»

Sodni spor okoli licence GPL

Popularni modem in brezžični usmerjevalnik AVM Fritz!

vir: Heise
Heise - V Nemčiji trenutno teče civilna pravda, ki bi lahko imela pomembne posledice za usodo copyleft licence GNU GPL. Proizvajalec mrežne opreme AVM je lani vložil tožbo zoper podjetje Cybits, ki je za njihove izdelke samo pripravilo filter za zaščito otrok. Po navedbah AVM omejeni filter pomembno spreminja delovanje usmerjevalnika in s tem krši njihove avtorske pravice, blagovne znamke in obenem še ovira konkurenco. S tem se poleg toženca ne strinjajo še pri organizacijah GPL-violations.com in Free Software Fountadation Europe (FSFE), zato so v pravdo vstopili kot stranski intervenient na strani podjetja Cybits in podali svoje stališče. Na kratko povzemamo argumente vseh udeležencev.



Na AVM-jevih usmerjevalnikih teče...

9 komentarjev

Telstra izpolnila obljubo in spoštovala GPL

Slashdot - Lani novembra je Angus Gratton ugotovil, da avstralski ponudnik dostopa do interneta v svojih izdelkih krši licenco Splošno dovoljenje GNU (GPL). Programska oprema, ki so jo distribuirali poleg sistema za domačo telefonijo T-Hub, je imela dele kode, ki so bili vzeti iz Linuxa. Ker je ta licenciran pod GPL, licenca terja, da je tudi vsa izpeljana programska oprema ponujena pod isto licenco. Ta zahteva jasno oznako o uporabljeni licenci in dostopnost izvorne kode. Telstra je takrat obljubila, da bodo zagato uredili in sedaj je obljubilo izpolnila.

Na internetu so zapisali, da je uporabljena koda delno vzeta iz kode pod licenco GPL in LGPL. Zraven so zapisali, da lahko na zahtevo zainteresiranim strankam pošljejo zgoščenko z izvorno kodo uporabljenih...

1 komentar

Telstra domnevno krši GPL

Slo-Tech - Razvijalec odprtokodne programske opreme z Australian National University Angus Gratton je objavil trditve, da največji avstralski ponudnik dostopa do interneta Telstra, ki je delno v državni lasti, krši licenco Splošno dovoljenje GNU (GPL). Gratton trdi, da njihovi izdelki T-Hub, T-Box in najverjetneje tudi T-Touch Tab vsebujejo dele kode iz Linuxa, ki je licencirana pod GPL. Slednja zahteva, da se izda celotna izvorna koda izdelka in jasno označi, da velja licenca GPL, česar pa Telstra ni storila. Omenjeni Telstrini izdelki so na trgu manj kot leto dni, a so že dosegli vidni uspeh, saj...

14 komentarjev

Vloženi tožbi proti Bell Microproducts in SuperMicro Computer zaradi kršitve GPL licence

Slo-Tech - V začetku letošnjega leta je Markus Toth od podjetja Bell Microproducts skušal pridobiti izvorno kodo programske opreme, ki upravlja z omrežnim diskom Hammer MyShare.

Podjetje mu izvorne kode ni želelo posredovati in to kljub temu, da MyShare njegova strojna programska oprema temelji na Linuxu (konkretneje: uporablja operacijski sistem BusyBox). Toth je zato o zadevi obvestil razvijalce BusyBoxa.

Prejšnji teden je nato Software Freedom Law Centre proti podjetju Bell Microproducts in proti podjetju SuperMicro Computer vložilo tožbo zaradi kršitve GPL licence. Software Freedom Law Centre je podjetji pred tem že pozval, naj v skladu z GPL licenco razkrijeta izvorno kodo svoje strojne programske opreme, česar pa podjetji nista želeli storiti.

Več podrobnosti o zadevi in spremljanje sodnega postopka pa je mogoče na NAS-central blogu.

23 komentarjev

GPL vs. D-Link - 2:0

gpl-violations.org - Pripadniki gibanja s spletne strani gpl-violations.org so že pred časom ukrepali proti podjetju D-Link, ki je v eni od svojih omrežnih naprav uporabilo določene dele Linux kernela v neskladju s pogoji GPL, pod katerimi je omenjen kos kode izdan. Podjetje se je sprva dokaj korektno odzvalo in omenjene izdelke nehalo tržiti, ni pa hotelo povrniti stroškov sojenja in nakupa njihovih naprav strani gpl-violations.org z izgovorom, da GPL po njihovo ni pravno obvezujoč. Zato je nedavno sledila še ena tožba, v kateri so ponovno prevladali odprtokodneži in si priborili zahtevano plačilo, o zadevi pa lahko berete kar na njihovi strani.

Zahvaljujemo se PicNiK-u, ki žal ni imel časa spisati novice, a je zato obvestil nas.

6 komentarjev

EU proti Microsoftu - zopet točka za EU.

Slo-Tech - Microsoft je ponovno popustil zahtevam EU. V pogajanjih med podjetjem in Evropsko Komisijo je Microsoft sprejl 20 izmed 26 zahtev, ki se nanašajo na lanskoletne odloke o razkrivanju kode OS Windows. Sprejet je bil sklep o vzpostavitvi bolj prilagodljivih licenčnih pogojev. To bi pomenilo nižje licenčnine, daljša preizkusna obdobja in možnost prilagajanja licence, tako da bi Microsoftovi tekmeci plačali samo za protokole, ki jih uporabljajo.

Sklepu se približujejo tudi v ostalih točkah, razen v najbolj kontroverzni. V eni izmed točk so razvijalci odprtokodnega programja zahtevali vpogled v kodo OS Windows, v kar pa Microsoft nikakor noče privoliti. POPRAVEK NOVICE: Microsoft noče dovoliti, da bi odprtokodni programerji odprli svojo lastno kodo (ne kodo Oken temveč tisto, ki so jo sami napisali), kadar bodo ti implementirali protokole iz tega dogovora med EU in MS.

To da se Microsoft bori za svojo kodo mi je sicer razumljivo in se mi tudi zdi pravilno. Vseeno pa me zanima ali morda...

31 komentarjev

Odprtokodno programje v farsiju

Slashdot - Farsi, iranski uradni jezik, ki ga govori okoli 100 milijonov ljudi, dobiva čedalje večjo podporo v odprtokodni programski opremi. Lep primer je namizno okolje KDE, ki je v farsi prevedeno od januarja 2003.

Iran je deležen ameriških sankcij in ni podpisal mednarodnega zakona o patentnih pravicah. To zmanjšuje pomembno tržišče vsem podjetjem, ki bi se odločila za prodajo izdelkov z odprto kodo. Države v razvoju se še kako soočajo s problemom cene programskih paketov, zato bi tu odprta koda verjetno zasijala še močneje.

Vendar pa podpora farsiju ne pomeni, da je uporaba odprtokodne programske opreme, ki je po večini zaščitena z licenco GPL, v Iranu legalna. GPL namreč zahteva, da mora...

11 komentarjev