»

Microsoft bo zaposlenim omogočil neomejen dopust

Slo-Tech - Vodja Microsoftove kadrovske službe Kathleen Hogan je zaposlenim sporočila, da bodo doslej imeli neomejeno število dni dopusta. Koncept, ki v ZDA ni nov, poznamo pod imenom UPTO (unlimited paid time off) in ga je v zadnjih letih posvojilo precej podjetij. A sindikati opozarjajo, da takšna ureditev skriva številne pasti.

Microsoft bo aprila vsem zaposlenim, ki še imajo neporabljen dopust, izplačal nadomestilo, nato pa jim bo preprosto propadel. Nadaljnje odsotnosti se ne bodo odštevale od kvote, temveč si jo bodo morali zaposleni vsakokrat izgovoriti od svojega nadrejenega. Dnevni plačane odsotnosti ne bodo več omejeni, temveč se bodo izkoriščali po preudarku. Novost velja za zaposlene, ki imajo fiksno mesečno postavko (salaried) in ki so zaposleni v ZDA. Microsoft sicer obljublja 10 dni kolektivnega dopusta, sicer pa plačane bolniške odsotnosti, odsotnost za služenje porote, izredni dopust ob smrti v družini in sedaj še neomejen normalni dopust.

Podobne politike imajo tudi v...

31 komentarjev

Apple, Google, Intel in Adobe ponudili premalo, tožba zaposlenih gre dalje

vir: Reuters
Reuters - Ameriška sodnica Lucy Koh, ki jo poznamo iz primera Apple-Samsung, je razveljavila 325 milijonov dolarjev težko poravnavo v tožbi inženirjev proti Adobu, Applu in Intelu Googlu zaradi kartelnega dogovarjanja o višini plač in nenovačenju delavcev pri konkurenci.

V prvotnem postopku iz leta 2012 so bili med obtoženimi še Intuit, Pixar in Lucasfilm, ki so se že pred tem ločeno poravnali za 20 milijonov dolarjev. Veliki četverici so očitali, da so zaradi medsebojnih dogovorov oškodovali delavce, ki so prejemali nižje plače, kot bi si jih lahko izpogajali, če bi deloval prosti trg. Tožba se nanaša na obdobje v letih 2005-2010.

Sojenje je bilo zanimivo zlasti zato, ker so v javnost prišla številna elektronska sporočila med vodilnimi v toženih podjetjih. V Googlu...

12 komentarjev

Umrl je Steve Jobs

vir: Apple
Apple - Danes ponoči je v 57. letu starosti umrl nekdanji Applov izvršni direktor in najzaslužnejši za Applov feniksovski preporod in meteorski vzpon v zadnjih letih, Steve Jobs. S položaja izvršnega direktorja je precej nenadno, a ne nepričakovano zaradi zdravstvenih razlogov odstopil 25. avgusta letos. Kljub temu je obdržal mesto v upravnem odboru podjetja. Jobs je imel že prej obilico zdravstvenih težav, saj se je prvikrat uspešno z rakom spopadel že leta 2004. Tudi leta 2009 je za nekaj mesecev predal krmilo podjetja zaradi presaditve jeter, letos januarja pa je vzel bolniški dopust, ki je trajal...

138 komentarjev

Hekerji objavili osebne informacije vodje J.P. Morgan Chasea

CNet - Hekerska skupina z imenom CabinCr3w je na Pastebinu objavila informacije o izvršnem direktorju banke J.P. Morgan Chase. To so storili v solidarnosti s protestniki pred Wall Streetom, ki že teden dni zahtevajo spremembo finančnega sistema. Objavili so naslove, družinske in poslovne povezave, politične podpornike, višini donacij in pravne informacije o Jamesu Dimonu. V banki se na incident še niso odzvali.

Ista hekerska skupina je v začetku tedna objavila tudi podatke o izvršnem direktorju Goldman Sachsa Lloydu Blankfeinu in newyorškem namestniku vodja policije Anthonyju Bologni. Tudi objavo teh informacij so sprožili protesti pred Wall Streetom, ko naj bi Bologna brez povoda nad protestniki...

8 komentarjev

Steve Jobs odstopil z mesta generalnega direktorja Appla

Steve Jobs odhaja

Slo-Tech - Po tem ko je bil Steve Jobs na bolniškem dopustu od 17. januarja, je danes (in veljavno takoj) odstopil z mesta generalnega direktorja Appla. Njegovo mesto je prevzel Tim Cook, ki je že vodil Apple, medtem ko je bil Jobs na prejšnjem bolniškem dopustu med zdravljenjem raka. V svojem pismu direktorskega odboru je Apple prosil, da bi ostal kot predsednik direktorskega odbora, kar so mu tudi že odobrili.

Nazadnje ko je odšel na bolniški dopust, je Applova delnica kratkoročno strmoglavila. Kaj se bo dogajalo tokrat, bomo videli ob treh popoldan po našem času, ko se odpre newyorška borza.

119 komentarjev

Steve Jobs v bolniški stalež

Applova delnica je ob objavi informacije strmoglavila

TechCrunch - Applov izvršni direktor Steve Jobs je napovedal, da bo vzel bolniški dopust za nedoločen čas. V elektronski okrožnici je zaposlenim povedal, da bo še vedno izvršni direktor podjetja in da bo še vedno sodeloval pri vseh pomembnih odločitvah, le sedaj bo za nekaj časa dal prednost lastnemu zdravju. V vmesnem času bo vršilec dolžnosti Tim Cook. Zakaj si bo vzel predah, ni pojasnil.

Spomnimo, da je že leta 2009 Steve Jobs za pol leta zapustil podjetje, ker je odšel na presaditev jeter. Tudi takrat je bil njegov namestnik Tim Cook. Že leta 2004 pa je premagal raka na trebušni slinavki.

