»

Google bojda pripravlja lasten telefon

Telegraph News - Bistvena razlika med Googlovim in Applovim pristopom v segmentu pametnih telefonov je razdelitev nalog glede proizvodnje in dizajna. Medtem ko Apple vse niti drži v svojih rokah in podizvajalcem prepušča le golo sestavljanje, je Google skrbnik operacijskega sistema Android, ki ga proizvajalci telefonov prilagodijo in namestijo na strojno opremo po svojem okusu. Toda tudi to se ima spremeniti, pravijo viri blizu Googla.

Sicer imamo že nekaj časa Nexuse, ki so vmesna rešitev, saj jih v celoti zasnuje Google ter na njih teče originalni Android brez predelav in dodatkov, a gre v osnovi še vedno za LG-jeve ali Huaweijeve telefone. Zato so zanimive napovedi, da naj bi Google še pred koncem leta izdal resnično svoj pametni telefon, ki bi bil v celoti plod Googlovih...

20 komentarjev

Facebook Home zelo slabo sprejet

Facebook poskuša s posterji prepričati zaposlene, naj preklopijo iz iPhona na Android.

vir: TechCrunch
BGR - Mesec dni po predstavitvi Facebook Home, njihovega uporabniškega vmesnika za (izbrane) Android telefone, je že povsem jasno, da ga uporabniki nočejo. Preneslo si ga je vsega 1 milijon uporabnikov, pa še ti se na veliko pritožujejo (povprečna ocena 2.2/5) zavoljo manjkajočih funkcij, kot so app widgeti, app folderji oz. docki.

Techcrunch stipulira, da je za to kriva

3 komentarji

Facebook phone

Telefon, ali vsaj njegova delovna verzija, je poimenovana po liku Buffy, izganjalki vampirjev. O njej obstajajo film, serija in strip, upodobila pa jo je igralka Sarah Michelle Gellar.

vir: AllThingsD
AllThingsD - Govorice, da tudi Facebook dela na svojem mobilnem telefonu, so prisotne že nekaj časa. Nazadnje smo o tem lahko brali septembra, ko naj bi sodeč po pisanju Techcruncha dvema visokopostavljenima zaposlenima zapovedali pripravo telefona z "globoko integracijo s fb kontakti". Podjetje je govorice takrat odkrito zanikalo. No, zdaj so nazaj in AllThingsD pravi, da imajo dovolj informacij za celo serijo zapisov, ki bodo objavljeni tekom tega tedna.

Telefon naj bi bil nared v 18-24 mesecih, proizvajalec pa bo HTC, ki že ponuja nekaj telefonov z namenskim FB gumbom (pri nas manj znana Salsa, ChaCha). Gor naj bi tekla močno spremenjena različica Androida (v stilu Kindle Fire), vse aplikacije pa...

18 komentarjev

Facebook prevzel Snaptu

TechCrunch - Facebook in Snaptu sta potrdila, da bo prvi prevzel slednjega, za kar naj bi po neuradnih informacijah odštel med 60 in 70 milijoni dolarjev. Snaptu so leta 2007 ustanovili v Londonu, kjer še danes sedež podjetja, medtem ko imajo pisarne tudi v Izraelu in ZDA. Ukvarjajo se predvsem z razvojem aplikacij za klasične mobilne telefone (torej ne za pametne), ki jim omogočajo uporabo aplikacij, kot jih lahko tisti s pametnimi telefoni.

V začetku leta so izdali novo aplikacijo Facebook for Feature Phones, ki je omogočila dostop do Facebooka in njegovih naprednih funkcij uporabnikom navadnih mobilnih telefonov in deluje že na več kot 2500 modelih. Ni pa to edina tovrstna aplikacija, saj so razvili tudi svoje odjemalce za Twitter, LinkedIn in druge. To jim očitno tako...

1 komentar

Facebook ponuja sistem komentarjev za spletne strani

Wired News - Facebook je spletnim stranem ponudil nov način komentiranja prispevkov. Če se odločijo zanj, morajo na svojo stran zgolj vstaviti nekaj vrstic kode v JavaScriptu in komentarji bodo tekli prek Facebookovega sistema. To pomeni, da ne bodo potrebovale lastnega sistema za upravljanje komentarjev bralcev, ampak bo vse skupaj neločljivo povezano na Facebook.

