»

Padanje prodaje osebnih računanikov se nadaljuje, telefone menjamo vse redkeje

Slo-Tech - IDC je objavil rezultate analize za leto 2017, ki kažejo na nadaljevanje negativnega trenda pri prodaji osebnih računalnikov. Glede na predpreteklo leto je lani prodaja PC-jev padla za 2,7 odstotka, kar predstavlja že šesto zaporedno leto z upadom prodaje. Trend naj bi se nadaljeval vse do leta 2022, so ocenili.

Lani je bilo prodanih 259,4 milijona osebnih računalnikov, leto pred tem pa 269 milijonov. Do leta 2022 naj bi ta številka upadla na 248 milijonov. Spomnimo, da je bilo v najboljših časih prodanih krepko prek 300 milijonov osebnih računalnikov na leto. V IDC dodajajo, da utegnejo situacijo spremeniti tablični računalniki, razstavljivi prenosniki...

60 komentarjev

Prodaja osebnih računalnikov upada, pametnih telefonov pa ne

Slo-Tech - Potem ko so v zadnjem četrtletju minulega leta zabeležili obrat trenda in rahlo rast prodaje osebnih računalnikov, analitiki iz Gartnerja tudi za leto 2015 napovedujejo rast prodaje, ki pa bo umirjena in bistveno nižja od rekordnih ravni pred leti. Skupno naj bi trg osebnih računalnikov, tablic in pametnih telefonov zrasel za poldrugi odstotek.

Ocenjujejo, da bo letos prodanih 2,45 milijarde naprav, medtem ko je bila ta številka lani 2,42 milijarde. Prodaja klasičnih namiznih in prenosnih računalnikov se bo skrčila z 277 na 251 milijonov enot, razliko pa bodo več kot nadoknadili pametni telefoni (1,94 milijarde prodanih namesto lanskih 1,80 milijarde). Prodaja tabličnih računalnikov naj bi ostala približno nespremenjena pri 263 milijonih kosov.

Za leti 2016 in 2017 pa napovedujejo krepitev rasti....

62 komentarjev

V šahu čedalje več remijev, prednost belega pa ostaja

Slo-Tech - Med problemi, ki jih rešujejo računalniki, ima šah posebno mesto. Klasična igra, ki v trenutni obliki vztraja že več kot 500 let, je skozi zgodovino navdihovala številne učenjake, v modernejši dobi pa je bila eden izmed osnovnih testov za merjenje razvoja računalnikov. Ko je leta 1997 IBM-ov Deep Blue premagal tedanjega svetovnega prvaka velemojstra Garryja Kasparova, je bilo šahovske romantika konec. Čeprav je možnih partij več kot atomov v vesolju in jih je nemogoče preiskati, so računalniki s pametnimi hevrističnimi pravili premagali človeka.

A vseeno je zanimiva računalniška analiza odigranih iger med ljudmi. Čeprav psihofizične sposobnosti ljudi v zadnjih 500 letih biološko niso napredovale, se znanje o šahu in strategije razraščajo. José Raúl Capablanca...

72 komentarjev

Prodaja osebnih računalnikov potonila

Slo-Tech - Padanje prodaje osebnih računalnikov se nadaljuje in ne kaže znakov ustavljanja, čeprav smo že aprila pisali o tedaj rekordnih padcih. Tako ugotavlja IDC s svežimi podatki, ki zajemajo prvih devet mesecev tega leta, od koder sklepajo o končnem rezultati in nekoliko smelo tudi, kaj se bo dogajalo do leta 2017. Napovedi niso rožnate.

Do konca leta naj bi se trg osebnih računalnikov skrčil za 10,1 odstotka, kar je več od predhodnih napovedi (-9,7 odstotka) in največji upad v zgodovini. Podobno naj bi se padanje nadaljevalo tudi prihodnje leto, ko skupni padec nekoliko manjši, med tremi in štirimi odstotki. Šele leta 2015 lahko pričakujemo počasno stabilizacijo trga, medtem ko visokih rasti ne pričakujejo več, saj se uporabniki čedalje bolj selijo na tablične računalnike,...

143 komentarjev

Tablične računalnike predvsem za igre

Guardian - Google je izvedel zanimivo raziskavo, v kateri so ugotavljali, za kaj večidel uporabljamo letošnji hit tablične računalnike. Marca so anketirali 1400 uporabnikov, ki so se izkazali v prvi vrsti za igralce iger.

