»

Indijski tablični računalnik za 35 evrov vedno bliže

BBC - Indijski tablični računalnik za 35 evrov, ki so ga predstavili junija in bo namenjen računalniškemu opismenjevanju lokalnega prebivalstva, je vedno bliže. Kanadsko podjetje DataWind, ki ga izdeluje, je namreč uspelo sestaviti tablični računalnik za 50 dolarjev, katerega prve primerke bodo Indijci naročili v šestih tednih. Do konca prvega četrtletja prihodnjega leta naj bi indijska vlada kupila med osem in deset milijoni naprav, ki jih bodo razdelili študentom in dijakom.

Računalnik se imenuje Aakash in ima 7-palčni zaslon, ki zmore prikazovati ločljivost 800 x 480. Ima 256 MB pomnilnika, 2 GB kapacitete, procesor Connexant 366 MHz in operacijski sistem Android 2.2. Skupaj z davščinami, prevozom in garancijo stane 50...

11 komentarjev

Indijski tablični računalnik za 35 evrov nared

engadget - Indija je leta 2009 napovedala razvoj in izdelavo prenosnega računalnika, ki bi stal deset dolarjev. Slišalo se je prelepo, da bi bilo res, in resnično so zgolj teden dni pozneje priznali, da je bilo vse skupaj eno veliko pretiravanje. Toda iznajdljivi Indijci so lani napovedali tablični računalnik za 30 evrov, ob čemer so se mnogo spet pokroviteljsko nasmehnili. A kmalu je indijska vlada podpisala pogodbo s proizvajalcem in letos je novi tablični računalnik nared. Kot so obljubili za približno 30 evrov.

Tablični računalnik se imenuje Sakshat in bo med uporabnike prispel že konec meseca. Izdeluje ga HCL Technologies, poganja pa ga seveda Linux. Ima 7-palčni zaslon, vgrajeno tipkovnico, podporo za Wi-Fi, USB, 32 GB...

30 komentarjev

Indijskega tabličnega računalnika za 30 evrov še ni

Kapil Sibal predstavlja prototip

Slo-Tech - Indija je lani zelo smelo napovedala, da bo do 15. januarja letos svojim državljanom lahko ponudila poceni tablične računalnike, ki bodo stali manj kot 30 evrov. Rok je ta teden minil, zgodilo pa se ni nič. V Indiji ni ne pogodbenega podizvajalca, kaj šele tabličnih računalnikov.

Primeril se je namreč znani scenarij, ko je bilo na javnem razpisu izbrano podjetje, a bo treba razpis kljub temu ponoviti. Izbran je bil HCL Infosystems, ki pa ni predložil bančne garancije v višini 600 milijonov rupij (10 milijonov evrov), zato so pogodbo razdrli. Neuradni viri sicer pravijo, da deli za računalnik stanejo 5700 rupij, vlada pa je želela sestavljene računalnike prodajati po 1500 rupij (24 evrov), kar je bilo jabolko spora. Vlada sedaj pričakuje, da jim bodo...

5 komentarjev

CES 2011: OLPC pokazal nov XO 1.75

ComputerWorld - Projekt OLPC (One Laptop Per Child) je na CES-u 2011 pokazal nov prenosnik XO 1.75, ki stane le 165 dolarjev in se počasi približuje cilju, to je do leta 2012 izdelati in prodajati XO 3.0 za manj kot sto dolarjev (razvoj XO 2.0 so bili že preklicali).

XO 1.75 ima 8,9-palčni na dotik občutljiv zaslon in procesor arhitekture ARM. To je tudi razlog, da porabi dvakrat manj energije od predhodnikov, ki so uporabljali arhitekturo x86. XO 1.75 poganja čip Armada 610 z 1 GHz iz podjetja Marvell Technology. Ker je prenosnik namenjen odročnim krajem, kjer je elektrika lahko problem, ga je možno napolniti ročno, kar traja slabi dve uri.

Dizajn...

6 komentarjev

Indijski tablični računalnik za 30 evrov postaja realnost

engadget - Poleti smo pisali, da Indija razvija tablični računalnik v vrednosti 30 evrov in da je prototip že nared, manjkali so le še proizvodni partnerji. Marsikdo je bil takrat skeptičen, a kot kaže, bo Indija res uspela izdati svoj tablični računalnik po napovedani ceni. Te dni so namreč podpisali pogodbo s podjetjem HCL Technologies, ki bo proizvajalec novih tabličnih računalnikov.

Prvi modeli bodo imeli 7-palčni zaslon (kasneje bodo na voljo tudi verzije s 5- in 9-palčnim zaslonom), stali pa bodo napovedanih 35 dolarjev, pri čemer Indija za prihodnost napoveduje upad vse do 10 dolarjev. Točne specifikacije še niso znane, bo pa imela nova naprava povezljivost Wi-Fi, podporo za Flash in dvogigabajtno spominsko kartico. Prvi gotovi primerki bodo prispeli 10....

121 komentarjev

Indija razvija tablični računalnik za 30 evrov

Kapil Sibal predstavlja prototip

CNN - Indijska vlada želi računalniško opismeniti svoje milijardno prebivalstvo, zato iščejo proizvodnega partnerja za novi tablični računalnik, katerega prototip so že predstavili. Namenjen bo šolajoči se mladini, ki bi lahko prve primerke prejela že prihodnje leto. Glavna odlika bo nizka cena, saj bo končni izdelek sodeč po prototipu stal manj kot 30 evrov.

