»

Piratstva v Sloveniji sicer malo manj, a BSA ni najbolj zadovoljna

Slo-Tech - BSA, ki zastopa največje založnike programske opreme in igra vlogo svetovnega policaja pri kontroli zakonite rabe programske opreme, ugotavlja, da se je stanje na področju programskega piratstva v letu 2013 v Sloveniji zelo malo izboljšalo.

Zmanjšuje se število prodajaln in servisov, ki strankam priporočijo ali celo omogočijo namestitev nelegalne programske opreme, ugotavljajo v študiji, ki so jo izvedli jeseni. Predlani je bilo takih 11 odstotkov, lani pa devet. Od teh je dobra polovica samo priporočila namestitev nelegalne programske opreme, preostali pa so bili to pripravljeni storiti za stranko.

Pri nadzoru poslovnih subjektov, ki ga BSA opravlja skupaj s tržnim inšpektoratom, so ugotovili, da ima 42...

41 komentarjev

BSA: stopnja piratstva lani zrasla na več kot polovico

TechWeek Europe - Nova pomlad, nova študija združenja proizvajalcev poslovne programske opreme (BSA) o obsegu piratstva po svetu. Letos je stanje še posebej zaskrbljujoče, saj je kar 57 % od približno 15.000 uporabnikov iz 33 različnih držav v anketi Global Software Piracy Survey priznalo, da uporabljajo vsaj en kos piratske programske opreme. Lani je bila ta številka 43 %.

Poročilo je predstavila Londonska pisarna BSA, skupaj z nekaj dodatnimi podatki specifično za Združeno kraljestvo. Kot pravijo, je stopnja piratstva na Otoku sicer sorazmerno nizka (27 % anketiranih), a vseeno prinese vsaj 1,2 milijardi funtov izgube na letni ravni. Velika večina (79 %) teh piratov je moškega spola; najbolj "aktivna" skupina pa so tisti, stari do 34 let.

Globalno gledano pravijo, da je piratstvo bistveno bolj razširjeno v državah v razvoju (68 %) kot pa v že razvitih državah (24 %). Največji problem naj bi bila Kitajska, kjer je bil po njihovih podatkih trg ponarejene programske opreme vreden 5,5 milijard...

29 komentarjev

Tržni inšpektorji o piratiziranju v 2010

Slo-Tech - Tržni inšpektorat RS je v svojem letnem poročilu za lani razgrnil podatke v zvezi z uporabo nelegalne programske opreme. Kot povedo možje (inšpektorja si ja vendar vsi predstavljamo z brki) s TIRS-a, vsako leto izvedejo dve akciji. V prvi se usmerijo na ciljne skupine (denimo arhitekti, projektna podjetja, časopisne, radijske in televizijske hiše), v drugi pa na tiste subjekte, za katere prejmejo prijavo ali pa jih izberejo naključno.

Tako so v letu 2010 opravili 179 inšpekcijskih pregledov in pregledali 742, oziroma 64 % vseh računalnikov, ki so bili v času nadzora najdeni pri preiskovancih. Na njih je bilo nameščenih 3744 programov, od katerih jih za 421 - ali 11,2% - uporabniki niso našli dokazila o zakoniti uporabi. Pri 92, ali dobri polovici pregledanih subjektov ,so tako našli vsaj en program, ki je bil nameščen nezakonito.

48-tim subjektom so izdali odločbo o odpravi kršitve, torej da program odstranijo ali plačajo licenčnino, 17 so jih opozorili, proti ostalim pa...

21 komentarjev

Študija: edini način za znižanje piratstva znižanje cen

Slashdot - Ameriška neprofitna organizacija SSRC (Social Science Research Council), ki se ukvarja z raziskovanjem v družboslovnih vedah, je objavila poročilo o piratstvu v državah v razvoju in ukrepih za njegovo brzdanje. Ugotovili so, da drakonske kazni, dosledno preganjanje, restriktivna zakonodaja ali cenzura ne morejo izkoreniniti piratstva. Edini način, da ga vsaj občutno zmanjšamo, je po njihovih izsledkih znižanje cene digitalnih vsebin.

V tri leta dolgi študiji, ki so jo...

28 komentarjev

Založniška industrija nadaljuje svoj marš

Slo-Tech - Ameriški ceh založnikov, zbran v interesnem združenju IIPA (Internation Intellectual Property Alliance, glej spletno stran) vsako leto pripravi podrobno priporočilo ameriški vladi o državah, ki s trgovinskimi ovirami (angl. barriers to trade) na področju intelektualne lastnine omejuje ameriška podjetja. Zgodovinsko se je šlo predvsem za preveč strogo trgovinsko zakonodajo (carine, kvote), zdaj pa je zakonodaje očitno premalo, vsaj kar se tiče poceni in masovnega preganjanja piratov. Na podlagi priporočila potem ameriška vlada izda Posebno poročilo št. 301 in s sredstvi diplomacije pritisne na države, da odpravijo omenjene ovire. Kako to gre, smo sicer videli iz wikileaksovih depeš.

