»

Učeči robot Tay v 16 urah od mladenke do vulgarnega nacista

Slo-Tech - Microsoft je bil po 16 urah delovanja prisiljen izključiti svojega avtomatiziranega sogovornika z imenom Tay, ki so ga pripravili z namenom poustvariti komunikacijo deklet, ki so stara med 18 in 24. Tay se je sam učil komunikacije iz sporočil, ki so mu jih ljudje pošiljali po Twitterju, in jim odgovarjal. Eksperiment jim je uspel tako dobro, da je v 16 urah Tay postal bolj primitiven, vulgaren in žaljiv kot večina ljudi, zato ga je moral Microsoft izključiti, saj se je storitev začela spreminjati v marketinško katastrofo. In teh si po fiasku na zabavi res ne smejo privoščiti.

Tay se je pač nekritično učil od ljudi, ki imajo seveda zanimivo lastnost, da tujca najprej naučijo vse neumnosti in kletvice v svojem jeziku, še toliko raje pa...

59 komentarjev

Vabilo na četrtkovo predavanje Olafa Maennela na FRI o modeliranju interneta

Olaf Maennel

Slo-Tech - V četrtek, 7. 7. 2011, bo ob 12.15 uri na Fakulteti za računalništvo Univerze v Ljubljani, Tržaška 25, Ljubljana v predavalnici P4 predaval Olaf Maennel z Univerze Loughborrough v Veliki Britaniji. V predavanju 10 Lessons from 10 Years of Measuring and Modelling the Internet bo zagovarjal tezo, "da večina študij preveč poenostavlja model interneta in da zato nekaterih empiričnih ugotovitev ne znamo dobro utemeljiti". Predstavil bo trditve o delovanju omrežij, ki so se izkazale za neresnične, a so še vedno pogosto osnova za razmišljanje o internetu. Pokazal bo mogoče prihodnje smernice...

3 komentarji

Začel se je Innorobo

Heise - Od srede do petka poteka v Lyonu mednarodno srečanje robotikov iz svega sveta. Prireditev Innorobo sestoji iz sejemskega in konferenčnega dela, ki ju organizira francosko združenje robotikov Syrobo. Želijo si, da bi se na tem mestu srečali vsi, ki v robotiki kaj pomenijo, in predstavili trende v svetu robotov.

Na sejmu je okoli 80 razstavljavcev iz 12 državah, ki predstavljajo različne robote, nekatere izmed njih prvikrat v Evropi. Tako najdemo tamkaj humanoidne robote, robote za poučevanje, robote hišne pomočnike (npr. sesalnike) itn. Tudi predavanja so zanimiva, piše Heise, saj izpostavljajo uporabo robotov za različne naloge. Noel Sharkey z Univerze v Sheffieldu je predaval o uporabi v vojni, kjer so brezpilotna letala zgolj prvi korak. Če te dandanes krmili še vsakega en pilot, bodo v prihodnosti ljudje namesto posameznih upravljali cele jate robotov, ki bodo v fini...

10 komentarjev

Britanci gradijo repliko Edsaca

BBC - V Veliki Britaniji bodo zgradili delujočo repliko enega prvih računalnikov na svetu. V Computer Conservation Society (CSS) so objavili, da bodo zgradili repliko Edsaca (Electronic Delay Storage Automatic Calculator, ki so ga prvikrat zagnali na Univerzi v Cambridgeu 6. maja 1949 in je deloval devet let. Prvi program, ki ga je izvedel, je izračunal tabelo kvadratov naravnih števil in tabelo praštevil, kasneje pa je s koristnimi izračuni pomagal dvema raziskovalcema osvojiti Nobelovo nagrado.

Leta 1949...

15 komentarjev

Univerza v Ljubljani raziskuje bolečino pri interakciji med roboti in ljudmi

New Scientist - V Laboratoriju za Robotiko na Fakulteti za Elektrotehniko na Univerzi v Ljubljani se pod vodstvom dipl. ing. Boruta Povšeta izvaja serija eksperimentov, s katerimi nameravajo določiti mejo sprejemljive bolečine, ki jo robot lahko ponesreči povzroči človeku.

V okviru poizkusov je bilo šest prostovoljcev podvrženih različno močnim udarcem robotske roke, prostovoljci pa so morali oceniti intenziteto bolečine (od "rahlo" do "neznosno"). Cilj raziskave je določiti mejo hitrosti, s katero lahko varno delajo industrijski roboti, ko so v bližini ljudje.

21 komentarjev

Mini Concorde do leta 2013?

