»

Daily mail toži Google zaradi oviranja konkurence

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Daily Mail, lastnik spletnega medija MailOnline je na newyorškem sodišču vložil tožbo zoper Google. Z njo želijo doseči odgovornost podjetja za oviranje konkurence, saj po njihovem mnenju moč Googla pri prodaji spletnih oglasov povzroča, da mediji prejmejo premajhen delež prihodkov, ki jih generirajo njihove vsebine. Ob tem navajajo, da Google obvladuje orodja za prodajo oglasov, prav tako odloča kjer na spletni strani se bodo oglasi prikazovali, obenem pa je tudi lastnik borze, ki odloča, kdo bo dobil oglase. V zahtevku še zatrjujejo, da Google že leta prireja rezultate v svojem iskalniku glede na to, koliko založniki porabijo za oglaševanje na njihovih platformah.

Google naj bi tako zadnja leta prek svojega algoritma sistematično zniževal Daily Mailov promet, ki ga medij dosega na njihovem iskalniku. Padec je v letu 2017 znašal 20 odstotkov, v naslednjem letu pa še nadaljnjih 40 odstotkov. Leta 2019 pa naj bi bili dokončno kaznovani s spremembo algoritma, ki je njihov promet na...

21 komentarjev

Britanska vlada podpira odprtokodne ponudnike

Slashdot - Kot poročata Slashdot in THINQ.co.uk je vodja informatike britanske vlade Bill McCluggage na nedavni konferenci 360IT v Londonu predstavil načrte britanske vlade, da bo v prihodnosti več IT pogodb sklenila z manjšimi, odprtokodnimi in oblačnimi razvijalci, saj si želijo zagotoviti večjo neodvisnot oz. se osamosvojiti od velikih tim. sistemskih integratorjev.

Z manjšimi podjetji naj bi tako sklenili 25 odstotkov poslov, prav tako pa naj bi vsa naročila, razpise in pogodbe dosledno objavljali na spletu. Britanska vlada se s tem želi izviti iz primeža peščice velikih IT podjetij ter tako posledično zmanjšati stroške informatizacije.

Kako dobro britansko razumejo slovenski državni uradniki je pa seveda drugo vprašanje...

7 komentarjev

Represija proti kršiteljem avtorsko pravne zakonodaje v Britaniji?

The Register - Ofcom, britanski neodvisni regulator telekomunikacij in varuh konkurence na telekomunikacijskem trgu, naj bi po načrtih britanske vlade v kratkem dobil nove pristojnosti.

Poročilo Digital Britain namreč predlaga drastične ukrepe proti kršilcem avtorskih pravic na internetu. Med ukrepi so tako blokiranje vrat (ang. port blocking), blokiranje IP naslovov, blokiranje protokolov in URL naslovov (očitno se obeta pregledovanje vsebine prometa), omejevanje pasovne širine, filtriranje in celo - izklop kršiteljev iz interneta.

Po predlogu naj bi lastniki avtorskih pravic ponudnike dostopa do interneta obvestili o domnevnih kršilcih avtorsko pravne zakonodaje, ponudniki dostopa do interneta pa bi nato kršilce morali obvestiti o kršitvi. V primeru večkratnih opozoril, naj bi ponudniki dostopa do interneta lastnikom avtorskih pravic posredovali osebne podatke kršiteljev, le-ti pa bi lahko na podlagi tega pridobili odredbo sodišča ter zaprosili za uvedbo enega izmed prej omenjenih ukrepov.

...

47 komentarjev

Britanska vlada podprla odprto kodo

BBC - Britanska vlada je napovedala, da bo pospešila prehod na odprtokodno programje v javni upravi. Tom Watson, minister za informacijsko družbo (minister for digital engagement), je dejal, da bodo odprti kodi dali povsem enako startno pozicijo, kot jo ima zaprta, za njeno uporabo pa se bodo odločili v tistih primerih, ko bo ponudila več ali enako za svoj denar. Poudaril je, da je izjemno pomembno, da se javne ustanove ne zaklenejo v lastniško programje (vendor lock-in), in da ima odprta kodo veliko prednost, saj jo je moč spreminjati in prilagajati brez licenčnih omejitev.

