»

Evrobarometer o korupciji: Slovenija najslabša v EU

Europa.eu - Evrobarometer je objavil rezultate raziskave javnega mnenja v državah Evropske unije, ki so jo izvedli septembra lani. V njej so primerjali percepcijo ljudi o korupciji v različnih državah EU in njen odnos do nje na lokalni, regionalni, državni in evropski ravni. Korupcija je velik problem, saj evropske državljane letno stane 120 milijard evrov, hkrati pa načenja zaupanje v demokratične inštitucije, omogoča zmanjševanje politične odgovornosti voditeljev za svoje odločitev in vodi v druga kazniva dejanja organiziranih združb. Evrobarometer izvaja raziskavo vsaki dve leti. Najnovejša raziskava je pokazala, da se je delež Evropejcev, ki korupcijo v lastni državi zaznavajo kot velik problem, rahlo zmanjšal. Slovenija je...

147 komentarjev

Izvedba celovite analize možnosti uvajanja odprto-kodnih sistemov

Slo-Tech - Potem, ko je spomladi MJU naročil in dobil študijo uvajanje odprtokodne programske opreme na delovnih postajah v javni upravi, so sedaj ugotovili, da si je tokrat želijo zares in so zanjo tudi pripravljeni plačati.

Tako bo na javnem razpisu izbrani ponudnik, ki je v zadnjih petih letih uspešno izvedel vsaj en zaključen projekt iz področja vrednotenja učinkov IT projektov v javni upravi v vrednosti nad 50.000 EUR in v enakem času izvedel vsaj dva projekta evalvacije IT rešitev v javni upravi v vrednosti nad 100.000 EUR, še enkrat izvedel celovito analizo možnosti uvajanja odprto-kodnih sistemov v državno upravo.

Če poleg zgoraj naštetih pogojev zaposlujete tudi doktorja računalništva, ekonomije in informacijsko-upravljalskih ved, se lahko na javni razpis prijavite do 13.6.2011.

Za izvedbo študije je tokrat predpisana WiBe metodologija, ki se šteje za del razpisne dokumentacije (metodologijo mora izvajalec rahlo prilagoditi).

Želi kdo napovedati izvajalca in rezultat te študije?

37 komentarjev

Avstralska davčna uprava z javnim razpisom za programsko opremo za odpravo poklicnih bolezni pri delu z računalnikom

iTNews - Avstralska davčna uprava se je zgrozila nad povečanjem premije za zavarovanje svojih zaposlenih, ki je lani poskočila s 26,1 na 30,8 milijona dolarjev, zato so napovedali sprejetje ukrepov za zmanjšanje poškodb na delu. Preiskali so odškodninske zahtevke za preteklo leto in ugotovili, da jih je 30 odstotkov povezanih s poškodbami mišic in skeleta, nastalimi zaradi dela z računalnikom....

28 komentarjev

Saudova Arabija terja registracijo spletnih medijev

Saudova Arabija sodi med najbolj cenzurirane države. Cenzura spleta. Modra: brez, rumena: nekaj, rdeča: veliko; črna: največ.

Slo-Tech - Saudova Arabija je objavila nov zakon o medijih, ki zahteva registracijo vseh spletnih časopisov, blogov in forumov pri Ministrstvu za informacije in kulturo. Nov režim bo pričel veljati februarja.

Medije bodo lahko registrirali le državljani Saudove Arabije, ki so starejši od 20 let, imajo zaključeno vsaj srednjo šolo in dokumente, ki izpričujejo njihovo dobro obnašanje. Spletni časniki bodo morali postaviti tudi odgovornega urednika, ki ga bo odobrilo ministrstvo. Za kršitelje so predvidene kazni v obliki glob do višine 100.000 rijalov (20.000 evrov) in različno dolgih prepovedi objavljanja, vključno s stalno.

Na ministrstvu pravijo, da je zakon popolnoma v skladu z razvojem dogodkov v medijskem sektorju. Dodajajo, da po njihovem mnenju ne ovirajo svobode govora in da bodo...

