»

Tudi Amazon kmalu na zagovor v senat?

vir: Bloomberg
Bloomberg - Ameriška senatorja, republikanec Jeff Flake in demokrat Chris Coons sta izvršnemu direktorju Amazona Jeffu Bezosu napisala pismo in zahtevala podrobnejše informacije o tehnični zasnovi in varovanju zasebnosti pri njihovih pametnih zvočnikih Echo in v njih domujoči digitalni asistentki Alexi. Flake je sicer predsedujoči, Coons pa član senatnega pododbora za zasebnost, tehnologije in pravo.

Pred kakim mesecem dni je namreč par iz Oregona doživel hladno prho, potem ko je Alexa posnela njun pogovor in ga poslala enemu njunih znancev. Kot so že tedaj pojasnili pri Amazonu, je zvočnik Echo nekajkrat napačno razumel njun pogovor, ključne besede, ki jih je pri tem razumel kot ukaz, pa so sprožile serijo neljubih dogodkov. Najprej je zvočnik...

17 komentarjev

Amazonov luksuzni e-bralniki Kindle Oasis

Slo-Tech - Amazon je danes razkril nov bralnik elektronskih knjig Kindle Oasis, s katerim stavijo na prenovljen dizajn in specifikacije, zaradi katerih novinec ne bo poceni. Nasprotno, z osnovno ceno 310 dolarjev oziroma 380 dolarjev s 3G je med najdražjimi.

Razlike opazimo, že ko ga primemo v roke. Če se je doslej Amazon trudil predvsem z povečevanjem ločljivosti, manjšanju teže in daljšanju avtonomije, je novinec drugačen. Bralnik je kvadratne oblike, 6-palčni zaslon pa ni več simetrično v sredini, temveč pomaknjen ob rob. Zaslon z ločljivostjo 1448 x 1072 in e-črnilom (300 dpi) ima seveda senzor za svetlobo v okolici, da prilagaja svojo osvetlitev in s tem pomaga varčevati z baterijo. Amazon pravi, da je osvetlitev boljša in...

28 komentarjev

Sony Reader Wi-Fi PRS-T1

PC Magazine - Sony je svoj e-bralnik na tržišče postavil že pet let nazaj, ampak prodaja nikoli ni zares stekla (300.000 enot v treh letih, 800.000 v petih). Tudi po tem, ko so e-bralniki postali zares popularni, sta si levji delež prodaje razdelila uporabniku bolj prijazna, cenejša in boljše oglaševana Amazon Kindle in Barnes&Noble Nook.

Sony je zdaj spremenil strategijo - ukinili so vse stare modele in...

3 komentarji

Prodaja e-knjig strmo navzgor, papirnatih navzdol

Projekcije za prihodnost kažejo povečevanje prodaje e-knjig.

vir: Reuters
Reuters - Združenje ameriških založnikov (AAP) je objavilo poročilo o prodaji knjig januarja letos, ki kaže porast priljubljenosti e-knjig in upad prodaje papirnatih izdaj.

V tem obdobju so prodali za 70 milijonov dolarjev e-knjig, kar je za 116 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Nekoliko je porasla tudi prodaja avdio knjig, ki so prinesle 6,5 milijona dolarjev prometa ali osem odstotkov več kot leto pred tem.

Prodaja vseh knjig vključivši tiskane izdaje je temu navkljub zabeležila dvoodstoten padec in pristala pri 806 milijonih dolarjev. To gre na rovaš padca prodaje tiskanih knjig v prav vseh kategorijah, razen knjig z versko vsebino, kjer beležijo šestodstotno rast. Statistiko prodaje e-knjig AAP vodi že devet let in prav vsako leto je prodaja e-knjig narasla.

31 komentarjev

Amazon osvežuje Kindle

Kindle 3. generacije v grafitni barvi

vir: engadget
engadget - Mnogim se je zdelo nenavadno, da je stari Kindle kar naenkrat nedobavljiv, sploh ko javnosti na to Amazon ni opozoril oz. podal približnega datuma dobavljivost, kot je bilo to običajno v preteklosti. Prav zaradi tega so mnogi pričeli špekulirati, da bo bralnik e-knjig deležen osvežitve, kar se je tudi uresničilo. 3. generacija Kindla prihaja...

