»

Na CES-u problem tatvine razstavljene opreme

Varovanje zgoščenk pred tatvino.

Slo-Tech - Kjer je množica in po možnosti še ogromno drage tehnične opreme, so tudi tatovi. Vsakoletni lasvegaški sejem CES ni izjema. Vsako leto se tam srečujejo s tatvinami, razkrivajo razstavljavci manj prijetno in izpostavljeno plat CES-a. Tudi letos ni bilo nič drugače.

Največkrat se razstavljavci soočajo z majhnimi tatvinami, čeprav so bili tudi letos primeri nasilnih vlomov in odtujitev. Razstavišče ima sicer svojo varnostno službo, zaradi česar vse tatvine niti niso prijavljene policiji in se po uradnih statistikah torej sploh niso zgodile. Razstavljavci seveda razkrivajo drugačne zgodbe.

Kot recimo pojasnjujejo v Unirexu, vsak večer vso svojo opremo in eksponate zaklenejo v posebno pisarno na svoji stojnici, a niti to ni...

17 komentarjev

Indijskega tabličnega računalnika za 30 evrov še ni

Kapil Sibal predstavlja prototip

Slo-Tech - Indija je lani zelo smelo napovedala, da bo do 15. januarja letos svojim državljanom lahko ponudila poceni tablične računalnike, ki bodo stali manj kot 30 evrov. Rok je ta teden minil, zgodilo pa se ni nič. V Indiji ni ne pogodbenega podizvajalca, kaj šele tabličnih računalnikov.

Primeril se je namreč znani scenarij, ko je bilo na javnem razpisu izbrano podjetje, a bo treba razpis kljub temu ponoviti. Izbran je bil HCL Infosystems, ki pa ni predložil bančne garancije v višini 600 milijonov rupij (10 milijonov evrov), zato so pogodbo razdrli. Neuradni viri sicer pravijo, da deli za računalnik stanejo 5700 rupij, vlada pa je želela sestavljene računalnike prodajati po 1500 rupij (24 evrov), kar je bilo jabolko spora. Vlada sedaj pričakuje, da jim bodo...

5 komentarjev

Pametni telefoni vedno bolj priljubljeni

Pametni telefoni osvajajo svet.

Slo-Tech - Vse več raziskav in napovedi kaže, da bodo v zelo bližnji prihodnosti računalniki za delo in konzole za igranje iger svoj primat prepustili pametnim telefonom. Tako IDC ocenjuje, da bodo v prihodnjih 18 mesecih pametni telefoni, tablični računalniki in druge male prenosne naprave prehitele računalnike po prodaji. Letos bo prodanih okoli 284 milijonov pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, prihodnje leto pa naj bi se ta številka povzpela na 377 milijonov. Leta 2012 bo znašala 462 milijonov, s čimer bodo za seboj pustili osebne računalnike, ki jih bo leta 2011 prodanih 402...

10 komentarjev

V Berlinu poteka 50. sejem IFA

LG-jeva stojnica

Slo-Tech - V Berlinu od petka do naslednje srede poteka že 50. sejem IFA (dobesedno Mednarodna radijska razstava, nem. Internationale Funkausstellung), kjer razstavljavci predstavljajo izdelke zabavne elektronike in gospodinjskih aparatov. Razstavišče je odprto vsak dan od 10. do 18. ure, v tem času pa si obiskovalci lahko ogledajo stojnice več kot 1300 razstavljavcev. Med njima sta le dva slovenska, in sicer Gorenje in slovenska podružnica Miele. Glavni temi letošnjega dogodka bosta 3D-televizija in vse, kar ji pritiče (zasloni, očala, projektorji ...), ter Googlov Android na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in drugod. Dnevna vstopnica stane 15 evrov za obiskovalce in 37 evrov za poslovneže.

10 komentarjev

CeBIT 2010 je pred vrati

Heise - Jutri se začenja največji računalniški sejem na svetu CeBIT. V Hannovru bo 4150 razstavljavcev iz 68 držav obiskovalcem predstavljalo svoje izdelke do sobote, ko se bo CeBIT 2010 končal. To je že vdrugo, da se sejem krči. Leta 2008 je razstavljalo 5800 podjetij, lani 4300, letos pa še nekoliko manj.

