»

Aplikacija ToTok razkrinkana kot vohunsko orodje ZAE?

The New York Times - Novinarji časopisa The New York Times so skozi poročila ameriških obveščevalnih agencij in lastno preiskavo prišli do sklepa, da je aplikacija za sporočanje ToTok, ki je priljubljena predvsem na Bližnjem vzhodu, v resnici zmogljivo vohunsko orodje obveščevalcev Združenih Arabskih Emiratov.

Živimo v času, ko se tako na strani uporabnikov kot oblasti širi spoznanje, da je mogoče programju za instantno sporočanje prisluškovati, s tem pa pridobivajo na vrednosti šifrirane in (domnevno) neodvisne aplikacije. Ena takšnih je ToTok, iz Združenih Arabskih Emiratov, ki je sicer ne smemo mešati z globalno razvpitim TikTokom. Arabski sporočilnik so na Bližnjem vzhodu lansirali sredi letošnjega leta in je z več milijoni prenosov hitro postal zelo priljubljen v ZAE - predvsem spričo dejstva, da so mnoge druge tovrstne aplikacije, kot sta WhatsApp in Skype, tam delno blokirane. Koncem leta se je pričel hitro širiti tudi v Veliko Britanijo in ZDA, s tem pa je prišel pod lupo zahodnih...

5 komentarjev

Indija še vedno zahteva prestrezanje telekomunikacij

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

Slashdot - Indija je že lani od vseh ponudnikov telekomunikacij v državi zahtevala, da ji omogočijo prisluškovanje oziroma prestrezanje vseh telekomunikacij na indijskih tleh. Največ težav pri tem je imela z RIM-om, ki ji tega na blackberryjih ne more omogočiti, ker je komunikacija šifrirana. Vmes so jim rok, do katerega morajo izpolniti zahteve, večkrat podaljšali, a pričakovati drugačen izid je bilo iluzorno.

Ta teden je indijsko notranje ministrstvo ponovno opomnilo ministrstvo za telekomunikacije, da želijo dostop. Videti je, da želi Indija razširiti nadzor, saj so po novem prestrezanje zahtevali tudi od Facebooka in Twitterja, ki tehnično gledano nista telekomunikacijska operaterja. Podjetji se na zahtevi še nista odzvali.

...

7 komentarjev

Protestniki v Londonu za komunikacijo uporabljajo blackberryje

Guardian - V Londonu že od sobote divjajo nemiri, v katere so se sprevrgle demonstracije zaradi policijskega uboja Marka Duggana. Zadnjo noč se je nasilje razširilo tudi v druga britanska mesta, med drugim Birmingham, Liverpool in Manchester. Kot vedno je zanimivo pogledati, kako se protestniki koordinirajo. Za razliko od arabske pomladi ne uporabljajo Facebooka, ampak BBM (BlackBerry Messenger), ki je aplikacija za hipna sporočila na blackberryjih.

Začelo se sicer je na Facebooku, kjer je bila kmalu po sobotnem streljanju postavljena spominska stran za Duggana. Nemire naj bi podžgal komentar za posnetke protestov v Tottenhamu in od takrat je na britanskih ulicah prava mala vojna.

Protestniki se sporazumevajo...

58 komentarjev

CyanogenMod s pol milijona uporabniki

Zagonska animacija CyanogenMod 7 na Nexus One

vir: Android Central
Android Central - Ena izmed najbolj popularnih in verjetno tudi najbolj znanih (zaradi pravnih zapletov z Googlom) v skupnosti razvitih izdaj Androida, CyanogenMod, je dosegla pomemben mejnik. Baza uporabnikov te izdaje je namreč presegla število 500.000. Mejnik so presegli pred nekaj dnevi, uradna stran s statistiko pa kaže, da je zdaj uporabnikov že skoraj 514.000, kjer je bilo v zadnjih 24 urah dodanih skoraj 5000 novih. Namestitev uradnih različic, ki so na voljo le za podprte naprave, je dobrih 380.000, preostalih 130.000 pa je t.i. KANG-ov, kamor spadajo namestitve CyanogenModa na naprave, ki niso uradno podprte.

Pregled po napravah pokaže, da so daleč najbolj razširjeni uporabniki HTC-jevega Desire, katerih je prek...

33 komentarjev

Libijski uporniki zasegli ugasnjeno GSM omrežje

The Wall Street Journal - Vlada polkovnika Gaddafija je takoj po začetku državljanske vojne v Libiji letos Februarja ohromila nacionalno televizijsko, telefonsko in internetno omrežje, v strahu, da bi bilo uporabljeno za organizacijo civilnih in gverilskih protestov. Odsotnost mobilnih komunikacij se je izkazala za ključen problem pri vsakodnevnih operacijah upornikov, utaborjenih v okolici mesta Benghazi na vhodu države. Rešitev so našli na zanimiv način - s pomočjo angažiranih zamejskih Libijcev, vlade Združenih Arabskih Emiratov in par inženirjev so uspeli prevzeti omrežje vladnega GSM ponudnika Libyana in s tem povrniti mobilni signal v vzhodnem delu države.

Wall Street Journal je v članku povzel potek...

