»

Netflix se opravičuje za podražitve, izposojo DVDjev prenaša na hčerinsko podjetje

Novo ime za Netflixov servis izposoje DVD-jev. Kar malo sliči na Qik (mobile video), ki bi jim znal zaradi tega malo zatežiti

vir: CNet
CNet - Netflixova poletna najava podražitev, predvsem pa črtanje poceni paketa, ki bi vseeno vključeval tako 1 DVD za starejše kot streaming za mlajše, ni šlo ravno najbolje skozi. Naročniki so se začeli pritoževati in najava jih je motila do te mere, da so dejansko preklicali svojo naročnino. Netflix je izgubil kar milijon (4%) naročnikov, ankete so napovedovale da se lahko delež dvigne tudi do 20%, delnica pa jim je v zadnjih dveh mesecih padla za več kot tretjino. Menedžment je bil primoran odreagirati.

Neflixov soustanovitelj in CEO, Reed Hastings, se je včeraj javno opravičil (video spodaj) in razložil, da so si zaradi fokusiranja na posel z izposojo DVD-jev (s tem so...

8 komentarjev

Amazon dokončno prevzema Lovefilm

BBC - Amazon je že imel 42-odstoten lastniški delež v britanskem podjetju Lovefilm, sedaj pa so napovedali nakup še preostanka. Koliko jih bo to stalo, niso povedali, je pa podjetje sodeč po zadnjih premetavanjih delnic vredno okoli 200 milijonov funtov. Prevzem bo končan do aprila.

Lovefilm ima 1,4 milijona uporabnikov, ki si za mesečno naročnino lahko hkrati sposodijo od enega do treh DVD-jev s filmi ali igrami iz bogate zbirke z več kot 70.000 naslovi. Distribucija v obe smeri poteka izključno po pošti. Neomejen paket izposoje po enega naslova hkrati stane 10 funtov, tak s tremi pa 16...

0 komentarjev

Yahoojev Delicious ostaja, a išče nove starše

Načini deljenja zaznamkov s prijatelji

Slo-Tech - Ko smo poročali, da bo Yahoo ukinil kopico svojih storitev, je najbolj završalo ob napovedanem slovesu storitve Delicious. Ker gre za resnično uporaben servis, bi bila takšna odločitev zelo nenavadna. Yahoo zato vsem zaskrbljenim uporabnikom pojasnjuje, da bo Delicious zgolj dobil novega lastnika, ne pa žeblja v krsto.

Kot pravijo, so ugotovili, da Delicious ne sodi v njihovo poslovno strategijo, a verjamejo, da lahko pod drugim okriljem uspeva. Zato sedaj intenzivno premlevajo bodočnost strani Delicious in se pogovarjajo z različnimi stranmi, ki kažejo zanimanje za odkup. Pristavljajo, da ni prav nobenega razloga za strah pred izgubo podatkov, saj bo Delicious do rešitve njegovega...

0 komentarjev

Spletna videoteka iTIVI v stečaju

vir: Finance
Finance - Podjetje za spletno izposojo DVD-jev s filmi in iger za Wii v Sloveniji iTIVI je začelo stečajni postopek, poročajo Finance. Poslovati so začeli 3. maja 2006, prenehali pa včeraj. Njihov poslovni model je obsegal izposojo DVD-ja, ki ga je uporabnik naročil prek spleta. Naslednji dan po obdelavi naročila mu ga je na dom dostavila pošta, uporabnik pa ga je po ogledu poslal nazaj. Strošek neomejenega števila izposoj po enega DVD-ja hkrati za kupca storitve je bil 10 evrov mesečno, dveh DVD-jev hkrati pa 15 evrov mesečno. V preteklem letu je podjetje zabeležilo 258.627 evrov prihodkov in 257.960 evrov izgube. Skupno so v dobrih štirih letih delovanja posodili 560.019 filmov, izmed katerih je bil najbolj gledana Da Vincijeva šifra s 1774 izposojami.

86 komentarjev

Plačljivo spletno časopisje

Znižanje deleža ob uvedni obvezne brezplačne registracije za londonski The Times.

vir: HiTechMODs.com
The Economist - S časopisi je vse narobe - upada kvaliteta pisanja, z roko v roki z njo vred naklada. Krivi naj bi bili blogerji oz. splet nasploh. Posledično časopisne hiše resno raziskujejo možnost, da bi spletno izdajo naredile docela plačljivo in s tem kaj zaslužile, če že mora iti vse na splet in pa nanj priključene mobilne pritikline.