Letošnji moto bo Connected Worlds, torej povezani svetovi. To pomeni, da bodo glavne teme (mobilen) internet, IT-varnost, inteligentni transportni sistemi in okolju prijazna informacijska tehnologija. Pomembnost sejma je poudarila tudi nemška kanclerica Angela Merkel na podcastu, ki jo seveda skrbi upad razstavljavcev. Poleg gospodarske krize je pomemben dejavnik tudi vedno večje število bolj specializiranih prireditev, denimo IFA v Berlinu, CES v...

0 komentarjev

Mobile World Congress 2010 se začenja

Mobile World Congress

Heise - Danes se v Barceloni začenja Mobile World Congress 2010. Na sejmu se bodo do četrtka družili proizvajalci, prodajalci, kupci in občudovalci mobilnih telefonov, pametnih telefonov in njihovih pritiklin. Prireditelj GSM Association pričakuje okrog 47.000 obiskovalcev, kolikor jih je v Katalonijo pripotovalo tudi lani, in 1300 razstavljavcev. Kongresni del programa bo nudil vrsto zanimivih predavanj in seminarjev na teme, kot so plačevanje z mobilniki, zabava, oglaševanje na mobilnikih, aplikacije za pametne telefone in tudi infrastruktura in razvoj omrežij nove generacije.

Prireditev je za obiskovalce drag hec, saj vstopnice za sejmišče stanejo 600 evrov, obiskovalci predavanj pa bodo odšteli vsaj 2100 evrov. O...

16 komentarjev

Sony Vaio X lažji od kilograma

Sony Vaio X

ComputerBase - Sony je na sejmu IFA, ki te dni poteka v Berlinu, predstavil nov prenosnik, ki tehta osupljivih 690 gramov. Sony Vaio X naj bi prišel na prodajne police še pred božičem, stal pa bo med 1500 in 2000 evri, odvisno od opreme. Zaslon bo meril 11 palcev, ostale specifikacije pa Sony ljubosumno skriva. K sreči so jih razkrili prodajalci: v njem se bo skrival procesor Atom Z540 z 1,86 GHz (Intel tega procesorja uradno še ne prodaja), 2 GB DDR2-pomnilnika in 128 GB velik disk SSD, če se odločite za najcenejšo inačico.

87 komentarjev

Danes se začenja CeBIT 2009

Slo-Tech - Danes se začenja največji računalniški sejem na svetu, ki vsako leto poteka v Hannovru. Letos organizatorji na CeBIT-u pričakujejo 4300 razstavljavcev iz 69 držav, ki bodo svoje izdelke predstavljali od danes pa do nedelje, ko se prireditev uradno konča. Celoten dogodek je res ogromen, saj se razteza v več kot dvajsetih halah, tako da je za ogled en dan absolutno premalo. Dnevna vstopnica stane 33 evrov v predprodaji oz. 38 evrov na blagajni, šestdnevna vstopnica pa stane 71 oz. 81 evrov. Študentje, šolarji in vojaki lahko v soboto in nedeljo dobijo vstopnico za 17 evrov, invalidi pa po isti ceni vsak dan. Iz Slovenije se bo na sejmu predstavilo pet podjetij, in sicer Globtel, Gama System, Iskratel, Le-Tehnika, Tipro Keyboards in X-Lab). Glavni temi letošnjega sejma bosta webciety (gre za portmanteau besed web in society, ki označuje ključne tehnološke napredke naše dobe, kot je naprimer internet) in zeleni IT.

10 komentarjev

Gorenjev hladilnik z iPod touch

Gorenjev velikan z iPod touch

Slo-Tech - Na sejmu zabavne elektronike IFA 2008 v Berlinu ste verjetno uzrli produkt slovenskega proizvajalca Gorenje, hladilnik »Made for iPod«. Gorenje in Apple sta podpisala pogodbo, ki omogoča, da Gorenje uporablja Apple tehnologijo.



Hladilnik ne bi bil nič posebnega, če ne bi imel še priklopa za iPod touch, preko katerega se ta lahko tudi polni. Na zvočnikih, ki so vgrajeni vanj lahko poslušamo glasbo ter video vsebine. Uporabnik lahko kuha jedi s pomočjo...

72 komentarjev