25 komentarjev

Spletna stran za 1,2 milijona evrov

Slo-Tech - Se medtem, ko si v potu svojega obraza služite vsakdanji kruhek, izgubljate v občudovanju naših politikov, ki znajo tako umetelno spravljati denar iz državnega na svoje račune? Resnici na ljubo, slovenska šola korupcije ni kaj dosti ni napredovala od osnovne finte z zmagovanjem znancev in sorodnikov na javnih razpisih. Pravzaprav je mala šola. Če želite univerzitetno raven, poglejte v Rusijo.

Pred tednom dni je rusko ministrstvo za zdravstvo in socialni razvoj objavilo javni razpis za izdelavo spletne strani, nekakšne socialne mreže, ki bi jo uprabljali zdravniki. Razpis sam po sebi ne bi bil neobičajen, če ne bi bil rok za dokončanje projekta 16 dni, ministrstvo pa je izvajalca sklenilo poplačati s 55 milijonov rubljev kar znese 1,2 miljona evrov. Ni slabo, kajne? Visoko ceno so na...

17 komentarjev

V Sloveniji nov superračunalnik

Slo-Tech - Slovenija je včeraj dobila nov superračunalnik, katerega računski cikli bodo na voljo za zakup tudi manjšim podjetjem v oblaku (High Performance Cloud Computing). Podjetji IBM in Arctur sta postavili nov superračunalnik po IBM-ovem standardu iDataPlex, tržil pa ga bo Arctur. Projekt je bil vreden dva milijona evrov, delno pa ga je sofinanciralo Ministrstvo za gospodarstvo v okviru javnega razpisa, ki se izvaja v okviru operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007 - 2013.

Njegova zmogljivost je 10 teraflopov na sekundo, v prihodnosti pa naj bi jo povečali na 25 teraflopov na sekundo, s čimer se bo uvrstil na rep svetovne lestvice 500 najzmogljivejših superračunalnikov. IBM je leta 2008...

15 komentarjev

Hewlett-Packard v preiskavi zaradi podkupovanja

Kenneth Willett

vir: CNet
CNet - Ameriški organi pregona so se pridružili ruskim in nemškim v preiskavi obtožb zoper Hewlett-Packard, da naj bi si podjetje z večmilijonskimi podkupninami zagotovilo javna naročila v tujini, s čimer so kršili zakon FCPA. Kot poroča The Wall Street Journal, ameriško pravosodno ministrstvo in njihov ATVP poizkušata ugotoviti, ali je podjetje kršilo omenjeni zakon s podkupovanjem tujih državnih uradnikov, kar je v njem eksplicitno prepovedano.

Nemške oblasti že nekaj časa raziskujejo, ali je HP resnično plačal 10,9 milijona dolarjev podkupnin, da so dobili posel, v katerem so ruskemu tožilstvu prek nemške podružnice prodali sistem za varne komunikacije. HP-jeve moskovske pisarne je v sredo ruska policija preiskala, da bi...

2 komentarja

Vložena pobuda za revizijo in preučitev suma konflikta interesov in korupcije pri postopkih naročanja programske opreme Microsoft za potrebe državne uprave

Dnevnik - Kot poročajo na Dnevnik.si in COKS sta Računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije v petek prejela pobudo za revizijo skladnosti postopkov naročanje pisarniške programske opreme za potrebe državnih organov RS v obdobju 2003 - 2010.

Po mnenju avtorjev pobude država namreč predpostavlja, da obstaja le en ponudnik pisarniške programske opreme, ni pa preverila obstoja morebitnih drugih konkurenčnih ponudnikov (z javnim pozivom ali razpisom). Prav tako naj bi pri postopkih priprave strokovnih izhodišč in mnenj, ki so osnova za odločitev o nakupu obstajal utemeljen sum o konfliktu interesov zadolženih uradnikov, strokovna mnenja pa pripravljajo uradniki v katerih strokovnost avtorji pobude dvomijo, saj naj bi smotrnost nakupa Microsoft pisarniških orodij utemeljili s študijami in analizami, ki jim del strokovne javnosti ugovarja.

