»

Liberty Reserve nedostopna, ustanovitelj aretiran

BBC - Policija na Kostariki je v Santi Ani izvedla racijo nepremičnin, ki so pripadali Arthurju Budovskemu, ki je bil ustanovitelj in vodja strani Liberty Reserve. Budovsky je bil medtem aretiran v Španiji, na Kostariki pa so zasegli več računalniške opreme, strežnikov in tudi luksuznih vozil, vrednih več kot pol milijona dolarjev.

Omenjena stran je omogočala prenos denarja po svetu, a drugače kakor PayPal ali pa Western Union. Za razliko od PayPala ni zahtevala praktično nobenih dokazil o istovetnosti; zadoščalo je le ime, rojstni datum in elektronski naslov. Na svoj račun je bilo mogoče denar nalagati na vse mogoče načine, od kreditnih kartic do bančnih nakazil in poštnih nakaznic. Za razliko od Western Uniona se je denar na Liberty Reserve pretvoril v njihovo valuto, potem pa ga je bilo mogoče prenesti komurkoli, ki je uporabljal...

5 komentarjev

Microsoft se bori proti botnetu Zeus

Onesposobljeni računalniki, ki so širili botnet Zeus

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški pravosodni policisti so skupaj z Microsoftovimi strokovnjaki v petek izvedli preiskave prostorov v Pensilvaniji in Illinoisu, kjer so zasegli kopico računalniške opreme in zadali resen udarec botnetu Zeus. To je že četrti uspeh Microsoftove enote za boj proti digitalnemu kriminalu, ki je bila predhodno deloma ali v celoti demontirala botnete Waledac, Rustock in Kelihos. Toda primer Zeus je doslej največji.

Microsoftova enota za boj proti digitalnemu kriminalu je posledica zamisli Richarda Boscovicha, ki je pred nastopom službe v Redmondu dolga leta služboval kot državni tožilec v Miamiju na Floridi. Ko se je zaposlil pri Microsoftu, je svoje znanje...

17 komentarjev

Prijeti še kolovodje botneta Zeus

Z Zeusom okuženi računalniki

vir: ComputerWorld
The Register - Po usklajeni akciji britanske in ameriške policije, ki sta pretekli torek na obeh straneh Atlantika aretirali več deset vpletenih v spletno kriminaliteto prek botneta Zeus, a za celotno operacijo nepomembnih oseb, je ukrajinska policija konec tedna na prste stopila vodjem. V policijski operaciji Trident Beach sta namreč sodelovali tudi nizozemska in ukrajinska policija, in slednja je aretirala pet oseb, ki so po predvidevanjih odigrali glavne vloge pri širjenju, upravljanju in izkoriščanju botneta Zeus. S tem so si pridobili protipravno korist v višini 70 milijonov dolarjev, medtem ko so neuspešno poizkušali ukrasti trikrat toliko.

Operacija se je začel maja lani, ko so agentje FBI v Nebraski izvedeli za avtomatsko...

6 komentarjev

Aretacije uporabnikov Zeusa na obeh straneh Atlantika

Z Zeusom okuženi računalniki

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Včeraj so na obeh straneh Atlantika izvedli obsežne racije, v teku katerih so aretirali množico ljudi, ki je bila povezana z znanim botnetom Zeus, ki je izviral iz Vzhodne Evrope, in ga kriminalne združbe uporabljajo za krajo podatkov za dostop do bančnih računov.

Najprej se zbudimo na naši strani Atlantika, tako da so prve aretacije izvedli v Veliki Britaniji. Londonska policija je v torek zjutraj pridržala 20 oseb, izmed katerih so jih 11 dan pozneje obtožili zarotništva z namenom prevare in pranja denarja. Po doslej zbranih podatkih si je enajsterica iz Ukrajine, Estonije, Latvije in Belorusije protipravno pridobila okrog sedem milijonov evrov premoženjske koristi s krajo bančnih identitet in prenosom sredstev z...

5 komentarjev

Več podrobnosti o koordinirani akciji evropskih policistov zoper piratske strani

Slo-Tech - Znanih je nekaj več informacij o hkratnih racijah po 14 državah v Evropi, ki so jih izvedle lokalne policije in zaplenile kopico računalniške opreme iz prostorov, kjer so gostovali strežniki za nelegalno razpečevanje avtorsko zaščitenih vsebin prek interneta. Poleg zasegov opreme so aretirali tudi 10 oseb, večino v Belgiji.

Tine Hollevoet, tiskovni predstavnik belgijske policije, je povedal, da so v Belgiji priprli pet oseb. Vse so stare med 25 in 30 leti in se s piratstvom niso ukvarjali zaradi finančnih koristi, ampak ker so želele vsebine brezplačno priobčiti na spletu. Skupno so nevtralizirali tudi 48 strežnikov z nelegalnim materialom, je dodal. V drugih državah je bilo aretiran še pet oseb.

