»

Intel predstavil grafične kartice za delovne postaje Arc Pro

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so predstavili grafične kartice za profesionalno delo Arc Pro A v izvedenkah za prenosnike in namizne računalnike. Po drugi plati naj bi imeli z lansiranjem širše serije Arc precejšnje težave.

Intelove diskretne grafične kartice za igre in delo pričakujemo s precejšnjim zanimanjem; ne toliko zato, ker bi bile lahko že takoj spočetka resne tekmice geforcom in radeonom, temveč predvsem zato, da popestrijo obstoječi duopol Nvidie in AMDja. Od lanske prve predstavitve do danes so pri Intelu dokaj površinsko razdelali uvodno arhitekturo, Alchemist, konec marca pa tudi že lansirali dva primerka za prenosnike, A370M in A350M. Toda dogodek je bil napol papirnate sorte, saj je do teh izdelkov precej težko priti. Še slabše je na namizniškem področju, saj je podjetje prihod izdelkov zamaknilo iz drugega v tretje četrtletje. Trenutno peščica kartic za namizne računalnike, kot je A380, v testni fazi kroži med vidnejšimi novinarji.

Vodilni priznavajo, da je ta hip glavna cokla zelo...

22 komentarjev

Konec OCZ-ja

techPowerUp! - Končuje se zgodba kalifornijskega podjetja OCZ, ki je na prizorišče stopilo leta 2002, proizvajalo raznorazne računalniške komponente od hladilnikov o pomnilnika, v zadnjem času pa so nas razveseljevali s SSD-ji. Čeprav se SSD-ji prodajajo kakor vroče žemljice, je OCZ zaradi sumljivega poslovanja in nepojasnjenih potez vodstva zabredel tako globoko, da je danes njihov največji upnik zahteval stečaj podjetja. Za lupino, ki bo ostala, se zanima Toshiba in bo najverjetneje kupila zdrave dele podjetja.

Težav se v OCZ-ju vrstijo zadnji dve leti, ko iz neznanih razlogov zamujajo poslovna poročila celo po več četrtletij, prihodki podjetja pa strmo upadajo. Od nekdanjih 90 milijonov dolarjev na četrtletje je...

97 komentarjev

Kingston si želi del JMicrona

Ena izmed rešitev za dvig zmogljivosti je bila uporaba dveh krmilnikov v polju RAID 0

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Dobro znan proizvajalec pogonov SSD in delovnih pomnilnikov Kingston je objavil, da želi kupiti del podjetja JMicron, ki je znano predvsem po svojih čipih za SATA povezljivost. Njihovi čipi so v uporabi tako na matičnih ploščah za razširitev števila SATA priključkov kot krmilni čipi v pogonih SSD, kjer skrbijo za komunikacijo med samimi pomnilniškimi čipi in vodilom SATA.

Ob začetku popularizacije pogonov SSD so bili sicer prav JMicronovi krmilniki med prvimi na tržišču in obenem krivi za nekaj negodovanja, saj niso bili med zmogljivejšimi, a so novi izdelki to nekoliko popravili. Vseeno niso dosegli stare slave oz. popularnosti, saj so se konkurenti izkazali za zmogljivejše, so pa zato JMicronovi...

6 komentarjev

OCZ opušča izdelavo pomnilnika

OCZ-jev pogon Vertex za namizne računalnike

vir: Daily Tech
Daily Tech - Iz podjetja OCZ je prispela vest, da bodo opustili proizvodnjo računalniškega pomnilnika, s katerim so sploh vstopili na trg računalniških komponent davnega leta 2000. Od takrat se je njihov obseg močno razširil, prek hladilnikov, grafičnih kartic in napajalnikov nazaj proti pomnilnikom v obliki pogonov SSD. V začetku leta so sicer že sporočili, da se vračajo h koreninam ter se bodo posvetili le izdelavi pomnilnika, pogonov SSD ter napajalnikov (že pred časom so kupili med navijalci nekdaj zelo cenjeno podjetje PC Power & Cooling), zdaj pa se bodo očitno posvetili le dvema področjema.

Odločitev za prekinitev proizvodnje pomnilnika je prišla zaradi upada...

