»

Velike spremembe v Firefoxu: podpisovanje razširitev, WebExtensions za združljivost, Electrolysis za ločene procese

Mozilla.org - Mozilla je najavila korenite spremembe v ustroju Firefoxa, ki bodo že zelo kmalu močno vplivale na razvijalce razširitev zanj, opazno pa tudi na uporabnike.

Razširitve bodo odslej delovale prek nove API-knjižnice Web Extensions, ki je združljiva z Blinkom. To pomeni, da bodo iste razširitve z minimalnimi prilagoditvami delovale v Firefoxu, Chromu, Safariju, Operi in morda celo Microsoft Edgeu. Novost pričakujemo v Firefoxu 42, ki je trenutno v fazi beta. V Mozilli priznavajo, da bo to kratkoročno povzročilo veliko dela razvijalcem, a da je to prava pot in da bo končni rezultat vreden truda. Delovanje razširitev prek tehnologij XUL in XPCOM bodo onemogočili v naslednjih 18 mesecih, kar ne bo vplivalo na razvijalce, ki uporabljajo Jetpack SDK.

Že v...

57 komentarjev

Firefox naposled ne bo dobil reklam

Kmalu

Slo-Tech - Mozilla je sporočila, da se ne bodo uresničile februarske napovedi, da bo Firefox dobil reklame. Tedaj je namreč precej bojazni povzročila napoved, ki so jo številni napačno razumeli. Mozilla je bila namreč napovedala, da bo prodajala oglasni prostor v praznem oknu, ki se prikaže z odprtjem novega zavihka. To bi bilo mogoče le na začetku, ko je Firefox nameščen sveže, kasneje pa bi si uporabnik lahko sam nastavil, katere hitre povezave oziroma bližnjice želi imeti.

Razlog je bil seveda finančne narave, saj Mozilla išče načine, kako zmanjšati svojo odvisnost od Googla. Prihodki od Googla, ker je njegov iskalnik privzeta izbira tudi v Firefoxu, so namreč previsoka postavka, njena prihodnost pa je zaradi Googlovega...

6 komentarjev

Firefoxova nova oblačila

Ars Technica - Nova verzija Firefoxa resda izide vsakih šest tednov, a njegove 29. inačico enostavno ne moremo spregledati. V Mozilli so se odločili za korenito prenovo videza, ki v tolikšni meri nismo videli vse od leta 2011. Firefox ni le občutno prilagodljivejši, elegantnejši in hitrejši, ampak tudi precej bolj - chromovski.

Nov uporabniški vmesnik se imenuje Australis je simpatičen in tistim k preizkušanju nagnjenim uporabnikom znan že od novembra, ko se je znašel v eksperimentalni veji Firefoxa. Sedaj je čas dozorel in tako smo vsi prejeli nov videz. Prva novost je prenovljena orodna vrstica oziroma uporabniški meni, ki ima gumb za hiter dostop do vseh možnosti za prilagoditev...

75 komentarjev

Firefox 5 konec junija, znanih devet napovednih novosti

Slashdot - Dasi je Firefox 4 naokoli šele od nedavnega, teče priprava naslednje inačice v Mozilli že s polno paro. V drugo izmed štirih stopenj razvoja bo prešel prihodnji teden, končni izid pa se za zdaj pričakuje 29. junija. Do tedaj kani Mozilla v Firefox 5 vgraditi devet večjih novosti.

Nadgradili bodo upravljanje z zavihki, tako da bo dodana možnost izbire več zavihkov hkrati (podobno kot v najnovejših testnih verzijah Chroma). Druga novost bo nova stran z zavihki, za katero še ni nobenih predoglednih slik. Dodatki (vtičniki) bodo dobili standardizirano podporo za orodno vrstico, posebej dobrodošel pa bo indikator prenosa za pošiljanje datotek (upload). Izginil pa bo gumb Domov, ki ga imajo brskalniki že od prvih začetkov, saj ga bo...

43 komentarjev

Mozillin brskalnik brez vmesnika

Prototipni vmesnik s predogledom strani namesto zavihkov

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Po popolnoma na novo zamišljenem vmesniku Tab Candy, ki omogoča združevanje zavihkov v ločene skupine, razdeljene znotraj brskalnikovega okna, pri Mozilli pripravljajo še eno, morda nekoliko manj revolucionarno novost v povezavi z vmesnikom brskalnika. Chromeless, kot je projekt poimenovan in je še v globoki alpha fazi, je Firefox, ki ne bo imel izdelanega vmesnika, saj bo to naloga uporabnikov. Po besedah Marcia Gallija, razvijalca pri Mozilli, bo tega mogoče izdelati z uporabo Javascripta, HTML-ja in CSS-ja ter bo izkušenim oblikovalcem in razvijalcem ustvarjanje vmesnika vzelo približno toliko časa, kolikor ga porabijo za izdelavo spletne strani. S tem upajo, da bodo sami...

36 komentarjev

Fennec postal Firefox

Mozilla.org - Že nekaj časa je Mozilla razvijala Fennec, brskalnik, namenjen mobilnim operacijskim sistemom, ki je bil v alpha različici na voljo za Maemo in Android. Fenneca ni več, saj je s prehodom v beta stadij postal pravi ognjeni lisjak. Še več, da bodo poimenovanje poenotili z namizno različico, je beta različica poimenovana kar Firefox 4 beta 1, kar je popolnoma identično veji za namizje, le da je ta že v svoji šesti izdaji, torej beta 6.

