»

Z gensko modifikacijo napravili 40% večji tobak

Technology Review - Raziskovalci z Univerze Illinois so z genskim inženiringom izboljšali proces fotosinteze v tobaku in tako v laboratoriju vzgojili štirideset odstotkov večje rastline od običajnih.

Gensko spremenjene poljščine so že lep čas zelo razvpita tematika. Sprva smo jih modificirali predvsem z namenom boja proti škodljivcem, zadnje desetletje pa vse več raziskav pelje v smeri večje odpornosti na vremenske neprilike in povečanja pridelka, da bi se tako zoperstavili podnebnim spremembam in pretečemu pomanjkanju hrane. Še posebej živahno dogajanje se v tej zvezi odvija na področju izboljševanja procesa fotosinteze, s čimer želijo napraviti večje rastline, ki bodo zahtevale manj surovin za pridelavo.

Bržkone vodilna tovrstna pobuda je RIPE (Realizing Increased...

95 komentarjev

Vložen patent za svetlobni tazer

ročna različica naprave

vir: Slashdot
Slashdot -

Pri podjetju Genesis Illumination so vložili patentno prijavo za svetlobno pištolo StunRay XL-2000, ki s kratkim in močnim snopom svetlobe začasno onesposobi tarčo. V primerjavi z električnimi tazerji deluje na precej večji razdalji (do 50 metrov), proti posamezniku ali manjši skupini, učinek pa traja dlje (tudi do 15 minut), in kar je še pomembneje, s sabo ne nosi rizika srčnega infarkta. Idelek je že na voljo na trgu in naj bi bil sprva namenjen zlasti policistom in službam za varovanje, pripravili pa so tudi večje različice za na vozila (crowd control) ali ladje (varovanje pred vkrcanjem piratov).

Učinek je podoben prehodu iz močno zatemljene sobe na direktno...

58 komentarjev

Odkrili samosestavljive fotocelice

Slo-Tech - Raziskovalci Michael Strano, Charles Roddney in Hilda Roddey z ameriškega MIT-a so svojo skupino podiplomskih študentov v začetku tega meseca v reviji Nature Chemistry objavili odkritje samosestavljive tehnologije fotovoltaikov. Reševali so problem preperevanja materialov na direktni sončni svetlobi, ki sčasoma zmanjša učinkovitost sončnih celic in njihov izkoristek. Kot pravi Strano, je idejo dobil pri rastlinah, kjer reaktivni kisikovi intermediati (superoksidni, peroksidni anioni, nascentni kisik) povzročajo škodo v proteinih, a jih rastline sproti vsak dan znova popravljajo.

...

15 komentarjev

Raziskovalci odkrili toplotno prevodne polimere

vir: Nature
Nature - Takole čez palec velja ocena, da so dobri električni izolatorji tudi dobri toplotni izolatorji in narobe. Polimeri, torej plastika, generalno sodijo v skupino izolatorjev, a raziskovalci z MIT-a v Cambridgeu so odkrili način, kako najpogosteje uporabljeni polimer polietilen spremeniti v toplotni prevodnik.

Z novim postopkom so dosegli, da polietilen dobro prevaja toploto v eni smeri (za razliko od kovin, ki jo odvajajo v vse smeri), pri čemer ohranja električno neprevodnost. To obeta uporabo na področjih, kjer je...

8 komentarjev

Litijev sulfat potroji zmogljivost baterije

bit-tech.net - Spet je tisti čas v mesecu, ko dobimo nove obljube o nekajkratni povečavi zmogljivosti baterij. Tokrat raziskovalci, ki delajo z litijem, žveplom in ogljikovimi nanocevkami, obljubljajo približno trikratno povečanje kapacitet baterij v primerjavi s trenutno običajnimi litij-ionskimi. V primerjavi s povprečnimi 500 Wh na kilogram li-ionskih baterij naj bi nove ponujale 1200 Wh/kg, kar bi pomenilo prej omenjeno trikratno večjo kapaciteto oz. manjšo in lažjo baterijo z enako zmogljivostjo. Večjo gostoto energije dosežejo z zamenjavo pozitivne elektrode, ki je v primerjavi z li-ionskimi baterijami po novem iz ogljikovih nanocevk, ki jih med seboj izolira...

26 komentarjev

Konec sončenga zajčka

Wired News - Znanstveniki so nas presenetili še z enim odkritjem, ki nam bo čez mnoga leta zelo olajšal bivanje. Pametna okna znajo sama skrbeti za naklon okna tako, da lahko mi udobno delamo, brez potrebe po zatemnjevanju oz. obračanju zaslona zaradi sonca. Fotovoltaična okna prav tako zbirajo odvečno svetlobo in jo usmerjajo v majhne silikonske čipe, ki jim pravijo sončni čipi, ti pa nato to svetlobo pretvorijo v električno energijo in jo posredujejo v hišno...

6 komentarjev

Rasti, čip, rasti!

Tech Extreme - Raziskovalci na Univerzi v Arizoni odkrivajo načine, kako bi s pomočjo proteinov iz živih celic lahko dobesedno vzgojili tokokroge. Namesto sedaj uporabljanega lepljenja in cinjenja bi vse to delali z dolgimi strunami proteinov, ki se jim reče mikrotubuli. Da, to so tisti mikrotubuli, ki pomagajo pri mejotski delitvi celic, in vlečejo narazen kromosome. Ti proteini so 2-3 krat tanjši od sedajšnjih žičnatih povezav med tranzistorji, kar privede do manjše velikosti in boljše učinkovitosti. Ali jim bo uspelo vzgojiti prvi čip? Klik!

0 komentarjev

Optične povezave med čipi

Australian IT - Avstralski znanstveniki so iznašli tehnologijo, s pomočjo katere se bodo čipi lahko namesto po 'klasični' napeljavi sporazumevali s pomočjo svetlobe.

Dolgo pričakovano tehnologijo jim je uspelo iznajti z obratnim inženiringom na sončni celici - namesto pretvarjanja svetlobe v električno energijo, bo tako električno energijo pretvorila v svetlobo, dosežek pa ponuja 100-krat večjo pasovno širino med čipi. Thanks, slycer! Klik!

6 komentarjev