»

IPv6 star 20 let

Slo-Tech - Določanje rojstnih dni tehnologij je sicer nehvaležno početje, a po uradnem štetju je IPv6 dopolnil že 20 let, saj je bil RFC 1883, ki ga opisuje, objavljen že decembra 1995 (dejanska uporaba sega še nekaj mesecev bolj nazaj). Toda kljub zavidljivi starosti se IPv6 še vedno ni zadovoljivo prijel in dosega 10-odstotni tržni delež, je izračunal Google. Izčrpanje naslovov IPv4 pa bo bržkone tisti končni katalizator, ki bo pospešil prehod.

Zanimiva je tudi statistika po državah. IPv6 v največji meri uporabljajo Belgijci (44 %), Švicarji (29 %), Portugalci (24 %), Američani (24 %) in Nemci (22 %), medtem ko je Slovenija daleč zadaj (0,38 %). Zadeva vseeno ni tako katastrofalna, saj je treba vedeti, kaj Google meri - odstotek uporabnikov, ki do Googla...

59 komentarjev

Deveto slovensko IPv6 srečanje

Slo-Tech - 12. in 13. junija bosta v Tehnološkem parku Brdo Ljubljana potekala 9. slovenski IPv6 "summit" ter SINOG1 srečanje na temo "Varnost in IPv6".

Operaterji so sedaj začeli masovno uvajati IPv6 do končnih uporabnikov, kar se kaže tudi v porastu IPv6 prometa, ki že presega 3% vsega prometa. Zagotavljanje varnosti omrežij je pomemben del celovitosti informacijskega sistema, zato smo se tudi na podlagi želja udeležencev prejšnjih srečanj odločili, da temo ponovimo ter pogledamo kaj je novega na tem področju in kako zaščititi naša omrežja na novem protokolu.

Drugi dan v okviru prvega SINOG (Slovenian Network Operators Group) srečanja nadaljujemo s strokovnimi predavanji mednarodnih in domačih omrežnih strokovanjakov, le da so vsebine zastavljene širše.

Udeležba je brezplačna.

Na dogodka se lahko prijavite na naslovu: https://ipv6summit.eventbrite.com/

50 komentarjev

Dan IPv6 minil brez težav

Promet prek SIX-a.

Slo-Tech - Včeraj je potekal mednarodni dan IPv6, ki je imel več ciljev. Po eni strani so s tem organizatorji želeli ozavestiti ljudi, da se IPv4 počasi izteka življenjska doba, saj naslovov primanjkuje, po drugi strani pa so želel preveriti pripravljenost infrastrukture na novi protokol. Rezultati so vzpodbudni.

Matjaž Straus iz ARNES-a je neuradno povedal, da so zabeležili 20-kratno povečanje prometa IPv6 na slovenskem vozlišču za izmenjavo prometa med ponudniki SIX. Rezultati RIPE NCC kažejo, da slovenski člani dneva niso imeli prav nobenih težav pri zagotavljanju dosegljivosti storitev prek IPv4 in IPv6, podobno kažejo tudi brazilske meritve.

Google je povedal, da je eksperiment uspel. Promet prek IPv6 se je povečal za 65 odstotkov, zaznali pa niso nobenih težav; podobno ugotavlja tudi Cisco. Facebook je povedal, da je...

11 komentarjev

Jutri svetovni dan IPv6

Arnes - Ker je na najvišji ravni že zmanjkalo nedodeljenih naslovov IPv4 pa tudi regionalnim upravljavcem bodo vsak hip pošli, je prehod na IPv6 vedno bliže. Da bi preverili, kako se bo obstoječa omrežna oprema vedla pri prehodu, je jutri načrtovan svetovni dan IPv6.

To pomeni, da bodo vse večje strani (med njimi Google, Facebook, Yahoo, pa tudi slovenske) od 2.00 ure zjutraj jutri do 2.00 ure zjutraj v četrtek servirale IPv6-verzije strani, saj bodo na produkcijske strani dodali zapis AAAA. Kljub temu razlogov za paniko ni, saj bodo vzporedno...

99 komentarjev

Azijsko-pacifiškemu upravljavcu domala pošli prosti IPv4-naslovi

ZDNet - IANA je februarja regionalnim internetnim registrom (RIR) razdelila še zadnje proste bloke naslovov IPv4, kar je prvi korak na poti k izčrpanju vseh prostih naslovov. Prvi izmed regijskih upravljavcev, ki je vse dodeljene naslove že razdelil končnim uporabnikom, je azijsko-pacifiški APNIC.

