»

Nvidia z manjšimi prihodki od napovedanih

vir: Nvidia
Nvidia - Pri Nvidii so v redki napovedi pregleda poslovnih rezultatov povedali, da so imeli v preteklem četrtletju sicer rast prometa, a zaznavno nižjo od napovedane. Kar je sicer razmeroma obroben podatek, pa kaže na več trenutnih dogajanj v tehnološki sferi.

Ko neko podjetje pohiti in še pred polnopravnim pregledom rezultatov v preteklem četrtletju izda njegov preliminaren povzetek, analitiki takoj zastrižejo z ušesi. V takih primerih družbe običajno želijo investitorje in partnerje opozoriti, da se nekaj ne bo povsem skladalo s pričakovanji ali napovedmi. V primeru Nvidiinega poročila, ki sicer prispe 24. tega meseca, se podrobnost skriva v prometu: v drugem četrtletju letošnjega leta so zabeležili prihodke v višini 6,7 milijarde ameriških dolarjev, kar je še vedno za 3 odstotke več glede na leto poprej, toda manj od projicirane 8,1 milijarde dolarjev. Poglavitni krivec je igričarski sektor, ki je z dobrima dvema milijardama dolarjev zabeležil kar tretjinski padec glede na lansko leto -...

15 komentarjev

Samsung bo zaradi padajočega dobička odpuščal

CNet - Samsung je z 21-odstotnim tržnim deležem še vedno največji proizvajalec pametnih telefonov, a se v zadnjem času sooča z negativnimi trendi. Njegov tržni delež je v zadnjih treh letih upadel za skoraj 10 odstotnih točk, prav tako se je dobiček zadnjih sedem četrtletij zapovrstjo zniževal. V drugem letošnjem četrtletju so zabeležili 5,2 milijardi dolarjev dobička, kar je osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Južnokorejski velikan se bo, kot poročajo korejski časniki, odzval z odpuščanjem in nižanjem stroškov dela.

Odpustili naj bi 10 odstotkov zaposlenih, kar pomeni približno 50.000 ljudi. Najprej bodo odslovili zaposlene v podpornih službah, torej v finančno-računovodski službi, kadrovski službi in pisarnah za odnose z javnostmi. Čim več mest bodo...

30 komentarjev

Oracle odvezal mošnjiček za Micros

Slo-Tech - Oracle je najavil, da bo za 5,3 milijarde dolarjev prevzel podjetje Micros Systems, ki proizvaja strojno opremo za blagajne, restavracije in hotele. Prodajajo blagajne z dostopom do interneta, programsko in strojno opremo zanje, kar kupujejo zlasti restavracije, trgovine in hoteli. To bo največji Oraclov prevzem v zadnjih petih letih.

Izmed 5,3 milijarde dolarjev bo Oracle kar 4,6 milijarde dolarjev plačal v denarju, preostanek pa v lastnih delnicah. Za delnico podjetja Micros bodo odšteli 68 dolarjev, kar predstavlja 15-odstotno premijo glede na ceno na borzi pred najavo prevzema. To predstavlja najdražji Oraclov prevzem po letu 2009, ko so kupili Sun za 7,4 milijarde dolarjev.

Analitiki pravijo, da gre...

9 komentarjev

IBM ob znižanju prihodkov ohranil dobiček skoraj nespremenjen

vir: IBM
IBM - IBM je razkril, kako so poslovali v tretjem letošnjem četrtletju in napovedal obete za zadnji kvartal. V četrtletnem poročilu lahko preberemo, da so v treh mesecih ustvarili za 24,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček je ostal na ravni 3,8 milijarde dolarjev, pri čemer bi brez nekaterih izrednih stroškov rahlo narasel. Investitorjev mlačni rezultati niso prepričali, zato je tudi v strahu pred ponovno poglobitvijo recesije tečaj delnice IBM zdrsnil za skoraj štiri odstotke.

