»

Intel se je po zapletu v kitajsko-ameriški spor opravičil

Slo-Tech - V začetku meseca je Intel svojim dobaviteljem poslal pismo, v katerem jih je med drugim pozval, naj ne uporabljajo izdelkov, ki se proizvajajo v kitajski provinci Šindžjang ali so kako drugače povezani z njo. Poziv je naletel na ostre odzive na Kitajskem, podjetje pa se je nemudoma znašlo v središču geopolitičnega viharja med ZDA in Kitajsko. Sedaj so stopili korak nazaj.

Intel je jel pojasnjevati, da so to zahtevali zgolj zaradi uskladitve z ameriško zakonodajo, a ni pomagalo. Kitajski mediji in oblasti so se burno odzvali, pa čeprav Intel sploh ni edino podjetje s podobnimi pozivi. Tudi Nike in H&M sta na primer že izrazila podobna stališča, kar je prav tako dvignilo veliko prahu. Ob tem je najbolj ironično, da Intel sploh ne uporablja izdelkov, storitev ali delovne sile iz omenjene regije. Intel je sicer v boljši situaciji kot na primer Nike, saj je Kitajska življenjsko odvisna od njihovih čipov, zato bi si težko privoščila, da jih kratko malo bojkotira.

Zapleti koreninijo v...

22 komentarjev

Intel bo investiral tudi na Kitajskem

The Wall Street Journal - Intel nadaljuje investicije na Kitajskem, s čimer si želijo zagotoviti nadzor nad proizvodnjo delov za svoje mobilne naprave. Potem ko so septembra vložili poldrugo milijardo dolarjev v holdinško podjetje, ki ima v lasti Spreadtrum Communications in RDA Microelectronics, s čimer so si zagotovili 20-odstotni delež v podjetju, bodo v naslednjih 15 letih investirali še 1,6 milijarde dolarjev. To je sicer manj od obsežnih Intelovih vlaganj v Izraelu, a vseeno ni zanemarljivo.

Novo investicijo bo Intel namenil za tovarno v Čengduju, ki so jo odprli leta 2005 in doslej vanjo vložili 600 milijonov dolarjev. Z nadgradnjo želijo tam omogočiti proizvodnjo mobilnih naprav, kot so pametni telefoni, tablice in naprave za nošnjo (npr....

8 komentarjev

Izrael premagal Irsko, Intel bo tam proizvajal v 10 nm

Slo-Tech - V bitki za tovarno, v katero bo Intel investiral več milijard dolarjev in jo pripravil za proizvodnjo čipov v 10 nm-tehnologiji, je Izrael premagal Irsko. Danes je izraelska vlada potrdila Intelov načrt za modernizacijo tovarne v Kirjat Gatu, v katero bodo vložili šest milijard dolarjev.

Izrael je Intelu ponudil več od Irske, predvsem v smislu 300 milijonov dolarjev subvencij in davčnih olajšav. Intelov podpredsednik Mooly Eden je pojasnil, da sta obe državi dobro razumeli, kako se dandanes privabljajo investicije, na koncu pa so se odločili za Izrael. Čeprav je Eden Izraelec, je bila odločitev striktno ekonomska, dodaja. Intel bo v Izraelu zaposlil še 1000 ljudi, od njega pa neposredno ali posredno v Izraelu živi...

58 komentarjev

Microsoft z integracijo Skypa v Outlook

Hello, yes.

vir: CNet
CNet - Microsoft je po predlanskem prevzemu VoIP ponudnika Skype najprej poskrbel za prisluškovalne apetite ameriške vlade, zdaj smo pa na vrsti tudi mi, uporabniki. Podjetje v ta namen agresivno konsolidira svoje spletne storitve. Hotmail so lani združili z Outlookom, MSN (Windows Messenger) so ugasnili spomladi, zdaj pa se je začelo združevanje vseh treh v eno storitev. Outlook uporabniki v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Kanadi ter Braziliji lahko od danes naprej svoje kontakte kličejo kar znotraj spletnega oz. namiznega Outlooka, tako kot je to že mogoče znotraj GMaila (Hangouts). Gre za produkcijsko različico storitve, ki je bila nekaterim uporabnikom na voljo že od aprila.

Podjetje je splavitev pospremilo z lično izjavo za javnost, v kateri navajajo...

