»

Večina za oskarje nominiranih filmov že ušla na internet

Slo-Tech - Vsako leto največ svežih filmov na internet uide januarja in februarja, ko so že znane nominacije za februarsko podelitev oskarjev. Čeprav se filmska industrija bori proti kršenju avtorskih pravic na internetu, so običajno glavni vir pobeglih filmov kar sodelavci Akademije. Niti letos ni nič drugače.

Na internetu je mogoče dobiti že 95 odstotkov vseh nominiranih filmov, večino v DVD-kakovosti (DVD screener). Statistiko od leta 2003 spremlja Andy Baio, ki ugotavlja, da se čas od izida filma v kinematografih do dostopnosti kopije na internetu v zadnjih letih...

18 komentarjev

The Interview bo vendarle izšel

Reuters - Nenavaden film The Interview o atentatu na severnokorejskega predsednika je nenadoma postal najbolj razvpitih in težko pričakovanih filmov, ker je neznana hekerska skupina Guardians of Peace vdrla v Sony Pictures in povzročila ogromno škode, pokradla okrog 11 TB podatkov ter Sony prisilila v preklic izida filma. Sony so na neprimernost takega odziva opozorili tako v Hollywoodu kakor v Beli hiši, kjer so sicer hitro pristavili, da na noben način ne želijo posegati v odločitve podjetja, kaj in kje bodo predvajali. Toda čiščenja se je Sony lotil tako temeljito, da so pobrisali tudi profile za film na družbenih omrežjih. A stvari se spreminjajo in The Interview bo vendarle izšel, čeravno ne v vseh...

23 komentarjev

Kinematografi grozijo z bojkotom filmov iz nove sheme

Guardian - Ameriški kinematografi so zagrozili, da ne bodo vrteli hollywoodskih filmov, če bodo filmski studii zanje uvedli že dlje časa načrtovan sistem VoD (video on demand). Gre za novi način trženja filmov, ki bo nared v prihodnjih tednih. Štirje veliki filmski studii (Universal, Sony, Warner in Fox) so se namreč odločili, da bodo njihovi filmi že dva meseca po premieri v kinematografih na voljo za izposojo, ki bo stala 30 dolarjev. Doslej je bilo ekskluzivno okno dolgo štiri mesece, kar Paramount Pictures kot edini od velikanov še vedno podpira.

Kinematografi so se predlogu o skrajšanju dobe na dva meseca silovito uprli, saj jih po njihovem mnenju uničuje in krade posel. Zato so zagrozili, da filmov, ki bodo v novi shemi,...

57 komentarjev

Kinematografi lani z rekordnimi prihodki

Ars Technica - Ameriška filmska organizacija MPAA je objavila poročilo o obiskih in zaslužkih kinematografov v preteklem letu. Prihodki od predvajanja filmov po vsem svetu so lani znašali 31,8 milijarde dolarjev, kar je osem odstotkov več kot leto pred tem. Od tega so tretjino zapravili Američani in Kanadčani. Število obiskovalcev je nekoliko upadlo, a so kinematografi to več kot nadoknadili z zvišanjem cen vstopnic. V Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu (regija EMEA) je bila rast prihodkov nekoliko zmernejša in je dosegla pet odstotkov.

Čeprav filmski studii tarnajo nad negativnimi vplivi piratstva, jih v kinematografih ni bilo zaznati. Temu navkljub predsednik organizacije MPAA...

8 komentarjev

Nov način distribucije filmov takoj po premieri v kinematografih

Disneyjev izvršni direktor: "Menim, da bomo z združitvijo interneta in televizije lahko ponudili še več drugih izdelkov."

vir: Bloomberg
Bloomberg - Filmski studii so začeli razmišljati, kako bi posodobili svoje okostenele okvire distribucije (kinematografi, čez 120 dni izdaja na DVD-ju, kasneje televizijska dobavljivost) filmov. Ena izmed idej, ki jih premlevajo Sony Pictures, Warnes Bros. in Walt Disney Co. je povezava s kabelskimi operaterji, da bi kupcem ponudili ogled filmov iz domačega fotelja takoj po premieri v kinematografih.