9 komentarjev

Blackberryji ostajajo v ZAE

Guardian - V ponedeljek se izteče rok, do katerega mora RIM poskrbeti, da bodo lahko oblasti v Združenih arabskih emiratih prisluškovale šifriranih komunikaciji, sicer bodo prepovedali brskanje po spletu, branje elektronske pošte in uporabo hipnih sporočil. Kot je bilo pričakovati, se napovedi o blokiranju ne bodo uresničile.

Včeraj so namreč z agencije za telekomunikacije v ZAE poslali obvestilo, da so vse storitve na blackberryjih v skladu z lokalno zakonodajo, tako da bo lahko pol milijona uporabnikov nemoteno delalo tudi prihodnji teden. Ni še znano, kaj točno je RIM storil, da je pridobil pozitivno mnenje, a predvidevamo lahko, da je v ZAE postavil nekaj svojih strežnikov, preko katerih bo mogoče prisluškovati vsaj delu komunikacije. Uradno RIM ni dal...

0 komentarjev

RIM popustil tudi v Indiji

BlackBerry v trgovini v Kalkuti

Reuters - Nedavno smo poročali, da je Saudova Arabija zagrozila, da bo prepovedala pošiljanje hipnih sporočil na blackberryjih. Zaplet je RIM rešil tako, da je napovedal postavitev lokalnega strežnika za blackberryje v tej državi, do katerega bodo imele dostop tudi saudske oblasti. Podobne pomisleke, češ da šifrirana komunikacija, ki jo nudijo blackberryji, služi teroristom, so imeli tudi Indijci in tudi tu je RIM pokleknil.

RIM jim je namreč obljubil tehnično rešitev za dešifriranje podatkov z blackberryjev, so v petek potrdili v New Delhiju. Rok za izpolnitev za zaveze se bo iztekel 31. avgusta. Če ga RIM ne bo spoštoval, indijske oblasti grozijo z ukinitvijo storitve BlackBerry v državi. V tako radikalen razplet seveda ne gre...

0 komentarjev

Večji nadzor blackberryjev na Bližnjem vzhodu

Slo-Tech - Pisali smo, da na Bližnjem vzhodu vlade omejujejo rabo blackberryjev, ker jim ti z načinom hrambe in šifriranega prenosa podatkov prek tujih strežnikov onemogočajo prisluškovanje. Najbolj grobo bodo v uporabo blackberryjev zarezali v Združeni arabskih emiratih, kjer bo od sredine oktobra prepovedano in blokirano brskanje po spletu, branje elektronske pošte in uporaba hipnih sporočil. Podobne zamisli imajo tudi v Saudovi Arabiji, kjer so problematična le hipna sporočila, ki naj bi bila blokirana že od začetka avgusta, a so našli skupni jezik s proizvajalcem blackberryjev RIM-om.

Po dogovoru, ki so ga sklenili v teh dneh, bodo v Saudovi Arabiji postavili BlackBerryjev strežnik, ki bo oblastem omogočal nadzorovanje hipnih...

1 komentar

Združeni arabski emirati omejujejo BlackBerryje

BlackBerry Bold

vir: CNet
CNet - RIM-ovi BlackBerryji so še vedno prva izbira za mnoge poslovne uporabnike, čeprav mnoge njihove prednosti dandanes podpirajo različne platforme pametnih mobilnikov. A v Združenih arabskih emiratih bodo BlackBerryji izgubili še nekaj izmed svojih prednosti, s čimer bodo prišli skorajda na raven običajnih, neumnih mobilnikov. Z enajstim oktobrom bodo v ZAE mobilni operaterji namreč začeli z blokiranjem brskanja po spletu, branja elektronske pošte in uporabe BlackBerryjeve storitve instantnih sporočil. Težava se namreč skriva v načinu hrambe in prenosa podatkov, povezanih s temi storitvami.

To gre...

9 komentarjev

BlackBerry Tablet prihaja

Beta News - Govorice o prihajajočem BlackBerry Tabletu, ki krožijo že več mesecev, so potrdili tudi viri blizu RIM-a. Prve informacije so napovedovale 8,9-palčni zaslon, petkovo razkritje Ashoka Kumarja iz Rodman & Renshawa pa govori o 7-palčnem zaslonu in Marvellovem procesorju z 1 GHz. Za razliko od iPada bo imel BlackBerry Tablet strojno podporo za Flash in dvoje kamer. Flash bo gotovo dodatna prednost v primerjavi z Applovim iPadom, druga prednost pa bo znamka, saj so blackberryji še vedno mnogo bolj razširjeni od iPhona. Natančnih podatkov o datumu izida še ni, omenja pa se december.

39 komentarjev

Zakon v ZAE

Vnunet - Eh, česa vse se pravniki ne spomnijo . Prejšnji mesec so v Združenih Arabskih Emiratih obsodili angleškega računalničarja na celih 1900 funtov (cca 654.000 sit). Vzrok? - Vdor v sistem Etisalat (pomišljaj se kar sam vriva za tretjo črko imena ), edinega ponudnika internet storitev v omenjeni deželi, ter povzročil motnje v celotnem državnem internetnem prometu v maju in juniju prejšnjega leta.

Sicer ne vem, kako je s tem pri nas, vendar se mi izrečena denarna kazen zdi preprosto smešno nizka za tako obsežno dejanje. Za najboljše pa je poskrbel Angležev odvetnik Ali al-Hashimi, rekoč, da v ZAE ni zakonov, ki bi označila vdiranje v računalnike kot kriminalno dejanje. Ehh.

2 komentarja