Bralci se bodo morali za komentiranje prijaviti s svojim računom Facebook ali Yahoo ID, da bodo lahko oddali komentar. Na ta način bo poskrbljeno, da komentar resnično oddaja živa oseba in ne avtomatiziran sistem. Komentarji se bodo po želji (privzeta možnost je da, jo je pa za vsak komentar posebej moč izklopiti) skupaj s člankom objavili tudi na Facebookovem profilu komentatorja.

Prednosti za spletne strani so večja promocija na omrežju Facebook, saj se bodo povezave nanje širile po profilih na...

34 komentarjev

Android 2.3.3 prihaja na oba Nexusa, konec povezovanja imenika s Facebookom

Možnost ustvarjanja NFC oznake

vir: TechCrunch
TechCrunch - Drugi manjši popravek Gingerbreada, Android 2.3.3, je po FroYu končno prinesel večjo nadgradnjo na prvi Googlov telefon, Nexus One. Obenem je ista različica na nekoliko novejši Nexus S prinesla izboljšano podporo NFC-ju (poleg branja oznak je po novem možno še zapisovanje podatkov na oznake oz. na druge mobilne telefone s...

8 komentarjev

Lamebook preventivno toži Facebook

TechCrunch - Jonathan Standefer in Matthew Genitempo iz Austina v Teksasu sta aprila lani zagnala spletno stran Lamebook, ki je parodija na priljubljeno družabno stran Facebook. Na njej lahko uporabniki s svetom delijo posrečene statuse, slike, komentarje in druge domislice s Facebooka, ki se jim zdijo huronsko smešni. Gre za jasno parodijo, a Facebook nad humoristi ni navdušen, zato so jim marca 2010 poslali zahtevo o prenehanju uporabe imena Lamebook (angl. cease and desist letter). To ni presenetljivo, saj je Facebook napovedal izkoreninjenje vseh strani z obliko imena -book.

Skrbniki strani Lamebook odgovarjajo, da stran ščiti prvi amandma ameriške ustave, saj z jasno nakazano parodijo ne kršijo...

7 komentarjev

APPCircus v Ljubljani

Kiberpipa - Prvi MobileMonday dogodek nove sezone bo v Slovenijo prinesel predtekmovanje APPCircusa. Slednji se bo zaključil februarja 2011 na World Mobile Congress-u v Barceloni.

Tekmovanje je namenjeno vsem podjetjem ter samostojni razvijalcem, ki ustvarjajo mobilne aplikacije v najširšem pomenu. Za prijavo je dovolj delujoči prototip. Tekmovanje ni omejeno na specifično mobilno platformo ali operaterja in je tako odprto za vse inovativne ter uporabne aplikacije.

Na lanskem tekmovanju Mobile Premier Awards, ki je predhodnik APPCircus-a, se je slovensko podjetje Visionect prebilo do finala.

Več informacij o tekmovanju dobite na MobileMonday.si

0 komentarjev

Facebook želi svoj telefon?

CNet - Včeraj je TechCrunch objavil vest, da Facebook skrivoma sestavlja svoj mobilni telefon oziroma da pišejo programsko opremo za telefon tretjega proizvajalca, ki bi bil naprodaj pod Facebookovim imenom. Facebook je poročanje hitro zanikal in dejal, da telefona ne sestavljajo. Kot so ugotovili na Cnet, Facebook dlakocepi ob besedi sestavljati.

Letos poleti je namreč Facebook stopil v stik z več proizvajalci mobilnih telefonov v zvezi z lastnim telefonom. Ideja je že večkrat videna; tudi Google je ravnal podobno. Samsung, HTC ali kdo tretji bi fizično proizvajal telefone, na njih bi tekel Android, Facebook pa bi vanje integriral aplikacije za uporabo družabnih strani. Zamisli o telefonu so že v povojih, tako da je povsem možno, da bo Facebookov razvoj krenil v nasprotno smer in ga nikoli ne bomo dočakali.