47 komentarjev

OCZ se vrača h koreninam

Terabajtni SSD

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pri OCZ-ju so naznanili, da bodo opustili razvoj vseh izdelkov, ki ne spadajo v njihovo osnovno dejavnost. Z osnovno dejavnostjo mislijo izdelke, s katerimi so zasloveli, torej napajalnike in pomnilnik, dandanes pa tudi pogone SSD, ki jih večinoma še vedno izdelujejo proizvajalci delovnih pomnilnikov in drugih pomnilniških medijev, bolj redko pa proizvajalci klasičnih trdih diskov.

Za osnovno dejavnost je brez dvoma dobro poskrbljeno, saj imajo na področju izdelave pomnilnika dolgoletne izkušnje. Že sami so bili uspešni pri izdelovanju napajalnikov, a so znanje še nadgradili z nakupom PC Power & Coolinga, enega izmed najprestižnejših izdelovalcev napajalnikov. Nadvse uspešni so tudi na...

6 komentarjev

Shranjevanje podatkov v prihodnosti

ComputerWorld - Na ComputerWorld so objavili nadvse zanimiv prispevek, v katerem so opisani trije IBM-ovi znanstveni koncepti, povezani s pomnjenjem podatkov. Eden od njih govori o izdelavi pomnilnika s pomočjo nanotehnoloških procesov izdelave, tovrstni izdelki naj bi nekoč v prihodnosti prinesli čipe v velikosti kovanca, na katere bomo lahko shranili 10 TB podatkov, obenem pa bodo dosegali tudi izjemne hitrosti prenosa. To bi v praksi pomenilo, da v osebnih računalnikih ne bi več potrebovali ločenega delovnega pomnilnika in trdega diska, kar bi v končni fazi prineslo sisteme, ki se ne bi zaganjali, ampak bi bili pripravljeni za delo takoj ob vklopu. Poleg opisanega sta v članku omenjena še dva koncepta -- eden vsebuje holografske optične medije, pri drugem pa gre za magnetno zapisovanje na trde diske s pomočjo toplote. Nedvomno zanimivo in branja vredno čtivo.

O članku nas je obvestil danes vizionarsko navdahnjeni snow.

13 komentarjev

AMD z Z-RAM tehnologijo do večjih procesorskih predpomnilnikov

X-Bit Labs - AMD je podpisal pogodbo s podjetjem Innovative Silicon Inc., ki je razvila pomnilnik brez kondenzatorjev (Z-RAM; zero-capacitor memory). Z-RAM tehnologija omogoča petkrat večjo gostoto zapisa v primerjavi s SRAM tehnologijo in dvakrat večjo v primerjavi z DDR pomnilniki. Glede na to, da AMD v svojih procesorskih predpomnilnikih uporablja SRAM, lahko povečajo količino predpomnilnikov za faktor 5, ne...

20 komentarjev

Intel investira v Micron

X-Bit Labs - Micron Technology in Intel Corporation sta danes javno objavila, da je Intel investiral 450 milijonov dolarjev v Micron, s čimer so pridobili 5,3 odstotka Micronovih delnic. Pri Micronu pravijo, da bodo finančni priliv izkoristili za podporo 300 mm tehnologiji izdelave pomnilnika in povečanju kapacitet za izdelavo pomnilnika DDR-II. Znano je namreč, da se Intel strašansko zanima za pomnilnik DDR-II in si želi njegove čimprejšnje uporabe v navezi s svojimi procesorji. Več o tem.

0 komentarjev

Tajvansko sodišče razsodilo v prid ProMOSa

X-Bit Labs - Že pred časom smo poročali, da je pomnilniški gigant Infineon z začetkom letošnjega leta ProMOSu odvzel licenco za izdelavo pomnilnika z uporabo "njihovega postopka". Brez te licence bi ProMOS lahko kar zaprl svoje proizvodne obrate, saj veliko večino pomnilnika izdelajo prav s tem postopkom. No, pred nekaj dnevi je ProMOS poslovnim partnerjem naznanil, da je tamkajšnje sodišče odločilo, da lahko nadaljujejo s proizvodnjo pomnilnika in da s tem ne kršijo nobene licence. Na žalost ni znanih veliko podrobnosti o dogajanju. Klik!

0 komentarjev