»

Nov pretočni velikan na obzorju: AT&T bo WarnerMedia spojil z Discoveryjem

vir: Flickr

Slo-Tech - Iz AT&T so sporočili, da nameravajo iz podjetja izločiti medijski del WarnerMedia in ga združiti s TV družbo Discovery. WarnerMedia ima v lasti filmski studio Warner Brothers s številnimi uspešnicami iz preteklosti in nekaj vročimi franšizami, kot sta Harry Potter in Batman, ob tem pa še televizije HBO, CNN, Cartoon Network, TBS in TNT. Discovery je na drugi strani najbolj poznan po svojih TV programih o znanosti, kuhi in prostem času, denimo Animal Planetu, Food Networku in TLC.

Za zdaj sta se poslu dogovorili le vodstvi obeh podjetij, da bo obveljal, ga morajo seveda potrditi še regulatorji. AT&T bo za WarnerMedia prejel 43 milijard ameriških dolarjev, njihovi delničarji pa bodo 71 odstotni lastniki novega podjetja, lastniki Discoveryja pa preostalih 29 odstotkov. Skupna družba še nima imena, vodil jo bo izvršni direktor Discoveryja David Zaslav.

AT&T je WarnerMedia, tedaj še pod imenom Time Warner, kupil leta 2016 za 109 milijard dolarjev, na soglasje pravosodnega...

12 komentarjev

Na Kitajskem začelo obratovati omrežje 5G

Slo-Tech - Na Kitajskem imajo od danes možnost uporabe mobilnega omrežja nove generacije 5G. Vsi trije največji (in državni) operaterji v državi, China Mobile, China Telecom in China Unicom, so začeli ponujati številne ugodne pakete za uporabo 5G, medtem ko je infrastruktura postavljena v večjih kitajskih mestih. Najcenejši paketi se začnejo pri 16 evrih (128 juanov), za kar dobimo 30 GB prenosa podatkov z omejitvijo hitrosti prenosa na 300 Mb/s in 500 minut klicev. Dražji paketi pa bodo nudili hitrosti vse do 1 Gb/s.

Operaterji so pokrili okrog 50 večjih kitajskih mest, med katerimi sta tako Peking in Šanghaj kakor tudi regionalne prestolnice, denimo Nandžing, Šendžen in Vuhan. V predprodaji so prodali že več kot 10 milijonov naročniških paketov za 5G, so sporočili v začetku oktobra. Proizvajalci telefonov že dlje časa prodajajo modele, ki podpirajo 5G.

Preizkusno je omrežje 5G obratovalo že od začetka leta. Operaterji so do danes postavili več kot 85.000 baznih postaj, prihodnje leto pa...

58 komentarjev

Najpriljubljenejši igralec iger na Twitchu lani zaslužil 10 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Tyler Blevins je bolj znan pod vzdevkom Ninja, posebej slaven pa je med uporabniki Twitcha, kjer ima njegov kanal največ naročnikov. Z več kot 12,5 milijona naročnikov, ki jim lahko prištejemo še 20 milijonov naročnikov na YouTubu, je odlično monetiziral svoj posel in lani zaslužil skoraj 10 milijonov dolarjev, je razkril v intervjuju za CNN. In njegov posel? Igra igre, v zadnjem letu Fortnite: Battle Royale.

Zaslovel je marca lani, ko je postavil rekord v številu sočasnih gledalcev svojega igranja iger - več kot 600.000 ljudi je tedaj spremljalo, kako se je z reperjem Drakom boril v Fortnitu. Kmalu je postal tudi prvi, ki je na Twitchu zbral več kot 10 milijonov naročnikov. Septembra je postal prvi e-športnik, ki je krasil naslovnico športne revije ESPN.

Vse...

32 komentarjev

Dva ponudnika interneta za petino svetovnih odjemalcev

Največjih deset

vir: Ars Technica
Ars Technica - Veliko število državljanov Kitajske in njeno hitro razvijanje skupaj pomenita, da je veliko tudi internetnih naročnikov. Pričakovali bi, da bo prav tako veliko tudi ponudnikov, a, morda zaradi komunističnega režima, temu ni tako. Daleč najpopularnejša sta namreč dva, China Telecom in China Unicom, ki imata po 55 oz. 41 milijonov naročnikov. Njuna uporabniška baza se bliskovito viša, saj sta še lani imela vsak po skoraj 10 milijonov naročnikov manj. Posledično ta dva ISP-ja s širokopasovnim internetom oskrbujeta kar petino svetovne populacije.