5 komentarjev

Opera Mini za iPhone potrjena

engadget - Kdo bi si mislil, da bodo v Cupertinu potrdili skladanje Opere Mini z vsemi njihovimi zahtevami in jo tako umestili v App Store. Brskalnik, za katerega se v marketinških spisih rado pove, da je varčen pri količini prenesenih podatkov ter na počasnejših omrežjih 2. generacije mnogo hitrejši od običajnih brskalnikov na mobilnih telefonih (pa naj bo to iPhone, Android, Symbian, itd.), je na App Store brezplačen, na voljo za namestitev tukaj. Operin števec pokaže, da je potrditev trajala skoraj 3 tedne - 20 dni, 8 ur in 31 minut. Medtem ko so na Engadgetu in TechCrunchu brskalnik bolj ali manj pohvalili (razen omenjanja velikega števila hroščev na TechCrunchu), enakega mnenja ne delijo nekateri uporabniki Slo-Techa. Če si lastite iPhone oz....

22 komentarjev

Mafijskega šefa izdal Facebook

Pasquale Manfredi aretiran

ABC News - Socialna omrežja, kot je Facebook, so se zažrla prav v vse pore naših življenj - tudi mafijskih. Italijanska policija je uspela izslediti enega izmed najbolj iskanih kriminalcev, mafijskega šefa kalabrijske družine Ndrangheta Pasqualeja Manfredija, prav zaradi Facebooka. Manfredi se je namreč v svoj račun na Facebook prijavljal tako pogosto, da so uspeli izslediti njegovo skrivališče. Skrival se je v majhnem kletnem stanovanju v mestecu Isola di Capo Rizzuto v pokrajini Crotone na italijanskem jugu.

Manfredi Facebooka ni uporabljal zgolj za zabavo, temveč je prek njega komuniciral s pajdaši, večinoma v kodi. Policija dodaja, da Manfredi ni bil računalniško najbolj pismen, saj je...

20 komentarjev

Google Buzz

vir: Google
Google - Google je danes v svojem štabu v kalifornijskem Mountain Viewu svetovni javnosti predstavil Buzz, svoj poizkus za prevzem naslova najpomembnejšega socialnega omrežja. Buzz je na prvi pogled mešanica Facebooka in Twitterja ter propadlega Friendfeeda, katerega uporabniška baza se vztrajno zmanjšuje po Facebookovem prevzemu razvijalcev. Jedro Buzza je posodabljanje statusa, kot na Twitterju in Facebooku, a v stilu Facebooka Buzz omogoča tudi deljenje multimedijskih vsebin. Z vključkom je mogoče kar iz GMaila, s katerim je Buzz pravzaprav neločljivo prepleten, pregledati celotne galerije s Picasse in Flickrja, medtem ko se...

35 komentarjev

Facebook kriv za petino ločitev, EPIC vložil pritožbo

The Register - Če vas kdo vpraša, kako smo živeli v časih pred prihodom aplikacij za socialno mreženje (Facebook, Netlog, MySpace in izpeljanke) ali pa celo v resnično daljnih časih, ko najpogostejša kolokacija besede mobilni ni bila telefon, lahko odgovorite mirneje.

V neki ameriških odvetniški pisarni so pregledali spise ločitvenih postopkov in ugotovili, da je Facebook katalizator za petino razpadlih zakonov. Glavni razlog za razpad zvez so bile živahne razprave o intimnem življenju z drugimi osebami prek Facebooka, priljubljen šport pa je tudi dokazovanje nezvestobe s citati z zidu partnerjevega profila na Facebooka. Pri tem ne gre za kakšno obskurno statistiko na desetih primerih, ampak so pregledali 5000 vlog, izmed katerih jih je 989 vsebovalo omembo tega spletnega servisa.

Omenimo še, da je Facebook ta mesec spremenil svojo politiko varovanja osebnih podatkov, da so morali uporabniki vnovič nastaviti, kdo lahko vidi njihove slike, sporočila in podobno. EPIC je že vložil pritožbo (PDF),...

12 komentarjev