»

Zaradi računalniške napake razpad plačilnega prometa v Avstraliji

Herald Sun - Zadnje čase pogosto poročamo o napakah računalniških sistemov, ki imajo zelo otipljive posledice v realni ekonomiji, in dokaj pogosto so na sporedu Avstralci. Septembra jim je računalniški sistem prizemljil več kot sto poletov, to pot pa je mnogo prebivalcev za nekaj dni pahnil v revščino.

V sredo je nočno obdelavo finančnih transakcij v banki NAB, ki sodi med štiri največje banke v Avstraliji (poleg Commonwealth Banke, Westpaca in ANZ-ja), prekinila okvarjena datoteka. Zaradi te težave se niso izvedle obdelave in v četrtek je zastal celoten promet pri NAB. Nakazila, plače, plačilo položnic, kliring in poravnava transakcij (NAB je na primer klirinška hiša za HSBC), bankomati, promet z nepremičninami - koder bi...

49 komentarjev

Zemljiška knjiga v New Orleansu zaradi računalniškega izpada nedostopna

Techdirt - Tudi v New Orleansu se ukvarjajo z mrtvilom na nepremičninskem trgu, a je razlog tam povsem drugačen kakor tu. Medtem ko Slovence bodejo previsoke cene in neelastičnost ponudbe, se je v New Orleansu že konec oktobra sesul računalniški sistem z zemljiško knjigo, ki ga do danes še vedno niso uspeli postaviti na noge.

Zaradi računalniške okvare na okrožnem sodišču v New Orleansu so vsi podatki o prometu z nepremičninami v zadnjih 30 letih nedostopni. Kakor so zagotovili pristojni, originalni zapisi niso izgubljeni, uničene so le računalniške evidence, tako da sedaj nihče ne ve, kje je kakšen dokument. Pravzaprav se ve, da ležijo v knjigah, a je iskanje po strahovito počasno, kar še dodatni hromi že tako ali tako na infuzijo priključen trg nepremičnin.

Nekaj so se le naučili, saj so povedali, da bodo najeli podjetje i365, ki bo odslej skrbelo za izdelavo varnostnih kopij. Točno en mesec po izpadu posledic še zdaleč niso odpravili. Najeli so še eno podjetje, ki jim bo pomagalo vnovič...

22 komentarjev

Dodane izjeme v DMCA: odklepanje iPhona legalno

Yahoo News - Ameriški zakon DMCA je najbolj znan po kriminalizaciji izogibanja tehničnim ukrepom oz. DRM-ju (ti. anti-circumvention clause), a le ni docela slab. Vključuje namreč tudi redni troletni pregled prakse in določitev novih izjem, ki zaradi svoje neutemeljenosti ne smejo več veljati. Pregled opravlja Kongresna knjižnica, in včeraj so po novembru 2006 objavili kopico novih sprememb, ki stopajo v veljavo danes.

Med drugim je zdaj v ZDA dovoljeno:
  • Zlomiti zaščito pred poganjanjem neavtoriziranih aplikacij na iPhonu (jailbreaking); S tem se uporabnikom omogoči namestitev programja, ki ga Apple ni odobril za prodajo v svojem App Stor-u; uporaba alternativnih trgovin (Your App Shop, morda tudi Cydia), in celo namestitev drugega operacijskega sistema. Zgodba se ne konča s tem - Federal Trace Commission (njihov urad za varstvo konkurence) že nekaj časa preiskuje, ali Applova omejevalna politika glede nameščanja programov ne omejuje konkurence na relevantnem trgu.
  • zlomiti zaščito na telefonu,...

28 komentarjev

Pulitzerjevo nagrado dobil spletni časnik

Sheri Fink

Slashdot - Pulitzerjeva nagrada je prestižno odlikovanje, ki se vsako leto podeli v 21 kategorijah. Štirinajst kategorij sodi v skupino novinarstva, šest jih podelijo za dosežke v literaturi, eno pa za skladateljstvo. Nagrado je leta 1917 ustanovil novinar in založnik Joseph Pulitzer, ki je tudi oče časnika St. Louis Post-Dispatch in kasnejši lastnik New York Worlda. Nagrada velja za najvišje priznanje, ki ga novinar ali novinarska hiša lahko doseže. Od leta 2007 v skoraj vseh kategorijah lahko kandidirajo tudi spletni elementi in letos je v eni izmed kategorij prvič v zgodovini zmagala spletna publikacija.

ProPublica je neodvisna neprofitna spletna redakcija, kjer novinarji objavljajo svoje raziskovalne prispevke pod licenco

4 komentarji

Katrina na internetu

The Register - Poleg ljudi, ki ropajo opustošen New Orleans, so se (kot ponavadi) našli tudi zli osebki, ki želijo z izkoriščanjem radovednosti uporabnikov interneta na temo orkana Katrina širiti uporabniku neprijazno programsko kodo.

Tako se je pojavila elektronska pošta, ki obljublja novice o orkanu, v resnici pa zvabi naivne uporabnike na stran, ki nato preko znanih IE varnostnih lukenj na računalnik namesti kup trojanskih konjev, med njimi tudi Cgab-A, Borobot-P, Borobot-Q, Borodldr-H in Inor-R. Med drugim stran pomuja tudi "varnostni pregled" računalnika za črvom Zotob, ki namesti programsko opremo za prevzem nadzora nad računalnikom.
Posebej bodite previdni ob elektronski pošti z naslovi, kot so: Re: g8 Tropical storm flooded New Orleans, Re: g7 80 percent of our city underwater, Re: q1 Katrina killed as many as 80 people.

5 komentarjev

Pant, pant, puf... Halo, mama?

The Register - Si predstavljate, da bi Ermin Šiljak na tekmi s Hrvaško, potem ko je zadel gol, potegnil iz žepa mobilca in poklical mamo? Ne?

No, nekaj podobnega se je zgodilo na tekmi ameriškega nogometa med New York Giantsi in New Orleans Saintsi. Joe Horn je bil očitno tako navdušen nad svojo igro (dosegel je že drugi touchdown na tekmi), da je moral poklicati svojo mamo in se ji pohvaliti. Verjemite pa, da se trenerju zadeva ni zdela preveč...

5 komentarjev