New Scientist - Mini poslovna reaktivna letala so uspešnica na tržišču. Proizvajalcem se je pridružila celo Honda. Konzorcij SAI - Supersonic Aerospace International, se je zato odločil narediti nov korak. Lockheed Martinu so naročili, da razvije QSST - Quiet Supersonic Transport, po domače "mini Cooncorda".



Letalo naj bi bilo dolgo 40m in naj bi ponujalo prostora za 12 petičnih potnikov. Potovali bi pri hitrosti 1,6 macha, približno 2000 km/h. Preboj zvočnega zidu naj bi se zgodil skoraj 7x tišje (20 decibelov). S tem žal ni zagotovljeno, da bi bilo nadzvočno potovanje dovoljeno tudi nad naseljenimi področji. Vseeno upajo na 300 naročnikov, in začetek prodaje leta 2013.

Tu je še Aerion Corporation, ki še zbira denar za svoj SBJ - Supersonic Buisness Jet. Njihovo letalo naj bi sprejelo 8 do 12 potnikov in bilo enako hitro kot QSST.



To naj bi dosegli na drugačen način. Uporabili naj bi normalne reaktivne motorje in iskali rešitev v obliki trupa letala, kril, vhodih...

10 komentarjev

Prva samostojna robotska operacija srca

Slo-Tech - V Milanu je bila opravljena prva samostojna robotska operacija, na 34 let staremu srčnemu bolniku. Operacija je bila kontrolirana iz Bostona, prvič pa se je zgodilo, da je bil robot zmožen sam, brez dodatne pomoči operatorja, dokončati operacijo. Carlo Pappone, avtor robota, je dejal da so prestopili nove meje in da bo mogoče v prihodnosti na tak način možno do sofisticiranega kirurškega znanja dostopati kjerkoli na svetu.

Robot naj bi šel v prodajo že konec meseca.

Vir: Ansa.

66 komentarjev

Več beline za razumevanje tujih jezikov

New Scientist - New Scientist poroča, da so znanstveniki z londonske univerze odkrili povezavo med količino beline v možganih in sposobnostjo učenja jezika. V študiji, v kateri je sodelovalo 65 Francozov, starih med 21 in 30, so jim predvajali posnetka francoskega in hindujskega zvoka da. Najhitrejši so po približno osmih minutah uspeli ločiti posnetka, medtem ko so najslabši še po dvajsetih minutah zgolj uganjevali, kateri jim je predvajan. Z magnetno resonanco so potem skenirali možgane predstavnikov obeh skupin, pri čemer so ugotovili, da možgane najhitrejši sestavlja več kot 70 % beline, medtem ko je ta odstotek pri slabših znatno nižji.

Preizkusite se lahko tudi sami. Slišite razliko med francosko in hindujsko verzijo daja? Če ne, se ne sekirajte preveč. Raziskovalci namreč poudarjajo, da rezultati kažejo le na to, kako dobro oseba razume tuje glasove, ne pa splošno obvladovanje jezika, denimo slovnice in besedišča.

36 komentarjev

Roboti nadaljujejo z ofenzivo

Robot Gossip - Majhni Dynamizer iz prejšne novice je bil samo predjed. Dovolj igrač! Predstavljamo vam HRP-2, avtonomen humanoiden robot namenjen delu na nevarnih gradbiščih. Poleg osnovnih gradbenih prijemov, razume tudi govorjene ukaze in jih skuša izpolniti, ali še raje dodeli naprej drugim robotom.

Če ste si zaželeli pivo, bo nalogo dodelil recimo robot-zamrzovalniku, novemu prvaku pivovarne Asahi. 5000 teh malih gospodinjskih aparatov, ki znajo iz svojega trebuha vzeti pločevinko, jo odpreti in natočiti (je količina pene nastavljiva?), bodo podarili v nagradnem žrebanju. Pivo priloženo.

Kaj bi si človek še lahko želel lepšega. Postaja ob tem in upoštavajoč raziskavo nedavno opravljeno na univerzi Purdue, v kateri se je 70 %...

45 komentarjev

Odpirač steklenic piva

Real Beer - Študent Flroidske univerze je želel narediti nekaj neobičajnega, nekaj, kar še nikoli ni bilo narejeno. Po 4 mesecih mu je uspelo in sestavil je robota za odpiranje pivskih steklenic. Robot je sestavljen iz 150 delov in 20 metrov žic. Robot se pomakne do steklenice, jo prime, odpre in postavi nazaj na mizo ter se loti naslednje steklenice. Za kalibriranje in poskusno delovanje je robot odprl 134 steklenic. Pa naj še kdo reče, da lenoba ni največji izumitelj! [:))] Več najdete tukaj.

3 komentarji