Letošnje poročilo, glej sliko, se ne razlikuje toliko od lanskega. Zadovoljni...

36 komentarjev

Šokantno: zaradi ponaredkov in piratskih kopij v državah G20 letno 125 milijard dolarjev škode

30 slovenskih BDP-jev

vir: Heise
Heise - Mednarodna trgovinska zbornica (ICC) je objavila rezultate študije o kvantitativnih vplivih digitalnega piratstva in ponarejanja izdelkov na gospodarstvo, ki jo je zanjo izvedel Frontier Economics. Poročilo je nadgradnja izsledkov Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, ki je leta 2008 ocenila vrednost piratskih in ponarejenih izdelkov, ki se vsako leto premikajo v mednarodni trgovini, a ni kvantizirala njihovih vplivov na gospodarstvo.

ICC na podlagi podatkov iz leta 2008 ocenjuje, da je ekonomska vrednost letno ponarejenih oziroma prekopiranih izdelkov 650 milijard dolarjev. V mednarodno trgovino zaide manj kot polovica teh izdelkov, med 285 in 360...

100 komentarjev

AppCircus, preganjanje piratstva ter PDC konferenca

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek, 25.10. ob 18:45 začenjamo z otvoritvijo sezone Mobile Monday dogodkov. Prvi letošnji event bo posvečen tekmovanju AppCircus – izboru najboljših svetovnih mobilnih razvijalcev, ki bodo svoje aplikacije predstavili na dogodku Mobile Worlds Congress v Barceloni.

V torek, 26.10. ob 19h bo na Pipinih odprtih terminih potekalo predavanje o preganjanju piratstva. V imenu FSFE bo Igor Kolar razložil zakaj je zelo pomembno da se zakonodaja kot naprimer sporazum ACTA ne sklene na vseevropski ravni. Predavanje ne bo snemano.

V četrtek, 28.10. ob 17:30 bo potekalo predavanje Roka in Bojana, ki bosta predstavila razvijalski pristop k Windows Azure Platformi, ob 18h pa se bomo vključili v živi prenos konference PDC....

0 komentarjev

Microsoft razširja avtomatsko licenciranje za nevladne organizacije v nedemokratičnih državah

The New York Times - Microsoft nadaljuje in razširja septembra začeto akcijo, v kateri so v odgovor na rusko izrabo obtožb o uporabi nelegalne programske opreme za obračunavanje s političnimi nasprotniki licencirali vso nameščeno programsko opremo na računalnikih nevladnih organizacij. Programsko opremo bodo zastonj dobili v več kot 500.000 nevladnih organizacijah, neodvisnih medijih in drugih podobnih neprofitnih organizacijah v 12 državah z nesvobodnim režimom, med njimi tudi v Rusiji in na Kitajskem. S tem policija v teh državah ne bo imela pravne podlage za zasego računalnikov zaradi suma uporabe nelegalne programske opreme.

V program so vključene naslednje države: nekdanje sovjetske republike Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan ter Kitajska, Malezija in Vietnam. Rusija je v programu že od septembra, pridružijo pa se lahko še nove države.

Microsoftova podpredsednica Nancy J. Anderson je povedala, da želijo zagotoviti, da se...

8 komentarjev

Iščite v slovenščini, instantno!

PC World - Ob predstavitvi Google Instant v začetku septembra smo povedali, da je storitev zaenkrat na voljo le za iskanje na Googlovih lokalnih spletnih straneh v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Španiji, Italiji in Rusiji, poleg omejitve na nekoliko novejše brskalnike, Chrome 5, Firefox 3, Safari 5 in IE8. Zdaj je padla prva omejitev - Google Instant, iskanje, kjer se rezultati prikazujejo kar med vtipkavanjem iskalnega gesla, se namreč širi v dodatnih 12 držav.

Oprostili vam bi, če bi predvidevali, da na razširjenem seznamu ponovno ni Slovenije, a z veseljem vam sporočamo, da se motite. Google Instant bo deloval tudi na Google.si! V ducatu novih držav, v katerih je po novem mogoče pregledovati rezultate v le delčku sekunde, je večina...

23 komentarjev

BSA še vedno domišljijsko vrednoti piratstvo

Slo-Tech - Organizacija BSA je ta teden objavila novo študijo o razširjenosti nelegalne programske opreme in njenem vplivu na gospodarstvo. Ocenjujejo, da bi z znižanjem deleža piratske programske opreme za 10 odstotkov v štirih letih gospodarstvo pridobilo dodatnih 142 milijard dolarjev, pol milijona novih delovnih mest in 32 milijard dolarjev davčnih prihodkov za države.

V EU bi dobili 61 tisoč novih delovnih mest, 43 milijard dolarjev v gospodarstvu in 13 milijard svežih davčnih evrov. Pri tem poudarjajo, da je 10-odstoten upad stopnje piratstva v dveh letih optimističen, a dosegljiv cilj. Rusiji je to uspelo v...

