»

Western Digital: Tri leta neprekinjenega delovanja diskov je dovolj

Slo-Tech - Zadnje tedne uporabniki po vsem svetu ugotavljajo, da njihovi NAS-i v programski opremi Synology DiskStation Manager javljajo opozorilo, da bodo Western Digitalovi diski odpovedali. To se zgodi po treh letih delovanja NAS-a, saj tedaj Western Digitalova programska oprema Device Analytics (WDDA) začne opozarjati, da je disk nabral veliko število ur obratovanja. Synology je potrdil, da opozorilo njihov DiskStation Manager le preda uporabniku, izvira pa iz WDDA.

Nimajo vsi Western Digitalovi diski programske opreme WDDA. Synology pravi, da se opozorilo pojavlja v serijah WD Red Pro, WD Red Plus in WD Purple. Drži, da proizvajalci diske ločijo glede na namen uporabe, a da bi diski odpovedali po treh letih delovanja, je vseeno huda predpostavka. Western Digital uradno tega sicer ne trdi, temveč opozarja le, da je disk morda blizu konca življenjske dobe in da ga velja zamenjati. WDDA so v resnici parametri, ki so podobni SMART-u, ki ga že desetletja poznamo. Javljajo različne podatke o zdravju diska, ki bi vsaj v teoriji lahko napovedali njegovo slovo. V praksi to včasih deluje, še večkrat pa tudi ne.

Ni pa to prvi spodrsljaj, ki si ga je privoščil Western Digital. Spomnimo, da so način zapisa podatkov SMR, ki je cenejši in...

40 komentarjev

Western Digital prinaša helij v domače diske

AnandTech - Diski s helijem so med nami že od leta 2013, a so bili doslej namenjeni zlasti uporabi v strežniških oziroma poslovnih okoljih. Sedaj je Western Digital predstavil "svoj" prvi s helijem polnjen disk, ki je namenjen domači uporabi. Pravzaprav jih je cel kup.

S helijem polnjene diske je leta 2013 predstavil že HGST, ki je Western Digitalova podružnica, in ta je odtlej izdala še dve generaciji tovrstnih diskov, ki so vmes prilezli do kapacitet 10 TB. Novi Western Digitalovi diski, ki se prodajajo pod to blagovno znamko, so iz družin WD Red, WD Red Pro in WD Purple ter so namenjeni vgradnji...

42 komentarjev

Najzanesljivejša Hitachi in Western Digital, Segate 3 TB prava katastrofa

Slo-Tech - BackBlaze še vedno objavlja statistiko pokvarljivosti diskov, ki kaže nekatere zanimive trende. Letošnji polletni rezultati so v skladu z lanskimi in predlanskimi izsledki. Najzanesljivejša znamka je Hitachi, dobro se odreže tudi Western Digital (ki je med drugim lastnik Hitachija, ki ima uradno ime HGST), precej slabši pa so Seagatovi diski. Parametrov za ocenjevanje diskov je več, v analizi pa so se osredotočili na odpoved, ki je definirana kot nesposobnost zagona, sinhronizacije v RAID ali padec parametrov SMART pod kritične vrednosti.

Zanimivo je, da...

27 komentarjev

Microsoft za Windows 8 Server razvil nov datotečni sistem: ReFS

APIji za dostop do datotečnega sistema bodo ostali kompatibilni

vir: MSDN Blogs
MSDN Blogs - Na uradnem Windows 8 blogu so pri Microsoftu razkrili, da bo strežniška različica Windows 8 vključevala nov datotečni sistem z imenom ReFS (Resilient FileSystem).

ReFS je opazna nadgradnja zdaj že nekoliko osivelega NTFS-a, ki se z novostmi precej spogleduje z Solarisovim ZFSom. Glavne novosti so striktno preverjanje konsistence zapisanih datotek in metapodatkov, shranjevanje vseh metapodatkov v B+ drevesa ter zapisovanje vsega po metodi Copy-on-Write.

Copy-on-Write zapisovanje poskrbi, da so vse spremembe metapodatkov vedno zapisane na novo mesto, poleg zapisovanja pa se jasno uporablja tudi dnevnik. Tako se za razliko od NTFS-a podatki nikoli ne spremenijo na istem mestu in se lahko v primeru težav pri zapisu spremembe brez težav razveljavijo. Pri...

44 komentarjev

Nova najhitrejša diska iz Western Digitala

X-Bit Labs - Western Digital je včeraj predstavil nove trde diske, ki so po njihovih besedah najhitrejši ta hip. Novi diski iz družine VelociRaptor so na voljo v kapacitetah 450 in 600 GB, za petnajstodstotno pohitritev v primerjavi s predhodniki pa poskrbi 10.000 obratov plošč na minuto in 32 MB predpomnilnika. Bralni dostopni čas znaša 3,6 milisekunde in pisalni dostopni čas 4,2 milisekunde. Oba modela sta 2,5-palčne velikosti, tako da je Western Digital priložil kletke IcePack za namestitev v 3,5-palčne prostore v računalnikih. Manjši stane 299 dolarjev, večji pa 329 dolarjev.

39 komentarjev

Western Digital pravi ne multimediji

The Register - Da ne bi nevede zašli na kriva pota deljenja zaščitene avtorske vsebine, skrbijo odslej prav vzorno tudi pri Western Digital. Njihova nova generacija prenosnih trdih diskov My Book World Edition vsebuje tudi program WD Anywhere Access, ki omogoča oddaljen dostop do podatkov, četudi računalnik, na katerega je disk priključen, izključen.