22 komentarjev

Lenovo odpira tovarno v ZDA

Mnenja o izgledu se krešejo, zato pa je toliko manj dvomov o kakovosti prenosnikov

vir: The Verge
The Verge - Kitajski proizvajalec računalnikov in mobilnih naprav Lenovo namerava odpreti svojo prvo tovarno v ZDA. Lenovo je leta 2005 od IBM-a odkupil vejo, odgovorno za proizvodnjo računalnikov in s tem dobil pod svoje okrilje znamko Thinkpad, poleg nekaterih drugih. Od takrat so jo s prenosnikov in stacionarcev (ThinkCentre) prenesli še na tablične naprave ter do danes liniji dodali domačim in kreativnim uporabnikom bolj namenjeno linijo Ideapad (IdeaCentre za namiznike) in cenovno prijaznejšo linijo Essential. Jasno je, da računalnike sestavljajo v cenovno ugodnejših državah, predvsem na Daljnem Vzhodu, premik v ZDA pa bo v tej branži zelo zanimiva novost.

Obrat, ki ga nameravajo...

40 komentarjev

Kitajski spam upada, ruski raste

ComputerWorld - Kitajska je dolga leta veljala za eno izmed držav, od koder na splet priroma največ nezaželene elektronske pošte oziroma spama, a se trendi v zadnjem letu obračajo. Kot kažejo podatki Cisco Systems IronPort je Kitajska šele na 18. mestu po količini odposlanega spama. Še pred dvema letoma je bila mnogo više.

Tudi Sophos ima podobne podatke, saj so Kitajsko uvrstili na 20. mesto. Leta 2009 je bila na njihovem seznamu na tretjem mestu, kmalu zatem pa se je začel zmanjševati obseg kitajskega spama. To je prvikrat, da Kitajske ni med prvimi desetimi državami po količini proizvedenega spama, pojasnjuje Patrick Peterson iz Cisco Research. Dodaja, da je to tudi posledica kitajske iniciative proti...

2 komentarja

Intel bo proizvajal čipe po pogodbi za zunanja podjetja

ComputerWorld - Intel je včeraj objavil vest, da bo izdeloval čipe tudi za zunanje naročnike, kar je precejšnja sprememba od uveljavljene politike tega podjetja. Doslej je namreč veljalo, da Intel v svojih tovarnah proizvaja čipe le za lastne potrebe.

Podpisali so pogodbo s podjetjem Achronix Semiconductor, da bodo za slednje proizvajali FPGA (field-programmable gate array) v 22 nm-tehnologiji prihodnje leto, ko bo nova tehnologija v Intelovih obratih zaživela. Šlo bo za družino Achronix Speedster22i, ki naj bi bila za 300 odstotkov zmogljivejša, polovico manj potratna in 40 odstotkov cenejša od obstoječih FPGA. Namenjen bo uporabi v telekomunikacijah, mrežni opremi, industriji in bo omogočal uveljavitev prihajajočih tehnologij, kot sta 100G in 400G ethernet.

Še več, Intelov tiskovni predstavnik Bill Kircos je v elektronskem sporočilu za medije dejal, da "so odprti za sodelovanje še z drugimi podjetji poleg Achronixa". Proizvodnja FPGA za Achronix na Intel ne bo vidneje vplivala, saj bo zavzela...

4 komentarji

Intel odprl prvo tovarno na Kitajskem

V ozadju najnovejša Intelova tovarna na Kitajskem, pred njo kitajski kmet

ComputerWorld - Intel v zadnjem času pospešeno gradi in odpira nove tovarne, saj so po napovedi milijardnih investicij v ZDA odprli tudi svoj prvi proizvodni obrat na Kitajskem. V mestu Daljan v provinci Ljaoning so postavili poltretjo milijardo dolarjev vredno tovarno, ki bo na 300-milimetrskih silicijevih rezinah izdelovala čipe za Intel. Prve napovedi o gradnji je Intel objavil leta 2007, tri leta pozneje pa je tovarna nared in pripravljena na začetek obratovanja.

Kitajski obrat je posebnega pomena, ker se je Intel doslej Kitajske zaradi pomislekov o varovanju intelektualne lastnine izogibal. Za zgraditev te tovarne je morala dovoljenje dati ameriška vlada zaradi svoje politike preprečevanja, da bi...

41 komentarjev

Intel bo investiral milijarde, zgradil novo tovarno

ComputerWorld - Intel je ta teden napovedal, da bodo investirali med šest in osem milijard dolarjev v štiri proizvodne obrate, ki jih imajo v ZDA, in v izgradnjo novega v zvezni državi Oregon. S tem bo Intel tudi odprl med 800 in 1000 novih delovnih mest že s samo gradnjo tovarn, kasneje pa več visokotehnoloških. Nadgradili bodo po dve tovarni v Arizoni in v Oregonu, kjer bodo do leta 2013 postavili še eno novo. Na ta način se bo Intel pripravil na prehod na 22 nm-proizvodni proces.