35 komentarjev

Domišljijska statistika BSA

Slo-Tech - Organizacija BSA (Business Software Alliance) vsako leto maja izda poročilo o stopnji piratstva programske opreme v svetu, v katerem tudi ovrednotijo oportunitetno izgubo proizvajalcev programske opreme zaradi nelegalnega kopiranja. Obsežno študijo BSA naroči pri podjetju IDC, ki ga poznamo po različnih tržnih raziskavah. Oceno stopnje piratstva IDC izračuna na podlagi četrtletnih podatkov o prodaji osebnih računalnikov, tržnih indikatorjev in prodaje programske opreme. Nadrobnejši pogled metodologije pa pokaže, da so številke za večino držav zelo domišljijske.

BSA je ocenila, da je v Južnoafriški republiki 35 odstotkov programske opreme nelegalne. Rezultat, ob katerem ne bi dvignili obrvi, če ne bi pristavili, da BSA sploh ni pogledala Južnoafriške republike. Ocena temelji na podatkih za druge države. Študijo so izvedli v 28 državah, med njimi Indiji, Pakistanu, Vietnamu, Poljski, Rusiji, Nemčiji, Italiji, na Kitajskem, Tajskem, Tajvanu in Madžarskem. Podatke iz teh držav so nato...

97 komentarjev

BSA izdala letno poročilo

Reuters - Prejšnji teden je organizacija BSA, ki preganja uporabnike nelegalne programske opreme, izdala svoje letno poročilo (PDF) o globalnem piratstvu. V njem ugotavljajo, da se je stopnja piratstva zvišala, saj naj bi bilo 41 odstotkov vse nameščene programske opreme nelicenčne. Leto prej je ta delež znašal le 38 odstotkov. Škodo, ki naj bi jo razvijalci imeli zaradi tega, ocenjujejo na 53 milijard dolarjev. Rasla pa je tudi prodaja programske opreme, ki se je okrepila za 14 odstotkov in v letu 2008 dosegla vrednost 88 milijard dolarjev, tako da jim posebej hudo že ni.

Stopnja piratstva naj bi bila najnižja v ZDA, kjer se vrti okrog 20 odstotkov, povsem drugače pa je naprimer na Kitajskem, kjer je kar 80-odstotna. Tudi Rusija ne blesti prav posebej, saj ima črne verzije programov 68 odstotkov računalnikov. Najslabše je v Gruziji, Bangladešu, Armeniji, Zimbabveju, Šri Lanki, Azerbajdžanu in Moldaviji (merjenje stopnje piratstva v državah, kjer niti fizična lastnina ni kaj posebej sveta...

127 komentarjev

BSA obvešča

BSA - Ker zadnje čase dobivamo večje količine sporočil za javnost s strani BSAja, smo se najbolj zanimivo odločili objaviti:

SPOROČILO ZA JAVNOST ZA TAKOJŠNJO OBJAVO!

Z zmanjšanjem piratstva v Sloveniji do 1.100 novih delovnih mest in močne gospodarske rasti

Glede na raziskavo BSA ter IDC bi zmanjšanje piratstva programske opreme za 10 odstotnih točk ustvarilo številna nova delovna mesta, povečalo davčne prihodke in prineslo prednosti domačemu gospodarstvu

LJUBLJANA, 8.12.2005 Organizacija Business Software Alliance (BSA) sporoča, da bi v Sloveniji zmanjšanje piratstva programske opreme za 10 odstotnih točk ustvarilo 1.100 novih delovnih mest, gospodarska rast bi se povečala za 224 milijonov USD, davčni prihodki pa za 47 milijonov USD.

Neodvisna mednarodna raziskava, ki jo je izvedla analitska hiša International Data Corporation (IDC), kaže, da bi zmanjšanje domačega piratstva programske opreme pripomoglo tudi k izjemni rasti sektorja informacijskih tehnologij. IDC predvideva, da se...

98 komentarjev

Brez Soldov do Aplikacije?

STA - Stopnja piratstva v Sloveniji je lani dosegla 59 odstotkov, kar je sicer odstotek manj kot leto prej in dva odstotka manj kot pred dvema letoma, so v torek potožili na tiskovki BSA Slovenija. V tujini naročena študija, katere metodologija ni znana -- vemo pa, kako to gre -- pa je naračunala, da je imelo slovensko gospodarstvo lani zaradi tega 29 milijonov dolarjev škode. V raziskavi niso upoštevani zasebniki, operacijski sistemi in igrice, sicer bi številke šle v nebo. Sploh ko gre za igre, predstavniki slovenske BSA samo otožno pogledajo v tla in odkimavajo tja proti 90 odstotkom. Kljub temu so naši warezbusterji zadovoljni, saj vsa reč vendarle kaže trend upadanja. Lani so tržni inšpektorji po nalogu BSA pregledali 116 podjetij, preiskali 805 računalnikov, na njih našli 476 nelegalnih programov in vložili 23 pritožb sodnikom za prekrške. Ti so lani obsodili devet končnih uporabnikov, štiri od teh že pravnomočno. Kazni pa niso šala -- najvišja zaradi neupravičene uporabe...

22 komentarjev