Minister za razvoj človeških virov Kapil Sibal je dejal, da gre za indijski odgovor na MIT-ov stodolarski računalnik. V mislih ima seveda prenosnike fundacije OLPC, za katere je Nicholas Negroponte postavil ciljno ceno 100 dolarjev, a so se na koncu podražili na njen dvakratnik.

Nov indijski prototip se na domačem trgu ni srečal z navdušenjem privatnega sektorja, zato se je Sibal obrnil na študente in...

22 komentarjev

Asus Eee Pad junija, MSI M Pad kasneje

Heise - Applov iPad je pošteno razburkal dogajanje na področju tabličnih računalnikov in požel navdušenje kupcev, zato ni presenetljivo, da konkurenti hitijo izdajati svoje izdelke. Asusov izvršni direktor Jerry Shen je napovedal, da bodo na Computexu, ki bo potekal med 1. in 5. junijem letos, izdali svoj Eee Pad. Uporabljal bo platformo Android, za večjo konkurenčnost pa bo vključil pritikline, ki jih iPad nima - torej USB, vgrajeno spletno kamero in podporo za Flash. Asusov tablični računalnik naj bi stal med 480 in 510 dolarji, kar je v istem cenovnem rangu kot iPad. Letos bo na voljo 300.000 enot. Drugi tablični računalnik istega podjetja, ki bo prav tako izšel letos, bo tekel na Windows.

Naslednje podjetje, ki je obljubilo svoj konkurenčni izdelek, je MSI. Ta naj bi v tretjem letošnjem četrtletju predstavil M Pad. Koliko primerkov bodo izdali, se še niso odločili. Bojda bodo počakali, da vidijo, kako bo šlo konkurenci. Prav tako ni znanega še nič o specifikacijah in ceni.

19 komentarjev

Predprodajno 'povpraševanje' po iPadu večje od iPhona

engadget - S predstavitvijo iPada je Apple zaključil dolga leta govoric o tabličnem računalniku, na kar so nakazovali razni patenti v preteklih letih. Sama naprava je glede na pričakovanja publike nekoliko razočarala, sploh glede na pomanjkanje Adobovega Flasha v brskalniku. Mnogi so napovedovali, da se iPad ne bo prodajal dobro oz. vsaj ne tako dobro kot iPhone, a to morda ne drži.

Izmed 3200 anketirancev v raziskavi podjetja ChangeWave jih kar 13% namerava iPad kupiti, izmed katerih je 4 odstotne točke takšnih, ki so v nakup skorajda prepričani. V podobni raziskavi iz leta 2007, kjer so anketirance povprašali o prvotnem iPhonu, bi slednjega kupilo 9% anketirancev s 3 odstotnimi točkami anketirancev prepričanih v nakup. Nekoliko očitno preseneča tudi nizka cena, saj je le-ta ta težava (torej je previsoka) za le 8% udeležencev ankete, medtem ko je ta odstotek za iPhone kar 20 točk višji pri 28%.

Čeprav to ne da nobene napovedi za prihodnost, vsi vemo, kako se je iztekla zgodba z iPhoneom....

55 komentarjev

Prenosnik za deset dolarjev?

Slashdot - Indijska vlada je napovedala, da razvija poceni prenosnik za svoje šolarje, ki bo stal 500 rupij ali približno deset dolarjev, kot odgovor na prenosnike iz programa One Laptop Per Child. S slednjim se Indijci ne razumejo preveč dobro, ker se jim zdi 100 dolarjev, ki se je s skritimi stroški povzpelo na 200 dolarjev, preveč. Prototip, ki so ga sestavili na Indian Institute of Science Bangalore, Indian Institute of Technology Chennai in podjetju Semiconductor Complex, bodo na ogled postavili 3. februarja, ko bodo zagnali Nacionalni projekt izobraževanja z informacijsko in komunkacijsko tehnologijo, in naj bi trenutno stal 20 dolarjev, a pričakujejo znižanje cen ob masovni proizvodnji. Specifikacij nano prenosnika niso razkrili, tako da najpomembnejše vprašanje ostaja, kaj lahko v prenosnik stlačimo za 10 dolarjev. Prav mnogo gotovo ne. Slashdot.

67 komentarjev

Linux v tabletkah

Slashdot - Na spletišču Diracian.com poročajo o novem tabličnem računalniku, ki bo prišel izpod rok podjetja Lycoris. Za tiste, ki še nikoli niste slišali zanje, naj povemo, da so avtorji distribucije Linuxa Lycoris Desktop, ki temelji na Red Hatovem paketnem sistemu.

Novo tabletko bo poganjal posebej prirejen operacijski sistem z imenom Lycoris Desktop L/X Tablet Edition Linux. Za strojno podlago so vzeli Toshibin Protege in tako dobili izredno močan računalnik, ki ga sedaj poganja še robusten operacijski sistem. Trenutna cena je 1.900 ameriških dolarjev, kar je občutno ceneje od serije Protege, ki uporablja Microsoftove izdelke (2.350 USD). Trenutno edina slabost je...

0 komentarjev

Spet "tabletke"

Tom's Hardware - Pred približno pol leta so se na trgu prvič pojavila čuda imenovana Tablet PC-ji oz. tablični računalniki. Prednost pred ostalimi prenosniki je v tem, da je to križanec med dlančnikom in prenosnikom, saj združuje tipalni zaslon in sposobnosti katerih smo vajeni pri starejših računalnikih. Na Tom's Hardware so si ogledali šest tabličnih računalnikov, ki se med seboj niso prav posebj razlikovali. Ugotovili so pričakovano -- to so odlični računalniki, a na žalost predragi.

13 komentarjev