»

Prihodnje leto klinični testi potencialno terapevtske računalniške igre

New Scientist - V ZDA je podjetje Brain Plasticity začelo pogovore s FDA (Agencija za hrano in zdravila) o kliničnih testih, ki bi v prihodnosti lahko vodili do registracije prve računalniške igre kot terapevtske učinkovine. Gre za igro, ki bi bila namenjena bolnikom s shizofrenijo za odpravljanje težav s pozornostjo in spominom.

Prihodnje leto bodo pričeli izvajati klinične teste na 150 posameznikih v 15 ameriških mestih, ki trpijo za posledicami shizofrenije. Če bodo rezultati pokazali statistično pomembno...

9 komentarjev

Berlinski muzej računalniških iger v prvem mesecu obiskalo 12.000 ljudi

Heise - Pred enim mesecem se je v Berlinu odprl muzej računalniških iger. V njem je na 520 kvadratnih metrih razstavljenih več kot 14.000 iger, 2300 kosov strojne opreme in 10.000 revij, ki pričajo o pol stoletja razvoja računalniških iger, s čimer gre za največji tovrstni muzej v Nemčiji. Veliko razstavljenih primerkov je še vedno delujočih, tako da si lahko obiskovalci svoje zarjavelo znanje starih iger preizkusijo na mnogo interaktivnih eksponatih.

Zaščitnik muzeja je Ralph H. Baer, ki je razvil prvo igralno konzolo za domačo uporabo Magnavox Odyssey. Seveda jo najdemo med eksponati.

Muzej računalniških iger je v Berlinu obstajal že od leta 1997, a so ga leta 2000 zaprli, ker je bil prostor za razstavo premajhen. Razstave...

3 komentarji

Resnična resničnost

Slo-Tech - Zdaj je že v navadi, da na Slo-techu napovemo oddajo Resnična resničnost. Naj vas le opozorimo na nov termin - danes (ponedeljek) ob 20:30 na TVS 2.

Tokrat smo vam pripravili intervju z Zootflyevci, slovenskim studiom za razvoj računalniških iger. Pogledali smo si še prenosne predvajalnike glasbe z vgrajenim trdim diskom (iPod & co.), povprašali profesorja Moglena o tem od kod prihaja intelektualna lastnina in preizkusili spletno prodajo glasbe.

Za sladokusce so na domači strani Resnične resničnosti na voljo celotni nezmontirani intervjuji (Zoofly in Eben Moglen)

Tokrat pa bi še posebej opozorili na novega sodelavca (na sliki). Slo-techerji ga nedvomno poznate! :)

200 komentarjev

Kampanja za cenejše računalniške igre

več strani - S sloganom "Videoigre so oderuške" so britanski igričarji sprožili kampanjo za znižanje cen računalniških iger za 50 odstotkov. Cene se tudi v Veliki Britaniji gibljejo preračunano okoli 15000 tolarjev. Z akcijo želijo pridobiti (vse) igričarske strani, ki bi v podporo objavile reklamno pasico (banner) ali apelirale na svoje bralce. In sredstvo, s katerim skušajo doseči cilj?

MED 1. IN 8. DECEMBROM 2002 NE KUPUJTE RAČUNALNIŠKIH IGER!

Na uradni strani najdete še veliko zanimivih informacij, med drugim odzive igričarske industrije (nekateri grozijo s tožbami, drugi se strinjajo da bi nižje cene koristile vsem) ter povezavo do peticije za znižanje cen računalniških iger.

Sam z bojkotom ne bom imel težav, saj je 10 do 15 tisočakov za računalniško igro ali samo dodatek/nadaljevenje odločno preveč že v Veliki Britaniji, kaj šele v naši materi Kokoški......

4 komentarji

SETI se približuje številki 500 milijonov

SETI@Home - Zagotovo lahko mirno rečem, da je SETI@Home danes največji oz. najbolj priljubljen/najbolj razširjen programček za tako imenovani distributed computing. To lahko razberemo že iz same statistike, ki navaja, da se število prejetih rezultatov, ki jih vsak dan dobijo v strežnike, iz dneva v dan bolj bliža številki 500 milijonov. Iz trenutne statistike lahko razberemo, da je trenutno število prejetih rezultatov dobrih 483 milijonov. Ob dejstvu, da udeleženci tega projekta vsak dan prispevamo dobrih 600.000 rezultatov, lahko preboj magične številke 500 miljonov pričakujemo v kratkem.
Seveda pa smo nekaj v ta ogromen "bazen" rezultatov doprinesli tudi Slo-techerji, ki trenutno naskakujemo 104. leto računskega časa . :)

2 komentarja

Dve zanimivi predavanji

Cyberpipe - Kiberpipa sicer še ni uradno odprta, zato pa se v njej že pripravlja nekaj zanimivih vsebin. V sredo in četrtek bosta potekali dve zelo zanimivi predavanji, ki bi utegnili zanimati tudi slo-techerje.
V sredo ob 20:00 bo predavanje Harv-a iz ASCII-ja. ASCII (Amsterdam Subversive Code for Information Interchange) je skupina, ki se ukvarja z mnogo kul stvarmi. Sestavljajo jo predvsem prekajeni hekerji (ne crackerji), obvladajo pa vse od Unixa do brezžičnega interneta in streaminga, izvajajo internetne akcije, reciklirajo star hardware in izobražujejo ljudi o pomembnostih šifriranja ter elektronske zasebnosti.
Drugo predavanje bo v četrtek ob 20:00, in sicer bolj tehnične narave. Predavala bo Vesna Manojlovic iz RIPE. RIPE je tista organizacija, ki v Evropi skrbi za dodeljevanje IP številk v Internetu, vzpodbuja bolj racionalno routanje in skrbi za RIPE database. Na predavanju bo moč izvedeti vse o pridobivanju IPv6 številk in še marsikaj o tem kako internet v resnici 'deluje'.
Obe...

0 komentarjev

Nov test

Slo-Tech - Kot sem obljubil včeraj, je danes na vrsti nov test, ki sem ga ponižno spisal samo za vas, drage Slo-Techerke ter spoštovani Slo-Techerji. Na test sem (s pomočjo Goorxa) popeljal devet grafičnih kartic ter vsako od njih izmučil prek vseh meja. Upam, da boste v branju tega dolgo napovedovanega testa uživali.

19 komentarjev