»

Spletne urice Maribor #103: Avtomatizacija razvoja mobilnih aplikacij za drobiž

Slo-Tech - Kaj se zgodi, če združiš razvijalsko lenobo dobre sorte in optimizacijo porabe časa in stroškov v podjetju? Avtomatizacija rutinskih, monotonih opravil je prvi korak k boljšemu in hitrejšemu razvoju, še posebej pri razvoju mobilnih aplikacij, kjer veliko časa porabi priprava, nalaganje in razpošiljanje različnih verzij aplikacije strankam ali na App store. Dejan bo v svojem predavanju predstavil cenovno ugodno DIY avtomatizacijo, ki jo je s sodelavci vpeljal v podjetju in s tem pokazal, da se da marsikaj izboljšati z malo ustvarjalnosti, sestavljanja in inženirske žilice.

Kdo je Dejan Skledar?

Dejan Skledar je izkušen razvijalec iOS aplikacij z občutkom za estetiko v podjetju Equaleyes, ki poleg pisanja kode pomaga pri zasnovi privlačnih grafičnih vmesnikov in načrtovanju dobre uporabniške izkušnje. V prostem času se ukvarja z razvijanjem hardware rešitev za pametni dom.

Predavanje bo v torek, 26. novembra ob 19.05 v KID Kibla v Mariboru.

0 komentarjev

Angry Birds in Talking Tom pod isto streho: Slovenian Games Conference 2017

vir: sgc.si
sgc.si - Rovio je nedavno napovedal svoj IPO, ki ga bo vrednotil na okoli 1 miljardo dolarjev, kar je ravno znesek po kateri je bil v začetku leta prodana skupina Outfit7 kitajskemu konglomeratu Jinke. O tem kako doseči takšno valuacijo, ohranjati rast in kako sploh razviti privlačno igro pa bodo 30. septembra bodo razkrili predstavniki Rovia in Outfit7 na konferenci Slovenian Games Conference.

Društvo razvijalcev iger Slovenije - Games Slovenia - prireja že tretjo celodnevno poslovno konferenco s področja razvoja digitalnih iger, ki bo potekala 30. septembra 2017 v prostorih Four Points by Shearton Ljubljana Mons Hotel.

Dogodek se bo osredotočal na številne aktivnosti, ki kot celota predstavljajo postopek razvoja iger.

Znanje in izkušnje...

0 komentarjev

MoMoSlo S03E03 - Gaming & Gamification

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Prvi Mobile Monday v letu 2011 bo potekal v ponedeljek, 17. januarja. Tokratna tema bodo mobilne igre ter uporaba mehanike iger v ostalih vrstah aplikacij.


Žiga Hajdukovič se je profesionalno z razvojem iger ukvarjal pri podjetju Cocoasoft, nato ustanovil svoje podjetje Razum, sedaj pa se je z ekipo Dawn of Play lotil samostojnega razvoja različnih iger, kot je na primer trenutno aktualni Monkey Labour.

Tadej Gregorčič, direktor mariborskega podjetja Motiviti, ki se primarno ukvarja z razvojem iger, bo v okviru svojega predavanja predstavil osnovne koncepte in nekaj predlogov za uporabo gamification koncepta (uporabe elementov iger v vseh vrstah aplikacij) v praksi.

Outfit7 je ekipa 15 programerjev, oblikovalcev in podjetnikov, ki razvija mobilne aplikacije za platformi iOS in Android. Podjetje je oktobra 2009 ustanovilo...

0 komentarjev

Varnost GSM telefonije na 27c3

Slo-Tech - Na letošnji 27c3 konferenci v Berlinu so raziskovalci zbrani okrog GSM hacking projekta o katerem smo že večkrat poročali, predstavili kopico zanimivosti iz področja varnosti GSM telefonije.

Karsten Nohl in Sylvain Munaut sta v predavanju Wideband GSM Sniffing predstavila novosti v razvoju odprtokodne GSM prisluškovalne naprave. Tako sta na predavanju prikazala kako je s pomočjo 2 TB preko torrent omrežja dostopnih mavričnih tabel, programa Kraken in nekoliko modificiranega GSM aparata mogoče prestrezati GSM pogovore v skoraj realnem času.

