»

ARM predstavil nov grafični čip Mali-T604

engadget - Na letošnji Technology Conference 2010 je ARM predstavil nov grafični čip, ki se imenuje Mali-T604 in bo na voljo podjetjem, ki licenčno sodelujejo z ARM-jem. Prvi v tej vrsti je seveda Samsung, ki že uporablja ARM-jeva jedra Hummingbird, tako da je nadgradnja še z Mali-T604 logična poteza. Kot pravi ARM, je nov čip dizajniran z mislijo na GPGPU in ima obsežno podporo za OpenCL, OpenGL in DirectX 11.

Jem Davies iz ARM-ja je še povedal, da gre zgolj za prvi grafični čip iz platforme Midgard. Ta ima štiri jedra osenčevalnikov...

4 komentarji

ARM predstavil velikega brata - Cortex A15

Slo-Tech - Za dvomljivce, ki niso videli prihajajočega boja med x86 in vitalnejšimi tekmeci prihaja ARM-ov novi dizajn- Cortex A15.

Gre za zasnovo, ki "ima vse, kar imajo veliki", od podpore virtualizaciji, 1TB naslovnega prostora, 1-8 jeder [8-O], 128-bitni pomnilniški vmesnik, širok instrukcijski dekoder, agresivni branch prediction itditd. Aja in nenazadnje - frekvence do 2.5GHz!

Čeprav ARM govori o telefonih, tabletah in WiFI APjih, je očitno, da bo stvar uporabna tudi v notebookih in celo strežnikih.

Več informacij: A15

12 komentarjev

Štirijedrni procesorji ARM

vir: EETimes
EETimes - Mobile World Congress bo za ARM očitno precej pomemben dogodek, saj bodo tam mnogi proizvajalci pokazali kar nekaj novih in že znanih izdelkov, ki uporabljajo ARM-ovo arhitekturo. Taka primera bosta npr. nVidia in Texas Instruments, ki bosta razkazovala Tegra 2 z dvojedrnim Cortex A9 (nVidia) oz. dvojedrni OMAP-4 (TI). Verjetno najpomembnejši procesor, ki bo na ogled kar na ARM-ovi stojnici, pa bo NEC-ov štirijedrnik. Pri NEC-u so združili štiri jedra iz družine Cortex-A9 in bodo tako očitno prvi, ki bodo svetu predstavili ARM-ovega...

23 komentarjev

Dvojedrniki v mobilnih telefonih

vir: engadget
engadget - Po besedah ARMa bi že naslednje leto lahko dobili prvi telefon, v katerem bo počival dvojedrni procesor. Trenutno aktualni ARM Cortex A8 je že osnova Applovega iPhone-a in Palm Pre, naslednik A8, ARM Cortex A9, pa bo poleg arhitekturnih popravkov še modularen, saj bo v fizično jedro lahko vgrajen eden, dva oz. celo več ločeni procesnih jeder. Kljub precej višjim zmogljivostim bo poraba A9 dvojedrnika zelo podobna porabi enojedrnega Cortex A8, saj bo namesto v 65 nm izdelan v 45 nm proizvodnem procesu. V obliki namenskega čipa Texas Instruments...

24 komentarjev

ARM in Ubuntu v Netbook tekmo

engadget - To, da Intel dominira trg malih prenosnikov s svojim Atom procesorjem, vedo praktično vsi, saj se Atom uporablja v vseh popularnih malih prenosnikih, razen HPjevega Mini-Note-a (kjer pa počiva VIA C7-M procesor). Zdaj pa del trga želi pridobiti ARM, ki ima v prenosnih napravah ogromen delež, saj na ARMovih procesorjih temelji velika večina pametnih telefonov.

ARM bo v netbookih in prenosnih internetnih napravah uporabljal ARMv7 arhitekturo, oz. natančneje, Cortex-A8 in Cortex-A9 jedra. ARM naj bi tako omogočil celodnevno delovanje naprave na bateriji in obenem zmožnost predvajanja zahtevnejših formatov videa.

Zaplete pa se pri datumu izida, saj je ta vezan na programski del, četudi bi bil strojni del na voljo že jutri. ARM se je namreč povezal z ustvarjalci Ubuntuja (Canonical), ki bodo celoten Ubuntu Linux prenesli na ARM arhitekturo in s tem pokrili praznino, ki bi sicer zazijala na trgu. Datum izida pa je še relativno daleč, saj je trenutno načrtovan za april 2009.

Linux...

29 komentarjev

Linux Live Gaming Project

Slashdot - Za vse dvomljivce, ki še niste prepričani ali je pod Linuxom mogoče igrati igre ali ne, je ekipa Linux Live Game Project-a pripravila "live CD" z številnimi igrami za Linux.

CD temelji na Knoppixu, uporablja jedro 2.6.10 in ima priložene Nvidia gonilnike.

Navodilo za uporabo: sliko CD-ja potegnete iz interneta, jo zapečete na CD, ponovno zaženete računalnik iz CD-ja, in - akcija!
Odslej boste torej lahko igrali igre na očetovem računalniku brez strahu, da bi mu kaj izbrisali...

14 komentarjev

OpenSSH ranljiv na daljavo

Slo-Tech - Tule je Theo de Raadt (vodja projekta OpenBSD) napisal, da v OpenSSHju obstaja luknja, preko katere je mogoče vdreti v sistem, na katerem teče OpenSSH. Kje točno je luknja še ni znano, priporočajo pa nadgradnjo na OpenSSH 3.3(p1), ki naj bi onemogočil pridobitev root pravic ob uspešni zlorabi luknje, ko bo znana.

Kot ponavadi, Zlobni™ mogoče že imajo na voljo orodja, ki napako izkoriščajo, zato le hitro nadgradite OpenSSH, če ga poganjate.

Debianovci so prvi objavili priporočilo, tako da lahko njihovi uporabniki že namestijo pakete z novo verzijo OpenSSHja, enako velja za Slackware. Našli so se tudi dvomljivci, ki ne zaupajo varnosti nove verzije.

Ukrepajte po lastni presoji, verjetno je najbolje čimbolj omejiti naslove, s katerih je SSH dostop omogočen. Pa veliko sreče.

0 komentarjev

Odkrili posebno vrsto bakterij

CNN - No, ker je danes eden izmed tistih dni, ko je pomanjkanje kratkih novic na višku, X-bit labsovih esejev pa se mi ne da brati, bom objavil še eno zanimivo novico za vse dvomljivce, ki ne verjamejo, da nekje ve vesolju obstaja neka vrsta organizmov, ki je podobno ali celo bolje razvita od ljudi. Znanstveniki so namreč odkrili bakterijo, ki zmore živeti brez kisika in sončnih žarkov. To pa je gotovo eno izmed najpomembnejših odkritij, ki bo še podkrepilo teorijo o tem, da v vesolju vseeno nismo sami. Več o tem si preberite tukaj.

14 komentarjev