»

FTC že v kratkem nad Facebook zaradi oviranja konkurence?

vir: Pixy

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški mediji poročajo iz dobro obveščenih virov, da naj bi tamkajšnja Zvezna komisija za trgovino (FTC) že novembra vložila obtožnico zaradi oviranja konkurence zoper Facebook. Na to temo naj bi se minuli četrtek sestali člani komisije, ločen postopek, prav tako zaradi domnevnega oviranja konkurence, pa snujejo tudi državni tožilci več zveznih držav pod vodstvom newyorške tožilke Letitie James, še enega pa pripravljajo na pravosodnem ministrstvu.

Mark Zuckerberg je bil letošnjega avgusta že zaslišan pred FTC v zvezi z z domnevno monopolnim položajem podjetja, tokratni postopek pa naj bi pod drobnogled vzel predvsem Facebookove prevzeme manjših konkurentov in ali so bili ti prevzemi izpeljani z namenom ohranjanja monopola.

FTC je Facebook doslej že preiskoval v zvezi z kršenjem zasebnosti uporabnikov. Postopek se je lani končal s poravnavo, v kateri je moral Facebook plačati rekordnih pet milijard ameriških dolarjev kazni.

3 komentarji

MinnowBoard dražja, zmogljivejša in bolj odprta verzija Raspberryja Pi

Ars Technica - Raspberry Pi je utrl pot majhnim in poceni računalnikom, ki ti dve lastnosti priženejo do skrajnosti, in ob tem presegel vsa pričakovanja ter podrl vse rekorde o prodaji. Ob zelo zmerni ceni 35 dolarjev za dražjo različico je dobil že več kot milijon kupcev. Nekaj konkurence je sicer vzklilo, recimo Arduino Due in BeagleBone, a primata Raspberryja Pi ni uspela zamajati. Sedaj pa je Intel na trg poslal MinnowBoard, ki je podoben, a vendarle pomembno drugačen. Je dražji, zmogljivejši in bolj odprt, a ravno tako majhen.

MinnowBoard sicer izdeluje CircuitCo, ki proizvaja tudi BeagleBone, a je izdelek nastal na Intelovo pobudo po Intelovih idejah. Bistvena razlika je seveda platforma, saj uporablja Intelove Atome, torej arhitekturo x86. Poglejmo, kaj je v...

31 komentarjev

FTC končal preiskavo o Googlovem zbiranju podatkov prek Wi-Fi

Avtomobil za Google Street View

ComputerWorld - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je včeraj končala preiskavo, ki so jo zoper Google uvedli po majskem škandalu, ko se je izkazalo, da so Googlova vozila v okviru projekta Street View zbirala podatke o brezžičnih omrežjih in fragmente podatkov, ki so se po njih pretakali.

David Vladeck, direktor FTC-jevega Urada za varstvo potrošnikov je v pismu Googlu zapisal, da je nehoteno zbiranje podatkov vzbudilo pomisleke pri FTC-ju o notranji politiki in postopkih pri Googlu, ki so to omogočili. Ker je Google napovedal temeljito prevetritev internih postopkov, dodatno usposabljanje zaposlenih na področju varstva osebnih podatkov in brisanje vseh zbranih podatkov, se je FTC odločil, da...

1 komentar

AMD se odpoveduje nalepkam na prenosnikih

Bodo takšni prizori postali preteklost?

vir: The New York Times
The New York Times - Včasih male stvari pomenijo veliko razliko in AMD bo to taktiko poizkusil uporabiti na nalepkah na prenosnikih. Dandanes so namreč prenosniki, najsi so še tako elegantni, prav nemarno polepljeni z raznimi nalepkami proizvajalcem strojne (Intel, AMD, ATI) in programske opreme (Windows, Skype). Na prvi pogled je njihova uporaba protislovna, saj se proizvajalci trudijo za čim elegantnejše poteze prenosnikov, pa jih potem pokvarijo, a vse ima svojo ekonomsko ozadje. Podjetja na nalepkah plačujejo visoke vsote sestavljavcem računalnikov za tovrstno oglaševanje.

AMD se je odločil nabrati nekaj privržencev s spremembo taktike. V upanju, da se bodo nadležne nalepke poslovile, bodo prihodnje leto prešli na uporabo posebnega...

37 komentarjev

Intel dosegel poravnavo s FTC-jem

Jon Leibowitz, predsednik FTC, na tiskovni konferenci

vir: Bloomberg
Bloomberg - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC), ki je postopek zoper Intel zaradi kršenja protimonopolne zakonodaje in oviranja konkurence začela lanske jeseni, je objavila, da so dosegli poravnavo z Intelom (PDF-dokument). Dogovorili se niso nič pretresljivega. Intel ne sme uporabljati groženj, izsiljevanja, ekskluzivnih kupčij in podobnih taktik, da bi uporabnikom preprečil nakup konkurenčnih procesorjev, je leitmotiv poravnave.

Poravnava zajema centralne procesorje, grafične procesorje in vezne nabore. Poleg omenjenih taktik, ki so prepovedane, Intel tudi ne bo (več) smel zavajati kupcev...

6 komentarjev

Indijci nasprotujejo poravnavi v Google Books

Slashdot - Google je pred dobrim letom dosegel poravnavo s cehom lastnikov avtorskih pravic za knjige, ki so planili pokonci zaradi masovne digitalizacije knjig, ki so se nato znašle na spletu. Takrat je Google moral odšteti 125 milijonov dolarjev, od katerih je približno tretjina romala neposredno k avtorjem in založnikom, ostalo pa je pobral ceh. Besedilo poravnave so nekoliko popravili lanskega novembra, dokončana pa naj bi bila 18. februarja.