Na novinarski konferenci je finančni direktor Mark Loughridge hitel pojasnjevati, da so rezultati v...

1 komentar

Microsoft presenetil z izgubo zaradi prevrednotenja, poslovanje rekordno

Microsoft - Izgube Nokie in RIM-a niso nič presenetljivega, saj se podjetji že precej časa ubadata s hudim upadom prodaje in rdečimi številkami. A ko podobne vesti sporočijo iz Redmonda, je jasno, da nič ni, kot je nekoč bilo. Microsoft je objavil četrtletne rezultate in prvič v zgodovini, odkar kotirajo na borzi, so ustvarili izgubo. Po 26 letih dobičkonosnih letih je v preteklem četrtletju programski gigant zabeležil 492 milijonov dolarjev izgube.

Glavni razlog za izgubo so slabitve naložbe v aQuantive, ki ga je Microsoft kupil leta 2007 za 6,3 milijarde dolarjev. Do prevzema Skypa je bil to največji Microsoftov nakup in tudi največja katastrofa, saj aQuantive ni uspel konkurirati Googlu na...

6 komentarjev

AMD napovedal odpuščanje

AMD - AMD je včeraj napovedal, da bodo do konca leta in v prihodnjem letu izvedli prestrukturiranje podjetja, v sklopu katerega bodo odpuščali, prekinjali pogodbe in združevali oddelke ter tako "povečali produktivnost, skrajšali čas med pripravo prototipa izdelka in končno prodajo ter se bolj prilagoditi trendom, ki bodo najverjetneje gonilo rasti".

Skupno bodo odpustili 1400 zaposlenih, kar je približno 13 odstotkov vseh zaposlenih v AMD-ju po svetu. S tem bodo v zadnjem letošnjem četrtletju privarčevali le 10 milijonov dolarjev, saj bodo dodatni stroški zaradi prestrukturiranja znašali 100 milijonov dolarjev, celotni stroški poslovanja pa se bodo potemtakem povzpeli 610 milijonov dolarjev....

32 komentarjev

Google povečal prihodke in dobiček

vir: Google
Google - Google je objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki izkazujejo rast prihodkov in dobička. V zadnjih treh mesecih so se prihodki v primerjavi z enakim obdobjem lani povzpeli za 33 odstotkov na 9,72 milijarde dolarjev. Google je ustvaril 3,06 milijarde dolarjev dobička iz poslovanja (20-odstotna rast) oziroma pod črto 2,73 milijarde dolarjev čistega dobička.

Približno dve tretjini vseh prihodkov, to je 6,74 milijarde dolarjev, Google ustvari z lastnimi stranmi. Preostanek odpade na sistem AdSense, ki omogoča oglaševanja na partnerskih straneh, kjer si dobiček delita Google in avtor strani - na teh straneh je Google zbral 2,6 milijarde dolarjev. Povprečna stopnja obdavčitve dobička je znašala 19 odstotkov.

...

18 komentarjev

Microsoft rekordno, a Bing še vedno prideluje izgubo

Microsoft - Počasi se izteka seznam pomembnih IT-podjetij, katerih poslovni rezultat si moramo ogledati ob polletju. Ob tem nikakor ne moremo preskočiti Microsofta, ki je ponovno presegel pričakovanja analitikov z rastjo prihodkov in dobička.

V zadnjem četrtletju fiskalnega leta 2011, ki se za Microsoft konča 30. junija, so zbrali 17,37 milijarde dolarjev prihodkov, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki v celotnem fiskalnem letu so znašali 69,94 milijarde dolarjev, kar je za 12 odstotkov več kot leta 2010. S tem so ustvarili 6,17 milijarde dolarjev dobička v zadnjem kvartalu (štiri odstotke več kot v lanskem) in 27,16 milijarde dolarjev v celotnem fiskalnem letu...

