»

Sans Forgetica: pisava za boljši spomin

Slo-Tech - Morda kontraintuitivno, a večkrat preverjeno in dokazano dejstvo je, da je berljivost pisave neposredno korelirana s priklicem informacij. Najlaže berljive in najpreglednejše pisave so za učenje slaba izbira, saj si več zapomnimo, če besedilo beremo v nekoliko manj lični obliki. Podobno so tudi rezultati na preizkusih znanja boljši, če je test zapisan v grdi pisavi. Razlogov je več, v glavnem pa se pri slabši pisavi bolj potrudimo že pri branju, kar aktivira možganske centre za razumevanje in obdelavo, zaradi česar se bolj skoncentriramo in premislimo.

Na avstralski univerzi RMIT v Melbournu so razvili novo pisavo, ki so jo poimenovali Sans Forgetica (sans pomeni brez). S preizkusi na več kot 400 študentih so oblikovali pisavo, ki je namenjena najboljšemu priklicu informacij. Razlika...

26 komentarjev

Vojničev rokopis ostaja pretrd oreh

Slo-Tech - Eden izmed najslavnejših kriptografskih problemov ostaja nerešen. Minuli teden smo dobili še eno izmed "rešitev" Vojničevega rokopisa, za katero se je kot za vse predhodne izkazalo, da to ni. Nicholas Gibbs je v The Times Literary Supplement objavil, da je razvozlal vsebino skrivnostnega rokopisa. Toda strokovnjaki so hitro pokazali, da njegova argumentacija ni prepričljiva in da v resnici ni pokazal nič konkretno novega, zato rokopis ostaja nerazvozlan.

Znamenit rokopis je nastal na severu Italije v začetku 15. stoletja, njegova vsebina pa do danes ni znana. Ohranjenih je 240 od vsaj 272 strani rokopisa, ki je napisan v neznanem jeziku v neznani pisavi. Vsebuje ogromno ilustracij in skic, ki vsebujejo vse od rastlin do...

17 komentarjev

Boljša čitljivost uničuje trajno uskladiščenje prebranega

Wired Blog - Razvoj pisav, računalniških zaslonov, bralnikov e-knjig in podobnega gre že dlje časa v smer večje berljivosti. Toda to ni nujno koristno, v svojem blogu in nastopu na BBC-ju pojasnjuje bloger o nevroznanosti Jonah Lehrer. Prav lahkotnost, s katero zaznavamo lepo oblikovane črke, našim možganom signalizira, da besedilo ni zelo pomembno, zato si zapomnimo manj.

Stanislas Dahene s pariškega College de France se ukvarja z nevroanatomijo branja. Pravi, da obstojita dve različni poti zaznavanja, osmišljanja in skladiščenja podatkov, pridobljenih iz besedila. Ventralna pot se uporabi, ko beremo besedilo iz znanih besed. Takrat v trenutku zaznave že poiščemo informacijo o njenem pomenu, ne da bi o tem posebej razmišljali. Tovrstno branje je hitro, tekoče in nezahtevno.

...

15 komentarjev

Članek o osnovah orodja sed

Slo-Tech - Drugič v tem tednu smo dobili nov članek. Za Zgodovino računalništva je Igor Kolar predstavil osnove seda (stream editor - urejevalnik toka). sed je namensko orodje za spreminjanje delov besedila v datotekah direktno iz ukazne vrstice, kar pride še posebej prav, kadar želimo spremeniti isto stvar na več mestih ali kadar obdelujemo tako velike datoteke, da jih večina normalnih urejevalnikov ne zmore prežvečiti.Veliko užitkov v branju.

10 komentarjev

SVLA: Marxove (in naših računal) mokre sanje.

The Register - Bralec, ko nameščaš neko programje, kolikokrat pritisneš navidezno izboklino "Next"? No, in pri katerih se najdlje zamudiš? Izbiri lokacije na disku? CCC, slabo. Veš, vmes se ti ponavadi prikaže eno dooooolgo besedilo, ki sliši na kunštno ime EULA. Pogodba za končnega uporabnika je tam in predvideva, da jo vedno prebereš po dolgem in počez, ter da se z njo celo strinjaš. No, kaj pa, če se ti ta pogodba ne prikaže, ampak se ti prikaže neko drugo, tebi bolj všečno besedilo, pa ga notri niso vstavili avtorji programa? Še bolje: kaj, če bi bilo to besedilo bolj kot samim programerjem všeč tudi tebi?

Yep, rešitev obstaja. Sicer (še) nisem pravnik, tako da o tem ne morem soditi, vendar se je na spletu znašel hecen substitut, imenovan "SOFTWARE VENDOR LICENSE AGREEMENT" (SVLA). Kaj to je in ako bi ga rad imel namesto stare pogodbe, pa si poglej tukaj!

1 komentar

Windowsi preljubljeni

Slo-Tech - Gotovo bi vsi kar malce pogrešali zdaj že kar legendarne Windowse, ki so orali ledino pred petimi in več leti, če bi se Microsoft "naveličal" tega posla. No, ker pa Microsoftu ekonomsko zelo dobro kaže, se nam za obstoj priljubljenih Oken ni treba preveč bati. Da bi si ta operacijski sistem čim bolje zapomnili, so se neki šaljivci odločili, da sistem obdelajo malce bolj iz smešne plati. Njihov izdelek si lahko ogledate na tej strani. Pa še opozorilo: stran ni namenjena preobčutljivim ljudem, saj boste dobesedno crknili od smeha (no, vsaj jaz sam :)). Thanx, Kekec.

6 komentarjev

ALi Aladdin Pro5 čipovje

Akiba - AKIBA PC je objavila teste ALi Aladdin Pro5 čipovja. Gre za čipovje za Intel Socket370 procesorje, z DDR SDRAM podporo. ALi je dolgo odlašal z izidom tega čipovja; izšlo naj bi konec prejšnjega leta. AKIBA PC je teste opravila na P3 1000 MHz Pentium-u in 128MB RAM-a. Rezultati niso zavidanja vredni! ALi-jevo čipovje se je namreč odrazalo slabše od Intel 820 in od Intel 815 čipovja.
V tem testu je prišla na plano Pentium-ova slaba združljivost z DDR SDRAM-om. Odrezalo se je namreč slabše od i815, ki deluje na SDRAM-u. Za fotografije pojdite sem. Besedilo je v japonščini, zato dvomom, da boste lahko kaj prebrali. Za branje se odpravite sem.

2 komentarja