»

Pripravlja se G.fast za 1 Gb/s po bakru

Slo-Tech - ITU je potrdil standard G.fast, ki bo omogočil doseganje hitrosti do 1 Gb/s prek bakrenih povezav. Kavelj je seveda v dometu, saj lahko tolikšne hitrosti dosegamo le na razdaljah do 250 metrov, še raje pa manj kot 100 metrov. A kljub temu to ni nepomembna novost.

Uporabna bo predvsem v povezavi optičnimi povezavami. Ko smo v zadnjih letih v Sloveniji gradili optično omrežje, so običajno optična vlakna šla vse do hiše, kar pa ni nujno vedno tako. V tujini je problem poznan pod imenom problem zadnje milje. Optične povezave namreč relativno poceni pripeljemo v gosto naseljena območja, bistveno dražja pa je povezava od zadnjega vozlišča do končnega uporabnika. Tu je ceneje uporabiti obstoječe bakrene parice.

G.fast sicer oglašujejo kot 1...

75 komentarjev

Intel že razvija petkrat hitrejšega naslednika Thunderbolta

X-Bit Labs - Intel je letos predstavil novo tehnologijo za prenos podatkov med napravami, ki so jo poimenovali Thunderbolt, a med tem njihovi inženirji že intenzivno razvijajo naslednika. O tem so se nekoliko bolj razgovorili to sredo, ko so natrosili nekaj bonbončkov, kaj lahko pričakujemo od predvidoma leta 2015 predstavljenega novega vmesnika.

Za zdaj še kodno poimenovan PTB (post-Thunderbolt) kani nadomestiti vsa sedaj uporabljana vodila za prenos podatkov - HDMI, Thunderbolt, USB itn. Z uporabo silicijeve fotonike, ki jo Intel že dlje časa raziskuje, bodo dosegli hitrosti prenosa podatkov do 50 gigabitov na sekundo na razdalji do 100 metrov, kar je petkrat hitreje...

35 komentarjev

Intel in Apple predstavila Thunderbolt

Ars Technica - Nekdaj pod kodnim imenom znana tehnologija Light Peak je svoje utelešenje dočakala z imenom Thunderbolt. V sodelovanju z Applom razviti standard za povezovanje naprav, ki kani nadomestiti FireWire, USB in ostale podobne priključke, je premierno predstavljen v novih prenosnikih Apple MacBook Pro.

Thunderbolt zmore 10 gigabitov na sekundo, če ga uporabljamo na bakrenih vodnikih, kar je 20-krat hitreje od USB 2.0, 12-krat hitreje od FireWire 800 in dvakrat hitreje od USB 3.0. Intel trdi, da je to tudi uporabna hitrost in ne zgolj teoretični maksimum, ki mu v realnosti ne bi prišli niti blizu.

Električni kabli so lahko dolgi največ tri metre, kar je podobna omejitev kot pri konkurenčnih tehnologijah. Prek optične povezave bo moč dosegati višje hitrosti na...

23 komentarjev

CES 2011: Intelov bakreni Light Peak nared

vir: IGN
ComputerWorld - Intel je na CES-u povedal, da je tehnologija za komunikacijsko vodilo Light Peak nared. Napovedovali so, da ga bomo dočakali že lani, a bo očitno letos tisto leto, ko se bo prijel. Čeprav so v prvih dizajnih predvidevali uporabo optike, bodo prve verzije uporabljale bakrene vodnike. Intelov podpredsednik David Perlmutter pojasnjuje, da se je baker odrezal presenetljivo dobro in ker je poleg tega še cenejši od optike, ni njegova uporaba nobeno presenečenje.

Prvotne ocene hitrosti so ležale okrog 10 gigabitov na sekundo za razdalje do 100 metrov, česar baker seveda ne bo dosegel. Za večino domačih aplikacij naj bi bil baker dovolj, je zaključil Perlmutter. Na vprašanje, ali bo Light Peak nadomestil USB, ni znal...

