»

Zdravstveni inšpektorat objavil nekaj svojih COVID-19 odločb

Slo-Tech - Če se sprašujete, kako v praksi izgleda nadzor nad prepovedjo zadrževanja in zbiranja na javnem mestu, je Zdravstveni inšpektorat RS za vas pripravil jagodno-medeni izbor odločb o prekških in jih objavil na oglasni deski eUprave, vključno z vsemi osebnimi podatki od kršiteljev.

Tako lahko najdete primer Mariborčana, ki je popoldne skupaj s še petimi prijatelji sedel na klopi ob bazenu, ki se je nahajal zunaj njegove matične občine. Za to je bil kaznovan z dobrimi 40 evri globe ter 40 evri stoškov postopka.

Ali pa še enega Mariborčana, ki se je spomladi sredi dneva zadrževal na javnem kraju (pred trgovino z oblačili) in dobil isto kazen.

Ali pa tretjega Mariborčana (ali je to vzorec, ali se nam samo zdi?), ki so ga aprila v obdobju dveh tednov ujeli pri petih različnih prekrških, in sicer je prvič kadil in pil kavo, drugič je pil alkohol s kolegi, tretjič in četrtič kadil in si polnil telefon, petič sedel na klopi in kadil in pil pivo, kar mu je v steku prineslo globo 400 EUR.

...

98 komentarjev

Še vedno ni jasno, kdo je shekal bolgarski davčni urad

vir: ZDNet
ZDNet - V začetku tedna je odjeknila novica, da naj bi hekerji vdrli v podatkovno bazo bolgarske finančne uprave in ukradli osebne podatke petih od sedmih milijonov bolgarskih državljanov. Kmalu zatem so prijeli varnostnega strokovnjaka iz Plovdiva, a se je izkazalo, da je očitno kriv drugega, nepovezanega vdora, zato je bil že izpuščen na prostost.

Upravljalci informacijskega sistema bolgarske finančne uprave so se v torek znašli v precejšnji zadregi, ko je več lokalnih medijev prejelo elektronsko pošto z dobrih deset gigabajtov veliko priponko, v kateri so bili mnogi osebni podatki množice Bolgarov, ki naj bi ušli s strežnikov finančne uprave. Med njimi naslovi prebivališč, številke osebnih dokumentov in denarni prejemki. Neznani heker se je v sporočilu pohvalil, da ima vsega skupaj 21 GB podatkov skupno petih milijonov...

20 komentarjev

Avtor Maripose v Mariboru obsojen na skoraj pet let zapora

Foto: zurnal24.si

RTV Slovenija - V Mariboru je sodišče obsodilo Matjaža Škorjanca, ki je širši javnosti znan kot pisec programske opreme, ki je okuževala računalnike po vsem svetu in jih združila v botnet Mariposa. Zaradi izdelave zlonamernega programa in vdora v informacijske sisteme ter pranja denarja je bil Škorjanc obsojen na štiri leta in deset mesecev zapora, odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi, plačilo 3.000 evrov kazni in stroškov postopka. Njegova nekdanja partnerica Nuša Čoh je bila spoznana za krivo pranja denarja, za kar je dobila osem mesecev pogojne kazni.

To pomeni, da bo Škorjanc, nekdanji študent medicine in kasneje računalništva, izgubil stanovanje in osebni avtomobil, ki si ju je kupil iz nezakonito pridobljenega denarja. Koliko bodo znašali stroški...

28 komentarjev

Demonoidov operater izpuščen, stran živi dalje pod .hk domeno

Slo-Tech - Lansko zaprtje priljubljenega (napol) odprtega torrent trackerja Demonoid je bila ena redkih vidnih zmag v boju proti piratstvu (sodni primer zoper Megaupload je v luftu, PIPA, SOPA in potem še ACTA pa so vse neslavno propadle). Zaprtje je bilo precej temeljito. Ukrajinski gostitelj Collocal jim je ugasnil strežnike, istočasno pa so mehiške oblasti v mestu Monterrey na severovzhodu države aretirale domnevne kolovodje (in sproti še zasegle njihovo mehiško črnogorsko domeno demonoid.me). S tem je Demonoid izgubil večino uporabnikov, ki so bili pravzaprav že kar siti nedosegljivosti, ki se je zavoljo težav z dosegljivostjo in DDOS-anja s strani konkurence in najbrž založnikov dogajala že več let.