134 komentarjev

Nook 3G se je pocenil, dobil Wi-Fi brata, Amazon že odgovoril

Nook z igrami

vir: engadget
engadget - Barnes in Noble je včeraj po mnogih špekulacij predstavil novo verzijo svojega bralnika e-knjig Nook ter obenem pocenil že obstoječo verzijo s 3G povezljivostjo. Slednji zdaj stane $199 (prej je stal $259), medtem ko je cenejši model brez 3G povezljivosti $149.

Dva zaslona, 6-palčni e-ink za vsebino in 3,5-palčni barvni zaslon za upravljanje z bralnikom, ki se uporablja še za vnos podatkov prek tipkovnice QWERTY, ostajata. Naprava ima 2 GB pomnilnika, podporo za ePub, PDF, PDB, slike in MP3 datoteke. Vse skupaj pa poganja Android. Na spletu se tako že najde nekaj neuradnih programov.

Barnes in Noble še naprej posodablja programsko opremo, prav danes je npr. izšla različica 1.4, a je ta izdaja za slovenski trg bolj ali manj nepomembna. Doda namreč podporo za povezovanje z AT&T-jevim mobilnim omrežjem....

18 komentarjev

Amazonovo ultimativno božično darilo Kindle

Slo-Tech - Kljub manjšim nevšečnostim v sredo je Amazon tudi letos za božič beležil odlično prodajo. Laskavi naslov najbolje prodajanega izdelka si je prislužil Kindle, ki je zmagal tudi v absolutni razvrstitvi vseh dosedanjih božičev. Ker Kindle brez čtiva ni kaj prida, se ne gre čuditi, da je letos število prodanih e-knjig prvikrat preseglo število prodanih papirnatih knjig (podatek resda velja le za 25. december, ko je za naročilo fizičnih knjig prepozno, za e-knjige pa niti ne). Na drugem mestu med elektroniko je bil iPod Touch 8 GB, bron pa je pripadel navigaciji Garmin nuvi 260W. Sicer je bil najprometnejši dan 14. december, ko so uporabniki kupili 9,5 milijona izdelkov ali 110 na sekundo.

15 komentarjev

Mednaroden tudi Kindle DX

Kindle DX s prostornejšim zaslonom

vir: engadget
engadget - Pred nekaj dnevi so pri Amazonu najavili, da bodo svoj bralnik e-knjig (ki jih tudi prodajajo) ponudili tudi v drugih delih sveta, ne le v ZDA. Nekateri so bili morda rahlo razočarani, ker so sprva najavili le Kindle 2, ki ima precej manjši zaslon od najnovejšega Kindle DX (z 9,7 palci je slednji 62% večji od 6 palčnega na Kindle 2). Kindle DX prinaša tudi 4 GB vgrajenega pomnilnika (proti 2 GB na Kindle 2), ki tako omogoča shranjevanje 3500 namesto le 1500 neilustriranih knjig. Verjetno je še najbolj dobrodošla nativna podpora formatu PDF na Kindle DX, kar omogoča branje tudi bolj domače zbirke knjig. Pri Amazonu so povedali, da bo izven ZDA na voljo tudi Kindle DX, a so to storili mnogo bolj potihoma, brez obilice...

45 komentarjev

Kindle mednaroden

Svetovna in ZDA različica

vir: engadget
engadget - Amazonov bralnik e-knjig, Kindle, bo postal tudi mednaroden. Do sedaj je bila uporaba mogoča le v ZDA, saj so uporabniki dobili poseben, brezplačen račun za uporabo mobilne, 3G povezljivosti, prek katere so lahko prenašali knjige. Brez te povezave je Kindle umrl v dveh tednih, saj se ni mogel pogovarjati z Amazonom. Na svoj račun bo sedaj prišlo še prek 100 drugih držav, med katerimi je celo Slovenija! Model, ki ga bomo dobili po svetu, bo nekoliko starejši Kindle 2 in ne Kindle DX. Kindle 2 v ZDA stane $260, medtem ko bo mednarodna različica za 20 doalrjev dražja, s čimer naj bi pokrili stroške mobilnih operaterjev po svetu. E-bralnik, ki je bil vezan na ZDA, je za povezovanje uporabljal omrežja operaterja Sprint, medtem ko bo mednarodni model uporabljal AT&T in njegove svetovne partnerje. Le hitro...

5 komentarjev