V ZDA se s podjetjem In Demand dogovarjajo, da bi lahko filme videli pred pretekom tri- do štirimesečnega roka, ki mora običajno preteči od premiere do izida DVD-ja ali možnosti ogleda proti plačilu štirih dolarjev na televiziji. Filmi ne bodo poceni, saj se...

173 komentarjev

Oskarji 2010 za pirate nezanimivi

Slo-Tech - Pred dnevi so objavili nominacije za letošnje oskarje in gusarski karteli to napoved vsako leto vzamejo kot vodilo, katere filme bi se res splačalo spraviti na internet v čim boljši kvaliteti (cam je že zdavnaj premalo), da bi resnično vznejevoljili MPAA, če jih seveda že niso. Andy Baio se je v svojem blogu lotil analize, kako uspešni so bili v zadnjih letih pri tem, in se dokopal do zanimivih zaključkov. Ni namreč res, da gre vsako leto laže.

Curljanje filmov na internet spremlja že od leta 2003 in prav vsako leto so pirati do objave nominacij uspeli izdati vse nominirane filme. Lani so vse razen treh izdali kar v DVD-kakovosti. Zanimivo je, da se trend obrača.

Do letošnje prireditve je le še mesec dni, a pirati so izdali vsega 14...

54 komentarjev

Bosta Sony in YouTube sodelovala?

CNet - Kot poroča ArsTechnica, se Sony in YouTube dogovarjata, da bi Sony dovolil YouTube na svoje spletne strani naložiti nekaj filmov v vsej dolžini. Kakšnih natančnejših informacij še ni, prav tako obe podjetji ne dajeta uradnih izjav. Prejšnji teden je Disney sklenil dogovor z YouTubom, tako da so sedaj na spletu na voljo njihove krajše vsebine, a to ni natančno to, kar bi YouTube iskal. Stran se bo po napovedih Credit Suisse letos spopadla s pol milijarde dolarjev izgube (240 milijonov prihodkov in 711 milijonov odhodkov), tako da mrzlično išče poti, kako v malho spraviti kakšen nadomestni dolar. Če bo posel s Sonyjem uspel, bodo začeli konkurirati strani Hulu, ki pa je omejen na ZDA. Počasi, počasi se tudi založniki začnejo zavedati novih časov in novih način distribucije vsebine.

4 komentarji

Matrica Reloaded podira rekorde

Keanu Reeves v vlogi Nea

vir: BBC
BBC - Drugi del triologije bratov Wachowski podira rekorde v svetu filmov. S svojo premiero je zaslužil kar 42,5 milijonov ameriških dolarjev, kar je nov rekord. Drugo mesto pripada Spidermanu, ki je na svoj dan predstavitve zaslužil zavidljivih 39,4 milijonov ameriških zelencev in drži rekord največjega zaslužkarja za prvi vikend po premieri s kar 114,8 milijoni zelencev. Predvideva pa se, da bo Matrica Reloaded podrla tudi ta rekord. Uspeh tega filma z izrednimi posebnimi efekti pa je še večji, saj je v Združenih Državah označen s črko R, kar pomeni, da je prepovedan ogled filma mlajšim od 17 let brez dovoljenja staršev. Dobiček bo vse prej kot negativen, saj so za film Matrica Reloaded in...

21 komentarjev

DrSergioDJ na udaru

Slo-Tech - Naš lokalni DVD-opisovalni guru je dobil v roke film, ki ga trenutno lahko gledate v kinematografih. Legally Blonde, DVD regije ena (hehe, kaj bi mi brez tega), na katerem je film, ki postavi v aktualo zgodbo o blondinki, vešči oblačenja, ki uspe kot študentka na Harvardu. Že slišano? Mogoče. Ampak vseeno zanimivo gledanje.

1 komentar

Malo pozno, a vseeno...

Jaz - Pigeon se je, po malo krajšem premoru (desetdnevni oddih na Švedskem ter enotedenska bolezen) spet vrnil. Tokrat nam je postregel s noro hilarioznim filmom Scary Movie, ali po naše Film, da te kap. V kinematografe je prispel šele včeraj, tako da veselo na ogled, če si hočete za uro in pol odpočiti možgane. Seveda pa lahko tudi izposodite DVD... . Itak smo pa v ta namen, da pohvalite ali pokritizirate kritiko, odprli temo v Forumu.

6 komentarjev