»

Irski sodnik tarča groženj posredi odločitve o blokadi thepiratebay.com

TorrentFreak - Več irskih časopisov je objavilo novico o grožnjah, ki naj bi jih bil sodnik irskega Vrhovnega sodišča, g. Peter Charleton (na sliki), deležen l. 2009 po potrditvi sodne poravnave med ameriško založniško industrijo in nacionalnim internetnim ponudnikom Eircom. Skupina internetnih aktivistov, skrita za IP naslovi iz Kazahstana in Uzbekistana, ga je označilo za "izdajalca svobode govora na internetu" ter mu obljubila "vdor v njegov računalnik, namestitev otroške pornografije nanj, odtujitev številk kreditnih kartic oz. drugih osebnih podatkov in naročilo dostave skladovnice pic in prostitutk na dom, vse za njegovo pohlepno dušo." (vse plačano s sveže ukradeno kartico, op.p.).

Spomnimo, štiri velike ameriške glasbene založbe...

108 komentarjev

Irci vpeljujejo three-strikes sistem

TorrentFreak - Medtem ko organizacije za kolektivno upravljanje avtorskih pravic inovirajo s predlogom o mesečnem nadomestilu za spletno piratstvo, imetniki taistih pravic trdno stojijo za starimi idejami. Velike štiri založbe (Sony BMG, EMI, Universal in Warner) so preko svoje irske izpostave IRMA uspele zlobirati spremembo zakona o avtorski pravici, ki bi jim omogočil izvajanje izklopov interneta zoper redne p2p pirate.

Zagonetke so se že od samega početka lotili nekoliko drugače. Namesto zapletenega "francoskega" postopka s predlogom novega zakona, javno razpravo, polomom v spodnjem domu parlamenta in potem ekspresno potrditvijo zakona mesec dni kasneje so se...

8 komentarjev

Qriocity v petih največjih državah Evrope

TechCrunch - Konec preteklega leta je Sony zagnal storitev Qriocity, ki je takrat uporabnikom v Veliki Britaniji in na Irskem ponujala dostop do glasbe prek spleta z računalnikov ali Sonyjeve strojne opreme (PS3, predvajalniki Blu-ray ...). Osnovni paket, ki ponuja poslušanje radijskih postaj brez omejitev in reklam, je stal štiri funte, razširjeni, ki omogoča poslušanje poljubnih skladb, pa deset funtov. Sony je obljubil, da se bodo letos širili tudi v druge države in res so se.

Po novem je Qriocity na voljo tudi v Franciji, Nemčiji, Italiji in Španiji. Cena ostaja enaka, saj bo lahka verzija stala štiri evre, dražja pa deset evrov - torej enako kot na Irskem. Poleg...

0 komentarjev

Sony predstavil Music Unlimited Qriocity

X-Bit Labs - Sony je zagnal novo storitev Qriocity (da si ne zlomite jezika, prebere se kakor curiosity) s polnim imenom MUQ (Music Unlimited powered by Qriocity). Gre za oblačno storitev, ki uporabnikom omogoča dostop do glasbe prek spleta. Trenutno ponuja šest milijonov naslovov, v prihodnosti pa se bo še širila. Uporabniki lahko poleg osebnih računalnikov za dostop uporabijo tudi Sonyjeve naprave z internetno povezljivostjo: Bravia TV, predvajalnike Blu-ray, PlayStation 3, kasneje pa tudi androidne pametne telefone in druge naprave.

Za zdaj je MUQ na voljo v Veliki Britaniji in na Irskem, medtem ko bodo prihodnje leto dodali še Avstralijo, Francijo, Kanado,...

7 komentarjev

Ameriški IT-velikani svarijo Irsko

Slo-Tech - Irska je trenutno najnovejše krvaveče gospodarstvo v evroobmočju, ki nujno potrebuje denarno pomoč. Keltski tiger, kot so Irsko poimenovali zaradi silovitega razvoja v 90. letih in začetku tega tisočletja, se namreč pod težo lastnega bančnega sistema opoteka. Njihove banke in njihove bilance so se razrasle do razsežnosti, ki so bile nesorazmerno večje od domačega gospodarstva. V obdobju debelih krav in poceni kreditov to ni povzročalo težav, v obdobju suhih krav pa je irska vlada ponudila državno poroštvo za vse bančne dolgove, da bi preprečila beg kapitala. Rezultat so prezadolžene banke, ki navzdol vlečejo celotno Irsko, tako da je njihov položaj prej soroden islandskemu kakor grškemu.

Keltski tiger je pred 20 leti lahko začel...

57 komentarjev

UPC Ireland dobil tožbo proti založnikom

TechEye - Višje sodišče v Dublinu je včeraj razsodilo, da ponudniku dostopa do interneta (ISP) UPC Ireland ni treba identificirati in odklopiti uporabnikov interneta, ki so obtoženi širjenja in prenašanja nelegalnih datotek, ker v irski zakonodaji ni ustreznih precedensov (Irska uporablja anglosaški pravni sistem, kjer imajo precedensi oziroma sodniške odločitve bistveno večji pomen kot v kontinentalnem pravu). To pomeni, da irski ISP-ji ne bodo sodelovali v programu treh udarcev (three strikes), ki ga v Evropi promovira zlasti Francija.

