»

Dogodki: Android meetup in delavnica za oblikovalce "hy.ped or not"

Slo-Tech - V sredo ob 18h bo Android meetup, ki bo potekal v pisarni podjetja Infinum, v Tehnološkem Parku Ljubljana Brdo. Predavanja bodo kar tri:
  • Generativni AI in mobilni razvoj, Žiga Patačko Koderman in Žan Horvat (zerodays)
  • Strategije za upravljanje s tehnološkim dolgom, Mihael Kampić (Infinum)
  • Izdelava Flutter aplikacij z uporabo AI, Luka Knezić (Infinum)
Za dizajnerje bo naslednji četrtek ob 18h v BTC v pisarnah podjetja tretton37 dogodek hyped or not. Gostje bodo pretresali uporabno vrednost AI pri oblikovalskem delu, gost pa bo Luka Tišler.

0 komentarjev

Dogodki ta teden - 13. - 17. november

Slo-Tech - Jutri, v sredo 15. novembra bo v Kranju v organizaciji 3fs srečanje za Go programerje. Tema srečanja bojo kanali (channels), srečanje pa se začne ob 15h.

Prav tako jutri bo na Fakulteti za računalništvo in informatiko ob 18h nova epizoda Čez glavo #vblatu, kjer bo Dimitri De Jonghe predaval na temo decentraliziranih podatkovnih baz in vloge blockchaina pri zagotavljanju verodostojnosti in spoštovanja licenc podatkov. Predstavil bo BigchainDB, katerega soustanovitelj je, ter medplanetarno podatkovno bazo IPDB, ki temelji na protokolu za izmenjavo podatkov Ocean.

Srečanje Drupal Slovenija bo v četrtek, 16. novembra ob 18h v Delovi stolpnici v prostorih Agiledrop. Tam bo David Ličen govoril o razvoju Vue aplikacije znotraj Drupala, Philipp Melab iz Avstrije pa bo preko konferenčnega klica predstavil Drupal GraphQL in pokazal, kako uporablja React z Drupalom.

Na novembrskem Python srečanju, ki je v četrtek ob 19h v Poligonu, bosta Dominique Wille in Rok Zupan predavala o Pythonu v...

0 komentarjev

Začetek nove sezone v Kiberpipi

Tesla orchestra na festivalu Ars Electronica 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Poletna vročina se zaključuje, na ljubljanske ulice se vrača gneča in v Kiberpipi znova raste nivo aktivnosti.

torek, 6.9.2011 ob 19h - Otvoritev sezone in pregled poletnih dogodkov za geeke
Preko poletja smo si pipci napovedano vzeli oddih in obiskali nekaj konferenc, med drugim Djangocon v Amsterdamu, Europython v Firencah, Sauna Sprint v Tampere na Finskem, Chaos Communication Camp blizu Berlina in festival Ars Electronica v Linzu. Na hitro vam bomo predstavili kakšno je vzdušje na teh dogodkih, zakaj so to ultimativni geek dogodki ter zakaj verjamemo, da si jih bi morali ogledati tudi vi. Verjamemo da gre za zanimive dogodke in menimo da smo tam srečali vse premalo obiskovalcev ali sodelujočih iz Slovenije.

sreda, 7.9.2011 ob 19h - Spletne urice #177 2/3: I...

0 komentarjev

Foursquare in skupinsko nakupovanje

Foursquare stavi predvsem na veliko bazo obstoječih uporabnikov in ponudnikov storitev.

vir: CNet
CNet - Mobilna "check-in" storitev Foursqure, ki postaja že prav nadležno popularna tudi v Sloveniji [1], se bo lotila še posla s skupinskim nakupovanjem, kjer neko podjetje ponudi znaten (tudi 50%) popust, če se predhodno najde dovolj kupcev. V branži je sicer že precej konkurence - od pionirja Groupon, ki se pripravlja na rekordno 25-milijardno izdajo delnic, LivingSocial, pa do Google Offers, Facebook Deals ter seveda lokalnih klonov, kot sta naša BigDeal.si in 1nadan.si.

