»

Doom teče v brskalniku

Slashdot - Kultna prvoosebna streljačina Doom iz leta 1993 je doživela mnogo predelav, od kar je njen pogon Id Software izdal pod licenco GPL. Zanimivo predelavo (izvorna koda) je izvedel tudi Alon Zakai, ki je uspel Doom prenesti v JavaScript. V ta namen je C-jevsko izvorno kodo z Emscriptenom, Clangom in Closure Compilerjem prevedel v JavaScript, medtem ko je za video poskrbljeno s HTML-elementom canvas. Vse uporabljene tehnologije so standardne, razen za zvok je uporabil Mozilla Audio Data API.

Sedaj je mogoče igro zagnati v poljubnem brskalniku kar s spleta. Dobro deluje v Firefoxu in Safariju, medtem ko se v Operi in Chromu nekoliko zatika. V prihodnosti bo avtor dodal še možnost trajnega shranjevanja in nalaganja iger, ki trenutno deluje...

23 komentarjev

Urejevalnik HTML5 iz IBM-a Maqetta odprtokoden

E-week - IBM je na konferenci IBM Impact 2011 predstavil novo odprtokodno orodje Maqetta, ki je namenjeno pripravi vsebin v formatu HTML5. Gre za WYSIWYG-urejevalnik s podporo za HTML5, ki je napisan v HTML, tako da teče na vsakem računalniku v kateremkoli modernem brskalniku brez potrebe za namestitev dodatne programske opreme ali vtičnikov za brskalnike. Ker je program popolnoma odprtokoden, lahko vsakdo sname njegovo izvorno kodo in prilagodi svojim potrebam.

Odprtokoden je od 11. aprila, ko ga je IBM doniral Fundaciji Dojo. Slednja že skrbi za več odprtokodnih iniciativ, med njimi RequireJS, CometD, EmbedJS, Persevere, Wink Toolkit in OpenCoweb. Seddaj so pridobili še Dojo, ki je bil...

3 komentarji

Firefox 4 bo dodal iskanje z Bingom

CNet - Še letos bo Mozilla izdala svoj brskalnik Firefox 4, ki bo prinesel kar nekaj izboljšav, nad katerimi lahko cedimo sline v beta verziji. Ena izmed na prvi pogled manj očitnih, a za finančno prihodnost Mozille zelo pomembnih novosti, bo vključitev Microsoftovega iskalnika Bing v prednastavljene iskalnike v Firefoxu, koder se bo pridružil Googlu in Yahooju.

Večkrat smo že podrobno razdelali finančno konstrukcijo Mozille in ugotovili, da levji delež prihodkov vsako leto kane od Googla. Leta 2008 sta podjetji obnovili pogodbo o sodelovanju, tako da je Googlova stran privzet iskalnik in domača stran v Mozilli, a je le nekaj dni pozneje Google predstavil svoj brskalnik Chrome. Trenutna pogodba se izteče novembra prihodnje leto in nihče ne ve, ali jo bo...

7 komentarjev

Google želi reformirati splet s pomočjo brskalnika Chrome

Chrome logo

vir: CNet
CNet - Google namerava uporabiti brskalnik Chrome kot orodje za reformo omrežja s spodbujanjem uporabe tehnologije, ki bo po besedah podjetja zmanjšala zakasnitve pri pošiljanju podatkov.

Tehnologija False Start je sposobna zgolj z nadgradnjo brskalnika občutno zmanjšati čas komunikacije pri vzpostavljanju kodirane povezave med brskalnikom in strežnikom. Tako bo pri povezavi med Evropo in Kalifornijo mogoče prihraniti priblizno 0.15 sekunde.


Zdi se super, a obstaja problem. Ta popravek bo imel namreč težave z nekaj čez 100 tisoč stranmi. Google to vidi kot priložnost, da popravi tisto kar se mu zdi narobe s spletom.

Trenutni razlog počasnih komunikacij leži v spletnih straneh, ki še vedno uporabljajo že...

19 komentarjev

Izšel Safari 5

OSNews - Apple je izdal novo verzijo svojega brskalnika Safari. Peta inačica brskalnika je brezplačno na voljo za uporabnike Macintoshev in Windows, prenos je že mogoč z domače strani.

Kot je to te dni modno, se Apple hvali s hitrostjo in odzivnostjo brskalnika. Prenovili so pogon Nitro za JavaScript, ki naj bi bil 30 odstotkov hitrejši od predhodnika in tri odstotke hitrejši od Chromovega. Prav tako so dodobra podprli HTML5 z dodatnimi API-knjižicami. Novost je še tehnologija DNS prefetching, ki jo je premierno predstavil Google. Brskalnik po naložitvi strani preišče povezave na strani in pri DNS-strežnikih poizve po IP-naslovih...

46 komentarjev

Microsoftovo brskalniško izbirno okno spet luknjičavo

Ars Technica - Zgodba o izbirnem oknu v operacijskem sistemu Windows, kjer lahko uporabniki med petimi najpriljubljenejšimi brskalniki izberejo svojega privzetega, vnovič dobiva smešne podtone. Spomnimo, da je Microsoft najprej površno spisal algoritem za tvorjenje psevdonaključnih zaporedij, tako da statistično niso imeli vsi brskalniki enakih možnosti, da zasedejo poljubni položaj. Napako so kasneje odpravili, a kaj ko so si v poljski inačici privoščili še večji spodrsljaj.

