»

Apple predstavil čip M1

Slo-Tech - Apple je predstavil svoj novi čip M1, ki ga bomo našli v novih macih na arhitekturi ARM. Prvi čip, ki je dizajniran posebej za mace in ga drugod ne bo, bo tiktakal v napravah MacBook Air, Mac mini in MacBook Pro.
Gre za enega prvih čipov, ki je zgrajen v 5-nm tehnologiji (podobno kot A14 v novih iPhonih) v TSMC-jevih tovarnah. Ima 16 milijard tranzistorjev, štiri hitra in štiri počasna jedra, osemjedrni grafični čip z zmogljivostjo 2,6 teraflops ter 16-jedrni nevronski procesor (neural engine) z 11 teraflops. Vključena je tudi podpora za Thunderbolt, ki je združljiv z USB 4.

Ena izmed ključnih prednosti naj bi bila tudi nizka poraba energije. Neodvisnih podatkov še ni, Apple pa trdi, da bo novi MacBook Air zmogel 18 ur predvajanja videoposnetkov, medtem ko stari MacBook Air z Intelovim procesorjem preživi 12 ur. Poraba energije je tako nizka, da procesor ne potrebuje aktivnega hlajenja - ventilatorja, torej je računalnik praktično neslišen. Iz spanja se zbudi v trenutku.

Na novih...

1130 komentarjev

Novi in cenejši MacBooki Air

Slo-Tech - Apple je prenovil svojo družino prenosnikov MacBook Air in nekoliko znižal njihove cene. Novinci iz nove serije se od stare navzven praktično ne razlikujejo, saj je oblika ohišja enaka. Tudi specifikacije ne kažejo bistvenih izboljšav, saj še vedno najdemo 4 GB pomnilnika (v osnovnem modelu), 128 ali 256 GB SSD (ki pa je odslej na vmesniku PCIe in ne več mSATA, ker bo blagodejno vplivalo na hitrost), grafiko Intel HD 5000, zaslon z ločljivostjo 1366 x 768 (11-palčni) ali 1440 x 900 (13-palčni). Spremembe so v procesorju.

Ta je še vedno iz družine Haswell, ki pa je odslej Core i5 s frekvenco 1,4 GHz (prej 1,3 GHz). Z možnostjo Turbo Boost sedaj pospeši do 2,7 GHz (prej 2,6 GHz). Ob doplačilu je možna nadgradnja vse do 1,7 GHz Core i7. Izboljšana je tudi učinkovitost, saj sedaj 13-palčni model zdrži kar 12 ur pri poganjanju Mac OS X 10.9...

96 komentarjev

Apple je brez pompa osvežil iMace

Vse spremembe se nahajajo v notranjosti

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Pri Applu so uporabo Intelovih procesorjev Haswell začeli z MacBook Air, ki so bili osveženi predstavljeni že na junijskem WWDC. V primeru MacBook Air sprememb praktično ni bilo, poleg novejših procesorjev so prenosniki dobili še hitrejše SSD-je, ki se s sistemom povezujejo prek PCIe, nekaj več pomnilnika ter brezžične mrežne kartice s podporo standardu IEEE 802.11ac. Rezultat uporabe procesorjev Haswell je sicer tudi bistveno izboljšana avtonomija, a to tukaj ni pomembno.

Popolnoma enako se je zdaj zgodilo še z iMaci, ki jih je Apple osvežil na hitro, zgolj s PR-ovskim sporočilom, brez posebne prireditve. Večinoma torej ostajajo enaki, le da so dobili novejše procesorje, drugačne pogone SSD (povezovanje prek PCIe) in WiFi s podporo hitrejšim omrežjem ac. Za razliko od...

0 komentarjev

Samsungov zaslon prehiteva Apple in Google

Prednost zaslona IGZO pred običajnim LCD-jem

vir: The Verge
The Verge - Trojica najgostejših zaslonov (zaslonov z najvišjo ločljivostjo pri relativno majhni diagonali) je do sedaj pripadala Applu z obema različicama MacBook Pro Retina in Googlu z relativno svežim ChromeBook Pixel. Slednji ima ločljivost 2560 x 1700 pik pri 12,85 palcih, medtem ko imata MacBooka ločljivosti 2560 x 1600 na 13,3 oz. 2880 x 1800 pik na 15,4 palcih. Blizu pride še Toshibin KiraBook z 2560 x 1440 pikami na 13 palcih, a vse štiri je pravkar prehitel Samsung s svežim 13-palčnim zaslonom, katerega ločljivost znaša 3200 x 1800 pik.