Investitorji v Frankfurtu so na tokratno bolniško odsotnost reagirali panično, saj je Applova delnica izgubila skoraj osem odstotkov. Na Wall Streetu včeraj niso trgovali, saj so v ZDA...

73 komentarjev

Mož desetletja Steve Jobs

Slo-Tech - Iztek leta in pričetek desetih let 21. stoletja kar kliče po raznih izborih izdelkov in ljudi leta in desetletja, tako da se nekaj tovrstnim novicam v bližnji prihodnosti ne bo moč povsem ogniti. Na finančnem portalu SmartMoney, ki sicer ni tako ugleden kot kakšen Bloomberg, so izbirali človeka desetletja. O tem na naših straneh sploh ne bi poročali, če si laskavega naslova ne bi prislužil Applov izvršni direktor Steve Jobs, ki je prejel 30 odstotkov vseh glasov. Na drugo mesto se je zavihtel finančni guru Warren Buffett, šef znamenitega holdinga Berkshire Hathaway, sledijo pa mu Ben Bernake (vodja ameriške zvezne banke FED), Sergey Brin in Larry Page (ustanovitelja Googla) ter Bill Gates (ustanovitelj Microsofta).

Kaj je Jobs storil takega, da si zasluži naziv mož dekade? Podjetje Apple je bilo ustanovljeno leta 1976, ko so skupaj stopili Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne. Podjetju je šlo v prvih letih dobro, posebej v spominu nam je ostala legendarna reklama za Macintosh...

4 komentarji

iPhone 3GS z milijon prodanimi kosi v enem vikendu

vir: TG Daily
TG Daily - Hitri iPhone 3GS skupaj s 3. različico operacijskega sistema podira vse napovedi analitikov o prodajnih številkah oz. številu prenosov. Tudi najbolj optimistični analitiki so napovedovali zgolj 600.000 prenosov in namestitev, a je starejše aparate nadgradilo kar 6 milijonov uporabnikov. Obenem je Apple v le treh dneh prodal kar milijon novih iPhone 3GS, medtem ko so analitiki napovedovali zgolj 500.000 prodanih primerkov. Čeprav je druga strojna različica, iPhone 3G, prav tako dosegla milijon prodanih kosov v enem vikendu, dosežek ni enakovreden, saj se je 3G ob izidu prodajal v 22, 3GS pa v le osmih državah.

Nad uspehom je seveda navdušen tudi Steve Jobs, ki se v kratkem vrača na svoje delovno mesto po presaditvi jeter, ki je posledica raka na...

116 komentarjev

Steve Jobs zapušča Apple do poletja

Gizmodo - Applov izvršni direktor Steve Jobs je imel v preteklosti nadvse nesrečne težave z rakom, ki ga je uspešno prebolel, vendar pa se njegove zdravstvene težave na žalost še niso zaključile. Tako je že pred časom imel zdravstvene težave s hormonskim neravnovesjem, zaradi česar je v zadnjem času izgubil velik delež svoje teže, to pa ga je tudi prisililo, da se je odpovedal vodenju Applovega znamenitega Keynota na Macworldu.

Na žalost se je sedaj izkazalo, da so njegove zdravstvene težave nekoliko bolj resne in še niso v celoti odpravljene. Da bi se lažje posvetil zdravljenju, omogočil uslužbencem, da se osredotočijo na delo in se ne obremenjujejo z njegovim zdravstvenim stanjem ter nenazadnje, da bi se ognil nepotrebni medijski pozornosti, ki ne pripomore ne k njegovemu okrevanju in ne k javni podobi podjetja, je do poletja predal svoja izvršna pooblastila za dnevne operacije Tim-u Cook-u, strateške odločitve pa bodo še vedno ostale v njegovih rokah.

Pa čimprejšnje okrevanje!

34 komentarjev

Apple naznanil prehod na Intelove procesorje

Slo-Tech - Ta teden se v San Franciscu odvija vsakoletna prireditev Apple Worldwide Developer Conference (WWDC '05), na kateri je imel otvoritveni govor Applov izvršni direktor, Steve Jobs.

V svojem govoru je potrdil govorice o prehodu Appla na Intelove procesorje, ki so v zadnjih nekaj dnevih preplavile splet. Poudaril je tudi, da njihov operacijski sistem OS X zadnjih pet let razvijajo vzporedno tako za PowerPC kot za platformo x86. Na prireditvi je predstavil delovanje OS X na delujočem računalniku x86, ki je bil osnovan okoli procesorja Intel Pentium 4, katerega frekvenca je bila 3,4 GHz.
Prve na Intelovih procesorjih zasnovane računalnike bomo videli junija 2006, prehod pa naj bi bil končan leto kasneje.

Veliko časa je bilo namenjenega poudarjanju enostavnega prehoda, saj naj bi bili vsi programi lahko prenosljivi. V večini primerov bo zadostoval samo ponoven prevod programa ali minimalna sprememba kode. Vsi stari programi, ki so bili prevedni v jezik PowerPCjev, pa bodo še vedno...

80 komentarjev

Steve Jobs okreva

Slashdot - Prvi mož podjetja Apple, Steve Jobs, je prestal operacijo, pri kateri so mu kirurgi odstranili redko obliko rakastega tumorja. 49-letni Jobs se namerava v podjeje vrniti septembra. Do takrat ga bo pri vodenju kalifornijskega podjetja Cupertino, ki izdeluje računalnike Mac in predvajalnike iPod, nadomeščal Tim Cook, vodja svetovne prodaje pri Applu. Jobsovo stanje je zaenkrat zelo vzpodbudno, zanesljivo pa ne bo potreboval kemoterapije. Klik!

6 komentarjev