih kontrolnih procesih SCADA (ki se uporabljajo za nadzor in krmiljenje industrijskih procesov, recimo zloglasnih centrifug, ki jih je prizadel Stuxnet). Pripravljala sta jo Brian Meixell in Dillon Beresford iz NSS Labs, pa sta se v zadnjem trenutku odločila, da jo zaradi prevelike nevarnosti odpovesta.

Meixell in Beresford poudarjata, da jima ni nihče grozil ali na vrata pošiljal odvetnikov. O odkritih ranljivostih sta razpravljala s Siemensom in ameriško Službo za domovinsko varnost...

11 komentarjev

Odkrita nova ranljivost v Chromu

Slashdot - Raziskovalci iz francoskega VUPEN-a so objavili, da so odkrili resno ranljivost v Googlovem brskalniku Chrome, ki omogoča zaobiti vse varnostne mehanizme (ASLR, DEP in Chromov peskovnik) ter tiho (to pomeni, da se brskalnik ne sesuje po izvršitvi) izrabiti neobjavljeno (0-day) ranljivost za izvedbo zlobne kode. Ranljivost učinkuje na vseh operacijskih sistemih Windows, ne glede na verzijo ali bitnost. Podrobnosti, razumljivo, javno niso razkrili.

Ranljivost obstoji tudi v najnovejši verziji brskalnika Chrome 11.0.696.65 na Windows 7 SP1. Njeno delovanje so prikazali v spodaj priloženem videoposnetku. Vidimo, da se po obisku posebej prilagojene spletne strani z oddaljene lokacije na računalnik prenese zunanja koda (konkretno Računalo)...

37 komentarjev

Microsoft zakrpal štiri luknje

vir: Heise
Heise - Drugi torek v mesecu je mimo in Microsoft je izdal svojo bero popravkov in obližev za svoje programe za ta mesec. Veliko novega nam niso pripravili, saj so izdali le tri popravke, ki zakrpajo štiri luknje. V MS11-015 so popravili dvoje ranljivosti v Widows Media Playerju in Media Centru in je edini popravek, ki nosi oznako kritično. Z obiskom zlobne spletne strani je namreč moč ukaniti predvajalnik, da izvede poljubno kodo pri procesiranju datotek DVR-MS (Microsoft Digital Video Recording). Druga popravka zakrpata ranljivost v Remote Desktop Clientu ter Microsoft Groove Couldu. Oba nosita oznako pomembno....

1 komentar

Adobe zakrpal 42 hroščev in ranljivosti

ComputerWorld - Adobe je v sklopu četrtletne izdaje popravkov za svoje programe zakrpal 42 lukenj. Od tega so jih popravili 29 v Adobe Readerju in 13 v Flashu. To je tudi prvikrat, da so izdali popravek za novi Reader X, ki vsebuje peskovnik, ki aplikacijo izolira od sistema, da bi preprečil napad zlobne kode po celotnem sistemu (podoben sistem imata tudi Chrome in Office 2010). Popravkov sta bila deležna tudi ColdFusion in Shockwave. Popravke za verzije programov za Linux bodo izdali 28. februarja.

Večina hroščev v Readerju nosi oznako kritično, kar pomeni, da so v principu lahko zlorabljeni za...

10 komentarjev

Ranljivost v Operi

Heise - Francoski VUPEN je odkril ranljivost v norveškem brskalniku Opera, ki omogoča prilagojenim spletnim stranem okužiti računalnike s sistemom Windows. Prizadeti sta zadnja verzija 11.00 kakor tudi prejšnje različice od 10.63 navzdol na Windows 7 in XP SP3.

Problem tiči v datoteki opera.dll, ki ima v delu za procesiranje datotek HTML z velikim številom podrejenih elementov (child elements) hrošča. Prvikrat je nanj opozoril Jordi Chancel v začetku januarja, a je uspel le zrušiti brskalnik. VUPEN pa je uspel hrošč zlorabiti tako, da vrine in izvede zlobno kodo na računalniku. Zato se ranljivost klasificira kot kritična. Popravka še ni.