10 komentarjev

IBM nekoliko povečal dobiček

IBM - IBM je objavil poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, ki bodo razveselili delničarje. V zadnjih treh mesecih so za 12 odstotkov (oziroma pet odstotkov, če upoštevamo nihanje valut) povečali prihodke in rahlo dvignili tudi dobiček, izboljšali pa so tudi napovedi za celotno fiskalno leto 2011.

Prihodki so znašali 26,7 milijarde dolarjev, ustvarili pa so 3,7 milijarde dolarjev dobička. To je za slabo odstotno točko manj od pričakovanj analitikov, a še vedno osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V celotnem fiskalnem letu 2011 nameravajo ustvariti 15,9 milijarde dolarjev dobička (pričakovan P/E 13,6).

Za dober rezultat je zaslužna predvsem enota Programska oprema, ki je prodajo povečala za 17...

2 komentarja

Yahoo povečal dobiček ob upadu prihodkov

PhysOrg.com - Yahoo je v torek popoldne napovedal, da bo odpustil približno odstotek zaposlenih, le nekaj ur pozneje pa so objavili tudi poslovne rezultate za preteklo četrtletje. Pokazalo se je, da Yahoo z odpuščanjem in vsesplošnim krčenjem stroškov zasopihan lovi konkurente. Za zdaj jih še dohaja.

Dobiček je v preteklem četrtletju znašal 312 milijonov dolarjev, kar je za 104 odstotke več kot v enakem obdobju leto poprej. Sliši se odlično, a takoj dodajmo, da so prihodki upadli za 12 odstotkov na poldrugo milijardo dolarjev. Dobiček se je povečal le zaradi intenzivnega krčenja stroškov, v čemer marsikateri vlagatelj vidi indic, da nova izvršna direktorica Carol Bartz ni pravi človek za to nalogo.

Yahoojev finančni direktor Tim...

2 komentarja

AMD-jev dobiček nad pričakovanji analitikov

Dosedanji izvršni direktor Dirk Meyer bo prejel 12 milijonov dolarjev odpravnine.

vir: AMD
AMD - AMD je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nad pričakovanji. Prihodki od prodaje so znašali 1,65 milijarde dolarjev, kar je enako kot v obdobju leto prej. Zabeležili so 375 milijonov dolarjev dobička, medtem ko je bil ta v enakem obdobju predlani ta 1,2 milijarde dolarjev. Primerjava dobičkov je sicer težka, saj je leta 2009 situacijo izkrivila poravnava z Intelom, lani pa poravnava s Samsungom. Poleg tega je leto 2010 prvo, ko AMD ni vključil oddvojenega litografskega dela, ki posluje kot Globalfoundries zase.

V celotnem letu 2010 je AMD zbral 471 milijonov dolarjev dobička, kar je 59 odstotkov več kot predlani, ob prometu 6,5 milijarde dolarjev. Njegov velik konkurent Intel je pravi gigant, saj je iz 43,6 milijarde dolarjev prihodkov iztisnil...

8 komentarjev

SAP mora Oraclu plačati 1,3 milijarde dolarjev odškodnine

ComputerWorld - Končan je sodni proces med Oraclom in SAP-om, kjer je bil izid že znan, čakali pa smo še na epilog. Oracle je namreč tožil SAP, ker je slednji na nepošten način dobil dostop do Oraclove intelektualne lastnine.

Srž problema je bilo podjetje TomorrowNow, ki je nudilo podporo za Oraclove stranke pri uporabi programov PeopleSoft in J.D. Edwards. TomorrowNow je izkoristil dostop, ki ga je imel, in nelegalno prenesel programsko opremo in podporni material, za kar ni imel dovoljenja. SAP je leta 2005 kupil TomorrowNow in se na ta način vedé prikopal do pomembnih internih podatkov o Oraclovi programski opremi. SAP teh dejstev ni nikoli zanikal in je krivdo priznal še pred pričetkom sodnega procesa, so pa poizkušali svoja kriva pota čim bolj omiliti, upajoč na čim nižjo prisojeno odškodnino. Tako so dejali, da se je SAP počutil ogroženega zaradi Oraclovih prevzemov, zato...