16 komentarjev

Začel se je IDF 2010

Slo-Tech - Do srede v San Franciscu poteka Intel Developer Forum (IDF), ki je dvo- ali trodnevna prireditev za razvijalce. Od leta 1997 jo Intel prireja navadno trikrat letno. Letos sta zaradi krčenja stroškov le dve - aprila so se zbrali v Pekingu, te dni pa v San Franciscu. Na IDF-u se predstavijo nove tehnologije, ki naj bi v prihodnosti zaživele v domačih in poslovnih računalnikih.

Letos naj bi IDF-u videli predstavitev Sandy Bridgea (mikroarhitekture naslednje generacije, ki bo prva violina letošnje prireditve). Popularna sintagma je še vedno oblačno računalništvo, Intel bo pokazal nove uporabe Atomov. PCI Express 3.0 bo nared šele konec leta, a na IDF se bodo bržkone začele premlevati prve ideje, kaj bi s PCI Express 3.0. Tu so še USB 3.0, Light Peak in nadgradnja BIOS-a UEFI.

Včeraj je imel...

5 komentarjev

Intel pokazal prvi prenosnik z Light Peakom

PC Pro - Intel je pokazal delovanje prvega prenosnika, ki ima vgrajeno tehnologijo Light Peak. Gre za nov način povezovanja prek optičnih vlaken, s katerim kani Intel nadomestiti SCSI, SATA, USB, Firewire, HDMI in druge podobne tehnologije. V Bruslju so demonstrirali dvosmerni prenos podatkov s hitrostjo 10 Gb/s.

Light Peak so stlačili v običajen USB kabel, tako da so optični vodniki tekli vzporedno z električnimi. Nato so na prenosnik priključili televizijo, kamor je pošiljal dvoje HD-video formatov brez zakasnitve. Intel trdi, da je 10 Gb/s šele začetna hitrost, domet tehnologije pa naj bi omogočal praktično neomejene hitrosti. Sčasoma naj bi se Light Peak prebil v vse domače in poslovne...

37 komentarjev

Popularnost USB 3.0 zavira Intel?

USB 3.0

vir: EETimes
EETimes - Po besedah nekega tehnološkega menedžerja v enem pomembnejših proizvajalcev računalnikov USB 3.0 ne bo popularen še vsaj eno leto. Razlog za to naj bi se skrival v Intelu oz. neuradnih napovedih, da bo Intel podporo USB 3.0 neposredno v vezna čipovja vključil šele v letu 2011. Do takrat bodo morali proizvajalci matičnih plošč za podporo kupiti dodatne krmilnike, ki seveda dvignejo stroške plošče in jo pogosto porinejo v višji cenovni razred, ki je seveda pri kupcih manj razširjen. Zavlačevanja pri vključevanju podpore sta Intel že poleti kritizirala tako AMD kot nVidia. Zavlačevanje, ko je to zanje bolje, Intelu ni nič tujega, saj so npr. za 2 meseca...

25 komentarjev

Intelov Light Peak že prihodnje leto

Kabel za Light Peak

CNet - Intel je prve prototipe svoje nove tehnologije Light Peak pokazal septembra. Gre za novo komunikacijsko vodilo, ki naj bi s prenosom podatkov med napravami v računalniku prek optičnih kablov nadomestilo gomilo različnih vodil v današnjih sistemih. Light Peak ne bo nadomestil le USB-ja, temveč bo uporaben tudi za povezavo zaslonov, pripravo omrežja in podobno. Intelovo čipovje pa bo skrbelo, da so bodo raznovrstni podatki pošiljali z ustrezno prednostjo. Intelove smele ideje so z njim zamenjati USB, Firewire, DVI, HDMI, DisplayPort in Ethernet. Tehnologijo bodo poskusili standardizirati prek USB Implementers Foruma. Kljub drznim napovedim Intel nove tehnologije ne odriva v nedoločljivo prihodnost, ampak hrabro napoveduje pojav na trgu...

16 komentarjev