»

Facebook s polprevodniki misli resno

Shahriar Rabii

vir: The Verge
The Verge - Trendi zadnjega desetletja, ko so podjetja s področja strojne opreme bolj ali manj uspešno bežala v svet programske opreme, po možnosti naročniške, se že lep čas po malem obrača. Že kake tri mesece je stara novica, da Facebook sestavlja ekipo s področja razvoja polprevodniških elementov. Zdaj je jasno, da mislijo resno. Podpredsednik njihove silicijeve divizije je postal Shahriar Rabii, ki je donedavna delal v Googlovem oddelku za proizvodnjo čipov, namenjenih njihovim napravam. Rabii je denimo sodeloval pri nastajanju koprocesorja Visual Core Chip, ki pomaga poganjati Googlove pametne...

5 komentarjev

Microsoft pravi - "nova matična plošča - nov računalnik"

OC Workbench - Podjetje Microsoft je, kot poročajo, prenovilo svojo licenčno shemo. Po novem naj bi bil operacijski sistem vezan na matično ploščo, saj le-ta po njihovem mnenju predstavlja "srce in dušo" računalnika. Po mnenju Microsofta zamenjava matične plošče (razen v primeru okvare) pravzaprav predstavlja nov računalnik.

Iz tega razloga so pri Microsoftu mnenja, da prenos OEM licenc med računalniki z zamenjanimi matičnimi ploščami ni dovoljen, oziroma da je potrebno ob zamenjavi matične plošče kupiti tudi novo Windows licenco.

Morda pa Microsoft še ne zasluži dovolj?

72 komentarjev

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Overclockers.com - Od kar je AMD izdal svoje 64-bitne procesorje s kodnim imenom Hammer, je minilo približno 6 mesecev. A še vedno je na razpolago bore malo programov, ki bi bili prilagojeni za delovanje v 64-bitiem načinu. Večina poznovalcev je tako mnenja, da se bo na trgu pojavilo več programov za 64-bitne procesorje šele, ko bo Microsoft izdal svojo 64-bitno različico Windows XP (trenutno je na voljo kot brezplačno dostopna beta različica). Če bi AMD hotel povečati prodajo, bi torej za zdaj moral znižati cene Opteronov in upati, da bo porast prodaje pospešila razvoj Windows XP64.

Sam operacijski sistem pa ni dovolj, potrebni so še ustrezni gonilniki. Glede na to, da se nekatera podjetja ne trudijo niti z gonilniki za 32-bitne procesorje za starejše operacijske sisteme (ali alternativne, npr. odprtokodne), ni presenečenje, da zaenkrat 64-bitno platformo ignorirajo tudi velikani kot je ATI. Ob tako pičli podpori je logično, da bo AMD počakal s pocenitvijo svojih procesorjev na prihod 64-bitne...

33 komentarjev

Windows 98 vstajajo iz groba

Slashdot - Potem ko smo pred nekaj dnevi poročali o ukinitvi podpore za Windows 98 in Windows 98 SE, si je Microsoft očitno premislil ter podaljšal podporo (kritični varnostni popravki in telefonska pomoč) za Windows 98/SE in ME, ki bi se jima naj življenska doba iztekla decembra letos, do 30. junija 2006.

Tako so prvotno načrtovan cikel podpore s štirih let podaljšali na sedem let, kar prihaja v veljavo z novejšimi različicami Windows. Kljub temu da je veliko domačih uporabnikov že prešlo na novejše operacijske sisteme, pa ogromno državnih uprav in podjetij še vedno uporablja sisteme Windows 9x. Klik!

Verjetno se je Microsoft zbal, da bi ta velik kos tržne pogače moral prepustiti ... se ve komu.

23 komentarjev

VMware Workstation 4

Windows XP gosti RedHat 8

vir: VMware
PC Linux Online - Izšla je četrta različica NavideznegaStroja™ za namizje, programa VMware Workstation. Namenjena je naprednejšim uporabnikom in zmore sočasno poganjati več operacijskih sistemov, kot so Microsoft Windows, Linux in Novell NetWare, na enem osebnem računalniku. Navidezni stroj je idealen za razvoj in preizkušanje novih programov in omogoča zamenjavo operacijskih sistemov in dodajanje novih brez ponovnega zagona. Cena izdelka je precej zasoljena, na voljo pa je tudi 30-dnevna preskusna izdaja. Podrobne informacije!

15 komentarjev

Nov test!

Antec true 430

Slo-Tech - Obstajajo tri vrste napajalnikov: serijsko-tajvanski, tajvanski ter ostali. Ker na Slo-Techu skrbimo za vaše psihofizično zdravje ter vam ne želimo od napajalnika začetega požara v hiši, smo odločili, da bomo vašim vprašanjem o črnih ATX kontektorjih naredili konec. Če imate radi svoj računalnik, vsekakor poučno branje.

Preizkusili smo pet napajalnikov iz kategorije "ostalo", saj menimo, da je za napajalnik vredno odšteti več kot deset tisoč tolarjev. morphling1, nam dobro znani vseznalec na področju strojne opreme, je pod drobnogled vzel pet napajalnikov: enega Enhanceovega, dva Enermaxovega ter dva Antecova. Kateri je najstabilnejši v deželi tej? Obvezno branje!