Warner Music, Universal Music, Sony BMG in EMI Records so zahtevali vpeljavo sistema treh udarcev iz treh točk: neformalnega opozorila, strogega pisnega opomina in izključitve za nekaj dni, v primeru nadaljevanja kršitve pa celoletni suspenz. Največji irski ISP Eircom je ta sistem uvedel v začetku tega leta, medtem ko je UPC trdil, da ni zakonske podlage za vpeljavo tako strogega režima, zaradi česar se je znašel na sodišču proti četverici velikih založb.

...

12 komentarjev

Predavanje "Glasba in avtorske pravice: irski primer omejevanja"

Slo-Tech - Danes zvečer ob 18h uri bo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Aškerčeva 2, soba 430 (4. nadstropje) potekalo predavanje "Glasba in avtorske pravice: irski primer omejevanja".

Irska organizacija za avtorske pravice v glasbi (The Irish Music Rights Organisation) je bila v preteklosti na irskem ena najbolj osovraženih institucij. Vendar pa se je v začetku 21. stoletja prelevila v organizacijo, ki uživa tako vladno kot nevladno podporo. Prof. dr. Anthony McCann iz Univerze v Ulsterju (Severna Irska) bo predstavil družbene, kulturne in politične razloge za ta "čudežni" preobrat, spregovoril pa bo tudi o upravičevanju nadzora nad avtorskimi in izvajalskimi pravicami.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Dodatne informacije so na voljo tudi v članku Irish Traditional Music and the Copyright Debate.

Se tak čudežni preobrat lahko zgodi tudi z našimi domačimi kolektivnimi organizacijami?

3 komentarji

Romunsko ustavno sodišče razveljavilo obvezno hrambo prometnih podatkov

Slo-Tech - Kot poročajo na Open Rights Group in v nekaterih medijih, je romunsko ustavno sodišče pred kratkim razveljavilo zakonske določbe, ki opredeljujejo obvezno hrambo prometnih podatkov v Romuniji.

Pobudo za presojo ustavnosti z 28. členom romunske ustave, ki zagotavlja tajnost komunikacij, je dala romunska nevladna organizacija, ki se je pred tem obrnila tudi na varuha človekovih pravic.

Podoben postopek trenutno poteka tudi v Nemčiji ter na Irskem.

Kaj pa Slovenija?

19 komentarjev

Južna Koreja strožja

Slashdot - Južna Koreja se očitno pridružuje državam Franciji, Italiji in Irski, ki so že ali pa še bodo vpeljale strožjo protipiratsko zakonodajo. Prejšnji teden je tako parlament obravnaval osnutek novega zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, ki vključuje slavno načelo treh opominov (three strikes and you're out!).

Novi člen 133-2 bo pooblaščal korejsko Ministrstvo za kulturo, šport in turizem, da od ponudnikov dostopa do interneta zahteva, da uporabnikom, ki prenašajo zaščitene vsebine prek spleta, pošlje opozorila ali pa da jim prekine povezavo. Prav tako bo ministrstvo lahko zahtevalo, da ponudniki interneta uporabnikom, ki so že bili opozorjeni na kršitve, zamrznejo ali ukinejo internetne račune za šest mesecev. Podobna usoda bo doletela tudi oglasne deske (bulletin boards), na katerih se bo znašla nezaželena avtorska lastnina, saj bo ministrstvo lahko zahtevalo njihovo zaprtje. V primeru neposlušnosti pa bodo lahko kar skrbniki telekomunikacijskega in informacijskega omrežja...

13 komentarjev

Konec programskih patentov v ZDA?

Groklaw - Programski patenti so najverjetneje dobili hud udarec. Zgodilo se je sicer že pred tremi meseci, a je bila novica nekako prezrta.

30. oktobra 2008 je bil v ZDA zaključen sodni proces In re Bilski, kjer je Zvezno prizivno sodišče (ki rešuje vse pritožbe v patentnih zadevah v ZDA) odločilo, da metode in druge neoprijemljive stvari ne morejo biti več kar tako patentirane, temveč da morajo patenti njuno izpolnjevati t.i. kriterij naprave ali transformacije, torej da mora biti ključen del patenta dejanska namenska naprava in/ali fizična transformacija. Čeprav patentna vloga, ki je bila predmet procesa, nima neposredne zveze s programsko opremo (gre za vlogo za patentiranje poslovne metode), proces predstavlja precedens, ki bo imel po pričakovanjih močan vpliv tudi na področje programskih patentov - ker računalnik pač ni namenska, ampak splošna naprava.

Znano je, da je bila ravno patentna zakonodaja v ZDA do nedavnega tista, ki je dovoljevala patentiranje praktično vsega, kar si lahko...

67 komentarjev