Simon Phipps iz Suna pozdravlja odločitev in dodaja, da zapravljamo ogromne količine denarja za licence in obljube, namesto da bi zahtevali pravo vrednost. Nekateri viri ocenjujejo, da bi lahko Britanci s popolnim prehodom na odprto kodo prištedili do 600 milijonov funtov letno. Tudi v Ingresu, ki nudi podporo za odprto kodo (in si tako obeta kakšen funt več), sprejemajo napovedi z velikimi upi.

In kaj točno...

17 komentarjev

Privatizacija nadzora v Britaniji?

Guardian - Britanska vlada je pred časom predlagala sprejetje posebnih preiskovalnih ukrepov, ki bi ponudnike dostopa do spleta ter operaterje mobilne in stacionarne telefonije zavezal, da v centralno vladno bazo podatkov posredujejo vse prometne podatke o tem, koga so britanski državljani klicali po telefonu, katere spletne strani so obiskali ter s kom so si dopisovali po elektronski pošti.

Stroški vzdrževanja takšne baze podatkov bodo visoki - po ocenah okrog 12 milijard funtov - sedaj pa se je britanska vlada še odločila, da bodo storitve prestrezanja in hrambe zbranih podatkov prepustili kar zasebnim podjetjem.

Ideja je že naletela na prve kritike, med katerimi je tudi Ken Macdonald, bivši vodja javnih tožilcev, ki je mnenja, da je takšna privatizacija nadzora na dolgi rok lahko zelo nevarna, saj bodo podatki slej ko prej pričeli uhajati oz. bo pričelo prihajati do zlorab.

Seveda pa govorimo o demokratični Britaniji in ne o komunistični Kitajski...

10 komentarjev

Nadzor prometa ali boj proti terorizmu?

BBC - Mesto London je znano po velikem številu kamer za nadzor prometa. S pomočjo teh kamer je namreč mogoče učinkovitejše usmerjanje prometa, uporabljajo pa se tudi za zaračunavanje vstopov v strogi center mesta (tim. voznina), saj tehnologija omogoča samodejno razpoznavo registrske tablice vozila.

Seveda je posnetke iz kamer mogoče uporabiti tudi za namene boja proti kriminalu. Policija je do sedaj do posnetkov lahko dostopala na podlagi konkretne preiskave, za dostop pa je morala zaprositi za vsak primer posebej. Rutinsko in pavšalno dostopanje do posnetkov torej ni bilo mogoče.

A v dobi terorizma takšne omejitve ne trajajo prav dolgo in to se je pokazalo tudi v Londonu. Britanska vlada se je namreč odločila, da bo uvedla izjemo od do sedaj uveljavljene prakse. Tako bodo po novem lahko policisti iz protiterorističnega oddelka do posnetkov in ostalih podatkov (samodejno zabeležen čas, datum in lokacija vozila) dostopali v realnem času in brez dosedanjih omejitev.

Britansko notranje...

50 komentarjev

Britanska vlada želi stranska vrata v Visto

BBC - BBC poroča o zaskrbljenosti profesorja Rossa Andersona z univerze v Cambridegu glede težav, ki bi jih represivnim organom in drugim državnim agencijam lahko prinesel prihajajoči operacijski sistem Windows Vista. Ta naj bi razširil uporabo enkripcije, ki je v Visti sicer primarno namenjena uveljavljanju Trusted Computing-a zaradi varovanja avtorskih vsebin ter zaščite uporabnika pred zlonamerno kodo.

Anderson je tako pozval britansko vlado, da sprejme ukrepe za zagotovitev stranskih vrat, ki naj bi omogočala dostop do kriptiranih vsebin na osebnem računalniku, ne da bi bilo potrebno poznati geslo. Osumljenci kaznivih dejanj, ki uporabljajo enkripcijo podatkov naj bi že danes v svojo obrambo navajali, "da so pozabili geslo". Z razširjeno uporabo enkripcije vsebin na trdem disku naj bi to preiskovalcem predstavljalo resen problem.

"Ministrstvo za notranje zadeve bi se moralo pogovarjati z Microsoftom že sedaj in ne šele tedaj, ko bo sistem na voljo", je dejal zaskrbljeni profesor....

62 komentarjev