GSM telefonija kot enega izmed varnostnih mehanizmov uporablja tudi tim. preskakovanje med frekvencami (ang. frequency hopping), kar so raziskovalci poskušali rešiti s prestrezanjem celotnega GSM spektra s pomočjo USRP, izkazalo pa se je, da je ta problem mogoče rešiti s strojno modifikacijo cenenih GSM telefonov. V tem primeru mora biti napadalec lociran na območju iste bazne postaje kot telefon "žrtve", potrebuje pa še IMSI oz. TMSI številko...

0 komentarjev

Pametni telefoni vedno bolj priljubljeni

Pametni telefoni osvajajo svet.

Slo-Tech - Vse več raziskav in napovedi kaže, da bodo v zelo bližnji prihodnosti računalniki za delo in konzole za igranje iger svoj primat prepustili pametnim telefonom. Tako IDC ocenjuje, da bodo v prihodnjih 18 mesecih pametni telefoni, tablični računalniki in druge male prenosne naprave prehitele računalnike po prodaji. Letos bo prodanih okoli 284 milijonov pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, prihodnje leto pa naj bi se ta številka povzpela na 377 milijonov. Leta 2012 bo znašala 462 milijonov, s čimer bodo za seboj pustili osebne računalnike, ki jih bo leta 2011 prodanih 402...

10 komentarjev

Rovio izkorišča uspeh Angry Birds

Slika praznične različice

vir: HotHardware
HotHardware - Nedvomno je Angry Birds ena izmed uspešnejših iger letošnjega leta, plačljiva na platformi iOS z veliki zaslužki, a brezplačna ter zato zelo razširjena na Androidu, poleg različic za Maemo in Symbian^3. Uspeh igre oz. zdaj že kar franšize je bil vnovič potrjen s številom namestitev na platformi Android, ki je že presegla 7 milijonov. Obenem so pri Roviu, razvijalcu in zdaj tudi založniku igre, na nek način pojasnili, zakaj je na tej platformi igra brezplačna. Povedali so, da je to Googlov način (because that is the google way;-).), s čimer so najverjetneje ciljali predvsem na nerazširjenost možnosti nakupovanja aplikacij na Android Marketu.

V nebo kriči najnovejša mobilna platforma, ki še ni podprta - Windows Phone 7. Podpore v letošnjem letu...

20 komentarjev

MoMoSlo S03E02 - Mobile Design

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek (15.11.) bo v Kiberpipi drugi letošnji dogodek Mobile Monday Slovenija, ki bo namenjen predvsem dizajnu za mobilne naprave.

V prvem predavanju bo Tamara Momčilović govorila o sodelovanju med programerji in dizajnerji. Drugo predavanje bo namenjeno prilagodljivemu spletni dizajnu, ki postaja vedno bolj aktualen. Predaval bo Natan Nikolič. V zaključnem predavanju bo Antony Ribot (Ribot) predstavil svoj pogled na proces izdelave mobilnih aplikacij od koncepta do končnega produkta.

Dogodek se začne ob 19:00.

Več informacij na MobileMonday.si

0 komentarjev

MoMoSlo S03E01 - APPCircus@MoMoSlo

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek se bo v Kiberpipi začela nova sezona Mobile Monday dogodkov. Prva epizoda letošnje sezone bo namenjena predstavitvam aplikacij v okviru tekmovanja APPCircus.

Po uvodnem dejanju, kjer bodo predstavljene novosti tretje sezone MoMoSlo, se bo ob 19:30 pričela predstavitev APPCircusa. Gre za prikaz najbolj ustvarjalnih in inovativnih mobilnih aplikacij. APPCircusu se lahko priključijo razvijalci, mlada podjetja in drugi zainteresirani ter si tako pridobijo priložnost za nominacijo na finalu v Barceloni.

Na voljo je 10 predstavitvenih terminov za najobetavnejše slovenske mobilne aplikacije. Ocenjevanje aplikacij bo opravila najboljša možna žirija, obiskovalci Mobile Monday Slovenija.

V kolikor razvijate mobilno aplikacijo in želite sodelovati, lahko aplikacijo prijavite in predstavite tudi svoje delo.