Kar 84 odstotkov uporabnikov tabličnih računalnikov jih uporablja za igranje iger. Sledijo iskanje informacij, kar počne 78 odstotkov lastnikov, pošiljanje elektronske pošte (74 odstotkov) in prebiranje novic (61 odstotkov). Šele na petem mestu najdemo brskanje po socialnih omrežjih (56 odstotkov), za katerim so gledanje filmov in poslušanje glasbe z 51 odstotki ter branje e-knjig s 46 odstotki.

Približno 38 odstotkov uporabnikov uporablja svoje tablične računalnike več kot dve uri dnevno, 30 odstotkov pa med eno in dvema urama. To...

20 komentarjev

Intel v letu 2010 ostal vodilni proizvajalec mikroprocesorjev

X-Bit Labs - V IHS iSuppli so objavili podatke tržne analize o prodajalcih in proizvajalcih mikroprocesorjev, ki izkazuje, da se lani razmere živahnosti trga navkljub niso spremenile. Kljub temu da so tablični računalniki in mobilne naprave pošteno razburkali trg, je Intel obdržal visok tržni delež z 81 odstotki.

Nekoliko so ga celo povišali z 80,6 odstotka konec leta 2009 na omenjenih 81 odstotkov v letu 2010, medtem ko je AMD padel z 12,2 odstotka na 11,4 odstotka. Vsi ostali proizvajalci skupaj obvladujejo sedem odstotkov trga. Tod so merjene prav vse platforme, ne zgolj x86.

Intelovi prihodki od prodaje so se povzpeli za četrtino na 40 milijard dolarjev, medtem ko so leta 2009 zaradi recesije beležili šestodstotni upad. V letu 2010 je pomemben delež zavzemala prodaja tabličnih računalnikov s pripadajočimi procesorji, katerih prodajo IHS...

10 komentarjev

Sprint predstavil Kyocera Echo

CNet - Včeraj pozno zvečer je Sprint v New Yorku predstavil dlje časa napovedovano Kyocera Echo. Gre za prvi pametni telefon, ki ima dva na dotik občutljiva zaslona. Oba merita 3,5 palca in podpirata ločljivost 800 x 480 točk. Če ju zavrtite, dobite en zaslon z diagonalo 4,7 palca.

Na napravi teče Android 2.2, ki omogoča delovanje v štirih načinih: standardnem, tabličnem, optimiziranem in simultane večopravilnosti (simultasking). V standardnem načinu deluje kot običajni pametni telefon z enim zaslonom, medtem ko v tabličnem načinu programi uporabljajo oba, kot da gre za enega. Optimizirani način pomeni, da je aplikacija odprta na enem zaslonu in ima orodne vrstice na drugem, medtem ko...

0 komentarjev

MoMoSlo S03E03 - Gaming & Gamification

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Prvi Mobile Monday v letu 2011 bo potekal v ponedeljek, 17. januarja. Tokratna tema bodo mobilne igre ter uporaba mehanike iger v ostalih vrstah aplikacij.


Žiga Hajdukovič se je profesionalno z razvojem iger ukvarjal pri podjetju Cocoasoft, nato ustanovil svoje podjetje Razum, sedaj pa se je z ekipo Dawn of Play lotil samostojnega razvoja različnih iger, kot je na primer trenutno aktualni Monkey Labour.

Tadej Gregorčič, direktor mariborskega podjetja Motiviti, ki se primarno ukvarja z razvojem iger, bo v okviru svojega predavanja predstavil osnovne koncepte in nekaj predlogov za uporabo gamification koncepta (uporabe elementov iger v vseh vrstah aplikacij) v praksi.

Outfit7 je ekipa 15 programerjev, oblikovalcev in podjetnikov, ki razvija mobilne aplikacije za platformi iOS in Android. Podjetje je oktobra 2009 ustanovilo...

0 komentarjev

Pametni telefoni vedno bolj priljubljeni

Pametni telefoni osvajajo svet.

Slo-Tech - Vse več raziskav in napovedi kaže, da bodo v zelo bližnji prihodnosti računalniki za delo in konzole za igranje iger svoj primat prepustili pametnim telefonom. Tako IDC ocenjuje, da bodo v prihodnjih 18 mesecih pametni telefoni, tablični računalniki in druge male prenosne naprave prehitele računalnike po prodaji. Letos bo prodanih okoli 284 milijonov pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, prihodnje leto pa naj bi se ta številka povzpela na 377 milijonov. Leta 2012 bo znašala 462 milijonov, s čimer bodo za seboj pustili osebne računalnike, ki jih bo leta 2011 prodanih 402...