Velik prepad v številu naročnikov se pokaže že na tretjem mestu, kjer je nekoliko presenetljivo japonski NTT s 17 milijoni naročniki. V deseterici...

9 komentarjev

Blizzardova naslednja masovka še bolj masovna

Zgolj peščica uporabnikov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Blizzard je s svojimi 11 milijoni naročniki, ki vsak mesec plačajo za igranje World of Warcrafta, brez težav alfa in omega sveta masovno-večigralskih spletnih iger. A tudi tako velike množice, kot jih ima WoW, Blizzardu očitno niso dovolj, saj so povedali, da bo njegov naslednik bolj zanimiv za širšo javnost. Kako bodo to dosegli še ni znano, a že dolgo je potrjeno, da naslednik ne bo uporabljal franšize, podobne World of Warcraftu. To pomeni, da odpadejo magična bitja vseh velikosti in oblik ter da bo nova masovka mnogo bolj vsakodnevna, torej bodo namesto škratov, orkov, palčkov in podobnih aktualni predvsem običajni ljudje. A po drugi strani je popolnoma mogoče tudi, da bodo ljudje le...

41 komentarjev

RIAA bo nehala tožiti posameznike

Prodaja glasbenih albumov

vir: The Wall Street Journal
CNet - The Wall Street Journal poroča, da bo ameriška RIAA, ki po lastnih besedah zastopa avtorje devetih desetin vse ustvarjene glasbe v ZDA, večinoma prenehala tožiti posameznike zaradi nelegalnega deljenja glasbenih datotek po spletu. Od leta 2003 so odprli približno 35.000 sodnih primerov proti uporabnikom, ki pa niso prinesli bistvenega izboljšanja položaja. Dobro jim je uspelo le poslabšati svojo...

21 komentarjev

Kitajci prekinili poganja z Applom (iPhone)

Delo - Kitajski mobilni operater China Mobile je sporočil, da je zaradi preostrih pogojev prekinil pogajanja s podjetjem Apple, ki skuša z mobilnikom iPhone prodreti na največji trg mobilnih naročnikov, poroča Delo.si.

Kitajski mobilni trg je imel novembra lani 522 milijonov naročnikov, od tega jih 363 milijonov uporablja operaterja China Mobile.

Mimogrede; prvi mož Appla Steve Jobs bo danes ob 18. uri po našem času predstavil nove izdelke na januarskem sejmu Macworld.

17 komentarjev

AOL tudi v Linuxu

PC Linux Online - Linspire je danes naznanil, da je na voljo programska oprema za povezavo na internet preko AOL-ovega klicnega dostopa za njihovo distribucijo Linuxa. Največji ponudnik interneta na svetu s skoraj 30 milijoni naročniki je tako po Windowsu in Mac OS X našel mesto tudi v prostem operacijskem sistemu. Ker je program na voljo skupaj z izvorno kodo, ga lahko kmalu pričakujemo tudi v drugih distribucijah Linuxa. Po zagotovilih prvega moža Linspira, Michaela Robertsona, je odjemalec za AOL-ov internet v Linuxu prvovrstna pridobitve za njihov operacijski...

13 komentarjev

Microsoft in AOL z roko v roki

News.com - Microsoft in AOL Time Warner sta sklenila dogovor, po katerem bo prvi drugemu plačal 750 milijonov USD v zameno za umik tožbe, ki jo je januarja 2002 proti Microsoftu vložil Netscape Communications, podjetje v popolni lasti družbe AOL. Dogovor pa se ne omejuje zgolj na omenjeno tožbo, saj med drugim podjetju AOL omogoča sedem let veljavno licenco za uporabo Internet Explorerja in dolgoročno uporabo Windows Media Playerja. Glede na to, da ima AOL po svetu okoli 32 milijonov naročnikov, si je Microsoft ponovno zagotovil velik kos pogače na trgu brskalnikov in multimedije.

Očitno je vojna brskalnikov za nami. Toda, saj veste, prvi svetovni vojni je sledila druga. Mozilla, Netscape, Opera, Safari, Konqueror, Galeon in drugi počasi, toda vztrajno sklepajo zavezniško koalicijo proti Internet Explorerju.

11 komentarjev