Foursquare se je odločil razširiti obstoječo rešitev specials (posebne ponudbe), ki lastnikom lokalov, restavracij in drugih podjetij omogoča nagrajevanje najbolj zvestih...

8 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Innovation Design in Software Development, #175: Drupal 7 v praksi, The Driller Killer (1979)

Izid Drupala 7, 07. Jan 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 17.5., ob 19h bo v sklopu Pipinih odprtih terminov Tom Fürstner predstavil svoje delo na področju zvoka in vizualij. Tom je sicer gost Galerije Kapelica in inštituta Egon March, kjer raziskuje kodiranje družbene interakcije, v Kiberpipi pa bo predstavil tehnični del svojega raziskovalnega dela na področju videa.
V preteklosti je delal kot raziskovalec, analitik in programer pri Zentral Sparkasse, Oracleu, Alcatelu, bwin.com, BBC, ... Večino časa se ukvarja z raziskovanjem in razvojem na področju živega prenosa slike, videa na zahtevo in media dizajna. Predavanje z naslovom How artistic practice combined with the use of non-mainstream software tools like Max/MSP, Quartz Composer and Field result incompetitive...

0 komentarjev

Izšel je Drupal 7

Slo-Tech -

Luč sveta je ogledala že sedma različica priljubljenega sistema za urejanje vsebin (CMS) Drupal 7 in je na voljo za prenos. Predhodnik Drupal 6 je bil vsekakor zaslužen za uveljavitev platforme, saj po meritvah Drupal uporablja kar 1% vseh svetovnih spletnih mest.

Drupal 7 prinaša kar nekaj novosti, najbolj pomembne so izboljšave uporabniške izkušnje, vgrajeno upravljanje slik, okolje za testiranje kode, izboljšave v učinkovitosti in skalabilnosti, vnosna polja za vse entitete (vsebina, uporabniki, kategorije, itd) ter abstrakcijska plast za podatkovne baze, ki omogoča uporabo številnih podatkovnih zbirk, kot so Maria DB,  Microsoft SQL Server, MongoDB, Oracle , MySQL, PostgreSQL ali SQLite.

K razvoju nove verzije Drupala je neposredno prispevalo 1000 ljudi in še 1000 jih sodeluje pri razvoju modulov in tem. Konec tedna bodo po celem svetu potekala praznovanja ob izidu nove verzije. Slovenski skupnosti se lahko pridružite v petek, 7. 1. ob 19:00 v prostorih Kiberpipe, kjer bo...

16 komentarjev

Mobile design, Google AppEngine, 2. meetup Drupal, Website Flipping, Film'šteka

marčevska filmšteka - to sezono filmšteke potekajo v kinodvorani

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek, 15.11. ob 19h v Kiberpipi v okviru Mobile Monday Slovenija predavajo Tamara Momčilovič, Natan Nikolić in Antony Ribot, ki se bodo teme Mobile design lotili vsak s svojega podočja. Tamara s dizajnom aplikacij, Natan z oblikovanjem prilagodljivega spleta, Antony pa bo predstavil svoje projekte ter proces dela specializirane agencije za mobilni dizajn.

V torek, 16.11. ob 19h bo na

0 komentarjev

Kiberpipa sredi oktobra

Utrinek z lanske zabave

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 12.10. ob 19h začnemo s Splavitveno zabavo za Ubuntu 10.10, kjer bosta najprej David Klasinc in Luka Napotnik predstavila novosti v Ubuntuju in delo skupnosti Ubuntu.si, pozneje pa bomo na ves glas slavili nove uspehe Ubuntuja, se skupaj smejali uporabnikom drugih operacijskih sistemov in jim privoščili vse težave z zaprtostjo njihove programske opreme.