23 komentarjev

Be Inc. tožari

The Register - Po zapletu z raznimi 'oem' računali, ki so imeli naložena kar dva operacijska sistema -- Okna in BeOS -- kjer je slednje Microsoft s svojimi pogodbami uspešno zatrl, ter tožilci teh dejstev nekako niso želeli omenjati v najbolj vroči zadevi proti Microsoftu, se je Be odločil za samostojno iskanje pravice.

I, porečete, česa pa Be obtožuje velikana? Jah, zgolj tega, da jim je 'uničil biznis'. Z uporabo svojih pogodb ter 'sredstev' je zatiral vsakovrstne dejavnosti tožeče stranke, ob ustanovitvi zbijal ceno delnic ter onemogočal dokapitalizacijo.

0 komentarjev

Windows XP se dobro prodaja

Slo-Tech - Spet ena novica od Kocija:

V dneh, ki so minili od 25. oktobra, uradne predstavitve Windows XP, je novi operacijski sistem dosegel visoko povpraševanje po vsem svetu, pravijo na Microsoftu. Trenutno nekateri prodajalci ne dohajajo povpraševanja po operacijskem sistemu, saj je prodaja presegla začetno prodajo operacijskih sistemov Windows 95 in Windows Millenium Edition ter dosega enake rezultate kot Windows 98. V prvih dveh tednih dostopnosti je bilo tako prodanih sedem milijonov primerkov novega operacijskega sistema.

"Nadvse zadovoljni smo nad navdušenim odzivom naših strank", je povedal Chris Jones, podpredsednik skupine Windows pri Microsoftu. "Windows XP bo po našem mnenju pozitivno vplival na prodajo in stanje računalniške industrije v prazničnem času." Podjetje McAdams Wright Ragen Inc. je ugotovilo, da je 62 odstotkov pomembnejših trgovcev sporočilo, da se Windows XP prodaja po predvidevanjih ali pa celo bolje. Microsoft je v prvih dveh tednih prodal sedem milijonov...

0 komentarjev

AtheOS

Slashdot - Zadnje čase se vse vrti okrog Linuxa in Windows XP, tako da se kaj rado zgodi, da zgrešim kakšen manjši, a nič manj zanimiv projekt. Za vse tiste, ki mislijo, da so BeOS, Linux, Windows 9x/NT/200/XP in različni Unixi edini operacijski sistemi, si morajo ogledati to stran, na kateri deluje projekt AtheOS. AtheOS (adeos?) je ime za operacijski sistem, ki ga razvija gruča navdušencev. Čeprav je AtheOS šele v različici V0.3.5, ki ni niti slučajno primerna za končne uporabnike, ampak bolj za navdušence, ponuja podporo AMD-jevim in Intelovim procesorjem v večpprocesorskih sistemih, razna programerska orodja, podpora Apachu, ter še veliko bolj ali manj uporabnih programov. Čeprav je nekaj programov migriranih iz Unixa, AtheOS ni bil nikoli mišljen kot klon BeOS-a ali drugih sistemov, ki temeljijo na Unixu, ampak kot now "čist" operacijski sistem. Če vas je operacijski sistem pritegnil, potem si ga lahko popolnoma zastonj snamete iz interneta (GPL licenca), vendar vam prej priporočam, da...

1 komentar

Zdravilo za Microsoftov monopolizem

The inquirer - Microsoft je še vedno monopolist na področju desktop operacijskih sistemov, zato se lahko izmišljuje, kakšno ceno bo imel njihov najnovejši ali malce starejši operacijski sistem. Na The Inquirerju so se malce razpisali na to temo in ugotovili, da Windows 98 zajemajo kar 21 % cene povprečnega računalnika (integrirana matična plošča + 128 MB RAM-a). Zanimivo je, da Microsoft kljub recesiji na področju strojne opreme ni niti malo znižal cene svojim operacijskim sistemov (tudi Windowsi 98 kljub zastarelosti niso bili deležni pocenitve). Ker Microsoft noče znižati cen, nam preostanejo alternative. Em, kakšne alternative? (Pravih) alternativ trenutno ni. BeOS 5 je zastonj, vendar ima blazne probleme s strojno opremo. Linux je spet zastonj, vendar je prezahteven za povprečnega uporabnika, da o Unixu, ki utegnili biti prava mora za navadnega uporabnika ne govorim. Kljub vsemu, bomo mogli še kar nekaj časa prebiti na Microsoft operacijskih sistemih in gledati že kar legendarni BSOD. Ali pa...

6 komentarjev

Novi OS : NewOS

Slo-Tech - Slashdotovci so objavili novico o zanimivem garažnem projetku nekega tipa. Ne gre za nič drugega kot novi operacijski sistem za PCje, ki po besedaj njegovega stvaritelja deluje na Intelovih in AMDjevih eno- in večprocesorskih mašinah ter na Seginem Dreamcastu. Zadeva ni zamišljena kot zamenjava za desktop operacijske sisteme, ki jih uporablja večina računalničarjev. Še več: tip celo trdi, da njegov operacijski sistem ni niti najmanj uporaben. No, ja, bomo videli. Vse velike stvari so se začele kot male in mogoče bo kaj zraslo tudi iz tega projekta. Več informacij najdete kar na uradni strani. Thnx slycer!

1 komentar