Čeprav so februarja napovedovali, da zaloge ne bodo pošle še vsaj kakšno leto, je APNIC prvi že ostal skoraj brez. To je posledica velike rasti žičnega in brezžičnega omrežja, na kateri je priključeno vedno več naprav. Začeli so razdeljevati naslove zadnjega bloka razreda A, zato so politiko zelo zaostrili. Vsak prosilec lahko dobi največ 1024 naslovov (razred /22), ki so nujni za delujoči...

7 komentarjev

Nortel v stečajnem postopku drago prodaja proste naslove IPv4

Slo-Tech - Na najvišjem nivoju je prostih naslovov IPv4 zmanjkalo, saj je IANA februarja regionalnim upravljavcem razdelila zadnje razrede A naslovov IPv4. Ti imajo za zdaj še dovolj prostih naslovov za razdeljevanje končnim uporabnikom, da še nekaj mesecev pomanjkanja ne bo čutiti, a jih bo prej ali slej zmanjkalo. In ko začne dobrine primanjkovati, cene narastejo. Kanadski proizvajalec telekomunikacijske opreme v stečaju Nortel je to dobro izkoristil, saj bodo, kot kaže, za 666.624 naslovov IPv4 v stečajni masi iztržili 7,5 milijona dolarjev.

Pogovarjali so se z 80 zainteresiranimi strankami, na koncu pa so prejeli štiri ponudbe za nakup celotnega bloka in tri za nakup dela. Zmagal je Microsoft, ki je za celoten blok ponudil 7,5 milijona dolarjev oziroma 11,25 dolarja na naslov. To je...

55 komentarjev

Vsak hip razdeljeni zadnji naslovi IPv4

ComputerWorld - Po pričakovanjih bodo vsak hip razdeljeni vsi prosti naslovi IPv4, saj je IANA (Internet Assigned Numbers Authority) s februarjem dodelila dva razreda A naslovov upravljavcu naslovov za azijsko-pacifiško regijo APNIC-u. Ker je nerazdeljenih le še pet razredov A naslovov IPv4 (102/8, 103/8, 104/8, 179/8, 185/8), stopa v veljavo pravilo o razdelitvi zadnjih IP-naslovov. To predvideva, da vsak izmed regionalnih upravljavcev (afriški AFRINIC, APNIC, severnoameriški ARIN, južnoameriški LACNIC in evropski RIPE NCC) prejme še en razred A naslovov, kar se bo zgodilo še ta mesec, nakar bo na najvišji instanci naslovov IPv4 zmanjkalo.

V sistemu IPv4 lahko naslovimo 4,3 milijarde (232) različnih naslovov, kar je bilo v času spočetja interneta nepredstavljivo ogromno. Danes, ko se skorajda že vsaka naprava povezuje na...

26 komentarjev

Svetovni dan IPv6 bo 8. junija

Slo-Tech - Letos 8. junija se bo zgodil tako imenovani Svetovni dan IPv6, ki bo namenjen preizkusu pripravljenosti opreme največjih spletnih strani na standard IPv6 in osveščanju uporabnikov, da bo IPv6 kmalu precej bolj realen.

Na omenjeni dan bodo povečali količino prometa IPv6 v omrežju, ki trenutno na internetu ne doseže niti 0,05 odstotka. To bodo dosegli tako, da bodo strani, ki se bodo projektu pridružile (sodelovanje so že napovedali Google, Facebook in Yahoo od največjih), na svoji vstopni strani odgovarjale v IPv6. Tako bo na primer poizvedba za www.google.com najprej vrnila odgovor v formatu IPv6 in šele če se odjemalec ne bo odzval, bo odgovorila tudi v starem IPv4.

Na ta dan tudi ne bo deloval whitelisting, ki ga uporablja...

55 komentarjev

IPv6 je star 15 let

vir: Heise
Heise - Čeprav se protokol IPv6 le počasi prijema in večina domačih uporabnikov niti ne ve zanj, je v teh dneh dopolnil častitljivih 15 let. Decembra 1995 je namreč izšel RFC 1883, v katerem se prvikrat omeni protokol s takim imenom, in četudi je RFC 1883 do danes že nasledil RFC 2460, štejemo december 1995 za rojstni dan IPv6. Vse najboljše, IPv6, in dobrodošel.