Z dozorevanjem v beta izdajo je Fennec oz. Firefox pridobil pomembno novost, Layers, ki po besedah Mozillinih razvijalcev pohitri izrisovanje spletnih strani ter seveda naredi uporabo brskalnika bolj zadovoljivo. Omenili so še posebnost, ki jo imenujejo Electrolysis. Ta se je sicer že pojavila v alpha izdajah in omogoča poganjanje vmesnika v ločenem procesu od pogona za izrisovanje spletnih strani, kar naj bi prav tako povišalo hitrost...

10 komentarjev

V torek 24. oktobra 2006 izide Firefox 2.0

ComputerWorld - Končno smo ga dočakali! Mozilla Corporation, nam predstavlja končno različico priljubljenega spletnega brskalnika Firefox.
Očitno je, da je datum izdaje novega Mozillinega izdelka prišel na ušesa Micorsoftu. Le-ta je neverjetno hitro po objavi Internet Explorerja RC2, izdal njegovo končno verzijo. Kako bi si lahko drugače razlagali manj kot enotedensko razliko med datumoma izdaje obeh končnih različic?

Firefox 2.0 bo prinesel kar nekaj novosti, ki pa so na prvi pogled očem večinoma skrite. Program bo imel delno spremenjen uporabniški vmesnik. Vsak zavihek, ki 'zasveti', ko se nad njim nahaja kurzor, bo imel svoj gumb za zapiranje. Žal (zaenkrat ?) še nima možnosti predogleda vseh odprtih zavihkov v obliki sličic (thumbnails).

Uporabna novost je, da si bo program zapomnil zadnje odprte zavihke, ko se pojavi potreba po ponovnem zagonu programa (npr. inštalacija dodatkov - add-ons).

Dodan je enostaven upravljalnik z iskalniki, ki so vdelani v Firefox. Po novem pa se pri uporabi...

94 komentarjev

Novice Mozillovih

Mozillazine - Danes se je nabralo kar precej novosti o Mozilli in njenih sorodnikih, ki smo jih zbrali v eni novici. Pa pojdimo lepo po vrsti.

Izšla je Mozilla 1.7.6, najnovejša različica poslednje Mozilline veje, ki odpravlja napake, ne prinaša pa novih zmogljivosti. Odpravljenih je nekaj varnostnih lukenj, prav tako pa je Mozilla stabilnejša in manj hroščasta kot kadarkoli prej.

Izšel je tudi nov Thunderbird, in sicer različica 1.0.2, saj so 1.0.1 kar izpustili. Tudi ta različica odpravlja varnostne pomanjkljivosti in jo lahko uporabite namesto aspirina ali lekadola, če sta vam slednja lajšala glavobolečine ob sesutjih prejšnje različice (saj ne da bi bila tako pogosta, ampak sliši se dobro).

In še malo o brskalnikih: Firefox je presegel 6 odstotkov "tržnega" deleža, torej je na dobri poti, da do konca leta preseže obljubljenih 10 odstotkov. Uporabniki Mozillinega brskalnika za Mac OS X, Camina, pa so dobili posebno spletno stran, ki služi podpori uporabnikom.

Ali niso nekje nedavno...

15 komentarjev

Degustacija brskalnikov za Mac OS X

Mozillazine - Spletna stran Ars Technica je objavila obsežen članek s preizkusom brskalnikov za Applov operacijski sistem Mac OS X. Na seznamu se je znašlo kar devet brskalnikov, med njimi štirje, ki temeljijo na Mozilli. Primerjali so Camino 0.7, iCab 2.9.5, Internet Explorer 5.2.3, Mozillo 1.4, Mozilla Firebird 0.6.1, Netscape 7.1, OmniWeb 4.5, Opero 6.0.2 in Safari 1.0. Najvišja mesta so zasedli Mozillini brskalniki (z izjemo Netscapa) in OmniWeb, povsem na vrhu pa se je znašel Safari, katerega glavna odlika je predvsem najboljše razmerje med integriranostjo z okoljem in naprednimi možnostmi. Avtor pa je omenil, da bi v primeru aktivnejšega razvoja Camina v zadnjih mesecih prvo mesto pripadlo temu brskalniku, saj mu primanjkuje nekaj možnosti, ki jih ponujajo ostali brskalniki z Mozillino kodno osnovo.

3 komentarji

Mozilla in dokumentacija

Mozillazine - Portal MozillaZine je danes objavil novico o splavitvi Projekta Orb, ki bo skrbel za pripravo dokumentacije za Mozillo. Natančneje, projekt bo pripravljal navodila za uporabo ne le programske zbirke Mozilla, ampak tudi brskalnikov Mozilla Firebird in Camino. Nekoliko nenavadno je, da je projekt odprt na SourceForge.net in ne na Mozdev.org, ki gosti veliko večino projektov, ki želijo dodati nove razsežnosti Mozilli. Zanimivo pa je tudi, da datum prijave projekta sega v marec, rezultatov pa ni prav nobenih.

Precej aktivnejši pa je projekt Firebird Help. Mozilla Firebird zaenkrat še nima pomoči, omenjeni projekt pa mu dodaja prav to. Razvijalci so nekoliko izpopolnili vmesnik za pomoč iz programske zbirke Mozilla, dodali večino navodil iz spletne strani Mozilla Firebrid in spisali še nekaj novega besedila. Razširitev priporočam vsem uporabnikom Mozilla Firebirda, če pa želite pomoč v slovenščini, obiščite stran Mozilla Firebird Slovenija.

0 komentarjev