»

Internet ne ubija tiska

Guardian - Založniki in medijski moguli nas prepričujejo, da je internet krivec za umiranje tiska, s čimer utemeljujejo zaračunavanje za dostop do vsebin časnikov na spletu. Praksa postaja vedno pogostejša, saj so se je ali se je še bodo lotili med drugim Times, The New York Times in Le Monde. Toda rezultati nove študije, ki jo je v Velki Britaniji izvedel Jim Chisholm, kažejo nasprotno. Internet ne ubija tiska. Nekakovostni prispevki ga.

Primerjal je papirnate verzije časnikov s spletnimi stranmi in ugotavljal,...

68 komentarjev

Bo Oxfordov slovar izključno elektronski?

Slo-Tech - Da je splet resen igralec, očitno celo pomembnejši od papirja, priznava tudi ugledni angleški slovar Oxford Dictionary. Eden izmed najbolj avtoritativnih slovarjev britanske angleščine - čeravno angleščina preskriptivnega slovarja nima in, vsaj uradno, vsi rabo le beležijo - namreč razmišlja o prehodu na izključno elektronsko verzijo. Trenutno papirnata verzija slovarja namreč vsebuje 20 zvezkov, tehta 60 kilogramov in stane 750 funtov. Tako obsežen je, ker ima poleg 291.500 gesel še 2,4 milijona ponazoritvenih citatov. Od drugih slovarjev se razlikuje še po eni podrobnosti; čeravno ne diktira pravil, ne sledi moderni rabi angleščine, ampak se je ustavil nekje v 20. stoletju. Vse od leta 1989 so prodali vsega 30.000 izvodov...

21 komentarjev

Apple dosegel poravnavo za opraskane iPode

The Register - Prva serije Applovih iPodov Nano, ki je izšla leta 2005, je bila občutljivejša, kot bi si to Apple in kupci želeli. Izkazalo se je, da je plastika tako občutljiva, da se lahko opraska že z brisanjem s papirnato brisačo in običajno uporabo. Naslednje izdaje je Apple opremil z zaščito, toda za prve kupce je bilo to bolj malo koristno. V skupinski tožbi, ki se je vlekla več kot tri leta, so dosegli poravnavo.

Izplen je za kupce sicer bolj klavrn, saj bodo lastniki prvih modelov brez zaščite dobili 25 dolarjev, lastniki tistih, ki so dobili še ovitke, pa 15 dolarjev. Javijo se lahko na tej strani, kjer tudi izpolnijo odškodninski zahtevek na podlagi serijske številke. Mimogrede, Apple pravi, da ne priznava nikakršne odgovornosti in da so se za poravnavo, ki jih bo stala 22,5 milijona dolarjev, odločili le v izogib dolgotrajnemu in dragemu pravdanju. S to potezo ne priznavajo, da bi ravnali kakorkoli napak ali da bi prekršili kakršenkoli zakon. Pravi samaritani torej. Klik!

22 komentarjev

Netko 2005

3delavnica - Gospodarska zbornica Slovenije in Ministrstvo za javno upravo tudi letos podeljujeta nagrade Netko 2005, ki so namenjene najboljšim slovenskim poslovnim in upravnim spletnim stranem. Namen projekta je populariziranje kakovostnih internetnih predstavitev in poslovanja, ki bo dolgoročno gotovo nadomestilo precej dražjo in manj praktično papirnato verzijo. Letošnji zmagovalci (seznam finalistov najdete tukaj) bodo nagrade prejeli dvajsetega oktobra, v Domu gospodarstva jim jih bodo podelili minister za javno upravo, predsednik GZS ter predsednik strokovne žirije, ki je izbrala najboljše. Več na uradni strani.

23 komentarjev

Peticija za slovenske slovarje na OS X

jabuk.net - Podjetje Amebis, ki izdeluje elektronsko različico slovarjev na podlagi tiskane različice DZS-jevih slovarjev, je dolgo trdilo, da je za njihove programe na Mac-platformi premalo zanimanja ter premalo potencialnih kupcev. Zbirko njihovih slovarjev si lahko ogledate tukaj.

Zato vas vabimo, da podpišete peticijo, katere namen je pokazati zanimanje uporabnikov sistema Mac OS X za tovrstne izdelke ter proizvajalcu (Amebisu) dokazati ekonomsko upravičenost izdaje le-teh na želeni platformi. Dokažimo, da nas uporabnikov in podpornikov Applovih računalnikov ni tako malo ter da nam je mar za programske pripomočke, ki nam omogočajo boljšo in učinkovitejšo rabo slovenskega jezika.

Podpišite peticijo in pokažite, da vam ni vseeno!

15 komentarjev

OpenOffice.org 1.1.1

PC Linux Online - Po treh kandidatih za izdajo je izšel OpenOffice.org 1.1.1, ki več ali manj odpravlja hrošče iz različice 1.1.0 (kar 557 naj bi jih odpravili), prinaša pa tudi nekaj malega novosti. OOoDic Autopilot tako sedaj omogoča samodejno nalaganje slovarjev s sinonimi, črkovalniki in pravili za deljenje besed, izboljšali pa so tudi podporo za jezike, ki namesto decimalne pike uporabljajo vejico - mednje sodi tudi slovenščina.

Novička, opombe ob izdaji in dolvleka slovenske različice.

7 komentarjev