Zaradi napake v JavaScriptu je vrstni red brskalnikov vedno enak. Prvi je vedno Internet Explorer, nad čimer se bodo ciniki suho pridušali, sledijo pa mu Firefox, Opera, Chrome in Safari. S pomikom drsnika najdemo na drugem in tretjem listu še sedem manj znanih brskalnikov. To se zgodi, ker je...

39 komentarjev

Safari 4 gre za med

Predstavitev Safarija 4

vir: CNet
CNet - Ta teden je Apple izdal četrto verzijo svojega internetnega brskalnika Safari, ki je na voljo za Windows in Mac. Apple obljublja, da je njegov Nitro najhitrejši pogon za JavaScript, saj naj bi bil 7,8-krat hitrejši od IE8 in 1,5-krat hitrejši od Chroma. Safari 4 prehiti tudi svojo mobilno izvedenko za telefone. Poleg tega je novost izboljšana modularnost, tako da bo odslej bo sesutje nekega vtičnika (plug-in) brskalnik preživel, zapreti bo potrebno le kritični dotatek, ter podpora za avdio in video tage HTML5. Uporabniki so očitno nad novim brskalnikom navdušeni, saj so ga v prvih treh dneh s spleta prenesli v 11 milijonkrat.

46 komentarjev

Izšel Safari 3.2

Apple - Apple je včeraj izdal novo različico svojega spletnega brskalnika, Safari 3.2. V njej je zakrpal ducat varnostnih pomanjkljivosti, zato Apple svetuje, da novo verzijo obravnavajo kot kritični varnostni popravek in namestijo vsi uporabniki Safarija. Na voljo je za operacijske sisteme Windows XP, Vista, Mac OS X 10.5 Leopard in Mac OS X 10.4 Tiger. Seznam popravkov in izboljšav je na Applovih straneh. Klik!

8 komentarjev

Izšla je Opera 9.5

Iskanje po vsebini obiskanih spletnih strani (Quick Find)

vir: Opera software
Opera software - Danes, le dva dni po različici Release Candidate in skoraj dve leti po izdaji različice 9.0, je izšla Opera 9.5.

Novosti in izboljšav je veliko, pri Operi pa trdijo, da so najhitrejši brskalnik na svetu naredili še hitrejšega (hitrejši zagon in dvakrat hitrejši izris JavaScript in HTML strani).

Oglejmo si le nekaj novosti, ki jih najnovejša Opera prinaša:
  • Popolnoma novo in hitrejše jedro z še boljšo podporo standardom
  • Quick Find - takojšnje iskanje po celotni vsebini v preteklosti obiskanih strani
  • Opera Link - sihnronizacija priljubljenih in Speed Dial strani med večimi računalniki
  • Dragonfly - alpha različica seta orodij za pomoč pri razvoju spletnih strani skupaj (vključuje tudi JavaScript razhroščevalnik)
  • Varnost - izboljšana zaščita pred prevarami (Fraud Protection) in neželeno kodo (Malware) ter podpora EV certfikatom
  • Nov grafični vmesnik

Opera 9.5 je tako kot prejšnje različice na voljo za vse najpopularnejše operacijske sisteme...

210 komentarjev

OpenOffice.org Online Beta

OpenOffice.org Online

Slashdot - Avtor odgovoren za izzid Mandriva Linux-a, Gael Duval, nam je tokrat ponudil OpenOffice.org Online, popoln pisarniški paket kar v našem internetnem brskalniku.

Na Ars Technica so vzel pod drobnogled beto prihajajočega OO.o Online, pisarniškega paketa v brskalniku, ki ni novost na tržišču, saj poznamo že Google Docs in Microsoft Office Live Workspace, vsekakor pa po prvih testih kaže da ima kopico uporabnih dodatkov, ki jih konkurenci primanjkuje.

OO.o Online zahteva sodoben brskalnik z JavaScript ter Sun Java Runtime Environment version 1.4+ plug-in-om, tako so se na testih pokazali za uporabne Firefox 1.5 (in višji) ter IE6 (in 7), pravtako pa zadeva deluje tudi s Safari-jem, le Ubuntu uporabniki bodo...

21 komentarjev

Spletne urice: Kako urediti tabelo z JavaScriptom in kakšno povezavo ima to z Ajaxom?

Slo-Tech - V sredo, 22. novembra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Spletne urice, kjer bo Marko Mrdjenovič predaval, kako urediti tabelo z JavaScriptom in kakšno povezavo ima to z Ajaxom.

Urejanje tabel je nekaj, na kar smo navajeni iz namiznih aplikacij. Ob premiku aplikacij na splet postaja urejanje z JavaScriptom vedno pomembnejše. Kakšne načine urejanja poznamo in kako tako urejanje najlažje implementiramo v naši aplikaciji in preko AJAXa shranimo, nam bo predstavil Marko Mrdjenovič, izkušeni spletni razvijalec ter vodja produkcije pri spletni agenciji Parsek.

6 komentarjev