Vodilni zagovornik plačljivega časopisja je Murdochov News Corp (londonski in newyorški Times, Wall Streat Journal, številni drugi). Londonski Times je že plačljiv, ameriški pa isto potezo načrtuje za naslednje leto in v slojeviti obliki. Zaenkrat ne gre preveč uspešno, ker že sama obveznost registracije (ne plačila) je sklestila branost za slabo polovico. Ampak Rupert vztraja, da so njegovi časopisi produkt strokovnega...

54 komentarjev

Internet v Sloveniji cenejši, dostopnejši kot v Kanadi

Kanadska ponudba

Slo-Tech - Občasno bentimo nad ponudbo dostopa do interneta v Sloveniji, češ da je predrag, prepočasen in v nekoliko bolj oddaljenih predelih naše domovine nedostopen. V primerjavi s kakšno Švedsko resda nimamo najhitrejših in najcenejših internetnih povezav, a po drugi strani smo mnogo pred razvitimi Kanadčani. Ti te dni negodujejo, saj je eden njihovih največjih ponudnikov dostopa do interneta Rogers znižal mesečne omejitve prenosa podatkov v svojih paketih za nove uporabnike (Mobitelove eskapade, ko so posegli tudi v pravice obstoječih naročnikov, si v tujini vseeno ne morejo privoščiti).

Paket Lite denimo stane 36 dolarjev mesečno (28 evrov) in omogoča hitrost do...

108 komentarjev

Preživeti v obdobju elektronskih komunikacij?

vir: Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Seveda, in da bo še bolj zanimivo, Kiberpipa na vabi na niz dogodkov v tem tednu. Odločitev je na vas, ali jih boste spremljali oddaljeno s klikom na neposredni prenos ali se boste odločili za offline obisk in druženje v Kiberpipinih kletnih prostorih na Kersnikovi 6.

Z izjemo torkovega Pipinega odprtega termina, kjer predavanje ne bo snemano. O tem, kako brez težav v Sloveniji nabijati YouTube, poslušati last.fm radio in zijati CBS serije, o sestavljanju celih PDF-jev Dela, Slovenskih novic in Poleta, scrappanju rabim.info in podobno. Male in preproste heke, ki se jih lahko z malo znanja programiranja in mrežologije loti vsakdo, bo demonstriral Igor Kolar. S sabo prinesite DIY mentaliteto.

Kako preživeti v obdobju...

12 komentarjev

Ne prezrite v Kiberpipi

Slo-Tech - V ponedeljek bomo ekološko pokopavali računalnik. Kaj se zgodi z vašim starim računalnikom, ko kupite novega, zmoglivejšega? Kje konča vaš stari računalnik: kot (nevaren) odpadek, se reciklira ali pristane na odlagališčih v državah tretjega sveta?

V torek sledi Ubuntu.si Ubuntu je v dveh letih svojega obstoja postal ena najpopularnejših GNU/Linux distribucij. Kljub dobrim temeljem pa razvijalci ne sedijo na lovorikah in z vsako novo različico izboljšajo uporabniško izkušnjo... Več na pot.kiberpipa.org.



V sredo pa bomo pogledali primer promocije spletne storitve iTIVI, ki je v slovenske domove prinesla DVD izposojo prek pošte in poskrbela za nekatere zanimive marketinške prijeme. Za...

21 komentarjev

Vse Viste skupaj

Hartware.net - Težko pričakovani naslednik Windows XP, ki se bo imenoval Vista, že pred izidom buri duhove. Vrsti informacij o mnogo različicah, cenovni politiki, morebitni zamudi v Evropi in celo gospodarskem bumu, se je pridružilo še razkritje zanimivega načina distribucije.

Nemški Hartware poroča, da bo Microsoft izdal le eno serijo DVD-jev, na katerih bo polna različica Viste. Kupci okleščenih inačic bodo z ustreznimi serijskimi številkami lahko namestili le določene komponente, poenostavljen pa bo tudi način nadgradnje. Komur osnovne funkcije ne bodo več zadoščale, bo lahko prek interneta naročil in plačal obsežnejšo verzijo ter jo s pomočjo novega ključa namestil kar s starega DVD-ja. Kako se bo Microsoft ubranil pred pirati, ki bodo zagotovo poskušali verzijo Basic preliti v Ultimate, še ni znano.

51 komentarjev