Kot poroča TorrentFreak, so policisti prizadejali kar resno škodo raznim warez skupinam. Pri svojem delovanju so se osredotočili na glavne strani (topsites) in ne na posamezne izdajateljske skupine (release groups) ali njihove člane, kar pojasnjuje nizko število aretacij. Te so bile vrh...

130 komentarjev

Britanski ISP ponuja prioritizacijo prometa

PC Pro - Na Madžarskem je zakonodajalec ponudnike dostopa do interneta prisilil poleg oglaševane cene pripisati še minimalno garantirano hitrost, s čimer želijo uvesti nekaj reda na področje, saj uporabniki mnogokrat ne dobijo tega, kar plačajo. V Veliki Britaniji pa so se nekateri ponudniki dostopa do interneta podobnih težav lotili z drugega konca - Demon je začel ponujati igralniški paket, ki prioritizira uporabnikov promet za skromno doplačilo.

Na prvi pogled se zdi, da gre za problem nevtralnosti interneta, o čemer se v zadnjem času krešejo mnenja na obeh straneh Atlantika, a situacija ni povsem enaka. Pri nevtralnosti interneta gre za zagotavljanje enakopravnosti podatkovnih paketkov ne glede na izvor, Demon pa nudi prioritizacijo glede na cilj. Ali kot pravijo sami, za dodatne tri funte mesečno uporabnikom, ki intenzivno igrajo igre prek spleta, preklopijo na režim povezav do interneta za podjetja, ki je načeloma zanesljivejši.

Poleg višje prioritete, ki pa po besedah predstavnikov...

22 komentarjev

Ribarjenja na spletu vedno več

Ars Technica - Poročilo (PDF-dokument), ki ga je pripravila Anti-Phishing Working Group (APWG) in obravnava ribarjenje na spletu v drugem polletju preteklega leta, kaže, da je boj proti tovrstnim prevaram vedno hitrejši in tudi uspešnejši, čeprav se zlikovci množijo kot gobe po dežju.

V tem obdobju se je število ribarskih napadov več kot podvojilo s 55.000 na 127.000. Velika večina (več kot osemdeset tisoč) jih izvira iz Vzhodne Evrope, kjer naj bi bila glavna skupina Avalanche. Ta je razvila robustna in učinkovita orodja, ki omogočajo hitro registriranje novih domen in širjenje napadov. Med drugim ima skupina tudi nadzor nad botnetom Zeus, ki prav tako omogoča zbiranje osebnih podatkov.

K sreči so tudi ponudniki dostopa do interneta in registrarji vedno uspešnejši pri zatiranju kriminalcev. V povprečju je lažniva stran odstranjena po 31 urah, kar je za 19 ur bolje kot leta 2008. Strani skupine Avalanche zaradi njihove prepoznavnosti in velikega prometa odkrijejo še hitreje, povprečno v 15 urah.

4 komentarji

Britanska policija aretirala osumljenca za trojanca Zeus

BBC - Britanska policija je razkrila, da je že 3. novembra aretirala 20-letnega moškega in žensko v povezavi z znanim trojanskim konjem ZeuS. Ta se je prvikrat na spletu pojavil leta 2007, ko je okužil računalnike ameriškega ministrstva za promet, zelo pa se je razširil marca letos. ZeuS beleži pritiske tipk uporabnika, s čimer zbira podatke za dostop do osebnih bančnih računov, gesla, številke kreditnih informacij, gesla za dostop do socialnih strani in podobno ter jih nato posreduje avtorjem programa. Uporabnike poskuša na različne načine pretentati, da bi ga namestili, denimo z lažno stranjo na Facebooku itn. Botnet, ki ga nadzoruje, naj bi obvladoval več milijonov računalnikov.

Britanska državljana je ob pomoči manchestrske policije zaslišala Police Central e-Crime Unit, ki ju sumi kršitve Computer Misuse Acta in Fraud Acta. Proti plačilu varščine so dvojico izpustili, nadaljnje zaslišanje pa je predvideno za marec 2010. Gre za prve aretacije zaradi širjenja malwara v Evropi, tako...

5 komentarjev

Stotero aretiranih zaradi ribarjenja

Slashdot - Ameriški FBI je v sodelovanju z egiptovskimi oblastmi končal največjo akcijo na področju lova za spletnimi zlikovci, ki se ukvarjajo z ribarjenjem (phishing). Aretirali naj bi 100 oseb, ki jih sumijo organiziranja tovrstnih prevar, s čimer naj bi si protipravno pridobili poldrugi milijon dolarjev. Obtožujejo jih, da so se usmerjali na ameriške finančne institucije in njihove komitente, katerim so kradli osebne podatke in jim nato odtujevali denar.

Preiskava se je pod domiselnim imenom Operation Phish Phry začela leta 2007, ko so agentje začeli slediti sumljivim transakcijam kriminalne združbe v ameriških bankah. Kot pravijo, naj bi s svojim delovanjem povzročili velike težave dvema bankama in manjše glavobole še več drugim. V ZDA so aretirali 53 ljudi, 47 pa so jih pridržali Egipčani. Grozijo jim kazni do 20 let zapora.

2 komentarja