10 komentarjev

Google odprl svojo spletno prodajalno elektronskih knjig

Google - Google je včeraj uradno predstavil svojo spletno prodajalno elektronskih knjig, ki se imenuje Google eBookstore. Žal bo za zdaj na voljo le v ZDA, kjer bo omogočala prebiranje in nakup digitaliziranih knjig, ki jih je v zbirki že več kot tri milijone, od tega nekaj sto tisoč naprodaj. Pridružuje se več kot 4000 založnikov, ki bodo ponudili raznovrstne knjige, od leposlovja od tehnike in strokovnega družboslovja.

Uporabniki bodo imeli svoj spletni račun, s katerim bodo povezali svoje nakupe knjig in jih nato imeli shranjene v centralnem skladišču na spletu. Do njih bodo lahko dostopali z vseh osebnih računalnikov, tabličnih računalnikov, pametnih telefonov in bralnikov elektronskih knjig. Povezava z internetom za branje ne bo potrebna.

13 komentarjev

V Berlinu poteka 50. sejem IFA

LG-jeva stojnica

Slo-Tech - V Berlinu od petka do naslednje srede poteka že 50. sejem IFA (dobesedno Mednarodna radijska razstava, nem. Internationale Funkausstellung), kjer razstavljavci predstavljajo izdelke zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov. Razstavišče je odprto vsak dan od 10. do 18. ure, v tem času pa si obiskovalci lahko ogledajo stojnice več kot 1300 razstavljavcev. Med njima sta le dva slovenska, in sicer Gorenje in slovenska podružnica Miele. Glavni temi letošnjega dogodka bosta 3D-televizija in vse, kar ji pritiče (zasloni, očala, projektorji ...), ter Googlov Android na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugod. Dnevna vstopnica stane 15 evrov za obiskovalce in 37 evrov za poslovneže.

10 komentarjev

Trg pametnih telefonov oživel, Nokia vodi

X-Bit Labs - Podatki, ki jih je za prvo letošnje četrtletje zbrala International Data Corporation (IDC), kažejo okrevanje trga pametnih telefonov. Proizvajalci so prodali 54,7 milijona pametnih telefonov, kar je za 56,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani in celo za 38 odstotkov več kot v lanskem zadnjem četrtletju, ki je zaradi praznikov tradicionalno najboljši kvartal v letu. Pametni telefoni so predstavljali 18,8 odstotka vseh prodanih telefonov.

Na prvem mestu je še vedno Nokia, ki je imela spričo novih modelov C3, C6, E5 in N8 še vedno 39,3-odstotni tržni delež, kar je povsem enako kot lani. Drugi je RIM s svojimi BlackBerryji, ki je izgubil poldrugo odstotno točko in pristal pri 19,4-odstotnem deležu. Krepko je svoj položaj izboljšal Apple, ki se mu je agresiven pristop z iPhonom obrestoval - svoj rezultat so popravili za...

19 komentarjev

Intel in Nokia združila moči, napovedala MeeGo

The Register - Na Mobile World Congressu, ki te dni poteka v Barceloni, sta Intel in Nokia napovedala, da kanita združiti moči v boju proti Googlovemu Androidu. Tako sta naznanila razvoj nove platforme MeeGo, ki bo pobrala najboljše iz že obstoječih platform Maemo in Moblin, ki ju Nokia in Intel razvijata na osnovi Linuxa. MeeGo naj bi bil nared še letos in bo poskusil Googlu odščipniti čim večji delež na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugih podobnih napravah.

Kaj to pomeni za Symbian, ki ga Nokia trenutno uporablja? Na to vprašanje so Finci odvrnili, da je Symbian idealen za približevanje pametnih telefonov množicam, medtem ko bo MeeGo očitno namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Symbian torej trdno ostaja. Medtem bo za popolnoma odprti MeeGo moč pisati aplikacije v Qt, kar ni presenetljivo. Intel dodaja, da MeeGo ne bo omejen le na arhitekturo x86.

23 komentarjev

Nokia ostaja prva

24 ur -

Razvoj barvnih zaslonov, digitalne predstavljivosti in vse večja združljivost z ostalimi napravami sta po mnenju analitikov IDC dobra napoved za celotno mobilno panogo v letu 2003, medtem ko bodo v prodaji prednjačili t.i. pametni telefoni.

Na prvem mestu največjih dobaviteljev po IDC-ovih izračunih ostaja finska Nokia, sledijo pa ji Motorola, Samsung, Siemens in LG, ki je s tega mesta izrinil družbo Sony Ericsson. Več o tem.

4 komentarji