V sredo 13.10. ob 19h, bo na #154 Spletnih uricah bo Marin Medak predstavil kako je bilo blogati med veslanjem od Savudrije do Zakintosa.

Prihodnji teden pa v sredo 20.10. ob 20.00 organiziramo delavnico, v okviru katere se boste naučili celotnega poteka razvoja aplikacije in programirati v Pythonu. Delavnico vodi Domen Kožar.

28 komentarjev

Kiberpipa: Android srečanje, Kibi.si, 7k:nova oblika življenja, Fahrenheit 451 (Bradbury)

Fotografija inštalacije Luciolinae, ki je bila avgusta postavljena v galeriji Kapelica

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V prihodnjem tednu bo v Kiberpipi ponovno živo. V ponedeljek, 20.9 ob 19h, bomo gostili debato po načelu starogrške Isegorije, o romanu Raya Bradburyja Fahrenheit 451. Več informacij.

V torek, 21.9 ob 19h, bo v okviru Odprtih terminov Martin Sonc imel prvo v seriji Android razvijalskih predavanj. Govora bo o kompatiblnosti Android sistemov: različne velikosti zaslonov, verzije platforme in strojne konfiguracije predstavljajo problem, ki zahteva veliko mero pozornosti, če želimo, da naša aplikacija zaživi in preživi v krutem svetu Androidov. Več informacij.

V sredo, 22.9 ob 19h, pa bo v okviru Spletnih uric...

7 komentarjev

Kiberpipa se odpira

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Po poletnem zatišju se Kiberpipa ponovno odpira z rednimi tedenskim predavanji in srečanji. Ta teden si bomo pogledali osnove Ubuntu Linuxa, srečali z Drupal skupnostjo in poslušali o novem spletnem portalu BigDeal.si.

Linux popoldne, v torek 14.9 ob 18h, je namenjen začetnikom v svetu Linuxa. Pričakujemo uporabnike računalnikov z osnovnim predznanjem kateregakoli od Windows namiznih sistemov (Windows XP, Vista, 7), ki pa bi se radi spoznali tudi z Linuxom (in se do zdaj še niso). Predstavili bomo Ubuntu in Kubuntu distribucijo (kateri sta si zelo sorodni) in vam pokazali kako se ju uporablja za najpogostejše naloge domačega uporabnika.
Teme: Instalacija Ubuntu Linuxa, Upravljanje s paketi v Ubuntu Linuxu, Linux namizje Gnome, Linux namizje KDE, 15 minut o...

13 komentarjev

Linux in igre ter o ekonomiki interneta

Kiberpipa - Vsako leto znova se govori, da bo Linux prevzel vodilno vlogo na namiznih računalnikih. Na Pipinem odprtem terminu si boste lahko danes (torek, 16.3.) ob 19h pogledali košček te sestavljanke in problem, ki nekatere končne uporabnike odvrača od uporabe pingvinovega operacijskega sistema – igre. Zgodovino, izbor, inštalacijo, demonstracije, probleme in skupnosti okoli igričarstva z Linux sistemi bosta v Kiberpipi predstavila Andraž Brodnik in Oskar Koščak.



Za uspešno vodenje biznisa na internetu je dobro poznati nekaj ekonomskih temeljev. Na Spletnih uricah v sredo ob 19h bo z Ivanom Župičem (brez nerazumljivega žargona!) govora o pojmih, kot so mrežni učinki, lock-in, stroški preklopa, avtorske pravice in patenti, se naučili različnih načinov postavljanja cen ter preverili,...

59 komentarjev

V Kiberpipi v tem tednu

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek, 25.11. ob 19h bo Rok Žlender govoril o Drupalu, enem izmed bolj popularnih odprtokodnih CMS-jev. Uporablja se za gostovanje osebnih blogov kot tudi spletnih strani z milijon obiski na dan. Predstavljene bodo osnove Drupala, kako deluje in kaj naredi Drupal tako privlačen. Da ne bo predavanje sestavljeno samo iz prosojnic, si bomo pogledali, kako se Drupal naloži na strežnik in kako se uporabi množico modulov, ki so na voljo. Na koncu pa si bomo še ogledali, kako se izdela lasten modul ali temo.