V boju proti piratstvu pa so posegli po nekoliko nekonvencionalnih metodah. Nova terabajtna različica diska tako ne omogoča dostopa do večpredstavnostnih datotek s sumljivimi končnicami (AVI, MP3, DIVX, DVI, MPEG, MP*, WM* ...) prek zgoraj omenjenega programa. Klik!

25 komentarjev

Nov članek: Medvedek Nosek in njegov internet

Slo-Tech - Tako živali, kot tudi dvonogi kosmatinci, morajo ob pravi starosti zapustiti svoj brlog in si najti svojega. Seveda pa dandanes ne gre brez največje pajkove mreže na svetu, zato se je naš medvedek odločil, da se bo na mrežo priklopil pri precej znanem ponudniku tovrstnih storitev.

Seveda je bilo pričakovanje, da bo priklop uspešen, malo preveč. Križev pot našega nadebudnega medvedka si lahko preberete v najnovejšem članku.

46 komentarjev

Osemmegabajtneži

X-Bit Labs -

Western Digital je bil prvi, ki je začel s politiko vgrajevanja osem megabajtov predpomnilnika v svoje diske, kar ga je kar dolgo časa držalo na absolutnem prestolu, vsaj kar se tiče surove hitrosti diskov. Kmalu so to ugledali še ostali proizvajalci trdih diskov in zadevo so pri priči implementirali v svoje diske. Se vam zastavlja vprašanje, kaj sedaj kupiti? Odgovor najdete na X-Bit Labs.

Fantje (in dekleta? [;)]) so tokrat testirali štiri diske z osmimi megabajti predpomnilnika. Dva Western Digitalova, Maxtorja (z uporabo ATA133 ter ATA100) ter IBM-ovo zverino. Diske se pod sistemom FAT32 testirali v vseh mogočih pogojih, kar si jih lahko zamislite. Rezultati so bili presenetljivi....

13 komentarjev

WDjev velikan

Tom's Hardware - Western Digitalovi diski z osmimi megabajti predpomnilnika (JB - Special Edition) uživajo veliko spoštovanja med uporabniki, tako da WD pospešeno izdaja še nove in nove različice. Njihov naj, naj disk v vseh pogledih je trenutno 200 gigabajtna izvedenka z dodatnimi 8 MB cachea, ki vas olajša za štiristo dolarjev. Mrcino so si med drugimi diski ogledali tudi pri Tom's Hardware in bili z njo izjemno zadovoljni. Slin!

11 komentarjev

Gainwardova Zlata Primerka

Digit Life - Ja, kot za vsako nedeljo, lahko tudi za to rečemo, da je preprosto dolgočasna. Nič novic, sovražnih prevzemov in podobnega :D... Sem pa izbrskal tale test na Digit-Lifeu, v katerem so na preizkušnjo popeljali Gainwardovi Ti4400 in Ti4600 Golden Sample kartici. Po čem se razlikujeta od ostalih? Razen po rdeči barvi tiskanega vezja tudi po tem, da lahko brez dodatnega hlajenja z zagotovilom proizvajalca tečeta na višjih frekvencah od deklariranih, kar pomeni, da sta zelo prijazni tudi bolj ekstremnemu navijanju. Veselo na pozno nedeljsko branje!

0 komentarjev

Modem data compression

Digit Life - Tokrat so se na Digit-Life razpisali o modemskemu kompresiranju podatkov. Čeprav so vsi članki na Digit Lifu namenjeni bolj računalniškim znalcem, bodo ta članek gotovo razumeli tudi malce manj računalniško podkovani ljudje. Za kaj sploh gre pri kompresiranju podatkov? Kompresiranje podatkov pri modemu poteka na podoben način kot pri kompresiranju datotek v ZIP, ARJ, ... Modem pri pošiljanju podatkov preveri kaj se da skompresirati in kaj ne. Seveda je odveč pričakovati, da se bodo vse vrste datotek kompresirale enako učinkovito. Ko kompresirani podatki pridejo do drugega modema, jih ta odpakira in pošlje osrednjemu procesorju v obdelavo. Zakaj uporabljati kompresijo? Odgovor je preprost: da pošljemo čim več podatkov. Vsaj iz lastnih izkušenj lahko povem, da sem kompresijo podatkov najbolje opazoval pri običajnem deskanju po internetu; v internet sem bil povezan s hitrostjo 28800 bit/s, kar znese približno 3,6 Kbyte/s, stran pa se mi je nalagala s hitrostjo 4 Kbyte/s. Zakaj? Zaradi...

0 komentarjev

Digit-Lifov test diskov

Digit Life - Pri Digit-Life so se odločili, da bodo testirali Western Digitalova diska iz serije AB in BB. Western Digital je kar precej znan proizvajalec, v svoje diske pa vgrajuje t.i. Data LifeGuard tehnologijo. Digit-Life je diska v družbi konkurence testirali z vsemi možnimi programi, ki izmerijo hitrost, dostopni čas, prenos podatkov, učinovitost v FAT in NTFS datotečnem sistemu in še kaj bi se našlo. Če se odločate za WD disk, potem si test le oglejte. Tudi sam posedujem Western Digitala in sem kar zadovoljen z njim .

0 komentarjev