Več o dogodku...

2 komentarja

Igre postajajo storitve

CNet - Popolnoma jasno je, da je eden izmed najboljših načinov za preprečevanje piratstva v primeru iger naročniški sistem, vsaj glede zaslužka, ki so ga posledično deležni razvijalci. To lepo pokaže World of Warcraft, a dandanašnji igre ponovno postajajo nekoliko drugačne. Vedno več jih je zastonj, a so v takšni obliki okrnjene, kar enostavno rešimo z ugodnim nakupom dodatnih delov, dodatkov oz. predmetov za uporabo znotraj igre. Lep primer tega poslovnega modela je Farmville, ki ponuja nakup denarja za rabo znotraj igre, ki odklene ogromno dodatnih zmožnosti ter pospeši napredovanje.

Mikroplačila so všeč tudi podjetju Rovio, ki je ustvarilo eno izmed najuspešnejših iger za iPhone, Angry Birds. Igra, ki bo prednaložena na nekatere dražje...

31 komentarjev

Microsoft resen z mobilnimi igrami

Xbox Live! hub na Windows Phone 7

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Za uspeh mobilne platforme niso dovolj le kakovostne aplikacije v izobilju, seveda če je namen platforme poseči po trgu običajnih uporabnikov. Za to mora biti bogata in prav tako kakovostna tudi izbira iger za kratkočasenje uporabnikov. Pri Microsoftu očitno popolnoma resno želijo biti pomemben igralec na tem trgu, po tem ko so bili z Windows Mobile označeni predvsem kot poslovnim uporabnikom prijazno podjetje.

Za ta namen so ustanovili celo nov studio, Games Studios Mobile Gaming. Seveda gre za podružnico Microsoft Games Studios, internega oddelka, namenjenega razvoju iger, ki so ga pri Microsoftu ustanovili leta 2002, približno ob času izida prve generacije Xboxa. S to potezo so nekoliko razširili začetni repertoar iger za novo konzolo. Če želite razvijati igre za mobilne platforme, si lahko...

5 komentarjev

MoMoSlo S02E08 - Mobile Mountains (delavnica)

Mobile Mountains na Over the Air '09

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V sklopu MobileMonday Slovenija bo v v ponedeljek, 21.6 ob 18:30 delavnica, ki razkriva pasti, v katere se pogosto zapletejo snovalci mobilnih aplikacij. Delavnico bo vodil Tom Hume iz podjetja Future Platforms.



Tom je poln izkušenj na področju razvoja mobilnih aplikacij. V okviru Future Platforms je sodeloval pri projektih za Microsoft, Nokio, BBC, EMI ... Poleg tega aktivno sodeluje v W3C Mobile Web Best Practices Group ter je reden gost dogodkov Mobile Monday. Dogodek bo v angleškem jeziku. Število udeležencev delavnice je omejeno na 50. Za udeležbo potrebujete brezplačno vstopnico, ki jo dobite tukaj.

Poleg delavnice bo predstavljena tudi Akademija NokiaAppForum Slovenija.

1 komentar

MoMoSlo S02E06 - Startup Night

MobileMonday Slovenija

Slo-Tech - V ponedeljek 22.2.2010 bo v Kiberpipi šesti MobileMonday v sezoni 2009/2010. Predstavili se bodo trije slovenski startupi.

Ob 18:30 bo Robert Farazin predstavil MMatcher. MMatcher je storitev, ki omogoča, da uporabnik preko različnih platform oddaja in spremlja interese v njegovi okolici. Pri MMatcherju so prepričani, da je vsak izražen interes v bistvu mali oglas.
MMatcher inteligentno povezuje interese glede na interes ter lokacijo osebe v realnem času. Primer: A: prodam rdeče kolo, B: kupim rdeče kolo - MMatcher ju poveže ter jima omogoči direktno komunikacijo.

Ob 19:00 bo ekipa MiddleMachine predstavila projekt Futurist - A calendar that pushes back!

Ob 19:30 bo Luka Birsa, CTO podjetja Visionect, bo na hitro predstavil rešitev s katero so dosegli uspehe na mednarodnih startup tekmovanjih, ter predstavil izkušnjo iz...

0 komentarjev