O vplivu interneta na novinarstvo in medije ter percepciji in sodelovanju novinarjeve publike v novi dobi bomo govorili na Spletnih uricah v sredo, 26.11. ob 19h. Ostri umi bodo med seboj in s publiko izmenjali izkušnje in argumente o novi dobi medijev - ali je t.im. 'internetno novinarstvo' sploh kaj novega in kaj pravzaprav to sploh je. Povezoval bo freelancer Simon Ručigaj, ozaveščali pa bodo bodo Jani Sever, odgovorni urednik Vest.si, Gregor Fras,...

1 komentar

Hekali bomo prihodnost - na 3. festivalu odprtih tehnologij HAIP 08

Festival HAIP 08

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - A še prej naj vas povabimo na Kiberpipina dogodka v tem tednu. V torek, 21. oktobra ob 19h, se bomo na Pipinem odprtem terminu ponovno spomnili poletja. Z ekipo Kiberpipe in ožjih prijateljev bomo preleteli nekaj odmevnih dogodkov, ki so se zgodili pri nas in v tujini. Ker je FOWA tudi tokrat gostila nekatere zanimive predavatelje, smo se odločili, da vam jih predstavimo na Spletnih uricah v sredo, 22.10. ob 19h s pomočjo kratkih reportaž, ki jih bodo pripravili slovenski udeleženci.



Med 3. in 11. novembrom 2008 pa bo v Ljubljani v organizaciji Kiberpipe potekal 3. mednarodni multimedijski festival odprtih tehnologij HAIP 08. Na mednarodni ravni se bodo predstavili posamezniki in skupine, ki s svojim delovanjem kritično obravnavajo tehnologijo, ki nas obkroža in predstavlja naše vsakdanje okolje. Osrednja linija...

5 komentarjev

Naslednji teden v Kiberpipi

Kiberpipa - V torek bomo na Pipinem odprtem terminu (19.2. ob 19h) govorili o odprti kodi v Mac OS X okolju. Apple OS X postaja vedno bolj razširjen in ponosni lastniki novih Mac računalnikov se pogosto sprašujejo kako se primerja z Linux okoljem, kako jim lahko pri delu pomagajo odprtokodne rešitve in ali morajo resnično kupiti vso programsko opremo. Jure Čuhalev nas bo popeljal skozi zgodovinske korenine sistema in filozofijo razvoja za sistem. Predstavljeni bodo tudi priljubljeni odprtokodni programi za platformo. Na sredinih Spletnih uricah (20.2. ob 19h), ki bodo drugi del predavanja o naprednem JavaScriptu, se bomo posvetili dogodkom, ki lahko določene aplikacije zelo poenostavijo, kljub temu pa se v JavaScriptu večinoma uporabljajo le za...

6 komentarjev

Pipin odprti termin: Openoffice 2.0

Slo-Tech - OpenOffice.org je odprtokodni projekt, s poslanstvom ustvariti vodilni mednarodni pisarniški paket, ki bo tekel na vseh glavnih platformah in bo zagotavljal dostop do vseh funkcionalnosti in podatkov preko XML oblike datotek in odprtih programskih vmesnikov. Pred kratkim je izšla nova različica 2.0, ki prinaša mnogo novosti.

Podrobneje jih boste lahko spoznali na predstavitvi Roberta Ludvika v Kiberpipi, v torek 29.11.05 ob 19h v okviru Pipinih odprtih terminov. Obiskovalcem bodo na voljo tudi CD-ji z najnovejšo slovensko različico tako za Windows kot tudi Linux platformo.

5 komentarjev