3 komentarji

Nokia še vedno kraljuje

Tržni deleži v številkah

vir: CNet
CNet - Kljub veliki rasti Androida, popularnosti trgovin z aplikacijami na Applovem iPhonu in razširjenosti BlackBerry-jev med poslovnimi uporabniki Nokia še vedno kraljuje na vrhu lestvice najpopularnejših izdelovalcev mobilnih telefonov. Delež njihovih mobilnih telefonov je v preteklem četrtletju znašal le malce manj od tretjine, 32,4 %, v primerjavi s 36,5 % v enakem obdobju lani. Vseeno so v letošnjem četrtletju z dobrimi 110 milijoni dostavljenih mobilnih telefonov dvignili proizvodnjo za okrog 2 milijona, a je konkurenca napredovala še toliko bolj. Na drugem mestu je Samsung, eden izmed proizvajalcev, ki so v preteklem letu pridobili, saj so z 71,4 milijoni dostavljenih mobilnikov proizvodnjo dvignili za več kot 10 milijonov kosov in z 20,3 % trga skočili na okroglih 21 %. LG je na tretjem mestu izgubil 2,3-odstotni...

16 komentarjev

Oraclov Sun dobičkonosen

ZDNet - Pred Oraclovim prevzemom je bil Sun potapljajoča se barka, ki je četrtletje za četrtletjem nizala negativni poslovni izkaz. Po prodaji se je položaj zasukal, saj Oraclovi poslovni rezultati kažejo pozitivno poslovanje v preteklem četrtletju.

Celoten Oracle je v preteklem četrtletju (zadnje v njihovem fiskalnem letu 2010) zabeležil 2,4 milijarde dolarjev dobička in 9,5 milijarde dolarjev prihodkov. Prevzeti Sun je k temu prispeval 400 milijonov dolarjev dobička, kar je izvrsten rezultat za nedavno še v dolgovih utapljajoče se podjetje. Sunovi prihodki so znašali 1,2 milijarde dolarjev. V celotnem fiskalnem letu 2011 želijo dobiček Suna dvigniti na poldrugo milijardo dolarjev, leto pozneje...

4 komentarji

Oracle odpušča Sunovce

ComputerWorld - Oracle po prevzemu Suna nadaljuje z odpuščanjem nekaterih zaposlenih v pisarnah v Evropi in Aziji, so zapisali v petkovem poročilu. Med rezervacije za stroške iz prevzema so za letošnje koledarske leto razporedili dodatnih 825 milijonov dolarjev, od česar bo 550 do 650 milijonov dolarjev namenjenih za odpravnine. Koliko zaposlenih bodo odpustili, Oraclova tiskovna predstavnica ni želela povedati, je pa potrdila, da so jih začeli obveščati 28. maja.

Sun je začel odpuščati že pred Oraclovim prevzemom, tako da Oraclovo nadaljevanje te politike ni presenetljivo. Analitiki ocenjujejo, da naj bi se Oracle znebil kar polovico zaposlenih pri Sunu, da bo oddelek ponovno dobičkonosen. Oraclov izvršni direktor Larry Ellison je te trditve januarja zavrnil z besedami, da so zelo neodgovorne, in dodal, da bodo dejansko zaposlili 2000 novih ljudi. Ni videti.

Preostanek rezervacij za stroške prevzema odpade na stroške zaradi obratov in pisarn (115 milijonov dolarjev) in stroške prekinitev pogodb...

6 komentarjev

Western Digital prehitel Seagate

X-Bit Labs - Sodeč po poslovnih rezultatih za preteklo četrtletje, je Western Digital prehitel Seagate in prodal največ klasičnih trdih diskov. V tretjem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končal v začetku aprila, so prodali 51,1 milijona diskov, medtem ko jih je Seagate 50,3 milijona. To je tudi Western Digitalov osebni rekord.

