»

Nepodpisana koda na iNapravah

vir: Forbes
Forbes - Heker in varnostni raziskovalec Charlie Miller je uspel zaobiti varnostni mehanizem na iNapravicah, ki zagotavlja poganjanje zgolj podpisane in odobrene kode iz AppStore-a. Kot razloži v priloženem videu, je mogoče z uporabo WebKit widgeta (brskalnika) s tretjega strežnika prenesti nepodpisano kodo in jo pognati. Ta koda lahko stori poljubne reči, npr. naloži zimzeleni glasbeni hit, pokrade kontakte iz imenika, naloži nove fotke, spremlja notifikacije .. in tako naprej. Podrobnosti bo razkril na prihajajoči konferenci SysCan na Tajvanu.

Za demonstracijo je v App Store prijavil konceptno aplikacijo InstaStock, ki naj bi služila zgolj prikazu borznih kotacij, v resnici pa je vsebovala njegov hek. Tradicionalno strogi Applovi ocenjevalci so jo spustili skoz in Miller je posnel kratek filmček z demonstracijo in ga postavil na YouTube. Od tu naprej žal ni...

32 komentarjev

Nemški založniki kritizirajo Apple

Heise - Nemško združenje založnikov periodike (Verband Deutscher Zeitschriftenverleger) je skupaj s krovno organizacijo FIPP po poročanju nemških portalov že marca letos Steve Jobsu poslalo pismo, v katerem ga pozivajo k pogovorom o vsebinah, ki so dostopne na AppStoru. Kot so zapisali v pismu, živimo v večkulturnem svetu, kjer so vsebine, ki so v neki državi sprejemljive, v drugi neprimerne in narobe. Zaradi tega so enotna pravila za celotni svet huda omejitev svobode tiska in bralčeve izbire, dodajajo.

V nos jim gredo seveda stroge omejitve, ki jih ima Apple pri odobravanju aplikacij za AppStore. Moti jih še manko dostopa do podatki o uporabi svojih aplikacij in Applov delež dobička od reklam, ki znaša 30 odstotkov. Zato glavni v VDZ-ju Wolfgang Fürstner označuje iPad kot dvorezen meč. Te naprave so namreč dobre za plačljive vsebine, a hkrati založnikom ponudniki platforme (torej Apple) odžirajo vlogo medijske hiše, s čimer založnikom grozi degradacija na zgolj dobavitelje vsebine.

20 komentarjev

Warner Music se vrača na YouTube

The Register - Po devetmesečnem postu se vsebine, za katere licence drži Warner Musi, spet smejo vrniti na YouTube. Konec lanskega leta sta namreč podjetji prenehali sodelovati, saj nista mogli najti skupnega jezika - Warner naj bi zahteval prevelike tantieme. Kaj je to pot drugače?

Bojda bo imel Warner večji nadzor in večji delež pri dohodkih iz oglaševanja. Nov dogovor daje Warnerju pravico, da na posebnih kanalih, namenjenih njihovim avtorjem, predvaja svoje reklame, in da ostreje nastopi proti uporabnikom, katerih izdelkih vsebujejo Warnerjevo glasbo. Prav tako bodo YouTube izpulili večino prihodkov od svojih izdelkov. Vsebine naj bi se vrnile na YouTube že do konca leta.

5 komentarjev

Mnenje: Nevtralnost omrežij

Slo-Tech - Danes objavljamo krajše razmišljanje o nevtralnosti omrežij. Lenart J. Kučič v njem opozarja, da je za javno dobro bolje, da omrežja ostanejo vsebinsko nevtralna in operaterji ne diskriminirajo paketkov IP glede na vsebino, ki jo prenašajo.

Upamo, da bomo s člankom povzročili vsaj nekaj debate na to temo. Vsekakor bomo z veseljem objavili tudi nasprotno mnenje o tem, zakaj je bolje, če telekomunikacijski operater pregleduje promet in se na podlagi vsebine odloča kako hitro (če sploh) bo določena informacija prišla do cilja.

Veselo branje.

30 komentarjev

64-bitni Far Cry

AnandTech - AMD je vse od predstavitve 64-bitnih procesorjev napovedoval, kako bodo tudi ljubitelji iger prišli na svoj račun. Pohitritve na račun dodatnih registrov naj bi bile občutne, neuradno se je šušljalo, da bi igre v 64-bitnem okolju s 64-bitno kodo znašale celo do 20%. Prejšnji mesec je Microsoft s splavitvijo Windows XP x64 poskrbel za testno okolje, počakati je bilo potrebno samo še na prve,...

16 komentarjev

Nova anketa

Slo-Tech - Najprej rezultati stare:

Sprememba prve strani foruma mi:
je vseeno; 44%
(297)
je všeč; 31%
(209)
smrdi; 25%
(165)
Skupaj glasov: 671


Nova anketa pa je prav tako povezana s spremembami v forumu. Tokrat nas zanima ali si želite da se stran poljubno razteguje z vsebino, ali pa je fiksna (kolikor imate pač široko okno) in določene prevelike stvari enostavno odreže.

Mimogrede: odreže se SAMO vsebina v sporočilu z preveliko širino (normalni ostanejo normalni).

5 komentarjev