»

Samouničljivi SSD-ji

Gizmodo - Britansko podjetje SecureDrives je izdelalo SSD-je, ki so namenjeni hrambi občutljivih podatkov, zato se že s poslanim SMS-sporočilom na ustrezno številko nepovratno uničijo. Pri tem ne gre zgolj za temeljit izbris, ampak se pogon fizično poškoduje, tako da z njega podatkov ni mogoče obnoviti.

Autothysis128s in Autothysis128t imata 128 GB prostora ter kopico možnosti, kako lahko sprožimo uničenje. To lahko storimo s poslanim sporočilom na ustrezno telefonsko številko, z odstranitvijo pogona iz računalnika (pravzaprav odklopom s krmilnika SATA-II), preveč vnosi nepravilnega PIN-a, z izpraznitvijo baterije ali s preprostim ukazom na priloženem na dotik občutljivem zaslonu. Podatki se izbrišejo tudi, če je pogon predolgo brez GSM-signala.

Razumen pomislek bi bil, zakaj se sploh ukvarjati z načini samouničenja, če lahko podatke enostavno...

22 komentarjev

Slovenski startup bo izdeloval Lumu - svetlomer za fotografe

Slo-Tech - Da se ne bi milijon prvič spuščali v osnove fotografije, vsi tisti, ki ste se vsaj napol resno zanimali zanjo veste, da je svetloba ključ. Preveč ali premalo je za fotografijo usodno. Ravno prav je treba osvetliti senzor oz. film. Na podlagi svetlobnih pogojev se nato določijo tri ključne spremenljivke, in sicer čas osvetlitve, odprtost zaslonke in občutljivost (ISO) medija za zajem svetlobe.

Še ne tako dolgo nazaj so fotografi svetlobo merili s posebnimi napravami, svetlomeri.

Ta je odčitala vrednosti svetlobe in pokazala npr. koliko mora biti odprta zaslonka pri želenem času osvetlitve glede na izbran film oz. njegovo občutljivost.

Kasneje so začeli proizvajalci vgrajevati svetlomere v fotokamere...

65 komentarjev

Nokia zgradila na dotik občutljiv zaslon iz ledu

New Scientist - Nokia je na Finskem v eksperimentu zgradila na dotik občutljiv zaslon iz ledu. V ta namen so pripeljali tono 25 centimetrov debelega ledu in ga razrezali v polmetrske kvadre. Iz njih so sestavili leden zid v velikosti 2 x 1,5 metra, katerega sprednjo stran so s toplotno pištolo zgladili do visokega sijaja. Za ledeni zaslon so postavili projektor, ki je nanj projiciral infrardečo svetlobo, in kamere, ki so jo zaznavale po odboju od roke uporabnika. Podatke je nato predelal računalnik, ki je krmilil drugi projektor, ki je na mesto dotika projiciral vidno svetlobo. Na ta način je Nokia običajno površino spremenila v na dotik občutljivo. S tem so želeli pokazati, da bodo interaktivne...

13 komentarjev

Sony PSP2 počasi prihaja

X-Bit Labs - Naslednik Sonyjevega PlayStation Portable je že nared, poročajo iz Netherrealm Studios in dodajajo, da je Sony že začel pošiljati prve primerke nove prenosne konzole razvijalcem iger. Kaj dosti o PSP2, kot se nova inkarnacija za zdaj neuradno imenuje, ni znano. Tako so v Netherrealm Studio dejali le, da je precej zmogljiv, saj poganja njihov Mortal Kombat s 60 fps in da ima več procesorjev Cell. Šušlja se, da bo podoben pametnim telefonom, da bo imel dve kameri, na dotik občutljiv zaslon in klasične gumbe PlayStation. Podpiral naj bi tudi 3G/3.5G in Wi-Fi. Kdaj točno bo PSP2 naprodaj, še ni jasno, špekulira pa se o začetku prihodnjega leta. Nekateri so celo optimistični in napoveduje izid še pred letošnjim božičem, a ta ni zelo...