WD je zaslužil 2,6 milijarde dolarjev, s čimer so zbrali 400 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani so s prodajo 31,6 milijona trdih diskov zbrali 1,6 milijarde dolarjev in zabeležili dobiček v višini 50 milijonov dolarjev. Seagate je navkljub nižjemu številu prodanih enot ustvaril za 3,05 milijarde dolarjev prometa in ob bruto marži 29,6 odstotka zabeležil 518 milijonov dolarjev dobička.

34 komentarjev

Sun dokončno Oraclov

Sun danes in nikdar več

X-Bit Labs - V sredo se je končala dolga zgodba o Oraclovem prevzemu Suna, ki se je napovedal že od lanskega poletja in je na koncu čakal še na blagoslov Evropske unije, ki je bil podeljen prejšnji teden. Oracle je najavil, da je prevzem končan in da je Sun zdaj pod njihovim okriljem. Zanj so odšteli 9,5 dolarja na delnico, kar je postavilo ceno na 7,4 milijarde dolarjev.

Kot pravijo, naj bi spojitev popolnoma predrugačila IT-industrijo. Oracle bo k svojim izdelkom dodal strežnike, opremo za shranjevanje podatkov, procesorje SPARC, Solaris, Javo in podatkovno bazo MySQL, s čimer se želijo poizkusiti na področju odprtih in integriranih sistemov, ki bodo v tovarni zloženi skupaj od programske opreme do diskov.

Glavno vprašanje, ki je zaviralo...

11 komentarjev

AMD po dolgih letih z dobičkom

V zadnjem letu je delnica AMD-ja zrasla

AMD - AMD-ju je končno uspelo doseči pozitiven poslovni rezultat. V izteklem se četrtletju so namreč zabeležili 1,29 milijarde dolarjev dobička. Medtem so vsi njihovi prihodki znašali 1,62 milijarde dolarjev, kar je za 18 odstotkov več kot četrtletje prej in za 42 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Omeniti velja, da je levji delež dobička prinesel Intel z 1,22-milijardno poravnavo; brez nje bi poslovali s pozitivno ničlo. To je prvikrat po 13 četrtletjih, da je AMD ponovno posloval z dobičkom.

V celotnem fiskalnem letu 2009, ki se je izteklo na Štefanovo, so zbrali 5,4 milijarde dolarjev prihodkov in 304 milijone dolarjev dobička, medtem ko so še leto prej napravili več kot tri milijarde minusa.

Z letom 2010 bo AMD poročal le o finančnih rezultatih dizajnerskega dela, torej podjetja AMD po razdelitvi, in ne več...

25 komentarjev

Nestrpni Sun odpušča, Oraclovi nasprotniki vedno glasnejši

CNet - Znano je, da je Oracle tik pred prevzemom obubožanega Suna. Dobil je že blagoslov uprave, delničarjev in ameriških regulatorjev trga, le še EU mora prižgati zeleno luč. Medtem pa v Sunu tuhtajo, koga vse bodo morali odsloviti. Zadnje projekcije kažejo, da bo Sun naslednje leto moral odpustiti 3000 zaposlenih oz. dobro desetino vseh zaposlenih, kar je že drugi val večjih odpuščanj v zadnjem času. Že lanskega novembra so objavili namere o prestrukturiranju, zaradi česar so letos odpustili 6000 ljudi. Poleg tega so v Sunu nezadovoljni z Evropsko komisijo, ki da s svojim zavlačevanjem povzroča ogromno škodo podjetju. Po izračunih ta trenutek izgubljajo 100 milijonov dolarjev mesečno, EU pa ima časa do 19. januarja, da se izjasni.