Gre za precej običajno potezo, kjer se vsako stranico zaslona pomnoži z dve, v tem primeru so pri Samsungu s tega vidika sestavili štiri zaslone z ločljivostjo 1600 x 900 (pri Applu so podvojili običajni ločljivosti v uporabi na običajnih...

58 komentarjev

Apple predstavil lep venček novosti

vir: The Verge
The Verge - Applova prireditev je mimo, predstavili pa so vse že pričakovane novosti, poleg nekaterih zanimivih presenečenj.

Da, iPad Mini je realnost. Ima zaslon z ločljivostjo 1024 x 786 pikami v diagonali 7,9 palca, kar se skorajda popolnoma sklada z napovedmi. Je tanjši od vseh ostalih Applovih tabličnih naprav, debelina meri vsega 7,2 mm, obenem pa tehta manj kot polovico trenutnega 10-palčnega iPada (Mini tehta dobrih 300 gramov). Zaslon poganja dvojedrni procesor A5, na zadnji strani slike zajema senzor s 5 milijoni točk, z računalnikom se povezuje prek vmesnika Lightning, na voljo pa so različice s 16, 32 in 64 GB pomnilnika, tako zgolj z WiFi kot z WiFi in mobilno povezljivostjo. Naprodaj bo 2. novembra v obilici držav, že v...

61 komentarjev

Jesenski ultrabooki

Acer Aspire S3

Slo-Tech - Po poletni predstavitvi Intelove platforme Ultrabook so zdaj, še pravi čas za božično-novoletno nakupovalno mrzlico, na voljo prvi primerki. Ultrabook mora biti bogato založen z Intelovo robo (proc, plata, grafa, zvočna, usb), tanek, zmogljiv, a z zadostno avtonomijo baterije. Ni ravno skrivnost, da gre za neposredno konkurenco MacBook Airu, predvsem za uporabnike, ki si želijo poganjati Okna.

Na kratko povzemamo opise izdelkov štirih proizvajalcev - Acer, Lonovo, Asus in Toshiba. Vsi razen slednjega so že na voljo, Toshiba pa pride novembra.

Acer Aspire S3


Acerjev model po pričakovanjih cilja predvsem na nižjo ceno, tj. od od $899 naprej za 13.3-inčni, 1366x768, 1.35 kg težki Aspire...

47 komentarjev

Tudi Toshiba ponuja nadgradnje SSD-ja v MacBook Air

Toshibin Blade X-gale, združljiv z novim MacBook Air

vir: engadget
engadget - Ena izmed glavnih skrbi ob predstavitvi oz. po razkosanju 20. oktobra predstavljenega MacBook Aira je bila izredno slaba nadgradljivost, saj novi Applovi prenosniki uporabljajo popolnoma lastno obliko trdega diska oz. SSD pogona, poleg na matično ploščo prispajkanega procesorja in pomnilnika. Slednje že poznamo iz prve generacije MacBook Airov, medtem ko so ti uporabljali 1,8-palčne, 5 mm debele trde diske najmanjšega formata. A že le teden po predstavitvi so na pomoč priskočili pri relativno nepoznanemu podjetju PhotoFast, kjer so poleg samega SSD modula obljubili še USB 3.0 ohišje, ki bi starega spremenilo v hiter pomnilniški ključek. Svojo nadgradnjo so zdaj predstavili še pri Toshibi v obliki modula Blade X-gale, ki ne bo na voljo le...

0 komentarjev

Nazaj k Macom, Macbook Air

Tako je nastal nov MacBook Air

vir: engadget
engadget - Nov MacBook Air ni le eden, sta dva! 13,3-palčnemu modelu se bo namreč pridružil še nekoliko manjši, 11,4-palčni, ki bo poleg nekoliko počasnejše in cenejše strojen opreme imel tudi nekoliko krajšo avtonomijo ter jasno nižjo ceno. Ponovno so se pri Applu zgledovali po iPadu, kjer so bili navdušeni predvsem nad tankostjo, avtonomijo, kratkim časom prižiganja in prednostjo uporabe pomnilnika Flash namesto mehanskih trdih diskov. Po besedah Jobsa sta nova MacBook Aira tako plod ljubezenske zveze med običajnim MacBookom in iPadom.