10 komentarjev

Skrite zmogljivosti rezistivnih zaslonov

engadget - Ena izmed glavnih prednosti kapacitivnih na dotik občutljivih zaslonih, ki so postali slavni predvsem z izidom Applovega iPhonea, je zaznavanje več hkratnih dotikov, t.i. multitouch. Rezistivni na dotik občutljivi zasloni v teoriji (in pravzaprav v praksi) te zmogljivosti nimajo, a to ni ustavilo Adelja Al Zubeirja, da se ne bi poigral z vedno redkejšimi rezistivnimi zasloni. Ugotovil je, da ob dveh pritiskih zaslon v praksi zazna le en pritisk, katerega lokacija se nahaja neposredno na razpolovišču razdalje med dejanskima dotikoma. S pomočjo preračunavanja tako lahko, sicer z mnogo manjšo natančnostjo, kot pri kapacitivnem zaslonu, določi položaj obeh prstov.

Novost bo podprta na mobilnih telefonih, ki jih izdeluje HTC in uporabljajo...

8 komentarjev

Asus Eee PC T91 'tablet', multitouch v Windows 7

engadget - Microsoft je že nekaj časa nazaj z veseljem razglašal, da bo Windows 7 podpiral tudi multitouch oz. več hkratnih dotikov na na dotik občutljivem zaslonu. To je na Computexu potrdil Asus Eee PC T91, ki je še eden izmed netbookov. A kakšen netbook! Pod 8,9 palčnim pokrovom se skriva z LED osvetljen na dotik občutljiv zaslon (z multitouch podporo), vgrajen je tudi 3G modem ter GPS, vse pa poganja ročnim napravam namenjen Atom Z530.

Kot dokaz, da Windows 7 (in Eee PC) res podpira multitouch, je priložen video posnetek, kjer so zmogljivosti prikazane v Microsoft Paint (risanje s prsti) ter v Internet Explorerju, kjer je s 'ščipanjem' mogoče oddaljiti stran, z razširjanjem pa približati.

17 komentarjev

Palmov iPhone killer?

Palm Pre

vir: engadget
engadget - Palm je na letošnjem CESu predstavil svoj nov pametni telefon z zabavim imeno Pre. Telefon bo imel vgrajen 3,1" multitouch zaslon z resolucijo 320x480 pik, merilec pospeška, GPS, fotoaparat s tremi megapiksli ter LED bliskavico, wifi, 3G podporo, 8GB flash pomnilnika. Poleg tega pa ima telefon tudi polno QWERTY tipkovnico za tiste, ki ne marajo vnašanja besedila preko na dotik občutljivega zaslona. Prav tako ne manjka odstranljiva baterija za vse okoljevarstvenike. Še bolj zanimiv pa je prvi brezžični polnilnik baterije - prvič na voljo v mobilnem telefonu. Najbolj pomemben pa je zagotovo Palmov novi WebOS operacijski sistem. Telefon bo na ameriškem tržišču izšel že v prvi polovici letošnjega leta, šušlja pa se tudi o sočasnem evropskem izidu. Za...

57 komentarjev

Vmesnik Minority Report v praksi

vir: Gizmodo
Gizmodo - Film iz naslova je tehnično usmerjenim gledalcem večinoma ostal v spominu zaradi zanimivega znanstveno-fantastičnega vmesnika, s pomočjo katerega so igralci upravljali računalniške sisteme. No, če ste se pri ogledu filma veselo muzali nad domišljijo filmarjev pri delu z računalniki, ste se tokrat (ponavadi bi sicer še vedno imeli prav) ušteli -- zadevo boste morda kmalu lahko imeli doma.Raziskovalec po imenu Jeff Han je namreč izdelal napravo, ki je po lastnostih, če odštejemo transparentnost, zelo podobna tisti iz filma. Gre za na dotik občutljiv zaslon, ki se poleg vsega odziva tudi na pritisk, po besedah ustvarjalca pa se bo novoustanovljeno podjetje, imenovano Perceptive Pixel, trudilo izum čimprej spraviti v trgovine. Poroča Gizmodo, na voljo je tudi videoposnetek.

24 komentarjev