Intelov izvršni direktor Paul Otellini je ob tem dejal, da se investicija morda zdi prevelika, a prehod na 22 nm ni enostaven in zahteva veliko mero natančnosti. Masovna proizvodnja in skrb za dovolj nizek izmet sta druga...

9 komentarjev

Intel gradi novo tovarno v Izraelu

Intelova prisotnost v Izraelu

X-Bit Labs - Intel namerava poleg tovarne 18, ki jo ima v izraelskem mestu Kirjat-Gat, v tej državi postaviti še eno. V tovarni 18, ki je bila odprta leta 1999, dela več kot 2000 ljudi, ki sestavljajo procesorje v 0,18-mikronski tehnologiji. Sedaj tečejo pogajanja z lokalnimi oblastmi v Izraelu o gradnji nove tovarne.

Kot so dejali, ima Intel močno pogajalsko osnovo, zato si lahko privošči postavljanje pogojev, kje bi bila nova tovarna in kakšno podporo od vlade pričakuje. Vlada medtem preudarja, kakšen vpliv bi imel nov obrat na regionalni razvoj. Intel namerava v Izrael vložiti dodatnih 2,7 milijarde dolarjev in odpreti novih 400 delovnih mest, tako da si izraelska vlada ne upa preveč negodovati.
...

21 komentarjev

Asus se širi na vzhod

X-Bit Labs - ASUSTeK Computer bo investiral 25 milijonov dolarjev v izgradnjo nove tovarne za tiskana vezja na Kitajskem. To bo že druga Asusova tovarna na Kitajskem, poročajo X-Bit Labs. Izgradnja novega obrata v Šanghaju, ki bo večji od obstoječega v Suzhouju, kateri meri 540.000 m2, bo končana prihodnje leto. S to investicijo Asus sledi začrtani poti, ki vodi do položaja največjega izdelovalca matičnih plošč in prenosnikov. Več o tem.

0 komentarjev

Maxtor s proizvodnjo na Kitajskem

X-Bit Labs - Diskovni gigant Maxtor je v tem tednu uradno objavil, da nameravajo zgraditi svojo novo tovarno v Suzhou Industrial Park na Kitajskem. Gradnja se bo začela predvidoma sredi prihodnjega meseca, medtem ko naj bi končali do sredine prihodnjega leta. Tovarna se bo raztezala na 7,5 ha, vanjo pa nameravajo investirati do 200 milijonov dolarjev. Izdelovali bodo predvsem trde diske nižjih cen in zmogljivosti, medtem ko bo proizvodnja visokokvalitetnih in dragih diskov ostala v Singapurju. Klik!

1 komentar

Intel bo posodobil tovarno v Arizoni

X-Bit Labs -

Intel je danes na IDF predstavil svoje načrte o veliki nadgradnji lastne tovarne v Arizoni. S procesom naj bi začeli v drugi polovici prihodnjega leta, medtem ko nameravajo končati ob koncu leta 2005. V to posodobitev bodo investirali cca. dve milijardi dolarjev. Tovarna v Arizoni bo tako peta Intelova tovarna, ki bo proizvajala čipe v 0,065-mikronski tehnologiji.

Ločeno od tega projekta nadgradnje je Intel razkril še eno svojo namero. Prodati kanijo namreč tudi dobrih dvesto hektarjev veliko ozemlje v Forth Worth, Texas, ki so ga kupili leta 1997 za izgradnjo nameravane tovarne. Do tega zaradi spremenjene Intelove politike ni prišlo, tako da je sedaj zemlja naprodaj.

Več informacij.

1 komentar

Samsung odpira novo tovarno

The Register - Korejski gigant Samsung Electronics želi utrditi svoj položaj na Vzhodu z odprtjem nove tovarne LCD monitorjev na Kitajskem. ki se razprostira na območju velikem 100.000 m2. Nova tovarna v Suzhou bo tako proizvedla 160.000 modelov mesečno, obratovati pa naj bi začela v drugi polovici prihodnjega leta.

Očitno se število LCD monitorjev le povečuje, saj naj bi po napovedih Displaysearch njihovo število preseglo prodajo klasičnih CRT monitorjev v letu 2004. Klik!

1 komentar