Svoje nestrinjanje pa so sedaj izrazili tudi v Indiji, kjer menijo, da poravnava obrača zakone o zaščiti avtorskih pravic na glavo.

Predstavnik Indian Reprographic Rights Organisation (IRRO), ki združuje avtorje in založnike, v telefonskem intervjuju...

0 komentarjev

FTC vložil tožbo proti Intelu

AnandTech - Čeprav sta se Intel in AMD pobotala (s pomočjo 1,25 milijarde dolarjev), to še ne pomeni, da ima Intel zdaj proste roke. Zaradi tožbe in kazni Evropske Unije, težav z AMDjem ter tožbe, ki so jo vložili v zvezni državi New York, so na vlak skočili tudi pri FTC (Federal Trade Commission) ter tudi sami vložili tožbo proti Intelu. Tožba je pravzaprav ponavadi vložena na polovici celotnega postopka FTCja, po preiskavi in notranjih pogajanjih, če le-ta propadejo. V tem primeru očitno so, FTC pa, kot v drugih primerih, Intelu očita onemogočanje konkurence.

Za spremembo FTC Intela ne toži le področju centralnih procesorjev, saj so jo razširili tudi na grafične čipe, kar pomeni, da v preiskavi in obtožnici niso vključena le dejanja iz preteklosti v zvezi z AMDjem, temveč tudi dejanja iz lanskega in letošnjega leta, ko so šikanirali nVidio. Na področju centralnih procesorjev poleg onemogočanja prodaje AMDjevih procesorjev s ponudbami, ki jih ni mogoče zavrniti, FTC Intel obtožuje tudi...

4 komentarji

Intel zaradi zlorabe monopolnega položaja tožen tudi v ZDA

CNet - Po milijardni globi, ki jo je Intelu izrekla Evropska komisija zaradi zlorabe monopolnega položaja, ko so na sestavljavce računalnikov pritiskali (ali pa nedovoljeno stimulirali), naj ne vgrajujejo preveč konkurenčnih procesorjev, se začenja podobna zgodba pisati tudi v ZDA. Newyorški generalni tožilec Andrew M. Cuomo je včeraj vložil tožbo (PDF) zoper procesorskega giganta. Očitki so znani: proizvajalci sistemov so dobivali neprimerne popuste za ohranjanje monopolnega položaja Intela. S tožbo želijo preprečiti nadaljnja monopolna dejanja Intela, obnoviti izgubljeno konkurenco in povrniti denarno izgubo, ki so jo zaradi te prakse utrpela newyorška podjetja, potrošniki in državni aparat.

Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy je že podal uradno stališče podjetja. Seveda se z navedbami ne strinjajo in pravijo, da so bili uporabniki pravzaprav na boljšem zaradi nižjih cen. Poleg tega je vse znano že iz postopka v Evropi in AMD-jeve tožbe iz leta 2005, tako da kaj...

37 komentarjev

Intel tudi pod ameriškim drobnogledom

Reuters - Maja letos je Evropska komisija Intelu izrekla astronomsko kazen zaradi zlorabe monopolnega položaja, ki je podjetje stala 1,06 milijarde evrov. Sporna je bila Intelova praksa dogovarjanja s sestavljavci računalnikov, ki so dobili kar opazne popuste pri nakupu Intelovih procesorjev, če niso vgrajevali preveč konkurenčnih (predvsem AMD-jevih) čipov. Sedaj pa Intelu drsi tudi na domačem terenu.

Po neuradnih informacijah, ki jih povzema Reuters, se tudi ameriški regulatorji trga pripravljajo na začetek postopka proti Intelu. Zvezna komisija za trgovino (FTC) je preiskavo uvedla lanskega junija. Trije izmed štirih komisarjev, ki primer proučujejo, naj bi se nagibali k začetku uradnega postopka, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih tednih.

Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy je podal uradno izjavo podjetja, ki pravi, da sodelujejo s FTC-jem in da so njihove poslovne prakse zakonite in v dobrobit potrošnikov. Spomnimo, da sta poleg EU tudi Južna Koreja in Japonska...

7 komentarjev

Sony v poravnavi izplačal milijon dolarjev

Sony - Hčerinsko podjetje ameriške podružnice Sonyja, založba Sony BMG Music Entertainment, se je v poravnavi s FTC-jem (Federal Trade Commission) sporazumelo o plačilu milijona dolarjev odškodnine zaradi kršenja pravice do zasebnosti 30.000 mladoletnih otrok po zakonu COPPA (Children's Online Privacy Protection Act). Poleg tega bodo morali naslednjih pet let na svojih straneh objaviti povezavo do izobraževalnih materialov FTC-ja.

Srž problema je več kot tisoč spletnih strani glasbenikov in zabavljačev, ki jih predstavlja Sony BMG. Te od uporabnikov pri registraciji zahtevajo vrsto osebnih podatkov, med drugim rojstni datum. Na 196 takih straneh je Sony BMG zavestno zbiral osebne podatke otrok brez dovoljenja staršev. Mnoge izmed strani so jim poleg tega omogočale izdelavo osebnih podstrani, recenzije albumov, objavljanje lastnih fotografij in videov, komentiranje na forumih in uporabo pomenkov. Tako so lahko prišli v stik z drugimi uporabniki vseh starosti, tudi odraslimi, kar je...

10 komentarjev