24 komentarjev

Mozilla odkrite ranljivosti bogateje nagrajuje

Mozilla.org - Mozilla je doslej odkrite ranljivosti v Firefoxu nagrajevala s 500 dolarji, sedaj pa so razpisano nagrado povišali na 3000 dolarjev. Poleg že prej vključenega brskalnika Firefox Web, so odslej zajeti tudi Firefox Mobile in še nekaj novih izdelkov. Odkrivanje neznanih ranljivosti je bilo že prej in še ostaja donosen posel, vreden dosti več od piškavih 500 dolarjev. Četudi vnemar pustimo nelegalne možnosti, ko je prodaja ranljivosti zainteresiranim kupcem, ki bodo za dobro odšteli mnogo več, ostane mnogo legalnih potov, kako iz njih iztržiti čim več. Poleg publicitete, ki so jo prijavitelji deležni od medijev, mnogi na varnostnih luknjah sedijo do raznih tekmovanj v vdiranju, kjer so na voljo lepe nagrade (npr. Pwn2Own). Mozilla upa, da bo z novo politiko prepričala odkritelje ranljivosti, da jih kmalu javijo.

5 komentarjev

Najbolj luknjičav Apple

TG Daily - Secunia je objavila polletno poročilo (PDF-datoteka) o ranljivostih v izdelkih različnih proizvajalcev, ki so bile odkrite letos. Neslavno prvo mesto je pripadlo Applu, a to ni edina plat medalje.

Deset proizvajalcev z največ ranljivostmi je odgovornih za 30 odstotkov vseh odkritih ranljivosti. Da bi dobili zgodovinski pregled, so pri Secunii teh deset preučili za nazaj do leta 2005 in narisali graf. Ugotovili so, da so bili na prvih treh mestih ves čas Oracle, Apple in Microsoft, le nekoliko so se izmenjevali v vodstvo. Letos vodečemu Applu sledi Oracle, tretji je Microsoft. Zanimivo je, da povečanemu vlaganju v varnost navkljub nobeno izmed teh podjetij ni uspelo zmanjšati števila odkritih ranljivosti - nasprotno, krepko je raslo.

Druga plat medalje pa pravi, da je večina Applovih ranljivosti bolj teoretične...

35 komentarjev

Poganjanje Windows brez administratorskih pravic varneje

Ars Technica - Omenjeni napotek je skorajda že stara lajna računalnikarjev, a kaj ko se ga uporabniki ne držijo. Za poganjanje sistema z administratorskimi pravicami ni pametnih razlogov (še zlasti po uvedbi funkcije Run as), saj se tako morebitna nesnaga bolj neovirano razširi po sistemu. Na BeyondTrust so opravili analizo (PDF), ki te nasvete podkrepi s številkami. Ugotovili so, da pri poganjanju sistema brez administratorskih privilegijev izzveni:

  • 90 odstotkov odkritih kritičnih ranljivosti Windows 7
  • 100 odstotkov ranljivosti v Microsoft Office iz leta 2009
  • 94 odstotkov ranljivosti v vseh verzijah IE in 100 odstotkov ranljivosti v Internet Explorerju 8, oboje iz leta 2009
  • 64 odstotkov vseh lani odkritih ranljivosti v Microsoftovih izdelkih.

To pomeni, da si lahko življenje zelo...

58 komentarjev

Heker Albert Gonzalez kriv

Albert Gonzalez

CNet - Eden izmed najbolj zloglasnih ameriških hekerjev Albert Gonzalez se je izrekel za krivega v vseh 19 točkah obtožnice, ki jo je proti njemu sestavilo ameriško tožilstvo lanskega avgusta. Obtožbe ga bremenijo kraje več milijonov številk kreditnih in debetnih kartic, ki je pridobil iz ameriških trgovinskih verig. V skladu z dogovorom, ki ga je sklenil s tožilstvom, bo za zapahi presedel 15 do 25 let, vrnil bo tri milijone dolarjev denarja, stanovanje v Miamiju, svojega BMW-ja, računalnike in celo ure Rolex.

Gonzales naj bi...

21 komentarjev

Prikaz še enega napada na anonimnost

Slo-Tech - Pri FortConsult so objavili raziskovalni članek z naslovom Practical Onion Hacking: finding the real address of Tor clients. V njem do pokazali, kako je v HTML kodo mogoče vriniti "spletnega hrošča", ki razkrije pravo identiteto obiskovalca (pravi IP naslov). To so storili s pomočjo JavaScripta in Flasha, zaključujejo pa, da je uporaba teh tehnik razmeroma enostavna.

Pri odkriti ranljivosti pa ne gre za ranljivost Tor omrežja, pač pa za ranljivost podpornih programov in programov, ki uporabljajo Tor. Avtorji članka upajo, da bo na podlagi njihove raziskave popravljen podporni program privoxy (ki bo tako zlonamerno kodo sposoben odstranjevati), kot najhitrejšo rešitev pa svetujejo izklop Flasha, Active X, Jave in JavaScripta, uporabo SSL povezav, uporabo tujih DNS strežnikov ...

Samo za paranoike.

26 komentarjev