Mimogrede, avtorji se v pobudi sklicujejo tudi na dejstvo, da naj bi bila vsebina pogodb z Microsoftom tajna - ta podatek ne drži povsem, saj je...

96 komentarjev

Ruski učitelji se bodo učili uporabe odprtokodnega programja

Ubuntu.si - Kot poročajo na Profy.com, je rusko ministrstvo za šolstvo objavilo razpis za izobraževanje učiteljev za delo z odprtokodnim programjem. V okviru razpisa v vrednosti 4 milijone USD, naj bi okrog 60.000 ruskih učiteljev naučili nameščati in uporabljati odprtokodno programsko opremo, izobrazili pa bodo tudi tutorje, ki bodo šolam pomagali reševati težave pri prehodu. Ob koncu izobraževanja bodo učitelji morali opraviti tudi izpit.

Po načrtih ruskega ministrstva za šolstvo, naj bi ruske šole na odprto kodo prešle že leta 2010, vsem šolam pa so tudi že razdelili namestitvene CD-je z Linuxom.

Vprašanje sicer, če bo šel prehod tako gladko, kot načrtujejo, vsekakor pa gre za korak v pravo smer. Slovensko ministrstvo za šolstvo pa se vsaj zaenkrat s takšnimi "malenkostmi" ne ubada...

36 komentarjev

Ameriško ministrstvo za obrambo želi razvoj nevidnega detektorja laži

New Scientist - Kot poroča NewScientist je ameriški ministrstvo za obrambo objavilo javni razpis za razvoj naprave poimenovane Remote Personnel Assessment (RPA).

Naprava naj bi s pomočjo laserja ali mikrovalov izmerila nekatere lastnosti posameznika, in to brez fizičnega stika. Dodaten pogoj je, da naj bi naprava delovala tudi na premikajočih in tim. nekooperativnih posameznikih.

Parametri, ki naj bi jih naprava merila so srčni utrip, frekvenca dihanja in spremembe v električni prevodnosti kože. To pa so točno tisti parametri, ki jih meri klasični detektor laži.

Ideja je že naletela na številne kritike. Nekateri so mnenja, da bi imel tak oddaljeni detektor laži lahko zelo slabe posledice na odnose v vsakdanjem življenju, drugi, npr. preiskovalec Bruce Burgess, pa so mnenja, da tak detektor laži sploh ne bi deloval. Po njegovem mnenju namreč osebe, ki ne vedo, da so podvržene poligrafiranju, lažejo brez skrbi, zato detektor laži ne zazna ničesar.

15 komentarjev

Slovenski študent bo kmalu brezžično omrežen?

Ministrstvo za informacijsko družbo - Ministrstvo za informacijsko družbo (MID) je letos prvič v svoji zgodovini objavilo razpis za sofinanciranje izgradnje oz. priprave brezžičnih podatkovnih omrežij (WLAN), ki se izteče konec meseca. MID želi skupaj z Arnesom, kot izvajalcem projekta, s sofinanciranjem postavitve brezžičnih omrežij omogočiti študentom, raziskovalcem, dijakom in drugim v izobraževalni sferi, nov in kakovostnejši dostop do interneta.

Ministrstvo bo izbralo pet, na javnem razpisu izbranih fakultet ali visokih šol. Maksimalna vrednost financiranja posamezne WLAN lokacije bo 3 milijone SIT.

Kako bodo brezžična omrežja zaživela v komercialnem svetu (WLAN na izbranih lokacijah po državi že ponujata mobilni Mobitel in spletni ponudnik SiOL), in ali jih morda (namenoma) utegne prehiteti kakšna druga brezžična novost (v interesu dobičkonosti, kot je UMTS), pa je še prezgodaj govoriti. Počakajmo tudi na svež veter iz tujine.

23 komentarjev