»

Kako peljati patentno vojno

The Register - Tokratna zgodba se je začela decembra davnega leta 2000. Grafični velikan NVidia je v četrtletnem SEC poročilu svoje delničarje obvestila, da je prejela opozorilo o možnih kršitvah patentov s strani podjetja za razvoj pomnilniških tehnologij Rambus. Delničarji naj vzamejo na znanje, da se NVidia sicer pogaja z Rambusom glede licenčnih pogojev, ampak ker ne morejo garantirati zadovoljivega izida, se lahko pripeti tožba s strani Rambusa praktično kadarkoli.

Zgodba nato za več let izgine iz oči javnosti za pogajalske mize. Nakar se poleti 2008 Rambus odloči, da ima dovolj pogajanj in vloži tožbo zoper NVidio, v kateri očita NVidji kršitev 17 njihovih patentov. Nekaj mesecev kasneje temu sledi še pritožba pred Ameriško komisijo za mednarodno trgovino (USITC) v kateri Rambus zahteva prepoved uvoza NVidijinih produkov v Združene države Amerike (kar vključuje vse od grafičnih kartic do sestavljenih osebnih in prenosnih računalnikov) zaradi direktne kršitve devetih Rambusovih patentov....

6 komentarjev

Nvidia in Rambus podpisala licenčni dogovor

X-Bit Labs - Nvidia je konec tedna sporočila, da so podpisali patentni sporazum z Rambusom. S tem dogovorom, ki je stopil v veljavo v petek, je Rambus Nvidii podelil pravice za uporabo in proizvodnjo nekaterih pomnilniških krmilnikov. Licenčnina bo znašla en odstotek za SDR-krmilnike in dva odstotka za vse ostale (DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, LPDDR2, GDDR2, GDDR3, GDDR4 in nekatere GDDR5). Podjetji nista odpisali drugih medsebojnih terjatev in zahtevkov ali odstopili od tožb. To pomeni, da se bo Nvidia še vedno morala pritožiti na nedavno Rambusovo zmago, podpis pa ji omogoča prodajo svojih kartic v ZDA v vmesnem času.

4 komentarji

Zmaga za Rambus proti Nvidii

Extremetech - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je ta teden odločila, da so Nvidia in njene stranke kršile patente 6.470.405, 6.591.353 in 7.287.109, ki so v Rambusovi lasti. Gre za "določene krmilnike za sinhroni dinamični naključni (SDR) dostop do pomnilnika in izdelke, ki jih vsebujejo", torej linije GeForce, Quadro, nForce, Tesla in Tegra. Rambus je pritožbo vložil julija 2008 in v njej zahteval prepoved prodaje Nvidiinih izdelkov v ZDA.

Odločitev FTC-ja ne bo imela drastičnih posledic za Nvidio in njene stranke. Odločili so namreč, da bodo morali plačati premijo v višini 2,65 odstotka cene kartice na prodane izdelke, kar za najdražjo kartico GeForce GTX 480 znaša 12 dolarjev. Nvidia je že potrdila, da bo razsodbo upoštevala, a se bo obenem nanjo pritožila. Pri Rambusu pa si manejo roke, saj so vnovič zaslužili lep kupček denarja, ne da bi se pretegnili.

18 komentarjev

Rambus in AMD podaljšala dogovor o licenciranju

Rambusovi patenti

X-Bit Labs - AMD in Rambus sta včeraj objavila vest, da sta obnovila patentni dogovor, ki AMD-ju dovoljuje rabo patentov za DRAM, ki so v Rambusovi lasti. Dogovor se izteče septembra letos, zato sta podjetji podpisali dopolnila, ki bodo ostala v veljavi do jeseni leta 2015. AMD bo tako Rambusu v zameno še naprej plačeval četrtletno licenčnino, katere višino bodo določili konec tega leta. Finančnih podrobnosti niso razkrili.

Rambus je v patentnem svetu znano podjetje, ki je svoj čas razvilo in tržilo RDRAM. Na njem se je v 90. letih prejšnjega stoletja pošteno opekel Intel, ki je podpisal pogodbo o ekskluzivni uporabi tega pomnilnika, ki se je izkazal kot predrag in prepočasen. Poleg tega je Rambus,...

5 komentarjev

Hynix dosegel dogovor z Rambusom

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu Hynix je dosegel dogovor z Rambusom, ki bo pripomogel h končanju spora med podjetjema, ki traja že osem let. V poravnavi predlaga, da bo Hynix plačal naslednje licenčnine: en odstotek za naprave s SDR SDRAM in 4,25 odstotka za tiste z DDR SDRAM (sem sodijo naprave z DDR, DDR2, DDR3, GDDR, GDDR2, GDDR3 SDRAM in DDR SGRAM), ki bodo prodane med 31. januarjem 2009 in 18. aprilom 2010. Poleg tega naj bi Rambus prejel še 349 milijonov dolarjev odškodnine in 48 milijonov dolarjev zamudnih obresti, če bo poravnava v taki obliki potrjena tudi prek sodiščem, kjer teče postopek.

6 komentarjev

Nvidia dohiteva ATI

RegHardware - Po raziskavah Jon Peddie Research-a, je v tretjem četrtletju letošnjega leta nVidia povečala delež prodanih grafičnih čipov za dva odstotka in ima trenutno 22 odstotni tržni delež. Delež prodanih grafičnih čipov velikega nVidiinega konkurenta, ATI-ja, ki ga je pred časom prevzel AMD, se je zmanjšal za pet odstotkov in znaša le še 23 odstotkov. Največji, 40 odstotni delež pripada Intelu, medtem ko znaša delež VIA Technologies / S3 Graphics deset odstotkov, Silicon Integrated Systems-a pa pet odtokov, pri tem sta slednja v primerjavi s prvim četrtletjem pridobila dva oziroma poldrugi odstotek.

Več o tem si preberite na RegHardware.

61 komentarjev

ATI sodeluje z Nintendom

X-Bit Labs - Kanadski velikan ATI Technologies je ta teden objavil novico, da so podpisali dogovor o sodelovanju z Nintendom. S tem dogovorom se je ATI zavezal, da bo razvijal tehnologije, ki bodo uporabljene v prihodnjih Nintendovih proizvodih. Podrobnosti še niso znane. Prav tako nobeno izmed podjetij ni dalo nobene uradne izjave o naravi izdelkov, ki jih lahko pričakujemo kot plod sodelovanja, čeprav je vse bolj ali manj očitno. Ninteno izdeluje igričarske konzole, ATI pa je vodilni proizvajalec grafičnih procesorjev. Klik!

3 komentarji