Prihodnje leto bodo tudi razdeljeni še zadnji prosti naslovi iz sistema IPv4. Prehod na IPv6, ki je navadnemu uporabniku neviden, zato že intenzivno poteka. Mnogo medstrežniške komunikacije že poteka izključno po IPv6, prav tako je mnogo priključkov že dvojnih IPv4/IPv6. Čeprav ima implementacija IPv6 v praksi nekaj napak in pomanjkljivosti (težave s požarnim zidom v Windows, težave z Mac OS X in iOS 4), resne...

14 komentarjev

TV: Zakaj IPv6 in težave pri prehodu nanj

Slo-Tech - Naslednji Tehnološki večer, ki ga organizira Klub študentov Kranj, bo na temo IPv6.
Skozi predavanje bomo ugotavljali, zakaj bomo ostali brez IPv4 naslovnega prostora, zakaj razmišljati o uvedbi IPv6, kako bi morala tranzicija potekati, predvidevanje in kako bo tranzicija najbrž potekala v resnici.
Ugotovili bomo tudi, zakaj nimamo delujočega načrta, kakšne so težave s translacijskimi mehanizmi in kako v resnici IPv6 protokolni sklad izgleda. Za konec se bomo vprašali kam in kako naprej ter rekli par besed o zavodu go6 kot slovenski iniciativi za prehod na IPv6. Predaval bo Jan Žorž.

Vidimo se v četrtek, 4. februarja 2010, ob 19.30 uri v prostorih OpenLaba (Koroška c. 19, Kranj - rumen trojček poleg Gimnazije Kranj)....

15 komentarjev

Kiberpipina ponudba Vol.|

IPv6

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V tem tednu bomo na Pipinem odprtem terminu govorili o tem, kakšen bo prehod internet omrežja na protokol IPv6 po izčrpanju IPv4 naslovov. Tema legendarnih sredinih Spletnih uric je kot običajno v tem času še skrivnost, zato spremljajte referenčne spletne strani. Mesec je naokoli in ponovno čas za VIP večer, tokrat sedmi po vrsti v tej sezoni, ko bomo gostili podjetnika in inovatorja, ki se "nikoli ni zadovoljil s povprečjem" - Igorja Akrapoviča.

Več o tem spodaj, vstop kot vedno prost. Če ste pozabljive sorte, nas spremljajte tudi po Twitterju, če se vam ne da v večernih urah od doma, pa nas spremljajte v živo ali si oglejte pretekla predavanja v Kiberpipinem videoarhivu.



torek, 7.4. ob 19:00 Pipin odprti termin: Ali bo prehod internet omrežja na IPv6...

6 komentarjev

Vrhovni strežniki z IPv6

Slo-Tech - Prav potihoma je konec preteklega leta IANA (Internet Assigned Numbers Authority), ki skrbi za delovanje trinajstih internetnih vrhovnih strežnikov in spada pod okrilje ICANN, objavila, da bo 4. februarja 2008 dodala zapise AAAA za štiri vrhovne DNS-strežnike v formatu IPv6. Tako bo teoretično možno, da si dva računalnika izmenjujeta podatke prek interneta izključno z IPv6. Več o prednostnih in težavah, ki nas čakajo, preberite tukaj.

40 komentarjev

Kitajska govori IPv6

China Daily - Po poročanju kitajskega časnika China Daily so na Kitajskem vzpostavili novo hrbtenico internetnega omrežja, ki v celoti temelji na IPv6. CERNET2, kot se imenuje, povezuje 25 kitajskih univerz iz 20 mest in dosega hitrosti med 2,5 in 10 gigabiti na sekundo. Med preizkusom so 7. decembra med Pekingom in Tianjinom prenesli podatke z več kot 40 gigabiti na sekundo. Poudariti velja, da je CERNET2 prvo omrežje, ki v celoti uporablja novi protokol IPv6, ki bo zamenjal sedanji IPV4. Ena izmed prednosti IPv6 je večje število naslovov IP, saj trenutni IPv4 omogoča štiri milijarde, izmed katerih jih imajo ZDA 74 %. Več o tem.

5 komentarjev