Potem je bilo dolgo vse tiho, zdaj pa iz skrajno zanimivega od virov -

35 komentarjev

V Mariboru nadaljevanje hišnih preiskav in aretacij v primeru Mariposa

RTV Slovenija - Julija lani je slovenska policija v sodelovanju z ameriškim FBI-jem in špansko CNP aretirala (in kasneje izpustila) 23-letnega in 24-letnega Mariborčana ter izvedla več hišnih preiskav na območju Maribora, Celja in Kršega, ker so sumili, da je aretirani heker z vzdevkom Iserdo, po neuradnih podatkih študent mariborske FERI, glavni pisec programa Mariposa. Takrat so pridržali dve osebi in zasegli 75 kosov računalniške opreme.

Program, ki naj bi ga Mariborčan prodal španski hudodelski združbi, naj bi od leta 2008 po spletu okužil 13 milijonov računalnikov in vzpostavil tako imenovani botnet - omrežje kompromitiranih računalnikov, ki izvajajo ukaze upravljavca virusa. Delovanje botneta so...

86 komentarjev

Prijeti še kolovodje botneta Zeus

Z Zeusom okuženi računalniki

vir: ComputerWorld
The Register - Po usklajeni akciji britanske in ameriške policije, ki sta pretekli torek na obeh straneh Atlantika aretirali več deset vpletenih v spletno kriminaliteto prek botneta Zeus, a za celotno operacijo nepomembnih oseb, je ukrajinska policija konec tedna na prste stopila vodjem. V policijski operaciji Trident Beach sta namreč sodelovali tudi nizozemska in ukrajinska policija, in slednja je aretirala pet oseb, ki so po predvidevanjih odigrali glavne vloge pri širjenju, upravljanju in izkoriščanju botneta Zeus. S tem so si pridobili protipravno korist v višini 70 milijonov dolarjev, medtem ko so neuspešno poizkušali ukrasti trikrat toliko.

Operacija se je začel maja lani, ko so agentje FBI v Nebraski izvedeli za avtomatsko...

6 komentarjev

Velika aretacija v Franciji

Vir: physorg.com

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Francoska policija je zajela mrežo hekerjev mobilnih telefonov, ki so si s prevaro nagrebli nekaj milijonov evrov bogastva.



Med devetimi aretiranimi so bili tudi uslužbenci mobilnih podjetij. Enoletna preiskava je tako končno obrodila sadove, saj so končno razkrinkali največjo mrežo že desetletje delujočih hekerjev, prvih te vrste v Franciji, se je pohvalila marsejska policija.

Začelo se je leta 2009, ko je telefonska družba SFR iz Francije našla luknje v svojem varnostnem sistemu. O podobnih stvareh sta poročali še dve podjetji - Bouygues Telecom in Orange. Izkazalo se je, da so hekerji od uslužbencev mobilnih operaterjev, ki so imeli dostop do baze, kupovali kode za odklep SIM kartice za tri evre, potem pa so jih...

4 komentarji

Slovenska policija aretirala domnevnega pisca Maripose

Slo-Tech - Redko se zgodi, da je Slovenija v člankih na prvih straneh vseh računalniških medijev na svetu. Te dni si je nehoteno pozornost prislužila z akcijo slovenske Policije, ameriškega FBI-ja (Federal Bureau of Investigation) in španske CNP (Cuerpo Nacional de Policía), ki so skupaj razvozlavale ozadje za velikim botnetom Mariposa. Sledi so vodile do Maribora, kjer so aretirali domnevnega avtorja programske opreme za upravljanje zombijevskega omrežja.

Triindvajsetletni Mariborčan, ki ga za zdaj poznamo le pod vzdevkom Iserdo, naj bi namreč napisal programje za Mariposo, ki je od splavitve decembra 2008 okužila več kot 12 milijonov računalnikov po svetu. Klobčič se je začel odmotavati marca...

