»

Toshiba potrdila predajo tovarne Sonyju

Obrat v izmenjavi

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Toshiba je potrdila, da bodo tovarno v svoji lasti, v kateri so izdelovali procesorje Cell, vrnili Sonyju, ki bo v njej namesto procesorjev začel izdelovati senzorje CMOS za digitalne fotoaparate. S tovarno sicer upravlja Nagasaki Semiconductor Manufacturing Corp. (NSM), ki je bil ustanovljen v letu 2008 in ki je pravzaprav skupinski projekt Toshibe, Sonyja in Sony Computer Entertainment, ki bdi nad igričarskimi platformami PlayStation. Po predaji tovarne bo trojica partnerjev navezo NSM razpustila.

Glavni del pogodbe o prenosu lastnine so proizvodni prostori z možnostjo izdelovanja 300 mm rezin, v katerih so poleg procesorjev Cell in grafičnih čipov RSX za PlayStation 3 izdelovali še nekatere druge čipe, predvsem sisteme-na-čipu,...

0 komentarjev

Sony nazaj kupuje tovarno v Nagasakiju

X-Bit Labs - Sony je objavil namero, da bi od Toshibe zopet kupili Nagasaki Technology Center, ki je bila nekoč že v Sonyjevi lasti. To je bilo do leta 2008, ko je naprej prešla v last konzorcija Sony-Toshiba in jo je kasneje Toshiba v celoti odkupila, ko so v njej proizvajali procesorje Cell. Sony želi tovarno nazaj, da bi v njej proizvajali senzorje CMOS.

Za kontrolni delež v tovarni ponujajo 50 milijard jenov (456 milijonov evrov), medtem ko je Toshiba zanjo odštela 90 milijard jenov (822 milijonov evrov). Z začetkom proizvodnje tudi v Nagasakiju bo Sony lahko podvojil proizvodnjo svojih senzorjev CMOS, s čimer bodo resno konkurirali Micronu in Samsungu in proizvedli 40 tisoč 300 mm-rezin mesečno.

0 komentarjev

Intel v Wii 2, Cell odhaja iz PlayStationov

engadget - Čeprav je naslednja generacija konzol oddaljena še nekaj let (za Xbox 360 se npr. naslednika pričakuje okrog leta 2015, čeprav je bilo to sprva načrtovano za ~2010), prvi orisi o strojni zmogljivosti naslednikov zgolj tri leta po predstavitvi trenutnih konzol že bežijo na plano. Zamenjava za Xbox 360 je še popolnoma zavita v temo, medtem ko sta največja tekmeca, Wii in PlayStation 3, že dobila prve informacije o centralnih procesorjih, ki bi jih lahko vsebovala.

Nintendov Wii je brez dvoma v današnjih dneh televizorjev s podporo visoki ločljivosti kot nebogljeno dete, a ga je revolucionaren način igranja dolga tri leta držal v vodstvu oz. vsaj ob boku svojima tekmecema. Pomanjkljivosti svoje konzole se pri Nintendu zavedajo in že pripravljajo naslednika, v nekaterih krogih poimenovanega tudi kot Wii HD. Le-ta naj bi po svežih informacijah uporabljal centralni procesor, izdelan v Intelovih tovarnah. Še več, govori se celo o kombinaciji centralnega in grafičnega procesorja, ki bi...

13 komentarjev

Toshiba namenoma ukinila HD-DVD?

Slashdot - Kot smo že poročali, je Toshiba pred nekaj dnevi uradno ukinila svoj standard za optične medije zadnje generacije, imenovan HD-DVD. Poteza se je sicer zdela smiselna, botrovali so ji predvsem prestopi nekaterih ključnih studiev na stran Blu-raya, vseeno pa je delovala preuranjeno.

Po novem so se začele pojavljati informacije, ki kažejo na to, da bi hiter zaključek vojne za novi HD medij morda znal biti skuhan v zakulisju. Toshiba bo namreč od Sonyja za 835 milijonov dolarjev kupila njihove japonske tovarne za proizvodnjo Cell procesorjev (slednji se, če slučajno ne veste, nahajajo v Playstationu 3).

Omenjena konzola se po slabem uvodnem letu zadnje čase po zaslugi pocenitev in izboljšane ponudbe iger bolje prodaja, nedvomno pa bo voda na mlin dejstvo, da je sedaj opremljena z zmagovalnim modrim žarkom. Poteza se tako s Toshibine strani zdi povsem smiselna.

Izvorna novica.

20 komentarjev

IBM prodaja Cell procesorje

CNet - IBM je podpisal pogodbo o prodaji Cell procesorjev podjetju Mercury Computer Systems, ki proizvaja računalniške sisteme za zahtevnejše stranke - kot so recimo naftne družbe in izdelovalci obrambnih sistemov. Procesorji, ki jih bodo dobavljali, so enaki tistim v konzoli PlayStation 3.

Tako je vsaj delno uspel namen podjetij IBM, Sony in Toshiba, ki so že pred uporabo Cell procesorjev v PS3 objavili namero, da bi procesorje prodajali tudi drugim izdelovalcem računalniške opreme. Sicer obstajajo nekateri pomisleki o primernosti Cell procesorjev za načrtovane namene in obseg uporabe, vendar bo verjetno treba na razplet te zgodbe še malo počakat.

14 komentarjev

PlajŠtacjon 3 in procesor "Celica"

News.com - IBM, Toshiba in Sony skupaj razvijajo zelo skrivnostni procesor poimenovan "Cell". Sicer še ne vedo čisto točno, kaj bodo počeli z njim, toda veliko je možnosti, da ga bodo privijačili v PlayStation3, dele tehnologije pa bo IBM porabil za svoje nove serverske izdelke.

Ravnokar so zaključili postopek inženiringa in načrtovanja ter preverjanja, sedaj pa so zadevo predali inžinirjem, ki bodo izdelali testne primerke. News.com.

12 komentarjev