Soustanovitelj podjetja MySQL AB Michael "Monty" Widenius pa v svojem blogu kritično preudarja o prihajajočem prevzemu. Po njegovem mnenju je EU upravičeno zaskrbljena, zato Oraclu svetuje odprodajo MySQL-a. Podobnega mnenja je tudi Florian Müller, ki se je...

12 komentarjev

Hewlett-Packard vsled nižjega dobička odpušča

smh.com.au - HP je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, na podlagi katerih so že napovedali odpuščanja. Njihov čisti dobiček je upadel na 1,7 milijarde dolarjev, kar je 20 odstotkov manj kot enakem obdobju lani. Nekoliko so se znižali tudi prihodki, ki so uplahnili za tri odstotke in so v drugem četrtletju fiskalnega leta, ki se je končalo 30. aprila, znašali 27,4 milijarde dolarjev. Da bi izboljšali učinkovitost, bodo odpustili približno dva odstotka zaposlenih, kar pomeni okrog 6400 duš, je napovedala glavna finančnica Cathy Lesjak. To nameravajo izvesti v prihodnjih 12 mesecih.

Eno izmed redkih področij, kjer je HP v tem četrtletju blestel, so bile storitve za podjetja, kjer so nabrali kar 1,17 milijarde dolarjev dobička, predvsem zaradi lanskega prevzema podjetja EDS. Ostale divizije so beležile zmanjšanje prihodkov in opazno nižje dobičke. Zanimivo je še, da se je prodaja v Severno Ameriko povečala za devet odstotkov, medtem ko se je v območju EMEA (Evropa, Bližnji vzhod,...

1 komentar

Velik minus za Nvidio v zadnjem kvartalu

TG Daily - Nvidia je v torek objavila finančne rezultate za fiskalno četrtletje, ki se je končalo 25. januarja 2009, s čimer so končali fiskalno leto 2009. Izidi niso preveč vzpodbudni, saj so se prihodki zmanjšali za 60 odstotkov z lanskih 1,2 milijarde dolarjev na 481 milijonov dolarjev. Hkrati je izpuhtel tudi dobiček, saj so v četrtletju pridelali 148 milijonov dolarjev minusa, ki se je zajedel v celoletni rezultat, ki znaša 30 milijonov dolarjevi izgube (leto prej pa 798 milijonov dolarjev dobička). Izvršni direktor Jen-Hsun Huang je bil v svoji izjavi seveda spravljiv in je dejal, da je za podjetjem sicer izjemno težko leto, a hkrati eno najbolj inovativnih. Dan po objavi rezultatov so Nvidiine delnice potonile za 13 odstotkov.

16 komentarjev

Microsoft z visoko prodajo Viste, Offica in igre Halo 3

Yahoo News - Microsoft je v svojem finančnem poročilu za prvo trimesečje tekočega poslovnega leta, izdanem v četrtek, objavil 23% porast dobička, in sicer iz 3,48 na 4,26 milijarde dolarjev, v primerjavi z enakim obdobjem lani. Prihodki so v enakem času zrasli za 27%, iz 10,81 milijarde na 13,76 milijarde. S tem so prekosili pričakovanja borznih analitikov, ki so v povprečju za ta kvartal pričakovali okrog 3,72 milijarde dolarjev dobička in za dobro milijardo dolarjev manj prihodkov. Podjetje pripisuje tako uspešno poslovanje dobri prodaji operacijskega sistema Windows Viste (prodanih 85 milijonov kopij od samega izzida v januarju, od tega 25 milijonov od konca julija), novega Office paketa ter igre Halo3. K skupnim prihodkom je tako prodaja Oken prispevala 4,14 milijarde, Office 2007 paketa 4,11 milijarde in Halo3 igre 330 milijonov dolarjev (celotni prihodek Xbox oddelka 1,93 milijarde; v tem četrtletju je bilo prodanih 1,8 milijona Xbox 360 konzol).

Za konec so v Microsoftu dvignili lastne...

59 komentarjev