221 komentarjev

Tri tisoč HTC-jevih mobilnih telefonov z okuženimi karticami

HTC Magic

ComputerWorld - Pisali smo, da je sodelavec Panda Research na spominski kartici, ki je bila priložena mobilnemu telefonu Vodafone HTC Magic, našel zlobno kodo. Šlo je za odjemalec za bot Mariposa in orodji za krajo gesel Conficker in Lineage. Takrat se je zdelo, da gre za zelo izoliran primer, nekateri pa so celo špekulirali, da je morebiti šlo za telefon, ki ga je stranka vrnila v trgovino in pred tem nehote okužila s črvi.

ComputerWorld poroča, da ne gre za osamljen primer. Prvi dvomi so se je pojavili še isti teden,...

1 komentar

Na HTC-jevem telefonu zlobna koda

Metulj kliče domov

Slashdot - Na Panda Research poročajo o telefonu Vodafone HTC Magic, ki ga je kupil njihov sodelavec in je imel nameščeno zlobno kodo. Po priključitvi telefona na računalnik prek USB-ja, se je oglasil Pandin protivirusnik in zaznal okuženi datoteki autoexec.inf in autoexec.exe.

Podrobnejši pogled je razkril, da se v njiju skriva odjemalec za bot Mariposa, za katerim stoji neznani heker z imenom tnls in ne prejšnji teden aretirana skupina Špancev. Če uporabnik ali pa operacijski sistem požene okužene datoteke, se nesnaga preseli na računalnik, poizkusi poklicati domov in se začne širiti. Na telefonu so poleg Maripose našli še Confikerja in Lineage, ki sta namenjena kraji gesel. Kako se je okužena programska...

8 komentarjev

Avtonomni botnet z 1,5 milijona (asimiliranih) računalnikov

Crypto-Gram - Oktobra 2005 je nizozemska policija aretirala tri mladeniče stare 19, 22 in 27 let, ki naj bi z uporabo Toxbota (oziroma Codbota) okužili okrog 100.000 računalnikov, nanje namestili spyware in izvajali različne napade ter s pomočjo tega omrežja izsiljevali denar.

Kasneje se je izkazalo, da je okuženih 1,5 milijona računalnikov, Bruce Schneier pa pravi, da je ta številka morda občutno višja. Zanimivo pa je tudi dejstvo, da se prikrito omrežje kljub aretaciji njegovih lastnikov širi še naprej. Boti so namreč avtonomni in to kljub temu, da je policija ugasnila "kontrolni center" (IRC kanal kjer so se boti prijavljali).

We are the Borg and you will be assimilated!

46 komentarjev

Ko vlomilci nič ne odnesejo, pač pa celo nekaj prinesejo...

Arnes - Enkrat konec prejšnjega leta, je nekdo vlomil v pošto v Haifi v Izraelu. Ker pošta opravlja tudi bančne storitve, bi pričakovali, da bodo vlomilci kaj odnesli. Pa ni bilo tako. Policisti, ki so prihiteli na kraj dogodka, namreč niso odkrili nobene škode.

Potem pa je čez dober mesec na tej pošti nenadoma izginilo okrog 13.000 USD. Preiskava je pokazala, da so vlomilci ob prvem vlomu v omrežje pošte podtaknili brezžično dostopno točko. Kasneje so odprli nekaj fiktivnih računov, kamor so s pomočjo vstopa v poštno omrežje preko brezžične povezave (domnevno iz varne oddaljenosti nekaj sto metrov) prenesli denar.

Kljub vsemu je izraelska policija aretirala hekerja (oz. crackerja), ki naj bi vse skupaj tudi izvedel. Gre za 24-letnega Davida Sternberga, ki je že bil aretiran zaradi kraje 80.000 kreditnih kartic v ZDA. Da pa fant le ni tako nedolžen, pa kaže tudi dejstvo, da so ga najprej aretirali zaradi vožnje ukradenega avtomobila.

Vsekakor se občasno izplača pogledati, če ste v vašem...

9 komentarjev