Pomnilnik za hrambo podatkov ne prihaja v običajni obliki SATA pogona, temveč je lastna Applova zasnova, ki se vključi neposredno na matično ploščo. Po njihovih besedah poleg prihranka prostora...

165 komentarjev

Nazaj k Macom, OS X

Mac App Store

vir: engadget
engadget - Predstavitev, povezano z OS X, so začeli s FaceTime, ki bo osebne računalnike povezal z obstoječimi uporabniki te storitve na iPhone 4 in tako omogočal video pogovore med mobilnimi in malo manj mobilnimi uporabniki. Beta različica aplikacije za Mace bo na voljo že danes.

OS X 10.7 Lion bodo sicer splavili šele prihodnje poletje, torej čez skorajda eno leto, a bo zato prinesel obilico novosti. Tukaj smo tudi izvedeli, zakaj so prireditev poimenovali nazaj k Macom. Ne gre toliko za vračanje v center pozornosti, temveč za zaključevanje kroga razvoja. Iz OS X so namreč pri Applu razvili operacijski sistem, zdaj poznan pod imenom iOS (nekdaj iPhone OS), ki je sprva tekel na iPhoneih in iPod Touchih, zdaj pa še na iPadu. V...

30 komentarjev

Nazaj k Macom, iLife '11

iPhoto '11 v celozaslonskem načinu

vir: engadget
engadget - Na Applovi današnji predstavitvi, za katero so napovedali povratek k Macom, smo ugledali kar nekaj novosti. Predstavili so novo različico programskega paketa iLife '11, ter, kot je bilo pričakovano, napovedali prihodnjo različico operacijskega sistema OS X, Lion, in popolnoma prenovljen MacBook Air. Pa začnimo z iLife!

iLife po besedah Jobsa znatneje osvežijo vsaki dve leti, torej je leto 2011 idealno po osvežitvi iz leta 2009. V iLife, ki je na nove Mace že nameščen, se nahajajo programi iPhoto, iMovie, GarageBand in iWeb, ki pa tokrat ni bil posebej predstavljen. iLife '11 prinaša celozaslonski način, kjer aplikacija prekrije tudi aplikacije v docku na dnu zaslona, podobno kot na iPadu in iPhone. iPhoto '11 med...

7 komentarjev

Geste s štirimi prsti na starejših MacBookih

engadget - Oktobra predstavljeni MacBooki iz enega kosa aluminija in s steklenim zaslonom so poleg teh dveh prinesli še eno novost - gesture, kjer z enim prstom in uporabo touchpada lahko premikate okno, z dvema obračate in zumirate slike, se premikate med slikami s tremi prsti in upravljate z Exposé-jem z štirimi (video za lažjo predstavo).

Na srečo uporabnikov starejših MacBookov pa je to mogoče tudi na njihovih prenosnikih, seveda brez žegnja Appla. Vse, kar potrebujete po besedah engadgeta, je inštalacijski CD oktobrskega MacBooka, manjši popravek registra in nekaj potrpljenja. Zadeva testirano deluje na MacBook Air-u iz januarja, v primeru poizkusov pa si, seveda, operejo roke potencialnih poškodb prenosnikov.

Glede na temo z Mac Rumors foruma NAJ BI popravek deloval na vseh MacBook Air in novejših Macbook Pro prenosnikih izpred posodobitve, saj so starejši MacBook Pro (in MacBook) prenosniki opremljeni s touchpadom, ki ne podpira več dotikov hkrati (razen dvoprstega scrollanja). Ker...

3 komentarji

MacBook Air

MacRumors.com - Na letnem januarskem MacWorldu je Steve Jobs danes naznanil najnovejši ultra lahki prenosnik MacBook Air.

Pri debelini med 1,9 in 0,4 cm, teži 1,36 kg in 13,3-palčnem LCD zaslonu z osvetlitvijo LED ga lahko dobesedno spravimo v kuverto. Prenosnik je brez interne optične enote, seveda pa ima množico brezžičnih modulov. Naprava ima tudi multitouch trackpad, s katerim je mogoče izvajati poteze z več prsti naenkrat, pri čemer združljive aplikacije temu primerno odreagirajo. Za podatke skrbi 80 GB 1,8-palčni trdi disk, ki ga je mogoče zamenjati za 64-gigabajten solid state drive, ki še dodatno pohitri dostop do podatkov in izboljša življenjsko dobo baterije (privzeta znaša 5 ur). Del osnovne opreme je tudi 2 GB...

271 komentarjev